ЕС замрази всички 22 млрд. евро по кохезионните фондове на Унгария, иска от Орбан реформи

ЕС замрази всички 22 млрд. евро по кохезионните фондове на Унгария, иска от Орбан реформи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската комисия прие споразумение за партньорство с Унгария, което включва подробна пътна карта за справяне с прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки, предотвратяването, разкриването и отстраняването на корупцията, измамите и конфликтите на интереси в Будапеща. Документът е тясно свързан с Плана за възстановяване и устойчивост и процеса на определяне на условията за върховенство на правото.

Споразумението на обща стойност почти 22 млрд. евро за периода 2021-2027 г. предвижда страната да изпълни съвместни приоритети на ЕС като балансирано териториално развитие, справедлив климат и цифров преход, като същевременно подкрепя иновативна и приобщаваща социална пазарна икономика.

С други думи - ЕК замразява 22 млрд. евросредства за Будапеща, докато правителството на Виктор Орбан не извърши реформи в съдебната система, академичните свободи, правата на ЛГБТ, системата за предоставяне на убежище и др.

Припомняме, че ЕС заплашваше с блокиране на над 13 млрд. евросредства за Унгария по Плана за възстановяване и по кохезионните фондове, а Орбан налагаше вето за помощта за Украйна от 18 млрд. евро за 2023 г.

В крайна сметка беше постигнат компромис и замразените европейски пари за Будапеща бяха намалени до 6,3 млрд. евро. Първото от условията за Унгария в новия документ е свързано с независимостта на съдебната власт. Комисията счита, че Будапеща е поела ангажимент да отстрани недостатъците, тъй като представеният от нея План за възстановяване включва реформи, насочени към укрепване на независимостта на съдебната власт. Разпоредбите на така наречения унгарски закон за закрила на детето, както и сериозните рискове за академичната свобода и правото на убежище не изпълняват условието на Хартата на основните права на ЕС.

Съветът на ЕС прие решение за изпълнение по Регламента за условията по отношение на Унгария. С решението се налагат мерки за защита на бюджета на блока срещу нарушения на принципите на правовата държава в областта на обществените поръчки, действията на прокуратурата и борбата с корупцията. Тези мерки включват спиране на бюджетните задължения по три оперативни програми за сближаване.

Мерките, приети в решението за изпълнение, са временни и могат да бъдат отменени от Съвета по предложение на Комисията, без да се губи финансиране от Съюза, ако ситуацията бъде напълно поправена в рамките на две години.

Сега е подписан стратегически документ, който полага основите на инвестициите от кохезионните фондове на ЕС и фондовете в областта на вътрешните работи. Те ще се изпълняват чрез 11 национални програми, приети на 22 декември, в които се определят планираните инвестиционни приоритети и финансовите средства за всяка програма.

В споразумението за партньорство с Унгария се предвижда да бъдат инвестирани общо 6,7 млрд. евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) за подобряване на енергийната ефективност на публични и частни сгради и за увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници. Освен това ще се насърчават кръговата икономика, управлението на водите и отпадъчните води и устойчивият транспорт. Трябва да се подобри качеството на въздуха, опазването на екосистемите и биологичното разнообразие. Над 250 млн. евро от Фонда за справедлив преход (ФСП) трябва да подкрепят регионите, които са най-засегнати от постепенното спиране на използването на въглища и електроцентралата Matra, работеща с лигнитни въглища.

Финансирането ще бъде насочено към инвестиции в нисковъглеродни технологии, които подпомагат постепенното спиране на използването на въглища и намаляването на емисиите на въглероден диоксид в Унгария с 10%. 4,3 млрд. евро ще трябва да насърчат интелигентната икономическа трансформация на страната и регионалната свързаност.

За да се подобрят резултатите на Унгария в областта на научните изследвания и иновациите, 1,5 млрд. евро трябва да бъдат инвестирани в инфраструктура и съвременно изследователско оборудване. Около 670 млн. евро ще насърчат цифровата трансформация. 1,7 милиарда евро от Кохезионния фонд трябва да отидат в модернизирането на транспортната инфраструктура на страната в основната железопътна мрежа на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).

5,3 млрд. евро от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) ще подкрепят достъпа до пазара на труда, до качествено образование и интеграцията на групите в неравностойно положение, включително ромите, гласи условието на ЕК.

По-конкретно, почти 1,8 млрд. евро ще помогнат за осигуряване на по-добър достъп до качествено образование в цялата страна, като предоставят ключово финансиране за повишаване на привлекателността на учителската професия. Средствата трябва да подобрят жилищните, жизнените и здравните условия на хората, живеещи в сегрегирани райони.

Източник: Actualno.com

 

 

 

Коментари

  • Бог да прости ЕС

    23 Дек 2022 20:37ч.

    Голям подарък направиха на всички ни тия калъфи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и за какво я рутихте стената?

    23 Дек 2022 20:38ч.

    Колко лесно се залита по методи на управление "отгоре", тип "казармен соц". А едно време унгарските събития ги вдъхновяваха, и всички либерасти бяха горди с Унгария, че се опънала първа на съветския еднопартиен бюрократизъм. Колко лесно било обаче да залитнеш в същия тип управленски уклон, когато някой ти се опъне. Още едно доказателство, че не комунизмът е бил пречката, а неуравновесената и неръководена от разума човешка природа. Апропо, неслучайно и Роджър Уотърс е възмутен от диктаторските методи на западните либерални демокрации по потискане на несъгласието с предприеманите от тях действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    23 Дек 2022 20:42ч.

    Орбан е решил уравнението и е констатирал, че по обективни причини, стоящи извън Унгария, тия пари така и така страната му няма да ги вземе, още повече до далечната 2027.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урсула мачка лошите

    23 Дек 2022 20:46ч.

    Който не слушка - няма да папка!- девизът на ЕС днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    23 Дек 2022 20:52ч.

    Ха-ха-ха, ЕсЕс скоро няма да има какво да папка, а баба урсулица трябва да е на затворническа диета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Далаверкитеее

    24 Дек 2022 11:29ч.

    Затъналия в корупция ЕС иска и в Унгария недосегаем послушко, като наш Гешев, който да разчиства терена за грабеж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    23 Дек 2022 20:54ч.

    Народът има поговорка: Колкото по-зле, толкова по-добре! Това лъжливо и лицемерно гнездо на оси трябва да бъде разбишкано! Случващото се е добро начало! Това са унгарски пари, не са увропейски пари, въпреки обратната ПРИВИДНОСТ. И тези двуличници ще ги "спират" и ще ги поставят в зависимост от грижата за педалите! Хайде, няма нужда! Истински, промислени и умни проекти могат чудесно ад се реализират и чрез финансиране от пазара, без намесата на ЕС. И ако наистина има амбиция и воля да се постигне обществен ефект, ефективността може да се вдигне в пъти. НЯМАМЕ НЕОБХОДИМОСТ ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ ПЛАНОВЕТЕ НА ЕС С НАШИТЕ ПАРИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В никакъв случай не бива да приемаме еврото!

    24 Дек 2022 5:19ч.

    Каквото и да ни струва това, трябва да запазим нашата национална валута, 142 годишния ЛЕВ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя пак го прецакаха.

    23 Дек 2022 21:04ч.

    Подписа за милиардите за Украйна и пак му спряха парите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами така прецакват всички англоезичниците и техните лакеи

    23 Дек 2022 21:10ч.

    Ти какъв си? Реститутка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не са полезни пари

    23 Дек 2022 21:13ч.

    Това са токсични средства, тяхната цел не е благоденствие а РОБСТВО. BULEXIT !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    23 Дек 2022 21:37ч.

    Орбан дали знае вица: "Абрам, почему больше не играют в карты с тобой? - А ты стал бы играть в карты с человеком, который постоянно жульничает?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    23 Дек 2022 22:10ч.

    Орбан сега да спре унгарската вноска за ЕС, за да избие милиардите. Убеден съм, че може да го направи, та той не им цепи басма изобщо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    23 Дек 2022 23:46ч.

    Аз си мисля, че той точно това ще направи, защото е мъж с топки, а не ибрикчия, като нашите дупедавци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    24 Дек 2022 0:43ч.

    Дано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този ЕС

    23 Дек 2022 22:17ч.

    Съвсем изтрещя. Или по-скоро се разобличи. Вече не е нужен. Нека се разпада. Целта е била друга, кражба на ресурси и налагане на ново робство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орбане,

    23 Дек 2022 22:24ч.

    дръж печено, че иначе няма да има разнообразие в новините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илиян Ф.

    23 Дек 2022 22:52ч.

    Обраха Орбан и унгарците за непуслушание. Все трябва да се слушка и ръкопляска на джендеросан Брюксел, който играе под американски дудук. Айсиктир! Да се развеждаме и направихме подялба на останалото и всяка освободила се държава да си търси партньори и съюзи, които да се респектират. Иначе диктатурата ще продължава. Малко Орбан-овци останаха, но да бягаме, докато все още ги има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    24 Дек 2022 3:00ч.

    Скоро членството в ЕС съвсем ще се обезсмисли, после ще стане вредно, накрая опасно. Може и в съкратени срокове три в едно. Съвсем е обезумяла от страх агентурата на янките в Брюксел и по места.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жалко, че няма кой да го обясни това

    24 Дек 2022 5:27ч.

    на нашите дупетати от Партиите на войната, ами ще продължават да ни тикат към пропастта. Спрете се, безумци! Спрете да поевропейчвате българските закони! Спрете прахосването на 10-те милиона лв. бюджетни средства за рекламна кампания на Еврото! Спрете да изпращате жизненоважно оборудване и пари за войната в Украйна! Хората ровят в кофите за боклук да търсят храна там и студуват заради вашите глупости, безотговорници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    24 Дек 2022 7:59ч.

    На малкия Путин му взеха биберона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой

    24 Дек 2022 10:33ч.

    Той никога не им е смукал биберона!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой

    24 Дек 2022 10:35ч.

    Това е политиката на моркова и тоягата, която уж някои други я провеждаха спрямо някои още по-дриги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    24 Дек 2022 9:09ч.

    сне ветото и му спряха парите, отново

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "справедлив климат"???!!!

    24 Дек 2022 11:48ч.

    Наистина ли това искат от Унгария, или някой се е загубил в превода? Ако е наистина, презглава спешно трябва да бягаме от това уруспийско гнездо, в което властват неизлечимо луди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    24 Дек 2022 19:19ч.

    Такъв е лицемерния манипулативен език на ЕС. Има още по-големи безсмислици и недоразумения. Случаят с Унгария не е пари срещу реформи, а пари срещу подчинение. Така е и с нас. Реформите и борбата с корупцията никога няма да са достатъчни и винаги могат да се използват за изнудване за съвсем други цели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    24 Дек 2022 12:12ч.

    Унгария май ще е втората държава напуснала Еврогейският съюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    24 Дек 2022 13:36ч.

    Да помогнем и ние, за разпада, кой както може. Да намалим услугите, които ползваме, да не купуваме стоките им и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    24 Дек 2022 14:23ч.

    Орбан е действително напред с материала, разполага с информация какво се готви на глобалната сцена с години напред. Предвидливо не се съгласиха да се набутат в Еврозоната, изгониха корпоративните медии и зловредните НПО, платени от "съюзници". Погледнете моля ви се ситуацията в БГ, основните медии са изключително политкоректни, гости при Цветанка са всичките възможни евроатлантически шарлатани, които лъжат постоянно и облъчват с пропаганда. Вчера ме смая опита на тая женица да заглуши гост коментатор, който обяви, че Русия води реално война с НАТО, и ние търчим да изпълняваме всяка прищявка на "партньорите", винаги в ущърб на собствените си интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи