Евродокладът: Българите протестират заради корупцията. Мониторингът остава

Евродокладът: Българите протестират заради корупцията. Мониторингът остава
Еврокомисията посочи дипломатично най-тежките проблеми на България - отчетността на прокуратурата, борбата с корупцията и свободата на медиите. Българите протестират заради липсата на наказания за политическата корупция, съдебната система продължава да не е напълно реформирана, а са видими и връзките между политици и медии. Това пише Европейската комисия в първия си доклад за България по новия общоевропейски механизъм. „Липсата на резултати в битката с корупцията е един от ключовите въпроси, повдигнати от протестите, започнали през лятото на 2020 г. и все така се очаква от властите да постигнат последователни успехи с окончателни присъди по корупционни дела от висок ранг“, пишат от ЕК. За България все още важи механизмът за сътрудничество и проверка (т. нар. мониторинг, бел. ред.) и престои все още работа, която правителството трябва да свърши, преди той да бъде вдигнат, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Юрова при представянето на докладите по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона в страните-членки, предаде БНР.

Според доклада за България у нас не са приключили законодателните процедури, свързани с ефективната отчетност на главния прокурор. "Пред България остават предизвикателно в съдебната реформа, в частност предприемането на мерки за ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор, както препоръчва Венецианската комисия", пише в документа още в самото му начало. Добавя се и неефективната работа на Инспектората към Висшия съдебен съвет. ЕК напомня, че всички членове на съдебния инспекторат се назначават от Народното събрание, което води до подозрения за политическото влияние върху институцията.

 

За да подкрепи думите си, еврокомисар Юрова се базира на резултатите от редовните социологически проучвания в страната ни: 



"След всяко проучване винаги е имало много ясен сигнал от българския народ, че доверието в съдебната система и институциите е много ниско и на въпроса дали ЕС трябва да продължи с натиска чрез Механизма за сътрудничество и проверка за напредък в реформите, подкрепата на хората винаги е била много силна. В момента ние продължаваме с механизма, като правим обективна картина на състоянието в България било за борбата с корупцията, било за състоянието на медиите. Мисля, че българското правителство и парламент трябва да се справят с тези проблеми. И те трябва да приемат това много сериозно, защото, след като хората изразяват такова недоволство и недоверие и чувство, че не е възможно да получат правосъдие от държавата, то това е сериозен проблем, който да бъде поет от националните власти". 



Юрова допълни, че това не е нова критика и че Комисията често е предлагала помощ на България в тази насока, като в момента също е в готовност да го направи. 



В подобен дух бе и изявлението на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс: 



"Ние заявихме, че ще продължим да акцентираме върху необходимостта от продължаване на реформите в някои страни-членки. За България един от инструментите за тази цел е механизмът за сътрудничество и проверка. И в предишните документи по механизма беше казано много ясно, че макар да има известен напредък през изминалите години, има сериозна необходимост от реформиране на различни сектори от обществените организации, особено в съдебната система и борбата с корупцията". 



Критиките към България в публикувания днес доклад по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона са за липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията. 



В България се оказва, че собствеността на някои медии е директно свързана с политически действащи лица, дори и те самите да не ги притежават официално, се казва в доклада. Много журналисти определят политическата намеса в медиите като "нещо обичайно" и "широко практикувано", се добавя в документа. В него се допълва, че в страни като България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания, репортери все по-често се изправят пред заплахи и нападения - физически и онлайн, свързани с техни публикации и това се прави под различна форма. 



Като примери се дават, освен физическите заплахи и заплахи за изправяне пред съд, кибертормозът, особено за жените в професията, кампании за очерняне, сплашване и заплахи с политически характер. Има и безпокойство за ефективността от действията на някои национални власти, отговорни за медиите, като се имат предвид ресурсите, с които разполагат и тук като проблемни страни се посочват България, Гърция, Люксембург, Румъния и Словения, а за страната ни се има предвид СЕМ. 



За първи път в доклад за върховенството на закона официално се отчита състоянието на медиите в страните-членки. 



По отношение на борбата с корупцията се казва, че все още пред България стоят важни предизвикателства преди тя да постигне сериозна репутация за безпристрастност, обективност и независимост на съдебните органи. 



"Необходим е сериозен брой на окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта", се казва в доклада. Допълва се, че трябва да бъдат завършени процедурите, които да гарантират ефективна отчетност от страна на главния прокурор, както и че съставът и функционирането на Висшия съдебен съвет и инспекторатът към него все още са обект на безпокойство. Отбелязва се също така, че след присъединяването си към ЕС през 2007-ма година, България е направила реформи в съдебната система и за борбата срещу корупцията, които Комисията е наблюдавала в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. 



Предстои Съветът да вземе окончателно решение дали мониторингът над България и Румъния ще отпадне. В днешния доклад се подчертава, че реформите, свързани с борбата с корупцията в някои страни, сред които и нашата, трябва да бъдат задействани ефективно, за да има напредък в това отношение. "В България нов проект за регламентирането на прозрачността за чуждестранното финансиране на НПО-тата предизвика критики заради евентуално негативно влияние върху гражданското общество", се казва още в доклада.

 

Отбелязва се още, че, въпреки наличието на правна рамка за конфликта на интереси, все още има опасения по отношение на лобирането, което на практика е нерегулирано.

 

„Когато става дума за нарушения на върховенството на закона, ЕК има ясната роля на защитник. Няма да се колебаем да започваме наказателни процедури и да продължаваме дискусиите по чл.7 (от Договора за ЕС, който определя действията при нарушаване на ценностите на общността – б.р.). Затова и се нуждаем от условия в Многогодишната финансова рамка (за ограничаване на европарите при нарушения – б.р.), за да се справяме с тези злоупотреби с върховенството на закона, които увреждат финансовите интереси на ЕС“, заяви зам.-председателят на ЕК Вера Юурова при представянето на доклада.

 

 

 

Въпреки заявките на управляващите за реформи, които да гарантират баланса на силите в съдебната система, Европейската комисия обръща внимание, че и предложените към момента промени не гарантират истински независимо разследване на главния прокурор.

 

Причината – процедурата по избирането на специален обвинител, който да се занимава с подобни случаи. Тя е в ръцете на ВСС, а там главният прокурор, подчинените му по закон членове на прокурорската квота и потенциално политическите назначения, идващи също от ПРБ, имат голямо влияние.

 

„Липсата на прозрачност на медийната собственост се счита за повод за притеснение. Правната рамка срещу политически вмешателства не забранява на политици да имат медии и има установени връзки между политически лица и медии“, посочват авторите на доклада.

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • отвратен

    30 Sep 2020 14:11ч.

    Колко много общи приказки и все едни и същи констатации вече години наред! На управляващите им е все тая!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ала, бала

    30 Sep 2020 15:02ч.

    Нито дума за Бацко и Свинчо. Борисов живее в паралелен свят, ама тия са във друга вселена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, и?

    30 Sep 2020 15:07ч.

    Ама тя корупцията си има име. Нищо по този въпрос!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Общи приказки, нищо конкретно

    30 Sep 2020 15:12ч.

    Пак ще има коренно различни тълкувания, като след миналите доклади. Евросъюзът е "преобул се Илия..." Даже фразите са максимално политкоректни, като по времето на веселяка Юнкер. Още от същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е българско дело за корупцията

    30 Sep 2020 15:33ч.

    Народът или се бори или се примирява.Борбата-със всички средства включително с оръжие.Вие какви илюзии имате?От корупцията последствията са-ще изброя приблизително:укриване на доходи ,бизнес средата е лоша за инвестиции, бизнеса се прави политически зависим,загуби за хазната в милиарди, контрабанда,лоша инфраструктура, законът престава да се спазва,масова емиграция. И други. За Румъния например корупцията която уж била по малко от БГ нанася подобни щети и годишно има загуби от около 14 милиарда Евро. И демографски през 2100 Румъния ще е около 10 милиона. Съпоставете сега с БГ и разбирате какво прави управлението на ГРОБ -УБИВА БЪЛГАРИЯ.Тотално.Тогава-каква трябва да е борбата против такива?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    30 Sep 2020 15:35ч.

    правосъдната система не е мръднала от времето на сдс което я расби 30 години не са мръднали в равитието си хората иобщо не и вярват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    30 Sep 2020 16:02ч.

    За корупцията и нашите проблеми общи приказки, но да неправителствените организации с Чуждестранно финансиране имало проблеми! Всеки си гледа интересите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    30 Sep 2020 16:10ч.

    Наивници са онези, които си мислят, че Европейската комисия ще вземе някави мерки срещу корумпираните управници по места. Тя се нуждае от тях защото колкото са по-корумпирани, толкова по малко средства отпуска за съответната държава членка. * Затова и се нуждаем от условия в Многогодишната финансова рамка (за ограничаване на европарите при нарушения – б.р.),* Не наказват корумпираните, наказват народа! Целта е пострадалия народ да ги смъкне от власт и да избере по-честни. Когато народът излезе на протести упавляващите изпращата отхранената си полиция да ги бие. Европа тогава само промърморва нещо. Самата Европа е дълбоко корумпирана. ЕС е рай за тарикатаи и мошеници с бели якички. Бог - високо, Цар - далеко, и Сибир - няма. Не се надявайте за нищо хубаво от ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    30 Sep 2020 16:47ч.

    "... видими са и връзките между политици и медии..." Христо Иванов е на заплата на медиите на Прокопиев, които междувременно издържа и партията му, Волен си има партийна телевизия, БСП/Нинова/Васил Василев си има партийна телевизия, ВМРО си има партийна телевизия, НФСБ си има телевизия, протестЪрите си имат медиите на олигарсите Сашо Дончев, Огнян Донев и всички, финансирани от "Америка за България" и Божковата ТВ, собственост на CNN. Дори НОВА ТВ на Домусчиев и обществените БНТ и БНР отразяват и дават думата предимно на протестърите терористи и глобалисти соросоидчета. Само ГЕРБ-аджиите си нямат медии, защото СЕВДА не позволява конкуренция:) Нормалните български граждани, които пазят българските традиции и култура, са единствените, които нито имат медии да ги отразяват, нито имат претенции. Е, като изключим разните кулинарни шоута и "ФЕРМАТА", продуцирана от Андрей и Иван, и "Операция История" на Росен Петров по ON-Air TV и ИСТОРИЯ.БГ по БНТ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изключително целенасочена пропаганда

    30 Sep 2020 18:24ч.

    против правителството. Скъсаха се да плюят по България и това няма начин да не се отрази в Брюксел. Плюят като за последно /без никакви доказателства/ и когато в Брюксел все пак реагират, реват - ама виждате ли дори в ЕС знаят колко сме зле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дариткова: “Искам да подчертая, че само управляващата партия няма собствена медия.”

    30 Sep 2020 19:10ч.

    Така е! ГЕРБ формално няма нужда от собствена медия, защото всички медии са нейни, чрез механизма за тяхното финансиране. На всички е ясно защо е така. Борисов лично разпределя парите към тези медии. Това са пари за реклама по отделните европрограми, осигурявани от ЕС. Става дума за огромен ресурс. Зависимостта на “Свинските медии” няма нужда изобщо да бъдат коментирани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горния

    30 Sep 2020 19:22ч.

    медиите са "нейни" т. е на ГЕРБ. Ами всички медии дружно плюят ГЕРБ. И ли нищо, че плюят - те са си на ГЕРБ, на лошия ГЕРБ, който плюе себе си. Нормални ли се вече, луди ли сте както един, тук се описва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кои точно медии плюят ГЕРБ, че не разбрах

    30 Sep 2020 21:29ч.

    Само една телевизия дава протестите, всички останали се правят, че такова събитие не съществува. Канал 1 по това време дава “Тайният живот на птиците”. А ГЕРБ не само че плюе себе си, но се е оповръщал, осрал и опикал до ушите и няма как това да се скрие, дори и от “неговите” медии. И там започват да обръщат резбата, защото задуха друг вятър. Но всичко е много прикрито. Цветанка се чуди дали да се хвърля в защита като една Раймонда Диен под влака или вече да мине в настъпление и на страната на протестиращите. Отскоро пързалките са по много тънък лед.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А съществува ли "такова събитие"?

    30 Sep 2020 21:52ч.

    Вече с лупа ще ги търсим протестърите по площадите. И като ги открием веднага ще уведомим Канна Рачева да дойде да ги снима. Тя се е отплеснала по протестите в европейските столици и забравила за софийския.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    30 Sep 2020 22:26ч.

    "Българите протестират заради липсата на наказания за политическата корупция...", което в доклада липсва. В него е казано " Lack of results in the fight against corruption is one of the key aspects raised throughout the summer 2020 protests." Т.е. Еврокомисията си затваря очите за видимата за всички нас тотална политическа корупция, а бтв дезинформира аудиторията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Остави таз песен любовна, не вливай ми в сърце отрова ....

    01 Окт 2020 0:02ч.

    Европейска комисия...Сити доволни чиновници с погледи на пластмасови кукли и изкуствени усмивки...Редят монотонно изречения без смисъл ...Отвратително!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    01 Окт 2020 8:01ч.

    баааатеНИбойковчетътъ милити те сладурани:колко много обичали свободата и колко много мразили цървулъ Живков,кааааак само СССР им ги порoбил:еееееееех таъ bg перманентнъ шизофринийкъ. (впрочим битиви и новъ и каналъ 1 били свободни:а стигъ ве сееееелене);нъ мени лично баааци ме кееефи съ коремчето и си го искъм ошти 100 годинки дъ дъндуркъ естетическиъ вкус нъ bg вишиъ елит:уаааау:маааачкъй бааааци:това ни е културътъ сееелене"дъ ни маачкъ плондеръ пунтъ маръ:еееех ссветовни умници нъчело съ унито ни световно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи