“Тренд”: И заедно ПП и ДБ на 0,8% след ГЕРБ

“Тренд”: И заедно ПП и ДБ на 0,8% след ГЕРБ

Формулата за следващото Народно събрание: 5+1 формации с парламентарно представителство.  Практически паритет между ГЕРБ и обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. 

Още преди официалното обявяване на предизборната коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, тествахме тяхно евентуално обединение. На въпрос с предварително зададени опции, ГЕРБ и обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са със сходна електорална подкрепа. ГЕРБ запазва минимално предимство с по-малко от процент пред предизборната коалиция, като партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 25.6% от гласуващите, докато обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ с 24.8% от гласуващите. Данните сочат, че предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации, като не се регистрира отлив в следствие на обединението. Засега не отчитаме и бонус от него. В подредбата по-надолу не се наблюдават структурни промени в сравнение с предходните няколко месеца. Третото място остава за ДПС с 12.8%. „Възраждане“ достига нива от 11.9% сред гласуващите. Пета в подредбата е БСП с 8.9% от гласуващите. Реални шансове за парламентарно представителство запазва Български възход с 4% от гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев. На дистанция от парламентарната бариера, но над 3% остава „Има такъв народ“. Опцията „не подкрепям никого“, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4.8%). 

Правим уточнението, че резултатите от електоралния въпрос не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона „Магнитски“, който беше публикуван на 10 февруари следобед.  Теренната работа на настоящето изследване завърши на 11 февруари.

Оценката за работата на правителството и президентът през февруари частично възстановява регистрирания януарски спад. Първият месец в годината традиционно отчита най-песимистични нагласи, най-вече поради отминалите празници, очакванията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги.

През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% отрицателна. За президента 43% дават положителна оценка, докато 47% споделят негативна. 

Половин година след встъпването в длъжност на служебния кабинет на Гълъб Донев, тествахме и отношението към всеки един от служебните министри. Начело на класацията с най-положителна оценка и най-висока разпознаваемост, е министър-председателят Гълъб Донев (40%). Първите пет министри с най-високо положително отношение са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното правителство. След тях се нареждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%). Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. Теренът на проучването започна ден след встъпването в длъжност на новия министър на културата Найден Тодоров, който очаквано засега е най-неразпознаваемото лице в кабинета.

----------

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа" и е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, служебните министри и политическите формации. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 февруари 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+. 


 

Коментари

  • MM93

    15 Фев 2023 9:21ч.

    Ако резултатите са реални или близки до истината, то тогава си заслужаваме кочината в която съществуваме ... и Иво Христов да направи корекция, "80"-те % вече се приближават към 90 ... а може и повече да са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точната цифра е

    15 Фев 2023 9:37ч.

    88.1% Останалите сме за Възраждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    15 Фев 2023 9:48ч.

    Няма толкова много лумпени, бедни и пропаднали хора в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кога се преброихте, бе

    15 Фев 2023 10:06ч.

    От цъкане на тъпотии в нета немате време да се преброите тъпаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    15 Фев 2023 10:38ч.

    Хората не следят политическите събития и не правят връзка между ниския стандарт на живот и политиката на управляващите. Покрай разговори за референдума, с изненада разбрах, че повечето хора не правят разлика между Шенген и Еврозона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От една кофа с лайна са Шенген и Еврото

    15 Фев 2023 14:02ч.

    Две различни гребвания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    15 Фев 2023 9:28ч.

    Ако наистина искаме относително честни избори, един месец преди изборите, значи от 2-ри март да се забранят всички тези стъкмистики, които манипулират хората. Но разбира се, в България не се търси провеждането на честни избори. За 30 години как една социологическа агенция поне веднъж не ме потърси, за да ме попита за мнението ми. Защото са стъкмисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и също "екзит-пуловете"

    15 Фев 2023 10:02ч.

    трябва да бъдат забранени, реално. А то сега г-жа Велева пише за различни видове "ябълки" ПРЕДИ края на изборния ден!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • едва ли има време за това, но

    15 Фев 2023 10:09ч.

    1-во трябва да се актуализират избирателните списъци; 2-ро да се върне Бойко Рашков докато се подготвят изборите и 3-то - да се заменят машините по SmartMatic с табулатори по българската разработка на БАН (акад. Бл. Сендов).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко по-иначе

    15 Фев 2023 10:27ч.

    Манипулацията е в това, че се рекламират резултати (многократно), говори се добре за определени партии, коитоще бъдат нагласени като първенци и по-зле за тези, които няма да бъдат. Изборите са анонимни и така никой не може да каже за кого всъщност някой е гласувал, което е много удобно. И така малко по малко до изборите се втълпява една и съща идея и накрая резултатите "не изненадват" никого, защото хората си казват: ами сигурно е така... Но дали е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Молаген

    15 Фев 2023 9:41ч.

    Стъкмистите услужливо пропускат, че горните резултати са при около 20% активност т.е. само и единствено ядрата дебили гласуващи за тези от списъка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    15 Фев 2023 9:46ч.

    Положението е трагично в колонията.И това е добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сучи си от старата коза и си

    15 Фев 2023 10:04ч.

    плащай данъците там където си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо изтрихте нещо истинно?

    15 Фев 2023 9:50ч.

    "Гласове" трият неудобни и аргументирани мнения, защото и те са обслужваща част от тоя маскарад. Ще го имаме предвид...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ем Ти Ем Аз

    15 Фев 2023 10:08ч.

    Нинова следва принципа Последните ще станат първи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    15 Фев 2023 10:14ч.

    Тези "изследвания" на Тренд са чиста лъжа и манипулация! Те самите знаят, че лъжат! Ха- ха, кой ли им вярва? НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА МАНИПУЛАЦИИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    15 Фев 2023 10:17ч.

    Като ги гледам тези на снимката, се чудя за какво толкова българите плащаме тази тежка карма!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    15 Фев 2023 10:23ч.

    Всякакви небивалици могат да се постигнат с тези гласове фантоми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    15 Фев 2023 10:23ч.

    Тия тримата предатели са само за Евгений Пригожин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    15 Фев 2023 10:30ч.

    Може, ако изборите се провеждат на козяк 16 ?? ? Мокри сънища...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тримата от снимката

    15 Фев 2023 10:30ч.

    са илюстрация на това до какво падение води отрицателният подбор на политически "лидери" (прости, Господи!).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    15 Фев 2023 10:35ч.

    Пропуснат е румбата радевия в таз компания, той им е обслужващ персонал ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    15 Фев 2023 10:34ч.

    Откакто станаха промените, нито един път не са ме питали за мнението ми! Нито никой от семейството, приятелите и съседите! Кого интервюират тези, сигурно роднините си и съпартийците си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    15 Фев 2023 10:41ч.

    А кажете сега, че българинът не е прост....може ли да настъпваш за пореден път мотиката? Или пък това е някакъв особен вид мазохизъм?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обявени са планираните резултати от изборите, а не реалните настроения на избирателите

    15 Фев 2023 14:06ч.

    Гласуването няма влияние върху това, което ще обявят от ЦИК накрая. Процентите ще са сходни с вече обявените. Това е просто подготовка на плебса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Маги

    15 Фев 2023 10:45ч.

    Тези "проучвания" са пълна измислица, мижи да те лъжем...Подобно и на "гласуванията",вместо тези прехвалени машини за гласуване трябваше да се вземат българските машини, родно производство, евтини и на базата елементарно преброяване на гласовете, подобно на търговските, където не може да стане грешка и няма външно влияние!! Но дадохме бол пари, за да се променят резултатите според ползата на властващите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настъпваме за "пореден път" мотиката,

    15 Фев 2023 10:53ч.

    защото за пореден път ни изпързалват с фалшиви машини и фалшифицирани бюлетини!! Управляващите, които последите петнайсетина години се възпроизвеждат последните над десетина години с плащане на цигани и фалшифициране на избори! Имат си изпитана рецепта, която работи безотказно, защото не е луд този, който изяжда зелника, а този, който му го дава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не българите дават зелника, а окупационните власти, в лицето на американското посолство

    15 Фев 2023 14:43ч.

    Българите нищо не дават, от както се съгласиха чрез скачане по жълтите павета да управлява седерастията. Ето резултата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Взривиха "ПОТОЦИ" за милиарди, ко значат едни хърби

    15 Фев 2023 10:54ч.

    обзети от фетиша "ИЗБОРИ"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия трендове са

    15 Фев 2023 10:58ч.

    бетер от телефонните измамници. Законни измамници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да живей Америка!

    15 Фев 2023 11:02ч.

    Победа на здравите сили от векове и за векове! За изборите да нямате грижа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • който плаща, той поръчва

    15 Фев 2023 11:05ч.

    Една империя вложи милиарди за демократизирането на една европейска страна и резултатите са налице в момента - през тоталитаризъм и геноцид, до неофашизъм и тотална разрушителна гражданска война, в братска Украйна. В момента същата империя влага нови стотици милиарди за доставка и прилагане на смъртоносни оръжия на територията на същата страна, за да въвлече и пренесе огъня на войната върху територията на още нови държави. Нататък касателно нас: споменатата империя има доказано най-силната мрежа от агентура, НПО-структури, медийно влияние у нас, които от гледна точка на ефективност превъзхожда многократно възможностите на всички български държавни органи и институции, взети заедно. Тази мрежа, доказано, е в състояние за броени часове да сготви всеки български държавник, журналист, бизнесмен или обикновен гражданин, да преобърне легитимно взети държавни политически и икономически решения, защото всички видяхме с очите си как ако държавата-жертва се окаже с характер и откаже да сътрудничи, получава няколкомесечни тежки масирани ракетно-бомбени удари по училища, църкви, болници, мостове, телевизии, заводи, пътнически влакове, жилищни квартали (в Югославия).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • който плаща, той поръчва 2

    15 Фев 2023 11:19ч.

    В този смисъл, как можем да си представим собствената си рационална съпротива? На снимката виждаме едни своеого рода български борци-саможертвеници, защо!? Те се съгласиха, дали от хитрост, или от глупост да бъдат политическия ни презерватив - хем ония да ни таковат, хем да си останем чисти. Боко, Ристю и Кирчо са нашите колониални политически презервативи и това ги прави особено важни, дори и те да не го осъзнават точно така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво за коментара и попадението за кондомите! :)

    15 Фев 2023 11:42ч.

    Напълно споделяме мнението, че те самите са жалки, понеже НЕ ОСЪЗНАВАТ състоянието си на роби, роби на дебелото си черво - да ядат да имат пари и апартаменти и да не им пука за ближните! Къде дават така, да ядеш върху страданието на други човеци?! Ще пострадат и те, щом предизвикват страдание на блажните си, закон на действието и противодействието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди години В.Марешки по тв разказа, как се прави социологията

    15 Фев 2023 11:46ч.

    Ми плаща се. Казваше доколкото помним, че 50 000 лв. струват "нагласите" за да ти докарат 4% тоест влизане в НС. За по-предно класиране мизата се увеличава! Обаждат ти се "социолозите" и те питат искате ли да ви направим "соцологическо проучване"?! ..... Гадна отвратителна политика на всякаквите - олози... КОЙ НОРМАЛЕН ЧЕСТЕН БЪЛГАРИН ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ШАРЛАТАНИТЕ, ъм?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Фев 2023 12:15ч.

    "...се чудя за какво толкова българите плащаме тази тежка карма!?" Това е за нас: "Что они ни делают, не идут дела Видно в понедельник их мама родила Видно в понедельник их мама родила Что они ни делают, не идут дела. .................................. Вроде не бездельники и могли бы жить Им бы понедельники взять и отменить Им бы понедельники взять и отменить Вроде не бездельники и могли бы жить"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Мужика

    15 Фев 2023 13:24ч.

    Не троли! "Копейкин" знае много добре, че тия резултати са фалшиви! И това го казва там, където ти не смееш да четеш!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    15 Фев 2023 13:32ч.

    На заглавната колективна снимка на статията са изтипосани най-големите крадци и мошеници у нас! За отрицателен пример, браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помниме ли, че преди избори преасфалтирахме?

    15 Фев 2023 15:45ч.

    Последните години само се караме за проценти и нищо полезно не виждаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луд

    15 Фев 2023 15:48ч.

    Обидните оценки, присмехът, почудата и отвращението от разни масови обществени нагласи в обществото ни ПРОСТО НЕ ВЪРШАТ НИКАКВА РАБОТА! Съобразете поне следния набор от фактори: ценностите :); атлантическата солидарност :); заявката за категорична решимост да не се отстъпва нито педя атлантик (тояга, морков, магнитски, евро вместо лев, шенген, игри с фондове и планове и мн. др.) ; чакания нов стопанин на козяк; мощен ангажимент на всевъзможни агенти, ...лози, нпо, откровени идиоти; състояние на фактически участие в един военен конфликт; битката за спечелване на приза "пръв атлантик на републиката" между изхранвани, зависими, нискоинтелигентни, антипатриотични и държани на повод елити; не забравяйте и ХАРТИЕНА бюлетина; и др. най-вероятно ще доведе до изборен резултат, който е близо до горния! Последните 4 групи в таблицата ще имат примерно 16 %. Спекулирам, но никой от тях няма да влезе и тези 16 % (т.е. около 40 мандата) ще отидат за преразпределение. На практика това ще доведе около 140 мандата за групата на първите двама (50 % от общо мандатите и 20 бр. от преразпределение). По същата логика ДПС ще получат примерно 35 мандата. Това е резултат, който ще даде на т.н. атлантически сили близо до конституционно мнозинство! В отишлото си НС имаше три формации, с които още в аванс беше заявено, че никой не желае да прави някаква форма на коалиция (или сродни). Герб, Дпс и Възр. имаха тогава 130 мандата. Помежду си те също не се желаеха, така че очевидно правителство тогава беше възможно само при откъсване на един от трите мразени партии от останалите. Това очевидно нямаше как да стане, още на 2-ри октомври веднага заявих, че нови избори не само са неизбежни, но не трябва и да се губи време и по тази причина Радев, бъпреки помирителните си приказки, ненужно загуби на България 4 месеца историческо време. Не приемам тезите за невъзможни зимни избори, но моята теза не е важна, никой съм. В момента сме изправени пред огромна опасност! Виж част от факторите по-горе и, гражданино, осъзнай логически и смислово, че страната ни може действително да бъде изтърбушена и предсрочно приключена! Напускали са всевъзможни идиоти, които обикалят медиите и дуднат безспирно, влудяващо: ЕВРО, подаряване на оръжия и приключване на БА, унищожаване на енерегетиката с зелени молитки, промяна на Конституцията, премахване на Служебното правителство. Кратка вметка - само си представете, че от август до края на април (когато вероятно ново редовно правителство), България е управляване от кирибчо (в оставка).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи