Франция готова да се намеси в Мали

Франция готова да се намеси в Мали
Франция е готова да се намеси в Мали и да спре офанзивата на ислямистките бунтовници, предаде Би Би Си. Това заяви президентът Франсоа Оланд, като добави, че Франция не би действала без одобрение на ООН. Френският президент се позова на призив за помощ, изпратен от президента на Мали Дионкунда Траоре. По-рано на извънредно заседание Съветът за сигурност на ООН призова за спешно разполагане на международни сили в африканската държава.
<p>&nbsp;</p> <p>Северната част на Мали беше превзета от ислямистки групировки през април 2012 г. Оттогава те се борят за разширяване на контролираната от тях територия.</p> <p>ООН вече одобри изпращането на 3000 африкански войници, които да се опитат да отвоюват северната част на страната, но те ще пристигнат след септември, посочва Би Би Си.</p> <p>"Те [бунтовниците] се опитват да поставят под съмнение самото съществуване на тази страна", каза френският президент Оланд. "Франция не може да приеме това, както не могат да го приемат и нашите африкански партньори. Аз реших, че Франция ще отговори, заедно с африканските ни партньори, на искането, постъпило от властите на Мали. Ще го направим само в рамките на резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Ще бъдем готови да спрем терористите", добави Франсоа Оланд.</p> <p>По-рано тази седмица ислямистката групировка "Ансар Дин" съобщи, че е навлязла в ключовия централен град Кона и че възнамерява да продължи на юг.</p>

Коментари

  • 999

    12 Яну 2013 21:42ч.

    В четвъртък в състава на руския Северен флот беше включена атомната ракетна подводница „Юрий Долгорукий” – първата от проекта 955 „Борей”. Втората подводница „Александър Невски” е на изпитания, третата „Владимир Мономах” неотдавна беше пусната на вода, а четвъртата „Княз Владимир” е в етап на производство. Въпреки че през близките години руските подводници ще се базират на Север, където руският флот има най-развита инфраструктура и възможности за ремонтиране на корабите, в бъдеще Тихоокеанският флот също ще получи нови подводници. Общо до 2020 година Русия планира да построи 8 подводници от проект 955. Успоредно се води строителството на серия многоцелеви атомни подводници от проект 885 „Ясен”: първата „Северодвинск” е на изпитания, освен това има контракт за строителство на още 6 такива подводници съгласно модернизиран проект. Реализирането на тези планове ще позволи на Русия да запази относително мощен подводен флот, дори в условията на постепенното извеждане от строя на съветските подводници (този процес ще се проточи за дълги години и основно ще приключи през 2020-2025 г.). Проектите за строителство на атомни ракетни и многоцелеви подводници спадат към най-скъпите руски проекти и често са предмет на критика. Стойността на една такава подводница надхвърля 1 милиарда долара. Критиците на военно-морските програми сочат, че задачата за ядрено сдържане може да се реши и с по-малко пари за сметка на развитието на ракетните войски със стратегическо предназначение. Те костват на бюджета по-малко и са по-малко уязвими, отколкото морските комплекси. Но проектите „Ясен” и „Борей” са предвидени за дълга перспектива и ръководството на Русия, очевидно, смята военно-политическата обстановка в света за лошо прогнозирана. Мащабната размяна на ядрени удари със САЩ може да се разглежда само като един от възможните сценарии, за които следва да се готвят руските ядрени сили. Нарастващото напрежение по морските граници на Китай кара и китайското ръководство по всякакъв начин да ускорява строителство тона флота, като при това прибягва и към практиката на покупки в чужбина. Съгласно съобщения на медиите, миналата година Русия и Китай са подписали рамково споразумение за доставки в Китай на четири дизелови подводници от проекта 1650 „Амур”. Двете първи ще дойдат от Русия, а другите две ще се сглобяват на китайски корабостроителници с участието на руски специалисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи