Евелина Славкова: Не е важно кой ще е първи, а кой ще събере мнозинство за кабинет

Евелина Славкова: Не е важно кой ще е първи, а кой ще събере мнозинство за кабинет

"Не е важно кой ще бъде първи, а кой ще съумее да намери формула за мнозинство, за да състави правителство". С тази констатация започна пред БНР анализа на социолога Евелина Славкова от Изследователска агенция "Тренд" на данните от последното им социологическо проучване. Тя подчерта, че в момента по-скоро може да се говори за паритет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Обединението на ПП и ДБ вече е факт и затова решихме да тестваме тези нагласи сред българското общество. Разликата на ПП-ДБ с ГЕРБ е около 1%, което е в рамките на статистическата грешка, затова по-скоро може да се говори за паритет. Има интрига коя ще бъде първа политическа сила на изборите на 2-ри април. ... Големият въпрос е обаче дали това няма да бъде просто символна победа, защото важното е коя от двете политически формации, които мерим на 1-ва и 2-ра позиция, ще успее да събере мнозинство в 49-ото Народно събрание, за да излъчи кабинет", уточни Славкова. 

"Възраждане" потвърждават резултатите си от изборите през октомври 2022 г. ... БСП се превръща в треторазрядна политическа формация. ... "Български възход" не трябва да се успокояват, че влизат в 49-ия парламент. 4% е много рискова позиция в социологическите данни. Това, че президентът се дистанцира от Стефан Янев и формацията му, може да разочарова избирателите им и да се отдръпнат. ... НДВС събират под 1%, според тестването на нагласите на избирателите. Ще наблюдаваме, но съм песимистична за шансовете на НДСВ. ... Големият проблем, който се очерта при ИТН, е, че те не можаха да покажат на обществото, че могат да управляват, трудно ще мобилизират хора, които да гласуват за тях", посочи Евелина Славкова.

Социоложката изтъкна, че голямата битка между големите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще изсмуче гласове от малките политически формации.

Интервюто на Даниела Големинова с Евелина Славкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Молете се да не ви нарисуват мнозинство за евроатлантически кабинет, защото след такъв Народния съд става вече неизбежен за вас

    15 Фев 2023 13:58ч.

    Обърнете внимание на планираните резултати от изцорите, дето ги обявиха - ~80% се планират за предателите от ГЕРБ-СДС и ППДБ. А гласуването няма никакво значение за състава на парламента. Резултатите вече са обявени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кобус

    15 Фев 2023 14:51ч.

    На последните избори в понеделник деня след изборите към обяд се появи инфо че при 98% обработени протоколи избирателната активност е била 26% от имащите право на глас. Вторник пълно мълчание по въпроса. В сряда изведнъж се оказа че избирателната активност е скочила на 39%. Т.е. 2% от протоколите са вдигнали с една трета броя на гласувалите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    15 Фев 2023 14:27ч.

    Тази пък коя е, не било важно кой ще е първи! Кафа от търтеи... Политиката на нивото на джоба. Българи, мислете кой защитава интересите , родината ви, достойнството и самочувствието ви, бъдещето на децата, образованието и здравето на вас и родителите ви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • fiba

    15 Фев 2023 14:30ч.

    За да гласувам за Герб, на кого да вярвам , на Георги Марков ли, на Вежди Рашидов ли, на Александър Урумов ли, или на Делян Добрев Асин Адемов или Бойко Борисов. Ама те всичките взети накуп покриват почти целия политически спектър. Ха сега де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • горд евро-гей

    15 Фев 2023 17:03ч.

    Много социолози и политолози в България.... Много УчЕни хора. Затова така добре и весело си живееме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи