Евродепутатите от БСП: Досега никое ръководство не е посягало на свободата в "Дума"

 Евродепутатите от БСП: Досега никое ръководство не е посягало на свободата в "Дума"
Българските евродепутати от ПЕС излязоха с протестна декларация по повод уволненията в "Дума" и натиска на партийното ръководство спрямо журналистите във вестника.

 

"Ние, долуподписаните членове на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, изказваме своята загриженост във връзка с недопустимото отношение на ръководството на БСП към вестник "Дума"", се казва в позиция на членовете на ЕП от социалистическата партия. Позицията е подписана от лидера на ПЕС Сергей Станишев, както и от Петър Витанов, Елена Йончева и Иво Христов.

 

"Проблемът бе повдигнат от журналистите в левия вестник с писмо от 2 декември, подписано от 30 човека. В него те говорят за цензура, тормоз и експерименти, които разрушават вестника. Броени дни преди предстоящия конгрес, ръководството на БСП отстрани три от най-авторитетните пера на левия вестник: Велислава Дърева, Велиана Христова и Георги Георгиев - журналисти, които с позицията си от години създават облика на всекидневника. Велиана Христова е и председател на синдикалната организация в редакцията", се посочва в декларацията.

 

"Дума" съхрани духа и каузите на левицата в трудните времена на прехода. Вестникът на Продев винаги е бил еталон за честна, ценностна публицистика. Вестник "Дума" никога не е принадлежал на ръководството, още по-малко на лидера на БСП, а на социалистите и левите хора в България. Досега никое ръководство на БСП не е посягало на редакционната свобода на журналистите в левия вестник. С тези си действия то подрива дългогодишния пакт на доверие между журналистите и читателите на "Дума".

 

Унизителното отношение, за което алармираха журналистите от левия вестник, съвпада и с унизителните изборни резултати на БСП на последните три парламентарни вота. Със сигурност кризата в "Дума" е елемент от общата криза в партията, посочват евродепутатите социалисти.

 

Ние, българските социалисти в Европейския парламент, изразяваме своята убеденост, че "Дума" принадлежи на лява България и изказваме своята солидарност с голямото семейство на вестника, което включва сегашните и бившите журналисти на изданието, както и верните му читатели, изразяват те надеждата си за обрат в отношението към журналистите.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • дежа вю

    14 Яну 2022 15:31ч.

    това е създателя на омо илинден. комунист , сър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сиренето е с пари (освен онова в капана за мишки).

    14 Яну 2022 15:35ч.

    Който плаща - той поръчва музиката. "Дума" не е закрита (все още), но някои трябва да си "тръгнат" от нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мая, червена, но не МА

    14 Яну 2022 16:00ч.

    Господин Станишев, защо тъкмо тези тримата не бяха уволнени навремето от в. Дума, когато заедно с колегите си подписаха протестно писмо до Вас и президента Първанов срещу чорбаджията Петър Манджуков, който във връзка с войната на САЩ в Ирак забрани материалите във вестника да бъдат антиамерикански и заяви, че няма председател на партията, а само премиер - Симеон Сакскобурготски? Всички бяха уволнени, без тъкмо тези тримата и още един-двама подакващи. Те протестираха ли тогава в защита на колегите си? Вие като председтел на партията изгонихте ли Петър Манджуков от органа на БСП? Алармирахте ли някъде за погазването на словото, лявото? Защитихте ли изгонените журналисти, които до един бяха членове на БСП? Не, не и не. Затова поне сега не ставайте смешен с това крякане срещу поведението на ръководството на БСП по този казус. За Вашето казахме вече по-горе. Трагикомично е колко се развълнувахте днес в защита на две 70 - госпожици, които отдавна са пенсионерки и не допуснаха с десетилетия млади и модерни леви хора да списват съвременен ляв вестник. Очевидно последното не Ви тревожи хич. Замълчете, господин Станишев. Злобата и отмъстителността не са добър съветник. Особено за хора с Вашите претенции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вещицата

    14 Яну 2022 16:03ч.

    ...никое ръководство на бе-се-пе-то не е посягало на редакционната политика на "Дума"...Ах, как лъже горкият, всички не просто посягаха, а колеха и бесеха разни Тани, Ге/о/ргеви, Ивелинчовци и т.н.И Любо, тъстът му, лека му пръст, ги знаеше даже...посягащите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станишев, забравихте ли , че вие заедно с другите комуняги в европарламента подкрепихте ОМО Илинден ?

    14 Яну 2022 16:08ч.

    Всъщност, стария Станишев е родом от българска Македония. Говори се, че по Татово време Дина Мухина-Станишева - украинска еврейка по произход, отговаряла в Държавна сигурност за Балканите. Баща комунист, майка еврейка, чедото е интернационалист, нищо , че е бил министър-председател. Дина Станишева, майката на българския премиер Сергей Станишев, казва в интервю за българския вестник “Класа”, че по времето на комунизма е била преследвана като национален предател и защото е признавала съществуването на македонски език, пише днес вестник “Нова Македония”. В текста по-нататък се казва: "Станишева, която преподавател по славистика, по произход e рускиня, а бащата на Станишев, Димитър, е роден в Македония. Димитър Станишев е роден в село Щука, Струмишко, където семейството му се преселило от кукушкото село Моравци. По-късно той става висш функционер в Българската комунистическа партия и стига до поста секретар на Централния комитет. През 1979г. Станишева се оказала сред групата от няколко работещи в Българската академия на науките, които били преместени от работните си места от страна на българския диктатор Тодор Живков заради предателство към нацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прогноза

    14 Яну 2022 16:15ч.

    Е, сега очаквайте отговора на корнелианците от 7-мия ден в новия им партиен орган - малотиражката "Нова зора"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леле-е-е-е

    14 Яну 2022 16:32ч.

    Бодигардовете на Корнелия в атака. Враг с партиен билет! Как не го е изключила още синята дама на чело на червените?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ейййййй...

    14 Яну 2022 16:32ч.

    Шефчето на европейското социалистическо движение е подпухнал като попско дете на Задушница!? Тия бузи не са от трушия и постно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    14 Яну 2022 16:41ч.

    Нинова, пак даде повод за събиране на "лешоядите", израснали в тази партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евреинът Зайков-Пирински

    14 Яну 2022 17:27ч.

    Перестроечното същество В. Дърева е само на 69 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, сега очаквайте отговора на корнелианците от 7-мия ден в новия им партиен орган - малотиражката "Нова зора"...

    14 Яну 2022 17:31ч.

    Дай пример за многотиражка - Демокрация, Дневник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пример за многотиражка - Демокрация, Дневник

    14 Яну 2022 17:38ч.

    Дневник го нямаше някога, но когато я имаше Демокрация, вашата началничка Корнела Нинова беше СЕДЕСАРКА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, сега очаквайте отговора на корнелианците от 7-мия ден в новия им партиен орган - малотиражката "Нова зора"...

    14 Яну 2022 17:46ч.

    Та къде са многотиражките Демокрация и Дневник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    14 Яну 2022 19:12ч.

    „Нова зора“ е съдържателен и смислен вестник, в който намират място различни теми и тези, с които човек може да да е съгласен или не, но винаги добре аргументирани и предразполагащи към размисъл. А автори като Дърева само вредят на „Дума“ с фанатизираните си и пристрастни писания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Констатация

    15 Яну 2022 12:15ч.

    БСП мощно върви към тотално маргинализиране... Ура, другари, това отдавна трябваше да стане! Вече съм фен на Корнела и нейния трибун от малотиражката, те са на път да сторят нещо, което не можаха да направят дори Луканов и Виденов...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма демократични идеи вече,

    16 Яну 2022 21:58ч.

    има бизнес на притежателя на партията, а всички действия на нинова са възторжено приети от крайните антикомунисти, следователно нинова е явен унищожител на бсп

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи