Еврокомисарят Йохансон: Отказът за приемане на България и Румъния в Шенген е подарък за Путин

Еврокомисарят Йохансон: Отказът за приемане на България и Румъния в Шенген е подарък за Путин

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес пред Европейския парламент дълбоко разочарование от решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи миналата седмица да не приеме България и Румъния в Шенген, съобщи БТА.

"Всички загубихме от гласуването миналата седмица. Има само един печеливш и той е в Кремъл. Макар че декември е месецът на подаръците, бих призовала да не се правят подаръци на (руския президент Владимир) Путин", заяви Йохансон.

"Когато сме разделени, сме слаби. Нашата сила е в единството. Трябва да приемем България и Румъния в Шенген, както сме обещали, защото заслужават и защото така е правилно. Иначе се оставяме в ръцете на Русия, оставяме разделението да надделее", добави тя.

Йохансон отново посочи, че разширяването на Шенген остава нейна основна задача. "Решена съм това да се случи. Ще продължим да работим със Съвета на ЕС двете страни да бъдат приети следващата година", добави еврокомисарят.

В последвалите изказвания на политическите групи представителите на Европейската народна партия (ЕНП) определиха наложеното вето като грешка. България и Румъния показаха какво означава прилагането на правилата за Шенген. Особено по време на война трябва да покажем единство. Има проблем с незаконната миграция, но трябва да решим този въпрос заедно. България и Румъния не са виновни, доказва го статистиката - Унгария и (унгарският премиер Виктор) Орбан отвориха вратите. Решенията на Нидерландия и Австрия са погрешни, допълниха от тази парламентарна сила.

Според групата на социалистите и демократите (СиД) действията на Нидерландия и Австрия ще подхранят атиантиевропейските и популистките настроения в България и Румъния. Според групата "Обнови Европа" решението е по чисто вътрешнополитически причини в Австрия. Това е срамота, няма оправдание. Истината е, че България и Румъния прилагат правилата по-добре от държави, които вече са в Шенген. Европейският съвет трябва да поправи грешката на Съвета на ЕС. България и Румъния имат правото да бъдат в Шенген, посочиха либералите.

Групата на Зелените изрази недоумение от отказа на Съвета на ЕС. Европейските консерватори и реформатори определиха причините за отказа на Хага и Виена като "фалшиви оправдания". Според Левите България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген и това да не бъде за сметка на мигрантите.

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа") посочи, че за съжаление за 11 години не се е променило отношението на някои държави към България и Румъния. "Платихме висока цена - и българи, и румънци - да бъдем част от НАТО и ЕС. Искаме да бъдем пълноправни и пълноценни членове на ЕС", добави той и пожела догодина Шенген да се разшири.

Елена Йончева (БСП/СиД) попита Европейската комисия дали няма да внесе иск срещу Хага и Виена в Съда на ЕС за злоупотреба с правото на вето.

Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) посочи, че решението на Съвета на ЕС дава повод за антиевропейско говорене. "Не бива да подхранваме евроскептицизма с несправедливи двойни стандарти. Съвсем не сме сред слабите звена в европейския граничен контрол", добави той.

Иво Христов (БСП/СиД) изрече имената на загиналите български полицаи в последните месеци, които "охраняваха спокойствието на българи, австрийци, нидерландци, на гражданите на целия ЕС". По неговите думи ветото не е от загриженост за върховенството на закона, а е безочливо пренебрежение към волята на ЕП и оценките за изпълнение на изискванията. В опит да угодят на националистите в своите страни, някои европейски лидери правят подарък на еврофобите в България и Румъния, обобщи той.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) определи поведението на Хага и Виена като недостойно и настоя за ново решение "по най-бързия начин". Не може да има разделяне на България и Румъния, добави той по повод общото гласуване в Съвета на ЕС за двете страни.

Александър Йорданов (СДС/ЕНП) заяви, че не е изненадан от решението на Австрия, след като неотдавна австрийски външен министър танцува с Путин и после стана част от ръководството на "Роснефт". Той добави, че оставането на България и Румъния извън Шенген "обслужва политиката на Кремъл за разделение на ЕС". Мигрантите в Австрия са по-малък проблем, отколкото капиталите на руски олигарси в тази страна. Решението на Нидерландия е продиктувано от тяснопартийни интереси, обобщи той.

Цветелина Пенкова (БСП/СиД) призова дискриминационното отношение да не се допуска, а да се заклеймява.

Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) отбеляза, че е разколебан в еднаквото отношение към всеки европеец, особено заради поведението на правителството на Нидерландия. Това няма да ни откаже от нашия път към Европа и няма да ни пречупи, посочи той.

 

 

 

Коментари

  • корумпирано сборище

    13 Дек 2022 21:17ч.

    Гниди нечестиви,душите са ви мръсни, затова не искате православна България . Защото мисленето ви е сбъркано, като и това горното твърдение. Правите си ваши тънки сметки,покварена и лицемерна марксистка атеистична същност,това ви е същината на ЕС. И за това корупцията вие в основата, срещу пари купувате подчинение, изнудвате, и тъпчете торбите с пачки. И за това ще погинете,сами ще се самоунищожите от вътре,комисари нечестиви. А българия и без шенген може и без комисари ще пребъде и без гейове и сбърканяци ще се спаси от евробесове и евролъжци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно

    14 Дек 2022 5:32ч.

    Услуга и на България! Да влезеш сега в Шенген- все едно да си купиш фабрика на 8-ми септември 1944.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ива

    13 Дек 2022 21:19ч.

    Да е жив и здрав Путин, че още дълги години политиците да се оправдават с него за некомпетентната си политика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доктор Кой?

    13 Дек 2022 21:22ч.

    Какви са тези недоразумения на природата бе, хора? Какъв Шенген, какъв Путин? Какви подаръци? Тези наистина са ненормални. Лягат и стават, ядат и серат, словоблудстват и пак ядат, и само Put-in, Put-in , Put-in им е в главите. Ами сложете си го най-после този тампон, или какъвто си го там представяте, и млъкнете, а ако не можете сами, потърсете специализирана медицинска помощ. Но опасявам се, че и там ще допрете до вездесъщия доктор Путин. Само че този път ще бъде без упойка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    13 Дек 2022 21:25ч.

    Бля бля... врели некипели ?тез циркове на местната публика, ние нямаме нужда от стойки и чалъме, а и не искаме в шенген!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е така нареченото

    13 Дек 2022 21:27ч.

    Ийезуитско говорене, което се опитва да измества истинската същност на проблема, с несъществени или лъжливи хипотези, за да запали примитивни или първосигнални чувства. Също да предизвика и настрои зрителите да изберат нещо, което не е полезно, а дори вредно за тях. Еврото не е решение на нашите проблеми, то ще ни ограби и малкото което имаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • reversed psychology

    14 Дек 2022 14:50ч.

    Комплексарска работа е нашата... Наблюдаваме същия подход кум Украйна в момента. Явно съвсем точно са ни прецинили, че сме комплексирани и амбициозни... Просто искат да ни амбицират достатъчно, та след като благоволят да ни приемат най-сетне, да си осигурят послушание. Те сериозно се готвеха да приемат само Румъния, пак по същия похват... Ние не се осмелихме да подкрепим Вишеградската Четворка, когато Виктор Орбан дойде на крака при Борисов да ни покани и му донесе безценен подарък - антикварен меч, с който си е служил техният национален герой Атила, точно защото "не искаме неприятности". Ние вярваме, че сме приети "по милост" в клуба на "богатите". Ако им кажем "майната ви, не желаем да сме част от вашата прекрасна компания, нито ви искаме и еврото", ще сменят плочата веднага. Да но как? С този политически елит и послушни евродупетати...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брамс

    13 Дек 2022 21:32ч.

    Този Йохан сон, какъв се пада на Йохан Щраус (син)? Татко му имаше мустак все пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Черноморец

    13 Дек 2022 21:52ч.

    Комисарят изкара фейс. Хахаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • корумпирано сборище

    13 Дек 2022 22:44ч.

    Еврогейовете и останалите евроизвратеняци,аморални ,богоборци и крадливи измамници,сън не ги ли лови от Путин ! Но той един ден ще дойде и ще им разгони еврооргията ! След втората св война Сталин им даде милост и пощада,но тоя няма да прости и ще ги наказва с голямата тояга докато шават. За това е пищането до небето.На много гадости са способни тия ехидни ! Нямат друг изход освен да се покаят .Иначе ще има Булава ,няма как.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    13 Дек 2022 23:01ч.

    Към сащ и ес изпитвам само омраза, погнуса, отвращение и презрение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    13 Дек 2022 23:15ч.

    Подлеци, двуличници и користолюбци! Това сте вие! И в никакъв случай не ни подарявате на Путин, както си въобразява комисраката. Цялото ви съзнание - страхове, надежди, въображение започва и завършва с Путин и причината е проста. Всичко се корени в гузната ви и безчестна съвест. Лъжете на всяка крачка. Излъгахте Горбачов, излъгахте и Путин, само недосналият се до вас няма представа за подлостта ви. Кан Тервел ви отърва от арабите през 716 г., през 1683 г. трябваше поляците да ви спасят двуличните задници край Виена. Сега наглеете и показвате погнусяване от нас, но повече спасяване няма да има. И ни подарявате не на Путин, а на султана! А той ще дойде и за вас, бокулук такъв европейски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    13 Дек 2022 23:34ч.

    Интересен и загадъчно премълчаван момент има в биографията на Илва Йохансон. През 1994 тя е учителка по математика,физика и химия в стокхолмската гимназия "Карл XII". По време на лятната ваканция, заедно със свои колеги педагози, тя заминава на екскурзия до Петербург. Пътуват с увеселителния кораб кораб "Амундсен". В Петербург те са сърдечно посрещнати от свои руски колеги. В тяхна чест е организиран маскен бал. Вечерта е зашеметяваща - танци, водка, хайвер,шампанско. Веселата компание дори се качва на крайцера "Аврора" и въпреки забраната на дежурните мастроси, произвежза два изстрела по посока на Зимния дворец. Революция не става, но на сутринта Илва се събужда в непознат дом, в непознато легло с непознат мъж. Към 9 сутринта тя научава името му - Владимир Владимирович, подполковик. За първи път в живото си 30 годишната тогава Илма прекарва няколко часа под подполковник. Весело и хубаво й е. След тази вечер кариерата тръгва стремглаво нагоре. Тя е става старши съветник в и Telia Company. Набързо се развежда със съпруга си Бо Хаммара и ражда близнаци - Казимир и Евлампия. Три години по-късно спечелва 40 млн крони от шведската нобелова лтгария плюс уникален титанов моторен трион с изкуствен интелект, марка Husqvarna. Три дни по-късно тя вече е министър на здравеопазването и възрастните хора на Швеция. Това е, останалото е мълчания, както казват стрелочниците на гала Телиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Почитания хер Карачибук,

    14 Дек 2022 0:14ч.

    но Вашето изложение се базира на допускането Ви, че Илва Йохансон е жена, поради което е несъстоятелно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    13 Дек 2022 23:45ч.

    Ако единствената причина е да не се прави подарък на Путин, по-добре България да е извън Шенген. Бабето или не знае какво говори или си е русофобска патология.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от всички

    14 Дек 2022 0:18ч.

    Айде мерси, нема нужда за шенгеня! И лека нощ, дочуване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на тая баба ще кажа

    14 Дек 2022 2:34ч.

    Путин винаги печели (на отиване и на връщане) от глупостта и слабоумието на евро”лидерите”. И да ни приемат и да ни отхвърлят, Путин е на далавера. Неговото не се губи, а вие си стойте на студено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИП

    14 Дек 2022 4:03ч.

    Бе не разбрахте ли че не им трябвате толкова много паплач. Чудят се как да ви ликвидират - пробваха със вируси, със глад , със война. Не става и не става. Плодите се като хлебарки. За това ще ви трепят със страх, ще ви страхуват със всичко - въглеродни квоти, зелени тъпотии , глобални затопляния, зелени сделки. Всичко това ще ви разкаже играта на тези които сте хахави. Нормалните ще оцелеем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напъна се въшката, та роди СЛОНЧЕ

    14 Дек 2022 6:48ч.

    как ли треперят??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Австрия, Холандия ...

    14 Дек 2022 7:37ч.

    ... още един път българите ви благодарим от цялото си сърце ! Не се поддавайте на натиск, бъдете на наша страна и през 2023 ! НЕ НИ ДОПУСКАЙТЕ В ЦИФРОВОТО ГЕСТАПО !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    14 Дек 2022 7:43ч.

    Бойкот на всичко австрийско и холандско ! Румънците пак са по-печени от нас, не зареждат от OMV и прехвърлян сметките си от Райфайзен в други банки , и искат да няма проверки на товарите между нас и тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отрицателният подбор

    14 Дек 2022 8:09ч.

    На комисарки явно е на принципа "Каквото отвън, такова и отвътре". Комисарки с двойно предназначение - денем ужасяват възрастните, нощем може да се плашат децата с тях, ако не искат да си лягат навреме. Казваш им "Ще те вземе Йохансон/фон Лайен/Йорова...", и те тутакси се втурват към леглата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "подаръка за Путин" - всеобща умора от тези тотално обезличени, "европейски "лидери", мислещи в бекрайно опростени категории

    14 Дек 2022 16:21ч.

    Това беше болест на американските политици и на американските граждани като цяло. Бях много изненадана да видя това дебилско опростяване на нещата, когато за първи път попаднах в Америка. Тази дебилизация пропълзя и в Европа, на всички нива, вкл. сред моите приятели и роднини. Изумително!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха ха

    14 Дек 2022 17:42ч.

    Честно да си призная почти съм доволен че не ни приеха. Това за мен лично доказва поне две неща: първо- че съм бил прав в мнението си за тези лицемери и безбожници, и второ-че чувствата ни с тях са били взаимни, защото и те ни ненавиждат. Благодаря им от сърце и да живее Възраждане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    14 Дек 2022 20:28ч.

    Пу,пу! Добре, че не влязохме в този, хм, клуб. Тази е визуалната му проекция. Фон дер Лайен също. Пу, пу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи