Фон дер Лайен: Украйна постигна отличен напредък за членство в ЕС

Фон дер Лайен: Украйна постигна отличен напредък за членство в  ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Визитата на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев се осъществява в исторически момент, когато се очаква политическо решение за началото на преговори за членство на Украйна в Европейския съюз. "Това решение ще има повратна роля в историята не само на Украйна, но също така и на цяла Европа", заяви днес на обща пресконференция украинският президент Володимир Зеленски. Думите му бяха предадени от специален пратеник на Европейския нюзрум - платформа за сътрудничество между европейски новинарски агенции, част от която е БТА.

Зеленски е уверен, че такива преговори ще започнат. Според него това ще означава, че "няма да има повече сиви геополитически зони в Европа". "Второ, ще осигури растеж за Украйна и всички европейски страни и трето - гарантираме на нашата страна и на украинския народ реална икономическа и социална сигурност", допълни той.

Фон дер Лайен изтъкна, че Украйна е постигнала отличен напредък и това ще бъде отразено следващата седмица в доклада на ЕК за разширяването на ЕС. "Искам да ви кажа колко съм впечатлена от реформите, които извършихте насред войната", каза тя и даде за пример реформите в правосъдната система, намаляването на влиянието на олигарсите и борбата с прането на пари. "Това е резултат от усилена работа", каза Фон дер Лайен, която похвали и икономическата модернизация на източноевропейската страна.

По думите ѝ подкрепата на ЕС за Украйна до момента възлиза на почти 83 милиарда евро. Tя допълни, че Украйна се нуждае от още финансиране за справяне с текущите нужди. Затова ЕК е предложила на държавите членки допълнителна помощ в размер на 50 милиарда евро до 2027 година.

Зеленски подчерта, че дори в разгара на войната Украйна не спира с необходимите за еврочленството реформи и обеща да бъдат изпълнени всички препоръки на ЕК, в това число в сферата на върховенството на закона, защитата на човешките права, повече прозрачност на държавните институции и укрепване на системата за борба с корупцията.

Президентът призова подкрепата на Европа и други партньори в отбранителната и финансовата сфера срещу руската агресия да продължи. "Русия трябва да види, че светът не отстъпва от защитата на свободата и международното право", каза Зеленски.

Фон дер Лайен обеща да продължи да кара "Русия да плаща за военната си агресия". "Сегашните ни санкции засегнаха дълбоко руската икономика и много скоро ще предложим на държавите членки своя 12-и пакет от санкции".

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • Поп Вечерко

    04 Ное 2023 16:38ч.

    Не знам простотията международна има ли дъно? Украйна е пред изчезване, но пък със сериозен напредък!?...Чудя се за нас някога давана ли е такава оценка и до днес?Чудя се и докога тази германска курва, ще се подиграва с цял континент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    04 Ное 2023 19:33ч.

    Ала бала . Опитва се да му пробута непродадените партии ваксини ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    04 Ное 2023 16:51ч.

    Скъпо театро. За съжаление платците сме ние - заспалото население на ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цбхъд йц

    04 Ное 2023 17:07ч.

    Страшен напредък постигна с половин милион убити близо милион осакатени и няколко милиона избягали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    04 Ное 2023 17:48ч.

    Две противни и алчни същества, на които не им дреме за нормалните хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    04 Ное 2023 19:16ч.

    и зависими. тотално зависими. това е общото между всички, които служат на нашнгтонските господари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази

    04 Ное 2023 18:16ч.

    глупава и нахална патица не заслужава въобще този голям и отговорен пост и за това има немалка вина и Меркел, която ни я натресе, въпреки слабото и представяне като министър на отбраната в страната си. Да се маха от поста, не го заслужава, даже е все по-вредна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То пък

    05 Ное 2023 7:04ч.

    другите около нея щото са таман.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    04 Ное 2023 18:19ч.

    Абе посоката на войната не беше ли обратна, на изток към Московията? За Украйна напредъка към ЕС ЕС, значи в буквален смисъл отстъпление... На този пропаганден евфемизъм на фон дер Лайнен, би завидял дори и доктор Гьобелс!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    04 Ное 2023 18:21ч.

    На снимката са дяа завършени нациста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    04 Ное 2023 18:41ч.

    Императрица Урсула се мисли за кралица Виктория или Екатерина Велика. "Ще присъединявам нови територии към Европейската си империя". Богати на зърно. Но май си прави сметката без кръчмаря. Или просто омайва зеления, докато му слага примката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    04 Ное 2023 19:05ч.

    Много точно и брутално обръщение на Варифакис към Урсула: https://kritichno.bg/vox-populi/varufakis-kam-ursula-vie-ste-sauchastnik-vav-voenno-prestaplenie/ "Вие сте срам и бреме. Време е да подадете оставка. Но тъй като нямате морално достойнство, няма да подадете оставка. Ние, движението „Демокрация в Европа“, заедно с милиони прогресивни европейци, официално заявяваме, че на предстоящите избори за Европейски парламент ще ви изпратим на бунището на европейската история, както заслужавате."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    04 Ное 2023 19:06ч.

    Смятай - Украйна е получила 166 млрд лв помощ, без да е член, а на България дават 4 млрд лв да затворим Мариците. И нашите малоумници викат, че щели сме да изпуснем големи пари ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    04 Ное 2023 19:15ч.

    Само като прочетох заглавието и се смях на глас. Тези в ЕС-то освен че са безгръбначни, също така са и хумористи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • cihocah

    04 Ное 2023 22:48ч.

    Глупости на таркалета. И за нас казват, че имаме "отличен" напредък за еврозоната и Шенген, ама всичко е бля-бля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви ги дрънка

    05 Ное 2023 6:58ч.

    тая патка? Пардон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ротенфюрер

    05 Ное 2023 7:13ч.

    Вон дер групенфюрер е нагледен пример за менталните последици от инжектирането с ваксините на мъжлето й: прави и дрънка нелепици на килограм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бабо Ущи, а Турция не е ли постигнала такъв успех? вече 40 лета се успява, ама не при такива като тебе?

    05 Ное 2023 8:33ч.

    Верно, Турция няма да се гътне до година, както се очаква за Украината, ама все пак целта е не да сложиш ново има в списъка на ЕС, а да приемеш печеливша икономика. А украина би могла да стане печеливша, ама след ... 100 (СТО!!!) години, като си плати бо рчовете за долнокачественото Натовско джепане...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи