Foreign Policy: В Източна Европа се разглобяват съветски самолети и хеликоптери и се изпращат в Украйна

Foreign Policy: В Източна Европа се разглобяват съветски самолети и хеликоптери и се изпращат в Украйна

Както отбелязва Foreign Policy, списанието е една от двете медии, чиито кореспонденти са били допуснати в координационния център и са имали възможност да разговарят с работещите там представители на Пентагона при условие на анонимност.

Група западни специалисти, работещи в Европа, са помогнали за разглобяването на самолети Су-25 и хеликоптери Ми-17 съветско производство, за да ги изпратят така в Украйна. Това съобщи във вторник списание Foreign Policy, чийто кореспондент посети американска военна база край Щутгарт, където е създаден координационен център за изпращане на военна помощ на Киев.

"Екип на място в Източна Европа, прикрепен към Европейското командване [на въоръжените сили на САЩ], помогна за разглобяването на съветските самолети Су-25 и хеликоптери Ми-17, за да могат да бъдат изпратени в Украйна", се казва в материала. Журналистът не уточнява на коя държава са принадлежали разглобените самолети и хеликоптери и къде са били подготвени за транспортиране по този начин. Foreign Policy отбелязва, че списанието е било една от двете медии, чиито кореспонденти са били допуснати до фокусната точка и са имали възможност да разговарят със служители на Пентагона, работещи там, при условие за анонимност.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за предоставяне на допълнителна помощ на Украйна в размер на около 40 млрд. долара. Очаква се около 20 млрд. долара от тази сума да отидат директно за военна помощ, включително за обучение и снабдяване на украинските войски, както и за попълване на запасите от оръжия на САЩ.

По-рано Си Ен Ен съобщи, че представители на Украйна са предали на Конгреса на САЩ списък с оръжия и други видове помощ, на които разчитат да бъдат предоставени от Вашингтон. Списъкът включва безпилотни летателни апарати, артилерийски, зенитни и противотанкови системи, противокорабни оръжия, системи за наблюдение, както и ударни самолети Су-25. Преди това Вашингтон отхвърли предложението на Варшава да прехвърли на Киев изтребителите МиГ-29 съветско производство, с които разполага, като ги прехвърли от база в Германия в Украйна.

На 6 март говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че използването на летищната мрежа на съседните държави за разполагане на украински бойни самолети и последващото им използване срещу руските въоръжени сили може да се разглежда като участие на тези държави в конфликта.

Източник: ТАСС

 

 

 

 

Коментари

  • mini96

    27 Май 2022 14:42ч.

    С400 чакат надървено за пресни мишени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност Великобритания разоръжава остатъците от въоръжените сили на Европедерастията

    27 Май 2022 15:53ч.

    В Западната част на континента този процес вече беше извършен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това май вече го четохме

    27 Май 2022 16:29ч.

    Но нищо, повторението е майка на знанието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    27 Май 2022 16:31ч.

    Къде се разглобяват? Знае се къде и чии самолети. Но ползата е нулева. Доставяното оръжие на Украйна бива унищожавано или завземано преди да успеят да го разопаковат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а дългът на Украйна

    27 Май 2022 16:57ч.

    за предоставената помощ се трупа... Защото онези 40 милиарда няма да напуснат уса, те отиват директно в техния военно-промишлен комплекс за производство на нови оръжия, с които ще заменят нашите остарели, които предоставяме разглобени на Украйна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    27 Май 2022 18:48ч.

    Приятелю, Лъжеш се! Американците нищо няма да ни ддадат.Просто ще трябва да си купим и чертежи на щурмови изтребители на завишени цени, както направихме с Ф-16. Така, че ако сме си дали нашите СУ-25, можем да пием само една студена вода!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    27 Май 2022 18:52ч.

    За сведение руските СУ-25 съм чел, че са изключително добри щурмови изтребители! Наричат ги още летящи танкове, защото са много добре бронирани! Руснаците ги наричат грач. До 1990 г. имахме 250 бойни самолета, които бяха нарязани на скраб в голямата си част. МИГ-21 ги пенсионираха пак под натиска на САЩ, защото можеха да носят ядрено оръжие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма такова нещо “щурмови изтребител”

    27 Май 2022 20:24ч.

    Има щурмови самолети, каквито са А 10 или СУ 25 и СУ 34 , има МФИ , някои от които могат да изпълняват не лошо щурмови задачи - като Ф 15 Е например, а други са слаби - базовия Миг 29.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    27 Май 2022 21:00ч.

    Навярно имаш предвид МиГ-23 под носител на ядрено оръжие. МиГ-21 никога не е имал такива задачи, не е проектиран за това. Той си е фронтови изтребител-прехващач.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедовия

    27 Май 2022 19:29ч.

    Значи така-а-а-а... Ние даваме стари самолети, американците ни дават нови, при това на завишени цени... Значи помагаме едновременно и на укрите и на краварите А какво ще стане с платените наши Ф-16 не е известно. Дано сме живи някога д си ги получим !?!!!??...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    27 Май 2022 19:35ч.

    Даване е когато стока мени собственика си. На какво е станала собственик България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаме една прекрасна народна приказка: "Болен здрав носи"

    27 Май 2022 20:23ч.

    Положение хуже губернаторского. Поне да имахме губернатор някакъв, а то натресен ни изпълнител на мокри поръчки. При това тъп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи