"Файненшъл таймс": И тази година руската икономика ще продължи да расте по-бързо от всички в Г-7

"Файненшъл таймс": И тази година руската икономика ще продължи да расте по-бързо от всички в Г-7

Московският бизнес център

Автори: Анастасия Стогней, Макс Седън, ft.com 

В обръщение пред група активисти в петък в Тула – столицата на руската военна индустрия – Владимир Путин оповести, че руската икономика е победила западните санкции, наложени след неговата инвазия в Украйна.

„Те предсказваха упадък, провал, срив – че ще отстъпим, ще се откажем или ще се разпаднем. Иска ти се да [им] покажеш един добре познат жест, но аз няма да го направя, тук има много дами“, каза Путин сред аплодисменти. „Те няма да успеят! Нашата икономика расте, за разлика от техните.“

Руският президент злорадства, че руската икономика не само издържа атаката от санкции на западните страни, но и сега е по-голяма от всички, с изключение на две от тях. Той посочи класацията на Световната банка на БВП по паритет на покупателната способност, в която Русия леко изпреварва Германия. „Цялата наша индустрия даде своя принос“, каза той.
Във вторник МВФ изрази съгласие с руския президент. МВФ ревизира собствената си прогноза за растежа на БВП на Русия на 2,6 % за тази година, което е увеличение с 1,5 процентни пункта спрямо предвижданията на фонда от октомври.
Издръжливостта на руската икономика удиви мнозина икономисти, които смятаха, че първият пакет от санкции заради инвазията в Украйна преди близо две години може да предизвика катастрофално свиване.

Вместо това обаче според тях Кремъл е платил билета си за изход от рецесията, избягвайки опитите на Запада да ограничи приходите му от продажби на енергия и увеличавайки разходите си за отбрана.

Русия насочва една трета от бюджета на страната – 9,6 трилиона рубли за 2023 г. и 14,3 трилиона рубли за 2024 г. – към военното си усилие, което представлява три пъти повече спрямо 2021 г., която е последната пълна година преди инвазията. Това включва не само производство на оръжия, но и изплащане на военновременни социални плащания на военните, сражаващи се в Украйна и на техните семейства, както и някои разходи за окупираните територии.

Увеличените разходи на Русия и продължаващата зависимост от енергийните приходи

Значителното повишаване на военните разходи бележи „шокиращо скъсване с досегашния посткомунистически модел на развитие на Русия“, се заключава в скорошен доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).
Топ-икономистите на Путин предупредиха, че увеличаването на държавните разходи върви с риск от голямо прегряване на икономиката в близко бъдеще. Но засега тя продължава стабилния си растеж.

Всичко това би било невъзможно, ако Русия не беше продължила да генерира колосални приходи от енергийните си ресурси въпреки санкциите.

През 2023 г. приходите на Русия от енергия достигнаха 8,8 трилиона рубли – спад с около една четвърт от рекордния резултат от 2022 г., но над средното за последните десет години. Независимо от това, страната трябваше да прибягва до все по-нестандартни методи за генериране на приходи от еднократни данъци и такси, включително „доброволни дарения“, които западните компании трябваше да платят, когато напускаха Русия.

„Режимът е издържлив, защото седи върху петролен кладенец“, казва Елина Рибакова, старши научен сътрудник в Института за международна икономика „Петерсън“. „Руската икономика сега е като бензиностанция, която е започнала производство на танкове.“

Обявявайки зашеметяващите военни разходи на Русия пред депутатите през септември, министърът на финансите Антон Силуанов използва съветския слоган от Втората световна война, за да опише бюджетния подход на Кремъл.
„Всичко за фронта, всичко за победата“, каза Силуанов.

Обръщането на Кремъл към това, което Васил Астров, старши икономист във Виенския институт за международни икономически науки (WIIW), нарича „военен кейнианизъм“, е радикално скъсване с консервативната макроикономическа политика от първите двайсет години от управлението на Путин.

Технократи като Силуанов и гувеньора на Централната банка Елвира Набиулина помогнаха на Русия да премине през множество финансови кризи чрез агресивно таргетиране на инфлацията, укрепване на банковата система на страната, изграждането на резерви в чуждестранна валута, и опит за ограничаване на допълнителните разходи.

Този подход се оказа решаващ и за смекчаване на първоначалния удар от санкциите, наложени заради войната, когато западните страни замразиха 300 милиарда долара руски суверенни резерви, а Кремъл наложи валутен контрол, за да спре изтичането на капитали и масовото източване на банките.

Русия расте по-бързо от всичките икономики на Г-7 през миналата година и прогнозата на МВФ е, че това ще е така и през 2024 година

„Икономическият блок [министерство на финансите и централната банка] продължава да спасява режима. Оказа се, че за Путин те са много по-полезни от генералите“, казва Аександра Прокопенко, бивш служител на Руската централна банка.
Избягването на по-голямо свиване на икономиката позволи на Кремъл да се пренасочи към стимулиране на растежа чрез разходи, казва Астров. Въпреки че властите официално продължават да наричат войната в Украйна „специална военна операция“, икономиката на цялата страна се насочи към военно производство.

В обръщението си към група военни производители в петък Путин каза, че „им е гарантирано изпълнението на поръчки за години напред“, тъй като Русия засилва военната си продукция и каза, че министерството на отбраната плаща на доставчиците 80 % от разходите авансово.

Владимир Путин, придружен от членове на движението „Първа младежка група“ посещават щанда на Русия Експо на изложението за постиженията на националната икономика тази седмица в Москва

Стремежът за производство на повече ракети, артилерия и най-вече дронове изплаща дивиденти на Русия на бойното поле в момент, когато Украйна изпитва трудности да осигури снабдяване с модерно западно оръжие, от което Киев се нуждае, за да отблъсне инвазията.

Путин и други висши руски служители се оплакаха, че дори и скорошното увеличение на производството е недостатъчно. В сряда военният министър Сергей Шойгу публично скастри един от руските производители на оръжие за това, че забавя производството, както той се изрази, на „обещаваща нова артилерийска система“.

„Ако имаме възможност, трябва да се възползваме от нея“, каза Шойгу.

Началникът на украинската армия Валери Залужни призна тази седмица, че Киев и неговите съюзници не са направили достатъчно, за да подобрят украинските възможности във време, когато руските способности да реинвестират в собствена военна индустрия са им дали значително предимство в огневата мощ.

Пара от електроцентрали се издига над сградите с офиси на Московския международен бизнес център. Висшите икономисти на Путин предупредиха, че увеличаването на държавните разходи идва с риска от голямо прегряване на икономиката

Руското министерство на финансите изчислява, че свързаният с войната фискален стимул през 2022-23 г. е бил еквивалентен на приблизително 10% от БВП. В същия период свързаното с войната промишлено производство се е увеличило с 35%, докато гражданското производство е останало без промяна, според изследване, публикувано от Института за нововъзникващи икономики на Bank of Finland. В петък Путин заяви, че гражданското производство се е увеличило с 27 % от началото на войната, но не посочи източника на тези цифри.

„Истините на икономическата политика престават да важат, когато едно правителство приоритизира войната пред всичко останало. Решението на Русия [да се раздели] с две десетилетия на предпазлива икономическа политика изненада мнозина, не само между прогностиците“, написаха изследователите на Bank of Finland в скорошната си прогноза за Русия.
Икономистите и дори някои от самите топ технократи на Кремъл предупредиха обаче, че необузданите разходи вече са разкрили нови пукнатини в руската икономика. Вместо да намали нейната зависимост от експортните продажби на нефт и газ, които представляват около една трета от бюджетния приход, военният стремеж на Путин е създал нова зависимост: от военното производство.

„Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-зависима от военните разходи ще става икономиката“, написаха икономисти от WIIW в доклада си от януари. „Това създава повишена опасност от стагнация или дори направо от криза, щом конфликтът приключи“, добавят те.

Растежът вече създава дисбаланс, който може да стане по-израен с времето. Това е особено забележимо на руския пазар на труда, където руската армия и нейните заводи за оръжие изсмукват все по-голям брой работници на раздути заплати – Путин каза в петък, че Русия е създала 520 хиляди нови работни места в индустрията – за денонощния цикъл на производство, нужен за достигане на целите на отбранителната индустрия.

Това създаде недостиг на работна ръка в гражданските отрасли, заедно с демографския отлив, засилен от войната. Русия мобилизира 300 хиляди души в армията през 2022 г. и твърди, че е наела още 490 хиляди през 2023 година. Най-малко още толкова са напуснали страната, за да не бъдат изпратени на фронта.

Съпругата и дъщерята на войник, служещ в Украйна, посещават Гроба на Незнайния воин край Кремъл. Въпреки че властите официално продължават да наричат войната „специална военна операция“, икономиката е пренасочена към производство за военното усилие

„Най-голям недостиг на служители се наблюдава в машиностроителната и химическата индустрии, много предприятия са принудени да работят на няколко смени, за да изпълнят поръчките, получени от държавата“, пишат анализатори от московския институт „Гайдар“ в свой доклад през декември 2023 година.

За да се състезава с военната индустрия, която предлага освобождаване от мобилизация в допълнение към щедрата заплата, гражданският сектор трябваше също да увеличи заплащането, което на свой ред стимулира вътрешното търсене, но увеличава инфлационния натиск.

Но ако санкциите не успяха да попречат на Русия да прави разходи, то ограниченият достъп до международния пазар доведе до повишаване на цената на вноса, създавайки друг потенциален капан за Кремъл.

Заобиколните маршрути, по които сега се движат стоките за Русия, удрят лошо потребителя и отслабват рублата, която през 2023 г. загуби около 30 % от стойността си спрямо долара.

Отслабване на руската валута

„Огромните бюджетни разходи в комбинация с изолацията на Русия... създават същия ефект, който ще наблюдаваме, ако сложим тесто в пластмасов съд“, казва Прокопенко, която е външен сътрудник на Центъра „Карнеги“ за Русия и Евразия в Берлин. „То се надига, докато не стигне до капака, а след това няма къде да отиде.“

Увеличаването на публичните разходи доведе инфлацията до 7-7,5 процента, принуждавайки Централната банка да увеличи основния лихвен процент до 16 % – по-висок дори и от този на Украйна.

След увеличаването на лихвения процент, гуверньорът на Централната банка Набиулина предупреди, че разходите рискуват да прегреят руската икономика. „Опитът да се използва оптимистична фискална политика, за да достигнем растеж отвъд потенциала си, ще доведе до увеличение на цените [инфлация], което все повече ще изяжда спестяванията и увеличаването на заплатите. И в резултат няма да има никакъв реален ръст на богатството на домакинствата“, каза тя.

Ритъмът на растежа може също така да не бъде устойчив, дори и Русия да продължи да поддържа сегашните нива на военни разходи, казват икономисти.

Дори анализатори от държавната Руска академия на науките казват, че ограничен капацитет означава, че ключови сектори от икономиката вече показват „признаци на забавяне“. В това число влиза спадът на натоварването на железопътния транспорт, което е един от основните индикатори за икономическа рецесия, пишат те в бележка.

Други икономисти твърдят, че руската икономика щеше да расте в последователни години до много по-устойчиво ниво, ако Путин не беше разпоредил пълномащабната инвазия в Украйна.

„2022 г. започна с много оптимистична прогноза, а растежът дори надмина повечето очаквания. Аз бих очаквал, че както през 2022, така и през 2023 г., ние щяхме да можем да очакваме годишен ръст на БВП от около 3 процента“, казва Рубен Ениколопов, професор и изследовател в университета Помпеу Фабра в Барселона.

Данните са визуализирани от Кийт Фрай.

Източник: ft.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Коментари

 • Явор Дачков:

  10 Фев 2024 8:27ч.

  https://www.lentata.com/malko-obobschenie-za-putin

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  10 Фев 2024 13:54ч.

  Благодаря за статията. Четох я с удоволствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  10 Фев 2024 8:32ч.

  Войните винаги са били двигател на ПРОГРЕСА И РАСТЕЖА! Повече войни повече благополучие за една държава.Разбира се ако са "експанзионистични". Бързам да успокоя "русофилите".Войната няма да свърши скоро.Тъй, че да не се безпокоят за растежа.... :)) Изключителният визионер тов.ЗИП отдавна каза, че конфликта ше продължи "десетилетия". Като чеченския (1994-2004). Хората на Андропов и сие всичко отдавна са предначертали... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  10 Фев 2024 10:49ч.

  сигурен съм, че сам не помниш колко бомбастични прогнози си направил през годините. когато човек не е спал на гола земя с каска под главата, от дивана е лесно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  10 Фев 2024 8:34ч.

  Вярно е, тази година много голямо производство на снаряди и ракети... милиарди и милиарди рубли, но веднага ги гърмят на фронта.... А какво ще ядат орките, патрони и снаряди? Много богати руснаците, всеки ден на трапезата имат по 20 патрона и един снаряд. Богата богата нация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • како, хапчета, не забравяй! Че лошо!

  10 Фев 2024 8:39ч.

  Ти Русия и руснаците не ги мисли? Ще се оправят; мисли "градината", че съвсем буреняса ...! Козяк, Галя, незачет! Дайте на каката други, не толкова нефелни опорки, че бактън вече от идиотизмите ѝ! Анадънму, како??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денят на Колесника иде за теб, изроде жълтопаветен!

  10 Фев 2024 8:56ч.

  Тик-так, тик-так, тик-так...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  10 Фев 2024 9:33ч.

  форсварета явно е чувал за "кръговрата на парите" и как инвестициите във ВПК-то се връщат обратно в (руската) икономиката. Дори децата в училище го учат: https://m.youtube.com/watch?v=BgecwXnkkPQ А за факта, че Русия има положително търговско салдо, няма да говоря, че да не разбивам "розовите" фалитаджийски мечти на "експерта" по (не)здравословно патронно хранене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  10 Фев 2024 10:29ч.

  Има вече екскурзии до С. Кория за руски туристи за 750 долара. Ти няма ли да се запишеш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  10 Фев 2024 11:17ч.

  Работата стана ясна. Пениш се толкова много, защото завиждаш на "фалиралите" руснаци, че могат да си позволят да извадят по $750 за една екскурзия, докато ти по цял ден седиш пред клавиатурата за жълти центове, които едва стигат за кора яйца. А аз си мислех, че си истински борец срещу рашизма...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буров

  10 Фев 2024 12:47ч.

  За да живееш в мир и децата ти да растат спокойно работиш и произвеждаш това в което си най добър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ъхъ

  10 Фев 2024 12:51ч.

  Ще има и безплатни екскурзии, до китният якутски град Оймякон! Ти вече си записан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  10 Фев 2024 8:38ч.

  Споко, държави, кат САЩ и Русия са "фасулски" за управление.Требе да си голем КРЕТЕН за да ги фалираш.При тия ресурси. Правете си сметката кфи са били "совките" от Ленин до Горбачов и измисления им структурно сгрешен строй.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами Пиндостан е вече готов фалирал

  10 Фев 2024 8:57ч.

  Фасулска работа на 247 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прави сметка ти колко си тъп, щом не разбираш, че СССР не е фалирал

  10 Фев 2024 9:00ч.

  Незнания като твоето струват живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  10 Фев 2024 8:49ч.

  Имах един учител по география .Та той казваше: "САЩ са изключителна държава по притежание на природни ресурси. Ама Съветите са още по-изключителни..." :) Те така. Та викам Ганьо да си гледа верно градинката и да не наднича в чуждата паница... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  10 Фев 2024 9:01ч.

  Хаха, как да напишем за нещо положително като за нещо отрицателно. Класически западни напъни. Както се очаква, залага се на манипулацията, че само и единствено заради войната има растеж, което не е така. "Ипортозамещение" неминуемо генерира такъв, във всички отрасли и тези 27% които Путин споменава могат да бъдат проследени. Относно доларът не се споменава, че много товари вече не зависят от него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  10 Фев 2024 9:37ч.

  Все пак Отдел "Пропаганда и агитация" при ЦК на ЕКП (Евроатлантическата комсомолска партия) трябва да си изработи заплатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  10 Фев 2024 9:27ч.

  „Това създава повишена опасност от стагнация или дори направо от криза, щом конфликтът приключи“ Кой казва, че конфликта ще приключи! След Украйна са прибалтийските джуджета. Вчера Лидера даде на Т.Карлсън копие на документи които узаконяват претенциите на Русия към тези земи. Ще дойде времето и на папката с документи за покупката на балтийските княжества от Швеция. После за Финландия. После папката за покупките на територии в България - Росенец, Камчия и т н. Всички документи за покупки правени от БлякРок изглежда са невалидни. Както е казал Бисмарк Руснаците винаги идват за своето и изглежда имат документи за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Фев 2024 10:55ч.

  Спецялно за Камчия, доколкото си спомням, смътно, то е собственост на Правителството на Москва, Лужков беше замесен, а от бълг. страна - Станка Шопова. Минавайки покрай него от Бургас към Варна, се отбихме един път, да го поразгледаме. Много чисто, уредено, с много оздравителни детски центрове. И следа няма от дивашкия бетон на Сл. бряг или Златните. Широки хубави алеи (по една, маршируваха пионерчета с пионерски връзки), автомобили - тук-там. Изсърбахме по една много вкусна рибена чорба. Тва беше преди 7-8 години. Сега не знам как е. Но подозирам, че са му хвърлили око да го приватизират. Устието на Камчия и няколко километра назад, барабар с Лонгоза, е по-красиво от Ропотамо (и водни лилии има). А и морето е чисто. Има си всякакви речни и морски твари - водни костенурки, змии, птички, абе супер е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  10 Фев 2024 12:06ч.

  Мони Паси се наточи да го конфискува но изглежда му орязаха мераците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  10 Фев 2024 10:29ч.

  "Файненшъл таймс" е отдавна купен от Путин и руските олигарси. Този вестник само се преструва на западен, но всъщност е финансиран от Русия и Китай. Вярват му само полезни идиоти като Тъкър Карлсън. Икономиката на Русия се срива с шеметна скорост и от глад мужиците скоро ще преминат на канибализъм. Слава Украине! Героям слава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  10 Фев 2024 11:19ч.

  Браво! Много точен анализ! Слава полезните идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дельо хайдутин

  10 Фев 2024 12:57ч.

  Да за канибализъм говореше и кадията докато веднъж гладни решихме да посетим конака на каракадията и когато ни изпращаше с кадъните си взнак на благодарност кадъните ни поканиха по често да ги посещавами а кадията ни подари МЕЧКИНА КОЖА ПЪЛНА С АЛТЪНИ. Така работим когато сме гладни, жадни и ядосани по лесно е вместо да.се самоизяждаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  10 Фев 2024 10:30ч.

  И докога джамахирията ще успява да трансформира нефта в танкове ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  10 Фев 2024 11:22ч.

  Докато евробалъците, като вас, купуват "изпран", през посредници, руски нефт на тройни цени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  10 Фев 2024 12:46ч.

  Верно, купува за 210 долара за барел ? Тук Дачков ве е събрал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  10 Фев 2024 15:21ч.

  Образовай се, преди да пишеш глупости! Колко е реалната добивна цена на руския нефт? Жокер - доста под $70 за барел. Но ти явно не правиш ли разлика производствена (добивна) и пазарно-борсова (спекулативна) цена на дадена суровина/стока. И при пазарна цена от $35 долара на барел, руснаците си избиват разходите и остава печалба. В момента руският петрол се търгува за $72, с $12 над наложения таван от $60. А питай "Лукойл" дали не си балама, купуващ с тлъста надценка, щом въпреки дерогацията и по-ниската борсова цена на "Уралс"-а, плащаш прескъп бензин и дизел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нефт, пшеница и танкове

  10 Фев 2024 10:51ч.

  Русия не само седи върху нефтен кладенец, но и върху пшеничен кладенец. Трябва да си редко тъп( като Ким и Европеераса ), да си мислиш, че в общия, свързан свят, в условия на намаляващи и все по-нужни енергийни ресурси, може да задушиш Русия с енергийно ембарго. Откъдето и да го погледнабеш, тия санкции спасиха Русия. Май верно е под пряко Божие управление. Те да беха го мислили по кабинетите , немаше как да го измислят по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искате ли да ви обясня защо това изречение (на финландските експерти) е глупаво

  10 Фев 2024 11:47ч.

  ... или сами ще се досетите и без моето обяснение: "Истините на икономическата политика престават да важат, когато едно правителство приоритизира войната пред всичко останало"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Вместо да намали нейната зависимост от експортните продажби на нефт и газ"

  10 Фев 2024 11:50ч.

  Защо да ги намалява бе, продаваш и печелиш именно това, което имаш в изобилие. Това е икономиката, докарана до нивото на търговия - имаш крава, доиш мляко. Имаш мляко в излишък - продаваш. Докога ще се пишат анализи, базирани на завистта от това, че понеже ти самият нямаш ресурси, само онова което ти имаш определяло облика и критериите за икономика?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Фев 2024 15:26ч.

  Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • валутният курс - незадължителен фиксатор на цената на местната валута

  10 Фев 2024 11:52ч.

  Не може да има класическо отслбаване на руската валута, след като няма повече задължително валутно съизмеряване през спекулативния курс на борсите. Беше то каквото беше...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  10 Фев 2024 12:48ч.

  Задача за копейкаджии - при ръст от 1-2 % при военен бюджет от 30 % / колкото беше тоя на СССР 2 когато го фалираха през 1989 г/. Колко ще е пропадането кат свърши войната ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авесалом Келешдимов

  10 Фев 2024 13:15ч.

  "Колкото е необходимо!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авесалом Келешдимов

  10 Фев 2024 13:17ч.

  Горното е отговор и на въпроса ти колко време ще трансформират нефта си в танкове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  10 Фев 2024 13:49ч.

  Не "Новият курс" а ВСВ измъкват САЩ от Голямата криза. Проблемът е ВПК -предупреждение на Айзенхауер. Именно ВПК след разпада на СССР( "победа" в Студената) запази НАТО . Обаче нито Войната с дрогата, нито Войната с тероризма не беше печалба. Затова трябва конфронтация с Русия(китайците , макар и плашило, не стават за "агресор" , пък и някой трябва да произвежда). Русия, при все претенциите и за "безаналоговост" винаги е копирала "Запада"(поне от Петър насам) , щото си е част от Европа.Освен това след ВСВ и там остават на "военни релси" и не "военните разходи" а технологичното изоставане, срива на петрола, Афганистан, Раиса и великоруският национализъм доведоха до краха на "съветският модел"-пак като изключим милиард и половина Китай...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Фев 2024 15:28ч.

  Така си е. Кейнс си е Кейнс, но една поне малка война, винаги е необходима.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  10 Фев 2024 13:55ч.

  Ако погледнете кво изнася реално САЩ(освен "ценности") то са оръжие, зърно,пропаганда(Холивуд) и май друго няма(рентата от "авторски права"не броя)....а, чиповете забравих(но и там Китай с двете си държави сериозно ги натиска). Проблема е че РФ не е СССР плюс СИВ, а и няма "преводна рубла". Не е вече свръхрегион

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи