"Форин Афеърс" призова Украйна да не бъде приемана в НАТО заради рисковете от война

"Форин Афеърс" призова Украйна да не бъде приемана в НАТО заради рисковете от война

"Украйна не трябва да бъде приветствана в НАТО и това е нещо, което президентът на САЩ Джо Байдън трябва да изясни. Съпротивата на Киев срещу руската агресия е героична, но в крайна сметка държавите правят това, което е в техен личен интерес". Тази оценка направиха в петък наблюдатели от авторитетното американско списание Foreign Affairs.

"И тук ползите за сигурността на Съединените щати от присъединяването на Украйна бледнеят в сравнение с рисковете от привличането ѝ в алианса. Приемането на Украйна в НАТО би повишило перспективата за мрачен избор между война с Русия и свързаните с нея опустошителни последици или отстъпление и обезценяване на гаранцията за сигурност на НАТО в целия алианс. На срещата на върха във Вилнюс и след това лидерите на НАТО би било разумно да признаят тези факти и да затворят вратата за Украйна", подчертават авторите Джъстин Логан и Джошуа Шифринсън.

"Към днешна дата привържениците на по-нататъшното въвличане на САЩ и НАТО във войната в Украйна не успяха да изяснят стратегическите интереси на САЩ, заложени на карта. Администрацията на Байдън твърди, че историята показва, че „когато диктаторите не плащат цената за своята агресия, те причиняват повече хаос и участват в повече агресия“, както самият президент се изрази. Но Русия вече плати огромна цена за своята агресия. Удържайки позициите си и отблъсквайки руските военни, Украйна унижи Путин, който само преди две години очерни Украйна като недържава. Ще отнеме десетилетия на Русия да възстанови армията си дори до окаяното състояние, в което очевидно е била, когато Путин започна войната; Съединените щати изчисляват, че повече от 100 000 руски бойци са били убити или ранени. Неотдавнашният бунт на шефа на наемниците Евгений Пригожин, подсказва, че войната може да дестабилизира управлението на Путин", посочва списанието.

Според авторите интересът на САЩ от приемането на Украйна в НАТО е още по-неясен с плетеницата от аргументи в политическия дискурс. Според едната гледна точка, европейската стабилност и сигурност изискват Киев да се присъедини към алианса. "По тази логика, ако Путин не бъде спрян в Украйна, той ще разшири целите си и ще атакува страните членки на НАТО", пише "Форин афеърс". 

"Втора линия на разсъждения се фокусира върху самата Украйна, като се твърди, че членството в НАТО е единственият начин да се защити страната от руските планове. И накрая, има усещане, че Украйна е „спечелила“ членство в НАТО, като се бие и отслабва противник на алианса. От тази гледна точка задълбочаването на сътрудничеството на НАТО с Украйна би възнаградило нейния героизъм и би добавило още едно ниво на възпиране срещу подновена руска атака", продължава статията. "Тези твърдения са разбираеми, но погрешни. От една страна, съпротивата на Украйна срещу руската войнственост е благородна, но благородните действия и дори ефективната самозащита сами по себе си не оправдават поемането на високите рискове на неограничен ангажимент за сигурност. По-важното е, че залозите на играта днес не гарантират присъединяването на Украйна към НАТО", пишат авторите. 

Според тях „няма начин завладяването на Украйна от Путин“ да има „незабавен или дори далечен ефект върху американската сигурност“. "За щастие обаче Русия няма да завоюва Украйна (...) войната доказа, че руската армия е бледа сянка на съветската. Идеята, че Русия може да представлява сериозна заплаха за Полша, още по-малко за Франция или Германия, е странна. Съчетайте това с ядрения арсенал на САЩ и Атлантическия океан и можете да видите, че ползите за Вашингтон от поканата на Украйна да се присъедини към НАТО са ограничени".

Източник: "Форин афеърс"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • баба мара

    07 Юли 2023 16:46ч.

    ето още един мотив българия да напусне нато и ес влезе ли украина почват разправиите и отново оръжия и смърт от такива страни трябва да се стои надалече защо не пускате видеото с порошенко 2014 да го види цяла българия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    07 Юли 2023 16:47ч.

    НАТО има две опции за срещата във Вилнюс. 1.Облизва до блясък руския имперски ботуш неприемайки Украйна в пакта. 2.Приема Украйна и влиза в термоядрена война с Русия! :)) Аз в момента също имам две опции на плажа.Да се препичам с биричка в ръка или да влеза да направя едно къпане ... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    07 Юли 2023 17:44ч.

    Не става дума за приемане, а за покана под условие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В никаква термоядрена

    07 Юли 2023 18:20ч.

    война няма да влезе НАТО. Путин и блюдолизците му доказаха, че са жалки страхливци, като избягаха от Москва, още преди вагнеровците да са пресекли границите на Московска област. Мила им е кожата. Няма опасност да се самоубият, започвайки термоядрена война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    07 Юли 2023 18:26ч.

    В никаква термоядрена... Хапчетата си си забравил тази сутрин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Nato 0.5

    07 Юли 2023 16:56ч.

    Все повече ми мирише на Нато на две скорости. Пуделите от източна европа ще бъдат пуснати да си лаят в някакво нато лайт, без член 5, и от там да правят проблеми за мечока смело и решително, без заплаха от последсвтия за истинските хора от запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Nato 0.5

    07 Юли 2023 17:36ч.

    Изобщо с наближаването на разгрома на ВСУ, все повече ще се търсят поводи и механизми .5 да не се прилага за източно европейските марионетки. Например ако ги убедят да направят една малка робска коалиция на желаещите, след това може да кажат, ами ето те пуделите прекалиха, сега мечока ги пердаши - колко жалко (казано на истински език - how sad )

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извинете,

    07 Юли 2023 18:23ч.

    да не би да съм пропуснал влизането на руската армия в Киев, или горните писанки са плод на силното слънце в днешния ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не не сте, но

    07 Юли 2023 19:04ч.

    Да не би да очаквате руснаците да НЕ влезнат в Киев?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците ще влезнат в Киев ...

    08 Юли 2023 22:37ч.

    ... ако такава им е договорката със САЩ. Тази война е договорняк. По вероятно е да не влезнат в Киев , а да си вземат областите присъединени по указите на Путин. Кремъл и Вашингтон винаги са правели мурабе за пред публиката, и винаги са играли комбина зад кулисите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • alienvv

    12 Юли 2023 20:10ч.

    Точно така.. като за съжаление нашите пионки са най-запалените подмазвачи на новия си господар...може би защото са най-неуки?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Василев

    07 Юли 2023 17:41ч.

    Не Форин Афеърс призовава, а двамата антори на статията! това, което не зацепвате е, че в САЩ има свобода на словото и разнообразие на мненията и всеки може да изрази това, което мисли, без това да е официална позиция нито на Правителството, нито на изданието! :) А, Украйна вече е част от НАТО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия са израснали

    07 Юли 2023 17:46ч.

    С Раб. Дело, това нещо не могат да го зацепят доживотно. Както и това да повтарят това, което им е казал руския цар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    07 Юли 2023 18:02ч.

    Ами не е така, ФА съобщава това, което Русия предложи още през декември 2021 г., ала в "Меката на свободното слово" не допуснаха никакъв дебат и войната на западащата общност срещу Русия започна с оправданието, че уж Русия е агресор. Погледнете нашите казионни медии, които уж не са западни - обаче са съвсем като западните, т.е. без алтернативни гледни точки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да си много пропаднал

    07 Юли 2023 18:12ч.

    Да не правиш разлика между западни и руски медии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • западащ либерал-фашизъм

    07 Юли 2023 18:25ч.

    Разлика има, и изобщо не е в полза на западните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • игри на тронове

    07 Юли 2023 18:32ч.

    Женка, първо ще провериш на кого Форин Афейрс са рупори, после плещи за плурализъм и други сочностти. Само един жокер да ти освети средновековната глава - малко преди България да вдигне въпреки желанието на народа си ветото върху Македония, в този опасен парцал излезе статия, че България трябва да бъде жестоко наказана за това си нежелелание. Което се случва в момента. Така, че каквото каже ФА се чува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаше свобода на словото

    07 Юли 2023 19:46ч.

    Свободата на словото в Щатите свърши с това президенство. Затова изгниха най печелившия коментатор Карлсон от FOX, защото пречеше .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахахаха

    07 Юли 2023 20:09ч.

    Много, мнооого отдавна в страните, където управлява ЛГБТ, СВОБОДА НА СЛОВОТО НЯМА!!! Няма и пазарна икономика и свободни и честни избори! Има дебили с промити мозъци, схващаш ли Генчо????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно на следващия ден след

    07 Юли 2023 21:53ч.

    Речта на др. Путин тукашната рубладжийска измет почна да използва нацистки режим, наркоман и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос на модалност, Женя,

    08 Юли 2023 3:10ч.

    В Америка всеки може да изрази мнението си – така е и по закон, и по традиция, но иска ли и смее ли да го направи, без да осъмне окупиран от cancel активистите? Отговора го знаеш. Освен това със страшна сила виси въпросът защо Украйна не беше приета в НАТО ако не веднага след 2014 и по времето на Порошенко, то с встъпването на Зеленски.Тя даже в конституцията си е записала тази свръхзадача. Защо бяха похарчени милиарди, без да бъде направена тази все пак не толкова сложна стъпка. Нас ни вкара в НАТО един математик с джапанки и трабант. Лесно беше.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При това рязко падане на руплата

    07 Юли 2023 17:43ч.

    До нова година 200 рупли за евро, гладни бунтове и натам вие си знаете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Юли 2023 17:58ч.

    Точно преди една година, пишехте същите щуротии. Лесна е вашта - когато нищо не ти се получава, вадиш архива и пляскаш във форума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отиваш на wise.bg

    07 Юли 2023 18:10ч.

    Има трендове, всякакви и гледаш - - на 7 юли миналата година руплата е била 64,7 рупли за 1 евро, днес е 99, 65. И това, при положение, че миналата година имаше свръх печалби от енергиен рекет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Юли 2023 20:22ч.

    За гладни бунтове пише ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти се радвай на гладни,

    07 Юли 2023 21:54ч.

    Щото после при 300-400 идва гражданската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • политиците ни тотално отвращават

    07 Юли 2023 17:55ч.

    Тамън нашите продажни евроатлантици решиха да си направят актив пред посолството, то какво излезе....пак не са били в час, само отвращават суверена с небивала сервилност и предателство на националните ни интереси. НС не е никакво народно, а бизнес събрание и трябва бързо да се разпусне!!! Поне да не се води българско

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    07 Юли 2023 17:58ч.

    Ако Украйна вече е в НАТО защо НАТО позволява всеки ден Руската Империя да избива стотици украинци? Явно за Украйна няма член 5 а по скоро "pussy 5"... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сайко

    07 Юли 2023 18:13ч.

    Новия Израел ще си остане самостоятелен световен команден център.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    07 Юли 2023 18:22ч.

    Ще отнеме десетилетия на Русия да възстанови армията си дори до окаяното състояние, в което очевидно е била, когато Путин започна войната; По-големи глупости не бях чел...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докато вече няколко дни

    07 Юли 2023 18:36ч.

    минаха в шеги, закачки и занимавка с братска Украйна и нашмъркания клоун, ДНЕС изтече срока парламентът да определени дата за провеждане на референдума за лева и еврото. Какво стана, някой разбра ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май само ти не си

    07 Юли 2023 18:59ч.

    разбрал, че референдумът се оттече в канала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • WolfWalker

    07 Юли 2023 18:40ч.

    ТСВ беше пред провал , но ястребите продължават да навиват пружината. Явно няма да се размине само със локална война. Западния лагер е в лека паник-атака , защото отсреща му показват много голям тлъст среден пръст. Въпросът е , колко милиарда човекоговеда ще изгорят в бъдещата ядрена война. Вероятно към 1-2 милиарда. Поне най малко толкова искат да ликвидират световните идиоти , които ръководят този свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Унижените и оскърбените

    08 Юли 2023 2:55ч.

    "Но Русия вече плати огромна цена за своята агресия. Удържайки позициите си и отблъсквайки руските военни, Украйна унижи Путин, който само преди две години очерни Украйна като недържава. " Всичко написано в този тип медии, независимо колко са били авторитетни преди масовото оглупяване в почти целия свят, трябва да се чете наобратно. НАТО плаща за собствения си застрашен от провал проект, Украйна губи жива сила в ужасни цифри, които никой никога не озвучава, защото просто са плашещи, а и говорят кой е униженият. Путин никота не се е признасял за Украйна като за недържава, но виж произнасянията как трябва да се разглоби Русия като недържава съвсем открито се правят. Баба Клинтън много се блещеше по въпроса, тя също е сред унижените – първо от мъжа си, после от Тръмп. Изобщо имаме си работа с изказванията на унижените в невероятната си гордост, затова и все едни и същи приказки се говорят, независимо че ситуацията се променя. В началото на войната руснаците пускаха срещу подпис за неучастие? пленените украинци, но сега е друго. Доста наемници и натовски персони загинаха съвсем недостойно в разни уж недосегаеми укрития и бункери. Не знам дали ще помогне четенето на Достоевски. Според мен – няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи