Естония с критика към НАТО: Планирате да ни освободите 180 дни след като руснаците са ни унищожили

Естония с критика към НАТО: Планирате да ни освободите  180 дни след като руснаците са ни унищожили

Естония ще бъде изтрита от картата, а историческият център на нейната столица ще бъде изравнен със земята според настоящите планове на НАТО да защити страната от всяка руска атака, според естонския премиер, съобщава "Файненшъл таймс".

Кая Калас коментира, че съществуващите планове за отбрана на алианса за трите балтийски държави е да бъдат превзети, преди да ги освободят след 180 дни.

Забелязвайки, че вече са изминали повече от 100 дни, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна, естонският премиер каза: "Ако сравните размерите на Украйна и балтийските страни, това би означавало пълно унищожаване на страните и нашата култура. "

Тя добави: "Онези от вас, които са били в столицата Талин и познават нашия стар град и вековната история, вековната култура - всичко това ще бъде изтрито от картата, включително нашите хора, нашата нация".

Нейните коментари идват преди срещата на върха на НАТО в Мадрид следващия вторник, на която алиансът ще обсъди плановете за отбраната на източния си фланг в светлината на нахлуването на Москва в Украйна, включително как да защити по-добре балтийските страни.

Естония, Латвия и Литва настояват настоящата стратегия да има около хиляда чуждестранни войници във всяка страна, да бъдат заменени от сили на НАТО, които да защитава всеки сантиметър територия от първия ден, особено след като видя руските зверства в Украйна.

Коментирайки това, което тя нарече план на НАТО "да го загуби и да освободи след това", тя каза, че зверствата, извършени от руските войски в украинския град Буча, са се случили около 80 дни след началото на инвазията. "Сега всички виждат, че тази концепция всъщност не работи", каза Калас.

Тя добави, че е разговаряла с чуждестранни войски, базирани в Естония - предимно тези от Обединеното кралство - и те са й казали, че предвид настоящите планове ще бъдат почти унищожени от потенциална руска инвазия, "те не харесват идеята, че ... трябва да умрат".

Запитан за коментарите на Калас, служител на НАТО каза, че алиансът "има планове за възпиране на заплахи и защита на всички съюзници, но ние никога не навлизаме в оперативни подробности. Генералният секретар даде ясно да се разбере, че укрепването на възпирането и отбраната е едно от ключовите решения на срещата на върха на НАТО следващата седмица".

Те добавиха: "Ще направим повече, за да гарантираме, че можем да защитим всеки сантиметър съюзническа територия, по всяко време и срещу всяка заплаха. Ще адаптираме структурата на силите на НАТО с повече сили с висока степен на готовност. Ще имаме и повече бойни формирования на НАТО, разположени на предни позиции, за да подсилим бойните групи на изток".

Калас иска между 20 000 и 25 000 войници на НАТО, които да бъдат разпределени в Естония, Латвия и Литва.

Но това не означаваше, че всички тези войски ще бъдат чужди или ще трябва да бъдат постоянно базирани във всяка страна. Хиляди естонски, латвийски и литовски войници ще бъдат включени с може би една бригада - от 3000 до 5000 войници - от чуждестранни войници, базирани в страната, като с течение на времето се увеличават до две бригади, каза Калас.

Берлин предложи "силна бойна бригада" в Литва - която да добави към настоящия си батальон от около 1000 войници - повечето от войниците, базирани в Германия, могат да се преместят в Балтийските страни в кратки срокове или за учения.

Калас каза за т. нар. немски модел: "Не бих се фокусирал толкова върху тези различни модели, стига да дадат резултат, с който да сме в състояние да се защитим от първия ден".

Балтийските страни също така искат съществуващата мисия за въздушна полиция в региона да бъде увеличена, за да се даде възможност на самолетите на НАТО да свалят вражески самолети, ако е необходимо.

Калас подчерта, че Естония е "най-големият поддръжник" на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, но каза, че изглежда малко вероятно ходът на Турция да блокира кандидатурите им за членство да бъде решен до срещата на върха следващата седмица.

 

Източник: news.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Eisblock - "Естония ще бъде изтрита от картата"?

    23 Юни 2022 20:02ч.

    ... Господ да ги пази с такива управляващи! Щом лъжата Буча се артикулира от официално лице с убеждение за истина, тогава те има защо да се страхуват! Особено когато са се втурнали да осъществяват САЩисаните козни и внушения и слушат Отаня?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    23 Юни 2022 20:06ч.

    по- лошото, че с тези ръководители си заслужават да бъдат изтрити...и това на всеки нормален човек му прави впечатление....идиоти като тези не заслужават държава....а ние?!..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние сме същата хубост

    23 Юни 2022 20:14ч.

    Лимитрофи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    23 Юни 2022 20:25ч.

    Не е лоша идея.1 хубав голям кратер на мястото на шпротландия,автоматично ще направи Беларус държава с излаз на Балтийско море

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обзалагам се, че г-жа Калас

    24 Юни 2022 8:19ч.

    е напълно ваксинирана и буствана против CovID-19.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А какво беше това Естония?

    23 Юни 2022 20:03ч.

    Нещо не мога да си спомня и изобщо не съм сигурен, че се налага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    23 Юни 2022 21:53ч.

    https://filmi7.com/filmi/5277-1944-2015.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква усмихната и ведра демократка

    23 Юни 2022 20:14ч.

    как да не я

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    23 Юни 2022 21:18ч.

    ..абе ти внимавай като стигнете до тънката част да не извади кересте по голямо и от твоето, че с тея жендъря ..не се знае..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    23 Юни 2022 20:16ч.

    Ще решат ли последно дали руската армия е боклук или някакво страшилище защото натовската шизофрения е обезпокоителна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечтата на глобалистите:

    23 Юни 2022 20:25ч.

    война в Европа, а те си пият уиски в коженото кресло. Не е сложно, слагаш 2-3 кокошки за министърки, 2-3 кировци и те сами правят това което могат най-добре - национална катастрофа. Няма нужда и да плащаш вече, и с обещания става, те ще продадат интереса и живота на “избирателите си”, само за среща с фикуса в Белия Дом - както каза един наш журналист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    23 Юни 2022 20:25ч.

    Прибалтите можеха да къртят кинти от тяхните пристанища. Просто трябваше да си седят на г*за и да не се правят на идиоти. Господ им дал идеално географско положение. Като на нас между впрочем. Но за тях се оказа по-важно да дразнят Русия, а не да лапат кинти. Сами са си виновни. Да се оправят ако могат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    23 Юни 2022 20:27ч.

    Те да се оправят не могат .Ама Путин може да ги оправи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • североатлантически клевета и маразъм

    23 Юни 2022 20:29ч.

    Вече съм убеден, че управник, който използва такава грозна лъжа, би унищожил собствените си граждани и собствения си автентичен урбанистичен фонд, само и само да натопи Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кая Калас

    23 Юни 2022 20:29ч.

    и аз мога да я оправя

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Росен Борисов

    23 Юни 2022 20:36ч.

    Че след ЕС и НАТО, остана ли нещо изобщо за унищожаване в Естония!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази пък много интересна

    23 Юни 2022 23:11ч.

    Британците я надъхали да иска войници. Много интересно кой ще се бие за тях от нато. Руснаците ще си анексират цяла европа и сащ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даскала

    23 Юни 2022 23:24ч.

    Ако четяхме история малко повече нямаше толкова лесно да се гаврят и унищожават цели народи. Пък било то и малки. Ключа е в образованието. Историята учи, че...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ключа е в образованието

    23 Юни 2022 23:28ч.

    Ключът, даскале. Ключът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    24 Юни 2022 9:18ч.

    Той сигурно е даскал по трудово обучение и граматиката не му е ясна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бе той(тя) е изял(а) и една запетайка,

    24 Юни 2022 19:57ч.

    ама да не придиряме толкова. Че хеле ако се зачетем в естонската история с тотална липса на държавност до болшевиците... даскалът може да излезе ученик от "елитна гимназия".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • никой нищо няма да имищожаес

    23 Юни 2022 23:51ч.

    При войната булка ти Калас само ще я наеват, щото е сгодна. За убиване - ни звук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • блага вест за естонката

    24 Юни 2022 0:03ч.

    както е тръгнало да върви, очертава се да я скъсат от анексиране

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, кой точну

    24 Юни 2022 0:57ч.

    ша мре за таз мома? Ма то пълну с миръклии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    24 Юни 2022 7:34ч.

    "Кая Калас коментира, че съществуващите планове за отбрана на алианса за трите балтийски държави е да бъдат превзети, преди да ги освободят след 180 дни." Тази кака може ли да отговори на въпроса "Ако руснаците могат да ви превземат, за какъв дявол сте в НАТО и чакате някой да ви освободи???"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    24 Юни 2022 7:43ч.

    Плащайте си надлежно вноските и тренирайте усърдно за Голямото духане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    24 Юни 2022 8:36ч.

    Споко маце, укро-нацистите ще го отнесат за всички вас. После ще кандисате. От балтийските тигри през Полша, Румъния, та чак до умните и красиви соросоиди в милата ни татковина България ще чува само една оглушителна тишина и пристъпване на пръсти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля че тез

    24 Юни 2022 12:21ч.

    германски племена(т.н. прибалтийски “републики”) нямат място да съществуват в днешният свят,тук пробутвам и “хиената на Европа” а именно Полша!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, естите са угрофини,

    24 Юни 2022 20:04ч.

    а литовци и латвийци по език са по-близо до славяните. Но че от "Велико Княжество Литовско" са станали немски феодални владения, спор няма. Все ми е на ума, че без Голямата Мечка и те, и поляците щяха да са сега нещо като лужицките сърби или русините (рутените).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охубоху

    24 Юни 2022 14:21ч.

    Я па тая, гледа как било в 404??? Там РФ пази населението! В Естония кого да пази? Естонските фашисти? Какви 100 дни... То не е ясно дали СА въобще ще забележат, че са минали през Естония!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    24 Юни 2022 15:12ч.

    Ама кой ви е крив, че сте тъпи подлоги на запада?!? Ама четете и мислете бе, идиоти! Само с ядене и изхождане не става!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трън

    24 Юни 2022 15:50ч.

    Ами НАТО не е създадено да пази Естония. НАТО е САЩ и пушечно месо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добрютру

    24 Юни 2022 19:34ч.

    Ами добро утро, както се вика ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Alex D

    24 Юни 2022 20:20ч.

    Не разбрах на тази булка какъв й е проблема? От кого точно се плаши и какво точно иска?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи