Европейските сертификати за ваксинация ще са валидни 270 дни

Европейските сертификати за ваксинация ще са валидни 270 дни
Европейските зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще са валидни 270 дни, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

 

От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза. Промяната се налага заради решение (EU) 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от ЕС. Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

 

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.

 

Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на производителя "Янсен". Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като "2/1" в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени. До този момент са генерирани близо 22 хил. сертификата за бустерна доза на "Янсен". Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система, на адрес https://www.his.bg/bg/dgc след 1 февруари 2022 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.

 

До този момент са генерирани общо над 1.970 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл с разрешените от ЕМА ваксини. От тях близо 1.5 млн. сертификата са за имунизация с двудозова ваксина.

 

Коментари

 • И после бустер

  21 Яну 2022 19:12ч.

  Честито на доживотните абонати!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЗО нали се изказа

  21 Яну 2022 19:26ч.

  какво пак за сертификатите? СЗО ги отмени с препоръка. Айде чупката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://www.saveusnow.org.uk/vaccinated-stark-warning-from-oxford-professor-all-will-die/

  21 Яну 2022 19:59ч.

  видео 4 минути, говори Д-р Шон Брукс,Phd, Oксфорд: https://www.saveusnow.org.uk/vaccinated-stark-warning-from-oxford-professor-all-will-die/ "Д-р роберт Малоун, който създаде иРНК инжекции, каза: 'Никой не трябва да приема тези ваксини, никога.' Нека ви кажа какво ще стане: хората, които са инжектирани с иРНК вакс, ще умрат в следващите 6 месеца до 3-5 години, по 3 причини: 1) намалена имунна функция, до 35% намаление .... 2)Подобрение, зависещо от антитела (Antibody Dependent Enhancement), или засилване на заболяването, води до цитокинова буря.... 3) тромбози - всеки ваксиниран с иРНК има тромбози-ако не ми вярвате, направете D-Dиmer test, който открива тромбози на микроскопично ниво... ... Към родителите, които ваксинират децата си: вие ги стерилизирате.... 80% от вакс жени са загубили бебе в първия триместър на бременността... КРЪВНИТЕ БАНКИ !! кръв, заразена с шипов протеини... " НАПИШИ КОМЕНТАР

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПРОСТО БИЗНЕС

  21 Яну 2022 20:15ч.

  От 15 до 45 долара на доза , мноооого сладко за да се изпусне, шибай како Маро!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейските сертификати за ваксинация ще са валидни 270 дни

  21 Яну 2022 23:11ч.

  Нема що! Голяма работа! So what?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи