Европейската комисия обвърза плана за 12 млрд. лв. с ветото срещу РС Македония

Европейската комисия обвърза плана за 12 млрд. лв. с ветото срещу РС Македония

Трябва да изпълним обещаното през 2020 г. на Скопие, настоя шефката на ЕК. Лидерите от четворната коалиция първо опитаха да ѝ обяснят колко е сложно, после два часа търсят изход от ситуацията.

 

Вдигането на българското вето срещу преговорите на Северна Македония за присъединяване към ЕС от четвъртък е пряко обвързано с реформите на стойност над 12 млрд. лв., които България трябва да изпълни плана за възстановяване и устойчивост.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен дойде в София, за да връчи на премиера Кирил Петков одобрението на комисията за българския план.

Съгласихме се, че всички държави трябва да извършат конкретни реформи. И България трябва да извърши своите реформи и ще получи плащания по плана. Но е наистина важно реформите да бъдат изпълнени. През 2020 г. Европейският съвет обеща да започне преговори с Република Северна Македония и Албания. 

Трябва да спазим обещанието си. Зная, че можете и имате силите да го направите, заяви Фон дер Лайен обръщайки се към министър-председателя Петков.

Шефката на ЕК припомни, че спазването на правата на малцинствата е основна част от принципите на ЕС и фигурира в чл. 2 от договора за съюза. Тя гарантира, че темата ще присъства през целия преговорен процес на РСМ.

 

 

Спазването на правата на българите в Северна Македония е ключово българско изискване за падане на ветото. Президентът Румен Радев настоява македонците да променят конституцията си и да запишат в нея българите. Засега обаче премиерът Димитър Ковачевски предлага това да стане чак в края на преговорите. А България опитва да вкара правата на малцинствата като условие във всички преговорни глави.

Премиерът Петков не коментира обвързването на реформите по плана за възстановяване и вдигането на българското вето. Час по-късно обаче лидерите на четирите управляващи формации имаха продължил около час разговор с Урсула фон дер Лайен. В него освен реформите по отношение на главния прокурор и антикорупционната комисия те опитали да ѝ обяснят и колко деликатен е въпросът със Скопие.

Още два часа след това коалиционният съвет заседава в търсене на решение как през юни българското вето може да бъде вдигнато. Единият от обсъжданите начини е бил да не се минава през парламента, а ветото да бъде вдигнато от правителството, научи “24 часа”.

 

Христо Иванов също потвърди пред журналисти, че темата за Северна Македония е обсъждана и с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен на среща с четирите управляващи партии.

Тайни договорки за вдигане на ветото няма и не може да има, тъй като решението за евентуална промяна в българската позиция може да бъде взето само от Народното събрание. Имаме рамкова позиция, която обвързва правителството. Ние всички сме я потвърдили и на КСНС. Не може един човек да поема каквито и да било ангажименти. Тази легенда не работи за никого. Надявам се, че емоциите ще минат. Сложна е коалицията. Трябва да се поеме отговорността. Надявам се, че тонът се е успокоил, коментира след коалиционния съвет съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Той потвърди, че лидерите на коалицията са имали тежки обяснения с шефката на ЕК.

Обяснихме колко е сложна темата за рамковата позиция на парламента, че промяна може да има само с решение на НС. Това беше изрично обяснено на нашите европейски партньори и че ако се върви към някаква промяна, тя минава през много сериозен ангажимент от европейските институции да защитават нашата позиция. Тук не става въпрос само за отношения между България и РСМ, обясни Иванов.

Според лидера на ДБ нямало опасност обаче заради Северна Македония да се стигне до разпадане на коалицията.

Казуси с търгуването на национални интереси категорично застрашават отношенията в коалицията

Надяваме се тези, които са си мислили, че ще продадат националните интереси, да ревизират позицията си. Има неща, които са надпартийни и не подлежат на никакви договорки, коментира обаче депутатът от “Има такъв народ” Станислав Балабанов. Той обаче не е участник в коалиционния съвет, там ИТН се представлява от зам.-председателя на партията Тошко Йорданов, тъй като Слави Трифонов не ходи на общите срещи.

Докато Северна Македония не изпълни ангажиментите си по договора за добросъседство, БСП няма да се съгласи тя да получи зелена светлина за преговори за членство в ЕС от България. Позицията на БСП за Северна Македония е непроменена. Чува се информация, че се работи до юни да бъде решен въпросът, но чисто технически, ако щете, няма как да се случи. Имат да се изпълняват много неща от договора, които сме свидетели, че не се изпълняват,каза и шефът на депутатите от БСП Георги Свиленски.

Няма ангажимент за променяне на позицията ни за РСМ. Обсъждат се варианти. Има ясна заявка, че преговорите ще продължават с отчитане на ангажиментите, които сме поели, без да правим промени в позицията

На този етап няма такъв ангажимент. Задкулисни разговори няма, коментира пък председателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров.

 

Темата засегна вчера и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски: Винаги съм казвал, че имаме нужда от бързо, но не прибързано решение.

Външните министерства на двете страни работят по политически въпроси. Тези политически въпроси се обсъждат на срещи в съответствие със стандартите на международните отношения. В момента работим по обмен на идеи по отворени политически въпроси и щом има документ или решение, което е приемливо и за двете страни, то ще бъде съобщено на институциите в България в съответствие с техните законови процедури, както и у нас, в съответствие с нашите разпоредби и нашите закони, каза Ковачевски, като изрично подчерта, че не е имало тайни разговори и преговори между двете правителства.

 

Работа по проектите - веднага, но с пари от бюджета. От ГЕРБ “открили много изненади” в плана.

 

ГЕРБ откри заложен фалит на енергетиката. Не коментираме политически спекулации, реагираха от кабинета

България ще започне веднага изпълнението на проектите от плана за възстановяване и устойчивост със собствени средства. Към края на лятото се очакват и първите траншове от ЕС, след като бъде получено одобрение от ЕК и съвета на финансовите министри.

Това обяви премиерът Кирил Петков, след като получи от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен одобрението на институцията за българския план.

ЕК е доволна, че 60% от българския план са свързани с целите по зелената сделка и че е предвиден широк антикорупционен механизъм, обяви Урсула фон дер Лайен.

До 2026 г. България ще утрои енергията си от възобновяеми източници, ще бъде изграден парк с батерии и умни мрежи, ще се активира потенциалът на геотермална енергия - българска енергия, която не се изчерпва, и това ще ни даде сигурност, обясни ѝ премиерът Кирил Петков.

ЕК е доволна и от механизма за контрол над главния прокурор, предвиден от правителството, обяви Фон дер Лайен. Плановете на кабинета са съдия да става временно прокурор, да разследва шефа на обвинителите, след което да се връща като съдия, което гарантира неговата независимост, обясни премиерът Петков.

Природният газ към Русия ще се плаща в евро и долари, а не в рубли, поне докато ЕС не изработи обща позиция, обяви още шефката на ЕК в София.

По-късно в парламента депутати от ГЕРБ заявиха, че открили много изненади в плана за възстановяване. Едната от тях е изваждането на Електроенергийния системен оператор и на “Булгартрансгаз” от Българския енергиен холдинг.

“Отговорих си на въпроса защо толкова дълго време се криеше този план.Това означава финансов колапс и фалиране на държавната енергетика. Това е първата стъпка към приватизацията на тези дружества, очевидно премиерът Кирил Петков е имал какво да крие от обществото”, каза бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред ЕК - нещо, което до момента е съвършено неясно, каза пък Томислав Дончев.

“Европейската комисия дава зелена светлина на плана за възстановяване на България - това безспорно е добра новина. Разбира се, това не е краят на процедурата. За да имаме одобрен план в пълния смисъл на думата и България да има право да го изпълнява, е необходимо одобрение на съвета. Надявам се това да се случи в следващите няколко седмици”, посочи още Дончев.

По повод изявлението на бившия министър Теменужка Петкова за заложен фалит на държавната енергетика от Министерството на енергетиката заявиха, че политически спекулации не коментират. 

 

Янев се готви за бързи избори заради Скопие

Отпадането на ветото за преговорите на Северна Македония с ЕС е възможно да предизвика предсрочни избори. Тази надежда изрази в интервю за БНР бившия служебен премиер и министър на отбраната Стефан Янев. В момента той подготвя своя политическия сила.

“Позицията на премиера Кирил Петков за Северна Македония показва непознаване на проблема и неразбиране на перспективата. Бързането е под външно въздействие, което не е в национален интерес”, обвини Янев, който бе освободен като военен министър именно по настояване на министър-председателя.

Възможно е да се водят закулисни разговори по темата за Северна Македония, предвид че разговорите не се водят открито и на наша територия, смята още Янев.

Бившият военен министър обвини управляващата коалиция, че се управлява през мобилни телефони, а отделни членове на правителството и партиите от управлението бързо са забравили какво е предвидено в споразумението за формиране на управлението.

Изпратим ли оръжия на Украйна, ставаме автоматично част от конфликта, заяви още Янев.

По отношение на изтребителите според него имаме нужда от нови “сега и веднага”, като не е задължително да са F-16. Той обясни, че в момента българските военновъздушни сили са изправени пред невъзможността да продължат да охраняват небето ни заради решението самолетите, които са съветско производство, повече да не се ремонтират в Русия, Беларус и Украйна, което значи, че вероятно повече няма никъде да могат. 

 

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • христо

    08 Апр 2022 8:44ч.

    предателят простокиро вероятно е инициаторът на тая уйдурма...защото иначе трудно може да оправдае предателството си...тези случайници трябва да си ходят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    08 Апр 2022 9:11ч.

    С такива "приятели" от ЕС врагове не ти трябват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    08 Апр 2022 11:13ч.

    Хм.. 12милки или да не предадем дедите и страната си ?!? A честито на печелившите, аз знам какво ще стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    08 Апр 2022 8:49ч.

    Това е пълно унижение и гавра от страна на Лайнен и ЕС ЕС, надявам се да им се върне в най скоро време, и най накрая западняците да понесат истинско страдание, дай Боже по скоро, нека се разплачат неутешимо и еврото им да иде по дяволите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И не веди ни в изкушение, но избави ни от лукавия

    08 Апр 2022 8:53ч.

    Лукав избор. И Исус така го е изкушавал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    08 Апр 2022 8:54ч.

    Ки ки ки, значи няма да видят париичкиии ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    08 Апр 2022 8:57ч.

    Не се притеснявайте, така или иначе, нищо нямаше да видите от тези пари, само щяха да ви съобщят от какво ще ви лишат заради тях...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да бе

    08 Апр 2022 14:01ч.

    Не разбрахте ли, че парите ще ги похарчат (откраднат) предварително! Започват от утре, каза киро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нинова,

    08 Апр 2022 9:01ч.

    какво прави тази особа още в тази измислена коалиция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • petar

    08 Апр 2022 9:04ч.

    "Руските танцьори" на Дега се преименуват на "украински танцьори" от Националната галерия на Обединеното кралство ---https://nypost.com/2022/04/04/degas-russian-dancers-is-renamed-ukrainian-dancers-by-uks-national-gallery/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    08 Апр 2022 9:11ч.

    Простотията по-хората ходи, но трябва ли да се рекламира?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейската комисия обвърза плана за 12 млрд. лв. с ветото срещу РС Македония

    08 Апр 2022 9:09ч.

    Е, Добро Утро! Само Киро Просто още може да не е разбрал, че Ленчето - отличничката на випуска силно вероятно не е имала време и търпение да му го обясни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    08 Апр 2022 9:24ч.

    РЕФЕРЕНДУМ ЗА РСМ, както и за излизане от ЕС и NATO с един масраф, пък каквото НАРОДЪТ отреди ! Стига сме слугували на ИЗНУДВАЧИТЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tret

    08 Апр 2022 9:24ч.

    Значи ни продадоха, като ни предадоха...но ние сме най-виновни. Ние го поставихме там.!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    08 Апр 2022 9:42ч.

    Типично за англосаксонския елит, имат ни за аборигени. А манталитета на българина стига до парите, за които е готов и го прави - продава нацията си. Не ни трябват милярди с условия, нужно е затваряне на границите за отровни и некачествени европейски стоки. Ние сме дойната крава на англосаксонците, вече и малките деца го знаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиоти

    08 Апр 2022 10:11ч.

    Толкова ли струва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светла

    08 Апр 2022 10:46ч.

    Не знаехме , че нещо е било обещавано ? И какво точно сме обещали, че не става ясно ? Ако сме обещали, би трябвало да сме разбрали по - рано и то не от външен човек ? Много развален телефон се получи и някой се надява в суматохата да не задаваме въпроси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урсулайнен

    08 Апр 2022 10:47ч.

    Това си е чиста проба изнудване. България вън от НАТО и ЕС !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    08 Апр 2022 11:29ч.

    „60% от българския план са свързани с целите по зелената сделка“ – това е бизнес, който ще има лукса да работи без конкуренция и със сигурни печалби. Бизнесмените поемали рискове и можели да фалират, това ни учеха от начало. В ковид кризата не ги оставиха да фалират, с парите от бюджета, а с тези зелени сделки и рискове няма да поемат. Тогава те бизнесмени ли са или са стълповете на Новия ред?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    08 Апр 2022 11:30ч.

    Относно изпращането на оръжия в Украйна, не е по-важното, че ставаме участници в конфликта, но че самият конфликт ще стане кръвопролитен и за руснаци и за украинци. По-добре е да се инвестират усилия в преговорите, отколкото в същинска война. Нека позволим на руснаците да завършат това като военна операция, както са заявили. Имам предвид, че това ги обвързва с поведение на ненасилие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    08 Апр 2022 11:33ч.

    Колкото до Македония, за пръв път чувам, че ако македонците престанат с кражбата и подмяната на история, това е българска реформа, която трябва ние да направим тук, за да получим едни пари. Тия хора в Брюксел много добре употребяват финансовата принуда, при това с парите от нашите собствени данъци. А ние нямаме патриот, който да им обясни, че не искаме българско малцинство там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    08 Апр 2022 11:35ч.

    Действително изискването да има българско малценство ще бъде предателството и петното на нашето поколение, срам, който няма да можем да изтрием. След предателството на самите комунисти, които предадоха българите в Македония, да кажем, че под натиск, ние завършваме този процес, със същите цели, които са имали комунистите - окончателно разцепление на народа ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пука им на европейците,

    08 Апр 2022 11:59ч.

    ние да му мислим...Кое по-напред - оставка на правителството, референдум за бракята македонци, референдум за вън от НАТО и ЕС или всичко заедно, за по-евтино? И така и така вече сме у киреча, затова Нинова, топката е в твоите ръце, както и накъде ще тръгне България?? Давай оставка и сваляй правителството на чуждите интереси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    08 Апр 2022 12:10ч.

    брокерката на ваксини поставя условия балканите нямат работа в ес и нато тука е барутен погреб малко ни трябва да се повтори украина наи добре е ес и нато да се закрият тъи като няма полза от тях воината в украина го доказа колко са безполезни вредни са

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Работим с кожа на клиента

    08 Апр 2022 12:19ч.

    Някога това мило и глуповато съобщение се мъдреше на кожарските ателиета на НРБ. Днес се оказва, че чрез парите от плана се оказва изнудвачески натиск в/у страната. Често допускана и умишлено подхранвана грешка е, че това били европейски пари. Грантове и заеми ще получат избрани лица (на властта), но парите са си наши, на всички. Утре на падеж ЕК ще ги предяви на бюджета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Работим с кожа на клиента

    08 Апр 2022 12:23ч.

    Разбрахте ли?! Изнудват ни и ни извиват ръцете с нашите пари. ЕК не експлоатира диамантени мини на Луната, че да има приходи, които да раздава. Това са парите на българските данъкоплатци. След като ни изнудят с тях, ще ги дадат на "правилните" бенефициенти, които ще откраднат поне половината, а с другата половина ще имитират напрегнат и ангажиран труд! Гнус!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Работим с кожа на клиента

    08 Апр 2022 12:31ч.

    Да не обидя аудиторията на прозорливост. За никакво възст&устойчивост в последна с/ка не става дума. Аргументи други: 1.Условия за корупционно изхранване на пета колона, вкл. висша евр. администр; 2. Силово реализиране на зелената лудост, в новия свят тя става все по-несъстоятелна; 3. Силово впримчване на страните в ЕС, ще им "дадат" от техните лични пари, но преди връщане няма да има мърдане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просветление

    08 Апр 2022 12:38ч.

    Алоууууу, либералите, демократите, обладатели на най-върховните ценности! Нека да не изброяваме по точки конкретните ценности, че някой може да се почувства обиден! Започна ли да просветна нещо под ганювските калпаци?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой си

    08 Апр 2022 13:18ч.

    Много странно. Защо ЕК се опитва да бутне българското правителство, до момента изцяло работи в тяхна полза?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-OСТАВКА СЪД ЗАТВОР

    08 Апр 2022 14:55ч.

    България трябва да замрази членството си в ЕС и да подаде молба за напускане на НАТО.Дори Хитлер и Сталин не са се гаврили така с Бългаия като тези кукумявки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    08 Апр 2022 17:12ч.

    Две "то" извратеняци! Долу ЕС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    09 Апр 2022 12:03ч.

    Целта ни не е да го съсипем, а да го иизлекуваме и подчиним на своя европейски интерес. Това може и да е започнало да се случва и може би тази студена война, разпалена отново, цели точно това да не се случи, а да се върнем във времената на двуполюсния модел, където трети субект няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В такъв случай - да цитираме В. Нюланд по темата EU.

    08 Апр 2022 18:02ч.

    Т. к. тази Нюланд е виден представител на хамериканското правителство, демек - на нашите най-близки съюзници, в този случай сме на едно мнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Благой, старши хигиенист

    09 Апр 2022 0:30ч.

    Aбе Киро, какво стана с 70 лева , детощеше да дадеш за Велик ден на всички пенсионери??? Днес вече е 9 Април, а 70 ева ги няма. Да не ти се досвидяха 70 лева на пенсионер?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дал ги е на

    09 Апр 2022 10:19ч.

    Урките с джиповете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи