"Файненшъл таймс“: САЩ опитват да убедят България да предостави С-300 на Украйна

"Файненшъл таймс“: САЩ опитват да убедят България да предостави С-300 на Украйна

Зенитно-ракетна система С-300, репетиция за парада на 6 май 2019 г. Снимка: БГНЕС

 

В своя статия „Файненшъл таймс“ пише, че американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди Словакия и България да предоставят за отбраната на Украйна ракетни комплекси С-300 по молба на украинския президент Володимир Зеленски.

Според финансово издание министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще настоява за още една ключова инициатива, обявена от президента Джо Байдън в сряда вечерта: да помогне на Украйна да осигури противовъздушни ракети с голям обсег.

Байдън представи подробности за новата помощ за Украйна за един милиард долара

"Файненшъл таймс" посочва, че тази седмица Остин ще се срещне със своите словашки и български колеги като част от тези усилия. И двете страни разполагат с ракетни комплекси С-300, съветска система, която украинците знаят как да използват. Американски законодатели и от двете основни пари - Демократичната и Републиканската - призоваха Вашингтон да достави подобни ракетни комплекси на Украйна. 

"Нашият фокус е върху разговорите със съюзниците и партньорите, които могат да имат такива системи, които украинците могат да използват“, каза висшият американски служител по отбраната, предаде "Файненшъл таймс".

И според списание “Шпигел”, цитирано от “Дойче веле”, Министерството на отбраната на САЩ води разговори със Словакия и България за доставката на системи С-300 за Украйна. Полша и Германия вече са се съгласили, според Си Ен Ен, да предоставят в замяна ракети “Пейтриът” на Словакия.

Освен съветските противоракетни системи с голям обсег на действие Украйна има нужда и от муниции за тях.

Преди нападението на Русия Украйна разполагаше с 250 такива системи. Сега не е ясно колко от тях са останали. Миналата седмица Украйна е използвала много от ракетите за сваляне на руски бомбардировачи.

 

Източник: БНР

 

Коментари

  • легенда-лиана

    17 Март 2022 17:57ч.

    Даже САЩ нямат нищо по-добро от това уникално съветско техническо изобретение, а ще захлебват от нас, карайки ни да им купуваме боклуците. Проклятието на войната заради гнусните им интереси все повече ни затиска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    17 Март 2022 18:07ч.

    Да, ще "предоставят" и ТЕ веднага ще трябва да Бягат! За такъв акт на намеса няма да има прошка. За никого. За плебса варианта е само един: - да платим слугинството на шепата ******* (всеки знае какво може да се сложи вместо многоточието). Даже няма да има и останали кучета поне, та да ни "погребват" по свой си начин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2022 18:14ч.

    Зад цялата дандания се крият цели, различни от военните. Как ще стане тази работа с доставянето? Дори и сега да почнат да ги товарят, ще отидат поне два-три дни докато стигнат. Всички самолетни полети, които могат да носят такива установки се следят. Не са чак толкова много летищата, на които могат да кацат такива тежки самолети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2022 18:17ч.

    Транспортирането по суша е бавно и опасно и също е лесно проследимо. Боеприпасите трябва да са разделени от останалата част, което прави лесно унищожението на съществено важни части от комплекса. На място трябва да се провери окомплектовката, работоспособността, да се приучат "украинските зенитици към особеностите на системата, боеготовността на ракетите и пр. банални неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2022 18:19ч.

    Въобще до влизането им бойно дежурство ще мине поне седмица. Може малко да се ускори, ако се "доставят" заедно с комплексите и техните екипажи. Да не говорим, колко лесна цел са на терен, докато се сглобяват. Освен ако не нямат бойно дежурство извън Украйна, ама тогавааа....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2022 18:21ч.

    По-скоро друго се цели. Да се вдигне духа на украинците, макар тази "помощ" да е безсмислена. Да се проверят послушните и да се накажат непослушните. И, може би, най-важното, по мафиотски да се накарат всички да се окървяват, та когато американците тръгнат на бой, да няма някой да се откаже да воюва вместо тях, след като мостовете назад са изгорени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2022 18:26ч.

    От друга страна бих препоръчал безмозъчни шапки като АА да си държат езика зад зъбите, защото какво ме грее, че сме имали право да даваме оръжие на Украйна, когато ме думнат? Кой ще носи отговорността, ако не е дооцена лудостта на оня, когото смятате за луд? Или сте сигурни, че само вие можете да мятате бомби, а той ще си трае? Я по-кротко и такива на завет...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    17 Март 2022 18:57ч.

    Извън Украйна е твърде малко вероятно имайки се предвид далечината на ефективно поразяване на целта,освен това не бива да се изключват и условията като, местници,далекобойност на съвременните ракети въздух-повърхност,РЕБ и още доста фактори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2022 20:53ч.

    Така е. Но за провокация върши работа. Полезни идиоти ви аги ще се намерят за някой сребърник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    17 Март 2022 18:16ч.

    СМИ2 ;Макрон призова Европа да се готви за война. Желязко Желев; България да се готви за изличаване.П.п.В Европа вече се наблюдава разделение по въпроса за намеса на НАТО в конфликта в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петата колона у нас забрави седесарския си произход

    17 Март 2022 18:20ч.

    И ето я сега в ролята на русофили славянофоби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смени си дилъра

    17 Март 2022 20:34ч.

    Продават ти отрова за плъхове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    17 Март 2022 18:21ч.

    САЩ следват стратегия за въвличане на колкото може повече европейски държави в конфликта.Очевадно е планиран години.И не е планиран да приключи за месец два.Няма ли поне 500 000 на жълтите павета смятайте че сме във война.П.п.Спете спокойно софиянци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шапки долу!

    17 Март 2022 19:38ч.

    Днес, най-големият българин е турчинът Ерджан Ебатин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    17 Март 2022 20:16ч.

    И току що ми изскочи новина,че Митрофанова предупреди да не достававяме С-300 на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • надявам се София да попадне във велика албания

    17 Март 2022 20:36ч.

    За награда на софияндурниците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пзц

    17 Март 2022 21:03ч.

    Е ако имаме 5 комплекса с-300 да поискаме американците да ги подменят за тяхна сметка с 10 патриот, след което да предадем на американците 5те с-300. Пък американците, да ги дават на който си поискат. Така ще "укрепим" срочно източния фланг на НАТО. Ако не са съгласни да им напомним, че още си чакаме самолетите, които сме платили...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По добър

    17 Март 2022 21:13ч.

    С -300 е по добър от Пейтриът, демек да сменим кон за кокошка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българска майка

    17 Март 2022 21:17ч.

    С300 охраняват жизнено важни обекти за здравето и съществуването на България. Удовлетворяването на желанието на Зеленски ще бъде национално предателство, което ще заплаши живота на нашите деца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи