Финансовият министър на САЩ: Европейска забрана на руските енергийни продукти може да донесе повече вреда, отколкото полза

Финансовият министър на САЩ: Европейска забрана на руските енергийни продукти може да донесе повече вреда, отколкото полза

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън говори пред Атлантическия съвет, сряда, 13 април 2022 г., във Вашингтон. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

В четвъртък министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън изрази съмнения доколко европейска забрана за внос на руски енергийни продукти ще навреди на руската икономика. По време на пресконференция в четвъртък Йелън заяви, че е от съществено значение Европейският съюз да прекрати зависимостта си от вноса на руски петрол, природен газ и въглища - критични енергийни доставки за Европа и стабилен поток от чуждестранни приходи за Москва. Но Йелън заяви, че пълно ембарго върху вноса на руски енергийни продукти може да не спомогне за отслабване на руската икономика, докато за Европа ще доведе до огромно увеличение на цените.

"Европа очевидно трябва да намали зависимостта си от Русия по отношение на енергията, но трябва да бъдем внимателни, когато мислим за пълна европейска забрана, да речем, на вноса на петрол", каза Йелън.

По данни на Европейската комисия през 2019 г. Русия осигурява приблизително 27% от суровия петрол, 47% от въглищата и 41% от природния газ, внасяни от ЕС. Ако ЕС забрани вноса на руски енергийни продукти, европейските държави вероятно ще плащат много повече за петрол, въглища и газ от други държави с нови аргументи да определят по-високи цени, твърди Йелън. И макар че Русия вече няма да може да продава огромни количества гориво на Европа, тя ще може да продава по-малки количества на много по-високи цени на приятелски или неутрални държави.

"Това несъмнено би повишило световните цени на петрола, би имало пагубно въздействие върху Европа и други части на света и, противно на интуицията, всъщност би могло да има много малко отрицателно въздействие върху Русия, защото въпреки че Русия може да изнася по-малко, цената, която получава за износа си, ще се повиши", каза Йелън.

Зависимостта на Европа от руския внос на енергия е пречка за САЩ и техните съюзници, които се опитват да засилят икономическия натиск върху Русия. Те освободиха плащанията, свързани с руския енергиен износ, от санкции, за да предпазят Европа от изтощително повишаване на цените. Въпреки че САЩ забраниха вноса на руски енергийни продукти през март, този ход беше до голяма степен символичен и обхващаше само 5% от общия внос на петрол в страната. 

Въпреки широкообхватните санкции срещу руския държавен финансов сектор и масовото напускане на десетки предприятия, Русия успя да ограничи икономическите щети благодарение на стабилния поток от приходи от петрол и газ. САЩ засега не настояват Европа да забрани вноса на руски енергийни продукти въпреки нарастващия натиск от страна на конгресмени от двете партии и молбите на украинските държавни служители.

"Постъпленията от продажбата на нефт и газ са важен източник на доходи за Русия. Би било много полезно да се опитаме да измислим начин да намалим приходите на Русия от тези продажби", каза Йелън.

"Това наистина е правилна цел за една забрана, но би било идеално, ако намерим начин да направим това, без да навредим на цялото земно кълбо чрез по-високи цени на енергията. И това е въпрос, по който всички се опитваме да мислим заедно", продължи тя.

 

Източник: thehill.com

 

 

 

Коментари

  • ГЕОРГИ

    23 Апр 2022 15:15ч.

    Целият ЕЛИТ на САЩ са са младежи от 70 -75 + . Това го гледахме в СССР за период от 20-30 години. Резултата за САЩ ще бъде същият - ще се разпаднат !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    23 Апр 2022 21:44ч.

    Еврейката си е направила сметката, както и с проблема при печатането на нови долари !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    23 Апр 2022 15:27ч.

    баба ДЖанет си е човек с глава, а не със стойка за шапка. Не напразно сумати време управляваше ФЕДа... Но за съжаление властта във САЩ се управлява от съвсем случайни бабички като ХилариК или НансиП или пък от алцхаймерни дядовци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    23 Апр 2022 16:23ч.

    Има твърде деликатни и за радост още неразгласени факти за Джанет Йелън, министърка на финанските на САЩ. Бабето е изключително похотливо. Медицински доказана нимфоманка, изскмукала за година силите на седем свои любовници, двама от които е довела до самоубийство. Джанет е една от трите дипломирани Камасутрата американки. Притежава и черен секс колана "Кхаджурахо".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    23 Апр 2022 16:39ч.

    Рублата е 75 за долар.Преди войната беше 80! Западняците най почват да стоплят, че харизаха Русия на Китай... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рублата, Зипе,

    23 Апр 2022 16:48ч.

    не се търгува свободно. Едно време беше 55-80 копейки за долар. Измислен курс. Затова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободата е при това бабе, да, раздава я с кофите

    23 Апр 2022 17:47ч.

    Днес не е едно време. Заспал си в съветската епоха, а тия съветски старци начело на САЩ днес са чудесен пример как се хваща старческа деменция от самодванство и априорна русофобия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    23 Апр 2022 22:04ч.

    Сладък мамин, то и турската лира крепеше висок курс при 20 % лихва /руската в момента е 17,5 %/. При такава лихва не е възможен никакъв бизнес, така че тоя изкуствен курс е само за сведение на копейкаджиите. Ако лихвата падне до 5 % рублата ще отиде до 150 рубли за долар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    23 Апр 2022 22:06ч.

    Както се видя разликата между съветските старци и американските старци е, че при съветските самодръжци ако някой пукне системата се разтриса и може да се стигне до гражданска война, докато при американските просто на власт идва следващия избран с мнозинството гласове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен Робот

    24 Апр 2022 5:28ч.

    Където трябва се търгува! Иская петрол или газ - рубли. Иначе - йок!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен Робот

    24 Апр 2022 5:30ч.

    "...просто на власт идва следващия избран с мнозинството гласове." *** Като Байдън, например?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не са харизали

    23 Апр 2022 16:51ч.

    Русия противно на пропагандата, в момента изнася рекордни количества петрол И ЗА ЕВРОПА ! Газта също тече на макс, вкл. и през Украина. Започва плащането в рубли, което дефакто не променя нищо. Увеличението на енергоизноса за Китай в момента е само добро желание и ограничени логистични възможности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изобщо

    23 Апр 2022 16:54ч.

    Совите не са това което са, войната не е това, което ви показват пропагандите - и едната, и другата. Войната е една добре съгласувана ДАЛАВЕРА. В нея има трима печелвши, един губещ и един яко преебан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    23 Апр 2022 17:01ч.

    Прецакан е този, който си е дал територията/задника за ползване от двама побойници -САЩ и Русия :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    23 Апр 2022 19:53ч.

    Този който е дал територията не е прецакан. Той си е кеширал и ще си ги харчи някъде в Щатите. Прецакана е Украйна. Но като се правят на много хитри хак им е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    24 Апр 2022 2:13ч.

    Не зная кой ЩЕ си харчи доларите в САЩ, но вече знаем КОИ (мн. ч.) си харчат рублите в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Джанет Елан

    23 Апр 2022 17:57ч.

    Радвам се че форумците са я оценили.Това е може би най-умният човек с властови позиции в САЩ.Могъществото си днес САЩ дължат до голяма степен на тази крехка жена.Щеше да е добре тя да е Президент на САЩ/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    23 Апр 2022 18:03ч.

    В статията не видях прогнозата на Елан за цената на петрола при западно ембарго в/у руския! Бас ловя че Киро Харварда не знае коя е!Та затова и изцепките им за газ,петрол,ембарго.Невежи и глупави,Излъгали още по невежи и още по-глупави.Последните обаче имат едно качвство което може да е ключово.Като схванат лъжата ще са много много ядосани.Неуправляемо гневни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хем, хем

    23 Апр 2022 19:17ч.

    Хем сърби, хем боли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    23 Апр 2022 20:35ч.

    Енергоносителите са важни и Европа ще страда. Но има и други по важни неща. Основен износител на зрно е Русия и Украйна която тази година няма да я бъде. Кризата за зърно ще изправи Европа и света пред глад, а Русия ще продава на страни които не са неприятели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    23 Апр 2022 20:36ч.

    Русия е основен износител и на торове. Без тях, селското стопанство ще инемогне и ще засили глада. Глад очаква Западна Европа защото Русия ще продава на който не е неприятел. Ще има просия в Европа! Основните доходи на Русия са от зърно, които надхвълят приходите от оръжие! Лоша година ни очаква, ние сме на грешната страна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    24 Апр 2022 2:24ч.

    Нищо подобно. https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20171016-1 Европа е нетен изнасосител на зърно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен Робот

    24 Апр 2022 5:26ч.

    Купувачът си забранил, а питал ли е продавача дали ще му разреши? Как да се чудим на глупостта на българските русофоби, след като тези от които се учат са пълни идиоти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи