Европейските лидери откриват пътя за диалог с Путин въпреки протестите и опасенията на Зеленски

Европейските лидери откриват пътя за диалог с Путин въпреки протестите и опасенията на Зеленски

Макрон приема Санчес във Версай преди заседанието на Европейския съвет.

Франция, Германия, Италия, а сега и Испания искат твърдост, от една страна, и дипломация, от друга.
Украйна твърди, че преговорите са "на бойното поле", и намира подкрепа от балтийските страни, пише испанското издание 20minutos.es.

"Подкрепяме разговорите с Путин, трябва да бъдем решителни в отговора си, но трябва да имаме отворен дипломатически канал". Никога досега Педро Санчес не е бил толкова категоричен, когато е говорил за това, че трябва да държи телефона включен, за да разговаря с Кремъл в разгара на руската инвазия в Украйна. Нито в тишина, нито при вибрация, нито със звук. По този начин испанският министър-председател се присъединява към вълната от други лидери като Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги, които подкрепят съчетаването на твърдост спрямо Москва чрез санкции и същевременно търсене на решение чрез преговори. От друга страна, този сценарий не се харесва на Володимир Зеленски.

Подобна двойна игра не се приема добре в Киев и всъщност, според международните медии, по това време е бил разпространен мирен план, представен от Италия, в който се предлага Украйна да отстъпи територия, за да се постигне постоянно прекратяване на огъня от страна на Русия. За Зеленски това не е опция. "Зад тези геополитически спекулации на онези, които съветват Украйна да предаде нещо на Русия, стоят големи геополитици, които не искат да виждат обикновените хора", каза той в интервю за холандска медия. В разговор с El País неговият старши съветник също говори в същата посока. В него Игор Зовква дава да се разбере, че "дипломатическите преговори сега са на бойното поле" и че Украйна "няма да прави отстъпки" на руския режим.

Реалността е, че дипломатическият път е напълно затворен от много седмици и дори блокиран, въпреки опитите на Турция например да организира среща на четири очи между страните. Зеленски обаче продължава да е готов да седне на масата с Путин "безусловно", но и без да отстъпи нито метър територия. Конфликтът се превърна в хроничен и въпреки че в рамките на Европейския съюз продължава да съществува единство на действията, колкото по-дълго се вглеждаме, толкова повече се увеличават различията в мненията.

Еманюел Макрон и Олаф Шолц водят блока на "примирителите" с Путин. Ролята на Франция и Германия преди и сега по време на конфликта е от значение, тъй като те, заедно с Украйна и Русия, образуват (провалената) Нормандска четворка, създадена, наред с други причини, за да подпише Минските споразумения, които се разпаднаха с инвазията, но които бяха нарушени от двете страни още преди инвазията. По-специално Макрон винаги е бил готов да обмени позиции с Путин, с когото досега се е чувал по телефона повече от двадесет пъти тази година, освен незадоволителното посещение в Москва. Разстоянието между двамата вече беше очевидно като метафора на дългата маса, на която седяха.

"Най-лошото тепърва предстои", заяви тогава френският президент след един от тези разговори. Макрон добре представя това двойно движение: диалог и твърдост. В това пътуване той се присъединява към Шолц, който е принуден да направи 180-градусов завой в германската политика спрямо Русия, като изпрати оръжия на Украйна, увеличи бюджета за отбрана до нива, невиждани от Втората световна война насам, и драстично намали енергийната зависимост (от 53% на 12%, по данни на самото правителство). Като цяло канцлерът също така подкрепя директния контакт на Владимир Путин с Володимир Зеленски по дипломатически канали, което засега изглежда далеч от реалността. Германската страна обаче е в полезрението на Киев, който не е забравил "кронизма", практикуван от Берлин по времето на Герхард Шрьодер, а след това и на Ангела Меркел.

В лодката, водена от Париж и Берлин, са и други държави членки на ЕС като Италия и Австрия, които не искат изпращането на оръжия и военно оборудване в Украйна да бъде единственият изход от войната. Преди няколко дни Марио Драги разговаря с Путин и изрази загрижеността си относно продоволствената криза, която може да доведе до провокиране на война и да засили съществуващите негативни тенденции. Случаят с Италия е особен, тъй като тя зависи от Русия в областта на енергетиката, въпреки че нарушава този кордон, като сключва споразумения с други страни като Алжир, но също така се е превърнала във важна ниша за олигарсите чрез луксозните стоки. 

Най-силната позиция обаче е на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който включва директни териториални отстъпки от страна на Украйна. "Преговорите трябва да започнат през следващите два месеца, преди да се появят смущения и напрежение, които няма да е лесно да бъдат преодолени. В идеалния случай разделителната линия трябва да бъде връщане към предишното положение. Продължаването на войната отвъд този момент няма да означава свобода за Украйна, а нова война срещу самата Русия", заяви той на форума в Давос, като предизвика критики не само от страна на Украйна, но и от други европейски държави като Полша, която побърза да порицае думите му. Кисинджър предлага на Украйна да се откаже от Донбас, който сега (отново) се е превърнал в център на конфликта.

Разделението в това отношение е осезаемо, тъй като докато някои държави членки на ЕС искат да запазят отношенията си с Русия, други свиват редиците си. Такъв е случаят с Прибалтика. Полша, Латвия, Литва и Естония вече са одобрили планове за намаляване на руския енергиен внос до нула и никога не са имали контакти с Кремъл. За разлика от тях полският президент Андрей Дуда е единственият лидер, който досега е държал реч в украинския парламент.

Икономическите санкции няма да спрат, докато и последният руски войник не се изтегли от Украйна

Това е дипломатическият етап, но зад него продължават да се приемат санкции срещу Русия. Само за три месеца ЕС-27 постигна съгласие по общо шест пакета от мерки, въпреки че последният се проточи със седмици заради отказа на Унгария да наложи вето на целия руски петрол. Накрая, след като през април се съгласиха с блокадата на въглищата, държавите членки се съгласиха да прекратят вноса на суров петрол, но само наполовина. Те ще наложат вето на петрола, пристигащ по море, и ще запазят доставките на петрол по тръбопроводи. По този начин искането на Виктор Орбан беше изпълнено и беше постигнато необходимото единодушие.

Всички замесени страни, пряко или косвено, са наясно, че войната ще бъде дълга, а Санчес беше категоричен и в предупреждението си към Русия. "Икономическите санкции няма да спрат, докато и последният руски войник не бъде изтеглен от Украйна", каза той. По този начин Европа се раздели на тези, които слагат едната си ръка на бутона за санкции, а другата - на телефона, за да разговарят с Путин, и на тези, които използват и двете, за да затворят вратата за всякакви преговори.

 

Източник: "20 минути"

 

Коментари

  • "съчетаването на твърдост спрямо Москва чрез санкции и същевременно търсене на решение чрез преговори"

    01 Юни 2022 15:25ч.

    В смисъл че ойроглаванаците са шизофреници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    01 Юни 2022 15:35ч.

    В скоро време Африка може да стане по-добро място за живеене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    01 Юни 2022 19:06ч.

    Всъщност Русия. Традиционни човешки (не ероатлантически) ценности, възходяща икономика и пр. и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Били нарушени от двете страни

    01 Юни 2022 15:48ч.

    "Минските споразумения бяха нарушени от двете страни..." Това е или нахалство, или глупост от незнание. Минските споразумения бяха нарушени от киевската хунта и Зеленски заяви, че ги нарушава, защото не му изнасят. И Порошенко, който ги подписа, затова искаха да го съдят за "държавна измяна". Ако една западна медия днес не излъже поне три пъти, довечера няма да спи спокойно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    01 Юни 2022 17:32ч.

    Русия просто си влезе в ролята на гарант относно неспазването от киевската банда на Минските съглашения. Вместо това, Западът изопачаващо нарече тази гарантна роля "руско нахлуване". може би трябваше да чака терорът на хунтата срещу републиките в Донбас да им унищожи населението?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    01 Юни 2022 16:21ч.

    Загрижетостта на тези чиновници не е за народа на Украйна.Те попаднах в собственият си капан,затова е това скърцане със зъби и гънене.Болезнено е да отрежеш енергийния клон на който удобно си седял десетилетия.Има държави при които заплахи,санкции и др.бруталности не помагат и грабители биват удряне през ръцете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    01 Юни 2022 19:20ч.

    абе мухлъовци какво сте се загрижили за украина тя не е член на нато и ес каква е тази помощ която 95 дни пращате кои ще плаща това оръжие кого питахте че ще давате милиарди пари на украина това са наши пари на 500 милиона европеици които не сме гласували за вас сащ да си водят воината с русия нас това не ни интересува и не трябва да се бъркаме мир и преговори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега е момента веднъж завинаги човечеството да се отърве от Европа, от европроизводните и като ФАЩ, Канада и прочие, изобщо от всичката европейщина, дето полвин хилядолетие осира планетата

    01 Юни 2022 22:15ч.

    Този загнил петстотин годишен апендикс на историята трябва да бъде спукан най-сетне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    02 Юни 2022 11:53ч.

    къде ви копат такива, бе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков, дачков…

    02 Юни 2022 5:01ч.

    С такива материалчета - такива читатели. Докъде я докара…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатанистката шайка

    02 Юни 2022 10:02ч.

    Макрон, Санчес, Драги, Шолц, Рюте... са кукли на конци. Те имат нулева собствена тежест в глобален конфликт като този в Украйна. Приказките им са празно глаголене за пред вътрешните публики... Впрочем, за Макрон, защо има френски мобилни гаубици "Цезар" в Украйна ? Какво чакате като отговор от Путин с това ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още за Макрон

    02 Юни 2022 10:05ч.

    Има набиращо сила твърдение, че ракетната атака по крайцера "Москва" не е била с американска или британска противокорабна ракета, а с френска ! Ако това е така, дали Макрон се надява че някога в бъдеще примерно, "РЕНО" ще си върне многомилиардните активи в Русия ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това искам да го видя

    03 Юни 2022 1:04ч.

    Много интересно как се ближе там където си плюл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи