"Еврохолд" все пак купува ЧЕЗ след обрат в КЗК

 "Еврохолд" все пак купува ЧЕЗ след обрат в КЗК
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изведнъж реши да разреши на "Еврохолд" да купи българските дружества на "ЧЕЗ груп", независимо че само преди няколко месеца беше против и блокира сделката. Последва оспорване и съдебно дело, след което магистратите разпоредиха в края на юни т.г. на антимонополната комисия да види случая още веднъж. Сега КЗК се произнася скоростно и коренно различно от първия път, и разрешава сделката.

Тримата в борда на компанията, специално създадена за придобиването на ЧЕЗ - Георги Миков, Гари Левсли, Дан Станку. Снимка: "Надежда Чипева, Капитал"

 

Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България" АД да придобие контрол върху дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България, съобщи кандидат-купувачът.

 

Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на "Еврохолд". Така българската компания, специализирана в застраховането и лизинга, планира да реализира стратегията си за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания.

 

"Еврохолд" подчертава, че вливането на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в неговата структура ще бъде подпомогнато от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа. Това са Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението, уверява купувачът.

 

"Разглеждаме сделката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификация на портфолиото ни. Еврохолд има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза", е цитиран в съобщението Васил Стефанов, ръководител "Придобивания и сливания" в "Еврохолд България".

 

В един от скандалните записи на Бойко Борисов, се говори именно за "Еврохолд".  В него Борисов се заканва "да размаже физиономията" на собственика на компанията "Еврохолд". "Иначе раздуйте това, че вкара̀х КФН по „Еврохолд”, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно!", нарежда премиерът на човека отсреща, който явно отговаря за медийна стратегия. За проверка на Комисията за финансов надзор срещу „Еврохолд България“ АД и три застрахователни дружества от групата на холдинга се разбра на 24 юни 2019 г. Само 4 дни по-рано стана ясно, че компанията е постигнала споразумение за покупка на  "ЧЕЗ България". Точно в края на годината Комисията за защита на конкуренцията не позволи продажбата.

 

Когато КЗК забрани сделката между "Еврохолд" и ЧЕЗ преди година, основният аргумент беше, че купувачът, който е собственик на "Евроинс", предлага застраховки на "ЧЕЗ Трейд", който пък търгува на енергийната борса.
 

Източници: "Сега", "Дневник"

 

 

 

 

 

Коментари

 • Anonimen robot

  29 Окт 2020 20:13ч.

  Доизсмукването в пълен ход! Честито на печелившите, тока български, парите пак български само че платени на други "експерти".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хунтата на Борисов

  29 Окт 2020 20:21ч.

  ще ни довърши, братя и сестри! Това чудо е назначено за да унищожи 13 вековна държава и народа и! Сега продават на развала всичко, за да прикрият 12 годишното си крадене и плячкосване на държавата! ОСТАВКА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  29 Окт 2020 20:28ч.

  Борисов краде на поразия. Краде така че утре да нямаме въже с което да го обесим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  29 Окт 2020 21:08ч.

  Бившият директор на НЕК Георги Миков, Гари Левсли- главен изпълнителен директор на "Контур Глобал Марица Изток 3", Дан Каталин Станку - през 2005 година влиза в борда на Електрика Букурещ, E.ON Moldova и CEZ Oltenia S.A., като е и Директор по корпоративните въпроси и приватизацията. Вероятно включването на Гари Левсли и Каталин Станку е по изискване на осигуряващите финансирането банки – Deutsche Bank и Nomura.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, боже!

  29 Окт 2020 21:20ч.

  Застрахователи купуват ЧЕЗ? Страхорно! Тези, дето се чудят как в тези тънки жички някой пробива още по-тънки каналчета, че да тече тока по тях! Или как синусов ток може да тече по прави жици!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо Кольо

  29 Окт 2020 23:49ч.

  Добре са почерпили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи