Европейски богослови изразиха загриженост за репресиите на Киев срещу Украинската православна църква

Европейски богослови изразиха загриженост за репресиите на Киев срещу Украинската православна църква

Автор: Ярослав Нивкин, spzh.media/ru Следвайте "Гласове" в Телеграм

На богословска конференция в началото на седмицата на ООН европейски богослови отбелязаха нарушенията срещу Украинската православна църква "от страна на демократична Украйна".

На 5 февруари 2024 г., в началото на седмицата на ООН, посветена на хармоничните междурелигиозни отношения, в Берлин се проведе богословска конференция за държавно-конфесионалните отношения в Украйна. На събитието, организирано от латвийския ресурс Baznica.Info и фондация "Сейнт Мейнард", присъстваха богослови и експерти от Германия, Швейцария, Франция и Латвия.

Участниците осъдиха войната срещу Украйна. В същото време те заявиха, че военната агресия "не може да оправдае нарушенията от страна на демократична Украйна".

"Тази война е наричана от мнозина война на авторитаризма срещу демокрацията. И е важно тя да завърши с победа на демокрацията", заяви модераторът.

Беларуската православна правозащитничка Наталия Василевич, която понастоящем живее в Германия, отбеляза в речта си, че ограниченията на свободата на съвестта не могат да бъдат дискриминационни.

"Що се отнася до свободата на вероизповеданието, държавната сигурност не е такава легитимна цел - това е изрично посочено в Общ коментар № 22 на Комитета по правата на човека по член 18 от Международния пакт за граждански и политически права", отбелязва Василевич.

Според нея свободата на словото позволява да се говори критично за това или онова вероизповедание. Ако обаче речта на омразата се използва от длъжностни лица, ако тя е системна и води до актове на насилие - държавата е длъжна да реагира на такива изявления.

Василевич отбеляза, че украинските власти се намират в безизходица по отношение на УПЦ, тъй като има опасения за репресии срещу това изповедание от страна на западните партньори, от чиято подкрепа зависи Украйна, която се намира в тежка ситуация на война.

Юстина Панина (Франция), магистър по богословие, член на административния съвет на Викариата на Галската митрополия на Вселенската патриаршия, коментирайки конфликтите в Украйна, обърна внимание на опита на православните общности във Франция. Тя заяви, че "фиксираното членство със задължителен членски внос не премахва всички възможни проблеми, но осигурява много по-прозрачна система за гласуване на промени в юрисдикцията".

Според Панина поне частичното въвеждане на подобна система би могло да осигури по-голяма сигурност на православните общности на УПЦ от набези.

Социологът и публицист Николай Митрохин (Германия) отбеляза, че в Украйна няма независим мониторинг на религиозната ситуация. Според него има много примери за манипулации с цел изкривяване на резултатите от гласуването по време на прехода.

"Със сигурност има случаи, в които мнозинството от членовете на общността преминават от една църква в друга, но те са абсолютно малцинство и не са оспорвани от бившата си църква. Повечето случаи на "преход" обаче означават или разцепление на бившите общини, често съпроводено със спорове кой да получи храма, или активен натиск на външни сили върху общините (предимно местни администрации и активисти на обществено-политически организации, незабелязани преди това при активното изповядване на вярата и членството в общността), или директно отнемане на храмове и енорийска собственост от "грешната" църква в полза на "националната" църква чрез административни или открито незаконни методи, с използване на пряко насилие. И далеч не винаги тази собственост по-късно се използва за религиозни цели. Или всичко това заедно", казва Митрохин.

В същото време той отбеляза, че за "обществото" и "чужбина" поддръжниците на националната църква във всички случаи описват подобни ситуации като "преход" - напълно дискредитирайки термина. В действителност много (ако не и повечето) от "преходните" общини продължават да съществуват и да провеждат редовни служби, тъй като огромното мнозинство от духовниците отказват да "преминат".

Участниците в срещата заявиха, че промяната на религиозната политика е в интерес на украинското ръководство, тъй като премахва редица въпроси пред европейската християнска общност и лишава Москва от възможността да използва религиозния фактор в свой интерес, включително за отслабване на европейската и американската подкрепа за Украйна.

По-рано СПЖ писа, че според Наталия Василевич украинските власти сами са се вкарали в задънена улица в ситуацията с Украинската православна църква.

Източник: spzh.media/ru

 

 

Коментари

  • old_beggar

    11 Апр 2024 12:27ч.

    къде сте синодални старци, превърнали ЦЪРКВАТА в бакалия, глухи за камбаната, която бие и раздаващи медали на крадеца от банкя - боко барселонски? в древността български свещенослужители са разпространили българската азбука и православното християнство в Киевската Рус. сега украинските фашисти (които вече надминаха дори хитлер), забраниха руския език (българския език също), 9 години планомерно унищожават рускоезичното население в източна украйна, а в момента унищожават и православието – нападат манастирите и църквите, горят иконите и църковни книги, бият и арестуват свещениците и изнасилват монахините. не очаквам, поставилият се в услуга на сатанистите р. радев и неговата „кохорта“ че ще осъдят тези изверги. надявах се, че поне патриархът и светият синод ще изразят възмущението си срещу тези нечестиви човекоподобни, но това не се случи – и те са в „синергия“ с американското посолство...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Smilodon

    11 Апр 2024 12:53ч.

    "Тази война е наричана от мнозина война на авторитаризма срещу демокрацията. И е важно тя да завърши с победа на демокрацията", заяви модераторът... Участниците в срещата заявиха, че промяната на религиозната политика е в интерес на украинското ръководство, тъй като премахва редица въпроси пред европейската християнска общност и лишава Москва от възможността да използва религиозния фактор в свой интерес, включително за отслабване на европейската и американската подкрепа за Украйна."...................................... С други думи, участниците в срещата не виждат проблем в самото съществуване на Киевския антихристиянски, нацистки режим, който провежда или подкрепя гонения срещу Църквата и срещу който режим Русия справедливо се бори, но само искат гоненията да спрат, защото съжаляват, че чрез тях режимът рискува да предизвика намаляване на помощта на антихристиянски Запад до украинския антихристиянски режим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи