Министър Василев: Дърпани са пари от всички възможни буфери

Министър Василев: Дърпани са пари от всички възможни буфери
Вместо да се актуализира бюджетът когато през март става ясно, че ще трябва да се продължат мерките за бизнеса и пенсионерите, започват да се дърпат всички възможни буфери и пера. Още в началото на май с бюджета е имало проблеми. Това коментира финансовият министър Асен Василев на брифинг във ведомството. Думите му дойдоха в отговор на коментарите на бившия премиер Бойко Борисов, според когото ГЕРБ са оставили хазната „пълна“, съобщава бТВ.

 

До 14 май от централния бюджет са изразходени 1,164 млрд. лв., 283 млн. лв – от буфера и 22 млн. лв. от бюджета на Министерството на финансите. Половината от парите от бюджета и всичките от буфера и МФ са за непредвидени разходи, които са предимно COVID мерки. Конкретно тези от финансовото министерство са били нужни, за да може въобще да се покрие мярката „60/40“ през май.

„Друг е въпросът каква част от тези непредвидени разходи са били ефективни. Има непредвидени разходи за църкви, за Фонда на фондовете, 22 млн. непредвидени разходи за БНТ… Да кажем, че част от тях трябва да се случват, но структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми“, посочи Василев.

Така за добавките на пенсионерите през следващия месец пари са намерени отново чрез резервите на ведомствата - в случая по 0,8% от бюджетите за персонал, което няма да се отрази на работещите в министерствата, тъй като има незаети бройки.

 

 

 

Коментари

  • qwerty

    28 Май 2021 12:07ч.

    Някой може ли да обясни защо ресторантьорите искат още и още пари след като им разрешиха да работят? И тия тарикати по морето, които не им се връзвал сезона?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дърпани са пари от всичко възможно

    28 Май 2021 12:28ч.

    "Дърпани", г-н Василев, е меко казано. Ти си културно момче, мериш си приказките, но истината е, че България е обрана до шушка. А клетите българи, с по 40 години стаж и всички внесени данъци и здравни осигуровки, са натикани в невероятна мизерия. КАК Е ВЪЗМОЖНО ПРОСТИ И МЪРЗЕЛИВИ ИНДИВИДИ, които нямат представа от никаква работа и не са създали полезен продукт, да получават невероятни възнаграждения! Същите простаци и пет пари не дават за болните и инвалидите! Да не продължавам.... Господ да ме пази, също и всички читави българи! Ще опровергая Бърнард Шоу и на средни години ще стана социалист!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бърнард Шоу е ниска летва

    28 Май 2021 12:35ч.

    Още преди да дойдат на власт през 2009 г., на някои от нас им беше ясно, че ГЕРБ ще наложи фашистко и мафиотско управление с корени в ДС. 12 години по-късно ГЕРБ все още е първа политическа сила. Това е социума, затова и социализма се оказа невъзможен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мильо Лудия

    28 Май 2021 13:05ч.

    qwerty на 28.05.2021 в 12:07 щото министър на туризма стана човек на хотелиерското лоби, а не на ресторантьорите и щото тоя Алибегович е подлога на Мутрагеньо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нончев

    28 Май 2021 13:22ч.

    Едно напомняне и една прогноза! КТБ се срина с любезното съдействие на Орешарски и Чобанов, мощно свързани с УНСС! ББР ще я сринат Петков и Василев, възпитаници на Харвард! Зад първите стояха ДПС и ДС, но кой ли стои зад вторите? Не разбирам само защо да си възпитаник на Харвард е непременно нещо положително, че и на ползу роду? Напротив!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много ме притесняват видимите явни жестове...

    28 Май 2021 13:27ч.

    ... на гъвкавата ръчичка с пръстен на служебния финмин и съответно не само сексуално отклонение и прикритите задни мисли и действия зад тях :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Севда TV

    28 Май 2021 14:40ч.

    Туй дето са го “дърпали”, Боксън го хвърляше от прозореца на джипката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    28 Май 2021 14:50ч.

    Някакъв писал глупости, че КТБ се била сринала при орешарски. Дефакто е така, само че тая бомбичка е създадена от тиквата! Гръмна при орешарски, в следствие на рекета на тиквата! Яно някой не може да свърже няколко събития...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • я пак!

    28 Май 2021 15:09ч.

    СМЕХХХ, кое не ти е ясно? Че в понеделник Орешарски тегли от банката 800 милиона, а в петък, същата седмица, я затвориха? Ти като чуеш за финансов експерт и финансов виртуоз за какви хора се сещаш? За такива дето и ден и нощ мислят за народа или за престъпници, които търсят къде да си прилагат в реално време и върху живи хора "знанията"! Приватизацията я направи бившият финансов министър Костов и повечето знаем как!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • претенциозната посредственост ще ни затрие!

    28 Май 2021 15:20ч.

    Структурата на един бюджет се определя от философията и идеологията на едно правителство! Дали са леви, либерални или десни, или популистки! Не е работа на служебен министър на финансите да се занимава със структурата на бюджета, освен ако не му е обещано да бъде министър и в редовно правителство! Впрочем това, че повечето министри се държат като да са избрани от парламента за 4 години, дразни наистина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • претенциозната посредственост ще ни затрие!

    28 Май 2021 17:00ч.

    Дори не подозираш, колко си прав! :) Особено тази в коментарите! :) Структурата на един бюджет не се определя от философия и идеология, а от настоящата и бъдеща ситуация. ( разбирай бостановка, заеми по кредити и прочие) В случая, БСП няколко пъти алармираха, че бюджетът няма да стигне и предложиха алтернативен. За всеки простосмъртен беше ясно, че ще се случи точно това, дори само при 50 лв добавки за пенсионерите и 30% вдигане на заплатите на администрацията. За останалото да не говорим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много ме притесняват видимите явни жестове... на 28.05.2021 в 13:27

    28 Май 2021 17:18ч.

    Напротив, много спокойно и възпитано момче. Най-накрая да видим малко стил и финес у политик. Бих искал да го видя даже президент, за да измием лицето си пред света на груби и недодялани хора. Усеща се нов дух на интелигентност в България. Дано не е някакъв временен повей, очакващ да бъде издухан на 11-ти Юли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до този от 17.00

    28 Май 2021 18:13ч.

    Не разбирам какво оспорваш? Да се говори за настояща и бъдеща ситуация, а и за алтернативен бюджет, при наличието на Румен Гечев наоколо е нелепо! Това правителство ще срине каквото може и ще си бият камшика на Запад! Малко вероятно е да избягат в Москва! Управления на леви и социал-либерални правителства винаги завършват с катастрофа, понеже са смес от утопия и алчност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мильо Лудия

    28 Май 2021 22:27ч.

    до този от 17.00 на 28.05.2021 в 18:13 Момче, като ти чета глупостите си мисля, че обитаваш същата паралелна реалност която обитава и твоя вожд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • финансист

    28 Май 2021 23:29ч.

    Понеже хиперинфлация е невъзможна, защото има валутен борд , явно ще надуят цените на тока, парното, горивата и така ще оберат натрупаните милиарди от хората. Наскоро публикуваха справка , че в българските банки имало депозити за десетки МИЛИАРДИ . Милиарди ! В депозити ! Уж българите били бедни, а !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мильо Лудия

    29 Май 2021 9:29ч.

    финансист на 28.05.2021 в 23:29 90 % от влоговете са до 1000 лв. Някои българи хич не са бедни, но само много малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • финансист

    29 Май 2021 11:40ч.

    Според БНБ към 03,2021 депозитите САМО на домакинствата са около 62 милиарда. На 6 милиона население включително децата се падат средно около ДЕСЕТ хиляди на калпак . Бедни били българите , ама друг път. Тези милиарди вместо да работят за благото на цялата държава ги стискат и ги дават на разни измислени мошеници - https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/bulgarka-e-platila-200-000-evro-na-mnim-natovski-general?fbclid=IwAR0UEoE6oy25w863-hyUTqrPS7D436FXiubCYSijiEO-5H2PuJl3nfHfh8k

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи