Европарламентът ще гласува за въвеждане на Истанбулската конвенция

Европарламентът ще гласува за въвеждане на Истанбулската конвенция

Европейският парламент ще обсъди и гласува следващата седмица решение, с което да даде съгласие Съветът на ЕС да приключи процеса по ратификация на Истанбулската конвенция. Това сочи дневният ред за предстоящото заседание на евродепутатите в Страсбург.

Шест години след като ЕС подписа конвенцията - първия правно обвързващ международен способ за предотвратяване и борба с насилието над жени и момичета - и въпреки многобройните призиви на мнозинството от евродепутатите, документът все още не е ратифициран заради отказа на няколко държави, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Становището на Съда на ЕС от 6 октомври 2021 г. потвърди, че ЕС може да ратифицира конвенцията, дори без съгласието на всички държави от ЕС, се допълва в текста. Уточнява се, че Съветът на ЕС иска съгласието на ЕП, за да приключи процеса.

Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава държавите от Общността от задължението да я ратифицират сами, заявиха многократно евродепутатите, се посочва в съобщението. Допълва се, че мнозинството в ЕП призова България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия да ратифицират конвенцията незабавно.

Говорител на Европейската комисия днес поясни, че се предвижда решението в Съвета на ЕС да бъде прието с квалифицирано мнозинство. За постигането на такова мнозинство е нужна подкрепата на поне 15 от 27 страни (55 на сто), които представляват поне 65 на сто от населението в ЕС. Той не можа да отговори на въпрос дали държавите, които не са ратифицирали конвенцията, ще бъдат длъжни да я прилагат след приемането на очакваните решения на равнище ЕС.

ЕК миналата година предложи нови европейски правила за борба с насилието срещу жените и домашното насилие, отбеляза говорителят. Той добави, че се предлага в ЕСда бъдат обявени за престъпления няколко вида посегателства срещу жени.

 

Коментари

  • Спиноза

    05 Май 2023 18:02ч.

    Питайте защитниците на Истанбулската конвенция, как точно тя би защитила жените и момичетата от насилие и защо конкретните закони не могат да ги защитят? Въпрос, който те избягват. Очевидно зад конвенцията, се крие нещо друго, което без да е опаковано с благовидни намерения, е брутално неприемливо за обикновените хора в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    05 Май 2023 18:27ч.

    „Пътят към ада е постлан с добри намерения“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гадост!

    05 Май 2023 20:46ч.

    По-погнусяващо лицемерие на е имало - искат да ни натресат ужаса на либералната джендърщина, кастрацията на деца, насилието над семейства с бинарни възглиди, криейки се зад кретенската пропагандна партенка, че уж някой го било еня за нещо друго. Ама ние сме лайняно общество, защото си траем докато ни слагат примката на шията. Пфу!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питайте защитниците на Истанбулската конвенция

    05 Май 2023 23:44ч.

    как защитават жените, при положение, че в една Франция, например, близо половината от населението е арабо-мюсюлманско, а значителна част от тях изповядват радикален ислям. И не е ли право на жените, включително мюсюлманките, да ходят облечени като нормални хора (или полу-облечени, когато са на плаж). Какво лицемерие! Типично за западняците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ееех, че хубавооо

    06 Май 2023 0:51ч.

    Преди да ги пратят на фронта, ще им сменят пола!!! И на децата им! Не в Норвегия, тука тука!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    06 Май 2023 15:02ч.

    Гълъбчето след като кацна на каретата в Лондон с радост ще прилети в Брюксел да се изцвъка вместо подпис !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старцът и реката

    05 Май 2023 18:03ч.

    Едно време имаше съветски съюз и комисари, сега европейски съюз и пак комисари и пак се раздават команди и наказания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е съвсем така

    05 Май 2023 18:26ч.

    По онова време, на територията на България, върховенство имаха българските закони. Сега върховенство имат законите на ЕС, а те са над 80 хиляди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    05 Май 2023 19:08ч.

    ЗА ДА СИ ДОЙДАТ НЕЩАТА НА МЕСТО РЕФЕРЕНДУМ И ИЗЛИЗАНЕ ОТ НЕОЛИБЕРАЛНИЯТ ЗАПАДЕН ФАШИЗЪМ. ДА СИ ЗАПАЗИМ РОД И РОДИНА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • геювете по всичкия фашистички Запад ще се израдват

    05 Май 2023 18:06ч.

    Същата история, както със задължителното ваксиниране с излобирани мухоморки срещу ковид. Евроамериканската насилствена демокрация се оказа безумно по-страшна от уж еднопартийния съветски комунизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези джендъри са тръгнали

    05 Май 2023 18:16ч.

    да се самоунищожават и искат да повлекат всички с тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ ЕС може да ратифицира конвенцията, дори без съгласието на всички държави от ЕС”

    05 Май 2023 18:24ч.

    За тези които все още не знаят: България не е суверенна държава и се управлява от Брюксел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    05 Май 2023 18:35ч.

    Допълнение: За тези които все още не знаят: ЕС не е суверенен съюз и се управлява от Вашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добър претекст за BUL-EXIT при това на конституционно основание?!!

    05 Май 2023 19:00ч.

    Трябва ли да чакаме да се срине покрива над главите ни, за да тръгнем да излизаме от срутващата се европейска постройка???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    05 Май 2023 20:04ч.

    Ние ще се последни бре. Всички държави ще излязат от ЕС, ние ще си останем за още година две и после като видим, че нема никой тогава ще излезем..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “България се управлява от Брюксел”

    05 Май 2023 22:21ч.

    Глупости! България се управлява от портиера на американското посолство. Съветва го чистачката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    06 Май 2023 8:44ч.

    Като не покриваме условията за излизане може да си останем в ЕС сами.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    05 Май 2023 18:36ч.

    Ако ще се борят с домашното насилие, да дадат немски заплати и на българите. Това е първата стъпка, за да не живеят хората на ръба. Иначе е подигравка - все едно нацистка Германия да гласува закон за защита на евреите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    05 Май 2023 18:38ч.

    Не съм фен на Корни, но специално за това съм съгласен с нея: ... „Значи българският народ е глупав, ретрограден и остарял, защото иска децата му да са момчета и момичета и да има българско семейство с майка и баща – това ли искате да ми кажете?“, каза Нинова и допълни, че някои от полиците използват случая, за да си играят с думи и с популизъм. „Позволете ми за пръв път от тази трибуна да кажа нещо за себе си, да използвам първо лице, единствено число, знаете, че никога не го правя – говоря от името на групата и на тези българите, които са ни избрали. Сега ще го кажа от свое име. Няма в тази зала и в България политик, който да е поставен на по-огромен натиск да приемем Истанбулската конвенция и джендър идеологията в училищата. Представа си нямате за какво става дума. Някой тук може би да гадаят, че НПО-тата оказват натиск, че различни организации оказват натиск, аз Ви го казвам от личен опит – оказва се жесток натиск, върху мен персонално, поне от 5 години това нещо да се приеме в българския парламент. 5 години съм устояла, 5 години съм понесла всички удари, на които се сетите, 5 преврата в БСП съм преживяла заради това и няма шестия път да ви натисна бутона и да подкрепя решение, което ще съсипе най-ценното, което ни е останало като общество – семейството. Разкъсахте всички връзки на това общество, остана ни едно – семейството и децата, за тях ще се боря докрай“, заяви Нинова. Още на: https://epicenter.bg/article/Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata/306801/2/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уважаеми българи

    05 Май 2023 19:22ч.

    Наистина ли не правите елементарното заключение, че ако Нинова е толкова некадърна да съсипе стогодишна партия, то вероятността да налучка вярното решение за каквото и да било е нулева

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    05 Май 2023 19:41ч.

    Всъщност всички ние обикновените европейци се нуждаем от Конвенция за защита на европейските граждани от убийствените действия и решения на европарламента и европейската комисия воглаве с урсула.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    05 Май 2023 19:45ч.

    Конвенция значи акт на съгласие. Ние не сме съгласни с това, което ни налагат, така че няма как да приемем такава "конвенция". Това си е диктат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карло Ангелов

    05 Май 2023 20:16ч.

    Ето това е (грубо) законовата основа, бранеща правата на личността в България. На всички нас, без оглед на произход, религия, образование, социален статус, ПОЛ, СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ и пр. добили особена важност напоследък „характеристики“ на HOMO SAPIENS-a. Нищо от гореизброеното не фигурира като ограничение при приложението на законите. Това са нашите си, българските закони. Семеен кодекс Чл. 2. Семейните отношения се уреждат съобразно следните принципи: 2. равенство на мъжа и жената; 3. доброволност на брачния съюз; 6. зачитане на личността в семейството; 7. уважение, грижа и подкрепа между членовете на семейството. Чл. 13. Съпрузите имат равни права и задължения в брака. Чл. 16. Всеки съпруг има свобода на развитие на личността, на избор и упражняване на професия. Чл. 46. (1) Бракът се унищожава, когато: ……………………………… 2. съгласието за брак е било дадено поради заплашване с тежка и предстояща опасност за живота, здравето или честта на сключващия брак или на негови близки. НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС Чл. 128. Който причини другиму тежка телесна повреда се наказва… другиму – на всеки друг - следователно и на жена Чл. 129. Който причини другиму средна телесна повреда, се наказва с …другиму – на всеки друг - следователно и на жена Чл. 130. Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129, се наказва за лека телесна повреда с… другиму – на всеки друг - следователно и на жена Чл. 131а. В случаите на опасен рецидив, наказанието е: … Чл. 135. Който, като знае, че страда от венерическа болест, зарази другиго със същата болест, се наказва с… другиго – всеки друг - следователно и жена Чл. 143. Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва… … другиго – всеки друг - следователно и жена Чл. 144. Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва… … на другиго – на всеки друг – следователно и на жена Чл. 149. Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст, се наказва … по отношение на лице, на всяко лице - т.е. независимо от пола Чл. 150. Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст, чрез употреба на сила или заплашване, чрез използуване на безпомощното му състояние или чрез привеждането му в такова състояние или чрез използване на положение на зависимост или надзор, се наказва… по отношение на лице, на всяко лице - т.е. независимо от пола Чл. 151. Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152, се наказва … с лице, с всяко лице - т.е. независимо от пола Чл. 152. Който се съвъкупи с лице от женски пол: 1. лишено от възможност за самоотбрана, и то без негово съгласие; 2. като го принуди към това със сила или заплашване; 3. като го приведе в безпомощно състояние, се наказва за изнасилване с … Чл. 153. Който се съвкупи с друго лице, като го принуди към това чрез използване на служебната му или материална зависимост от него, се наказва с … с друго лице, с всяко друго лице - т.е. независимо от пола Чл. 154. Съвъкупление между възходящи и низходящи, между братя и сестри и между осиновители и осиновени се наказва с … Чл. 154а. Който извърши блудствени действия или съвкупление с непълнолетно лице, което се занимава с проституция, се наказва … с непълнолетно лице, независимо от пола Чл. 155. Който склонява друго лице към проституция или свожда към блудствени действия или съвкупление, се наказва с … друго лице - т.е. независимо от пола Чл. 155б. Който склонява лице, ненавършило 14-годишна възраст, да участва или да наблюдава действителни, виртуални или симулирани полови сношения между лица от еднакъв или различен пол или похотливо показване на човешки полови органи, содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, се наказва с … лице, всяко лице - т.е. независимо от пола Чл. 155в. Който чрез употреба на сила или заплашване, или чрез използване на положение на зависимост или надзор склонява непълнолетно лице да участва в действително, виртуално или симулирано блудствено действие, съвкупление, полово сношение, включително содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, както и за похотливо показване на човешки полови органи, се наказва с … непълнолетно лице, независимо от пола Чл. 156. Който отвлече друго лице с цел да бъде предоставено за развратни действия се наказва … друго лице - т.е. независимо от пола Чл. 157. Който извърши полово сношение или действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, като употреби за това сила или заплашване или използва положение на зависимост или надзор, както и с лице, лишено от възможност за самоотбрана, се наказва с … лице от същия пол, бил той мъжки или женски Чл. 178. Родител или друг сродник, който получи откуп, за да разреши да встъпи в брак негова дъщеря или сродница, се наказва с … Е добре, поради какъв зор, по дяволите, ни е нужна на нас, у нас, в България, някаква си Истанбулска конвенция? Може някому да е потребна. Нека си я приема. Тя няма да даде нищо, ама нищичко повече по отношение на жените, на техните права, на защитата от домашното насилие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    05 Май 2023 21:51ч.

    Стига с путинската московска пропаганда! В Свободна Европа тия номера не минават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    05 Май 2023 20:43ч.

    Ако има някаква надежда това е Възраждане, което да създаде условия за пробуждане на скотонаселението. И победа на Русия, но не просто над Украйна, а над неолиберасткия модел в Кремъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обзалагам се

    05 Май 2023 22:24ч.

    Ако тази глупост се приеме, броят на битите педераси в България ще скочи до небесата. Ще млатят джендърите със или без причина. До сега никой не ги е закачал без причина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    05 Май 2023 22:25ч.

    Аз не съм Родител 2, а майка и никога няма да допусна да преиначат мястото и ролята ми в семейството. Точка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересен тайминг

    06 Май 2023 0:36ч.

    Днес приключи срещата на СPAC в Унгария, със силно международно участие (https://www.cpachungary.com/en/speakers). Неотразена никъде тук, разбира се. Една от основните теми беше точно джендъризма и уокизма: https://abcnews.go.com/International/wireStory/hungarys-orban-bemoans-liberal-virus-cpac-conference-99070058

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдателен

    06 Май 2023 9:45ч.

    Обърнете внимание: "....Той не можа да отговори на въпрос дали държавите, които не са ратифицирали конвенцията, ще бъдат длъжни да я прилагат след приемането на очакваните решения на равнище ЕС." България не трябва да отстъпва нито на милиметър от позицията на ОТКАЗ и НЕПРИЛАГАНЕ на отвратителните им сатанистски политики.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    06 Май 2023 11:54ч.

    Натискът се обосновава на тихият преврат в ЕС - превръщането на самостойните държави членки в либерастки колхоз! Изземването на независимостта на държавите с техните си конституции и правна подредба и набутването им в либерал-фашистки концлагер става постепенно, почти незабелязано, бавно - като мишка в прегръдката на питон. Знаем как свърши ЕС №1 - на 9-ти май 1945 год. Не виждаме ли как отново историята се подиграва с тъпите населения, умишлено докарвани до животински състояния, навици, страсти и видно повтаря уроците си?! Мислим ли, че разрушавайки устойте на обществото - неговата тъкан, канава ако щете - семейството, това се прави от любов и загриженост за тласканите в перверзности, убогости, нещастници с промити междуушия от пропагандата на всякаквите сатанисти, богоборци, дори най-семпли извратеняци?! Вярвате ли, че разрушаването на семейството като основна брънка в плетката на социума и прелъстяването на Малолетните още от детските градини към неща извън тяхното разбиране, с цел и налагане чрез нагла поквара, са действия продиктувани от въжделения за добруването на плебса?! Или както вече са въвели на на места из "светлият пример за цялото човечество" - Запада, малолетните да бъдат оперирани - ОСАКАТЕНИ!!! - без даже да бъдат родителите информирани и че това се прави от желание за възхода на тази тяхна "цивилизация"?! ... Не и НЕ. ... Целта е обезлюдяване на земята, ликвидация на основната част на човечеството и дегенериране на остатъка, оставен да слугува и ... -Кой знае, какви чудовища в действителност се крият в сенките, а пред нас танцуват уродите от сорта на всякаквите мърсули и останалите мръсници, дърпащи конците на Настоящето падение към ада! Бъдете будни и подритвайте поне малко - поне да не е хич без съпротива по пътя към екарисажа!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИК е красиво опакован благовиден "подарък, който съдържа обществена радиация и отрова"

    06 Май 2023 13:04ч.

    ИК е отвратителен и агресивен инструмент на един подмолен, сатанински план на човеконенавистни сили. Няма да повтарям вече изтъкнато от колегите. Продавайки и прокарвайки едни привидно високоетични цели, опитва да насади принудително в съзнанието образа на красиво, малко, беззащитно момиченце, станало жертвна на хищника-насилник - отвратителния МЪЖ. Гнусно и неприемливо! Насилието във всичките му многообразни форми се практикува от увредени ( дори много болни) субекти, често самите те били жертва на насилие и насилникът НЯМА ПОЛ. Категорично неприемливо е едно модерно общество да слага равенство, че щом имаме насилие и насилник, значи по подразбиране той е мъж. Мъжете практикуват насилие и жените практикуват насилие, но имат различни профили, видове, проявление. Абсурно е да се търси отговор на въпроса, кой (пол) е по-големият насилник. Абсурно е да се търси отговор, кой вид насилие е по-лош, по-опасен от другите! Настъпили са огромни видови и исторически трансформации. Белият, нормален, хетеросексуален мъж е основният прицел на конвенцията! ЗАЩОТО БЕЛИЯТ ХЕТЕРОСЕКСУАЛЕН МЪЖ И НАЙ-ОПАСНАТА ЗА САТАНИСТИТЕ ОБЩЕСТВЕНА СИЛА, която може да се противопостави на плановете им, които са гнусни и унищожителни по природа! Няма да ви изненадам, но да кажем и това, че целта е да се ограничи до възможния минимум - нормалното, градивно, плодотворно хетеросексуално общуване. Настройване на жените с/у мъжете и даване на нови оръжия в ръцете им. Да се внуши на мъжете, че общуването със жена е източник само и единствено на потенциални неудобства, но и ПРОБЛЕМИ, ЗАПЛАХИ, ЧАК ДО УМИШЛЕНО СКРОЕНИ НАКАЗАТЕЛНИ ПОСЛЕДИЦИ, които ще си контролират от ЗАВИСИМ СЪД! Тях би ги устройвало вече да не се поглеждаме, под страх от последици, буквално да бягаме един от друг. Нищо трайно, нищо ангажиращо, никакво обвързване, никакъв човешки контакт. Мъжът и жената се нуждаят един от друг поради изключително важен набор от причини и основания, при което сексът далеч не е задължително да е на първо място. Осъзнаването на това идва с времето. Няма да ви изненадам, но да подчертая и другата важна цел - оправомощаване на неизбрани от никого и насадени от незнайно кого НПО, които трябва да бъдат издържани и те да изземат функциите на държавата в много чувствителни области. Далечната цел е да се разруши националният суверенитет и да се формира една аморфна маса от объркани, уплашени същества, които бягат едно от друго, заменят общуването и единодействието с екзистенциална, обречена самота, докато чакат покорно края си, ЗАЩОТО САМОТО ЧОВЕШКО ОБЩУАВНЕ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЖЕСТОК ПРОБЛЕМ и ще бъде НЕЖЕЛАНО. Управляването на една подобна маса атомизирани индивиди ще бъде лесно и елементарно действие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хмм

    06 Май 2023 13:32ч.

    Няма значение какво ще гласуват и приемат тези оядени паразити, просто направете така, че да имат минимално влияние над вашия живот и над този на децата ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи