ЕС подготвя план за 195 млрд. евро за отказ от руските горива

ЕС подготвя план за 195 млрд. евро за отказ от руските горива

Европейската комисия планира да представи план на стойност 195 милиарда евро за спиране на вноса на руски изкопаеми горива до 2027 г., който ще съчетава по-бързо внедряване на възобновяема енергия и енергоспестяване с преминаване към алтернативни доставки на газ. Това сочат проектодокументи, цитирани от Ройтерс.

Пакетът от проектомерки, които могат да претърпят промени преди да бъдат публикувани идната седмица, включва комбинация от закони на ЕС, необвързващи схеми и препоръки, които националните правителства биха могли да приложат. Предвижда се и възможност за преразглеждане на националните планове за изразходването на огромното финансиране по Плана за възстановяване и растеж, за да бъдат освободени повече средства за енергиен преход.

Брюксел обмисля да предложи по-високи цели за възобновяема енергия и енергийна ефективност, според проектодокументите, както и според високопоставени служители от ЕС, пише Ройтерс. 

Обсъжданите цели включват постигане на дял от 45 процента на енергията от възобновяеми източници в общия енергиен микс на ЕС до 2030 г. и 13-процентово намаляване на потреблението на енергия сред държавите членки за същия период. Към момента поставените цели пред Общността са за 40-процентов дял на възобновяеми източници и 9 процента спад на изразходваната енергия до 2030 година.

Сред новите предложения са и промени в законодателството на ЕС с цел ускоряване на сроковете за издаване на разрешителни за някои проекти за възобновяема енергия, както и нови схеми за по-бързо широкомащабно внедряване на слънчева енергия и производството й в Европа.

Брюксел освен това ще изложи и планове за производство на 10 милиона тона възобновяем водород и внос на още 10 милиона тона до 2030 г., както и законодателство, определящо кои видове водород могат да се считат за възобновяеми.

ЕС планира да очертае потенциала за увеличение на вноса на втечнен природен газ от страни като Египет, Израел и Нигерия. Планът на Брюксел залага също на инфраструктурата, необходима за заменяне на руския газ.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • още една Кукунева

    13 Май 2022 9:06ч.

    Плана с консенсус ли ще се приема или с по-малко мнозинство? Ще има ли задължение получаващите най-много пари да мразят Русия най-много? Как ще се мери интензитета на омразата и каква е формулата за превръщането му в пари по плана? Може да се наложат технически корекции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    13 Май 2022 9:07ч.

    ще, шял, щеше ама за малко не стАнА, слоган, пожелание, слоган, мантра, мантра, слоган, слоган - това е ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • настоящо имперско наклонение

    13 Май 2022 10:45ч.

    Така говори и шваб.Минало пожелателно време. Изчерпана е лелката отдавна, от плагиатка какво искате. А виж Русия говори в настоящо имперско наклонение. Разлика: от земята до галактиката Андромеда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старата немска дисциплина, донесла толкова много войни и болка на народите

    13 Май 2022 9:12ч.

    Баба Урсула оня ден забрани ветото на членките, обвинявайки ги в своеволие и разпуснатост, т.е. правото на ЕС повече не действа в тая ниша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    13 Май 2022 9:26ч.

    Всеки бизнес иска преди всичко надеждност, цената е на второ място. Видя се, че Путята е много по-зле даже от съветските ръководители на които през ум не им минаваше да шантажират с газта Европа. Да ходят да продават в Азия където Китай ги чака със смешни цени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • месец МАЙ: една проклинаща майка

    13 Май 2022 9:35ч.

    Добре, живей си с надеждите да внасяш втечнен газ от Нигерия и Голна Волта тогава. Видя се, че това предпочита булята и вие - щете -нещете - ще изпълнявате. Но не забравяйте, че т.нар. ви "сигурен бизнес" в Африка още повече ще е под прицел. Хаха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Направо от кораба - майка

    13 Май 2022 10:46ч.

    Те на киро са му обещали газ от Марс да докарат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сащ не са стъпвали на Луната

    13 Май 2022 10:47ч.

    Щото са ходили на Луната. Даа, и там на камък удариха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Енергоспестяване

    13 Май 2022 9:32ч.

    Енергоспестяването идва отвъд окена, носи се с енергоспестовни кораби, возещи енергоспестяващ втечнен газ, за колкото стигне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Енергоспестяването

    13 Май 2022 15:03ч.

    ще се приложи много лесно. Просто драстично ще бъде намалена консумацията на енергия, чрез драстично намаляване на броя на населението-консуматор. Това имат да ни кажат. Като няма кай да консумира енергия, настъпва енергоспестяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Май 2022 9:46ч.

    Умножи плана по 3, да звучи по-оптимистично ! Ама дотогава Европа може и да е в пещерния строй, тъй че планът може да се окаже и ненужен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС подготвя план за 195 млрд. евро за отказ от руските горива

    13 Май 2022 9:57ч.

    Потомците на Хитлер могат да се заемат с производство на синтетични горива имат и опита и технологията. Рурският въглищен басейн е голям. Херр Шолц може да се разрови в архива на дядо си бригаденфюрера и да сподели с прогресивната общественост техническата документация на камионите на Вермахта, които са били задвижвани с парни двигатели. Те тава ще е Зелената сделка на десетилетието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чавка им е изпила мозъка

    13 Май 2022 9:58ч.

    на тези дегенерати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Енергоспестяване 13 Май 2022 9:32ч. Енергоспестяването идва отвъд окена, носи се с енергоспестовни кораби, возещи енергоспестяващ втечнен газ, за колкото стигне.

    13 Май 2022 10:01ч.

    Хехехехехехе, интересно флотът, возещ енергоспестовния американски шистов газ, който всъщност се товари от терминала за компресиран газ Ямал на Руската федерация, какъв въглероден отпечатък оставят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна 13 Май 2022 9:26ч. Всеки бизнес иска преди всичко надеждност, цената е на второ място.

    13 Май 2022 10:04ч.

    Майничката, милото, очевидно е силно алтернативно умно създание?! То е ясно, че доларите на миришат, но от душата на това ощетеното от Природата същество не се ли носи смрад на американски фекалии?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    13 Май 2022 10:18ч.

    фондерлайнян трябва да бъде опрасена за пореден път, вместо да се занимава с нещо,което не й е работа! Ако мъжът й не може повече, трябва да се жертва някой германец и да се заплоди спешно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урсула

    13 Май 2022 10:34ч.

    фон дер Люген

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Май 2022 10:46ч.

    Ако ставаше с план, отдавна да са се отказали. За диверсификация и намаляване зависимостта от руски газ се говори повече от 20 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Работайте, братя, работайте!

    13 Май 2022 10:50ч.

    еврейския съюз има само планове, вечни и неотменими. До там е стигнала еволюцията на мозъка им. А през това време Русия си работи. По план. Работайте, братя, работайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз така и не разбрах КОЙ ще ги плати тези 195 милиарда евро?

    13 Май 2022 10:48ч.

    Иначе планове и аз мога да измислям!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Май 2022 10:52ч.

    Отминаха времената, когато САЩ и ЕС заработваха пари. Сега просто го печатат. С което генерират инфлация, която се поема от населението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стомашни позиви

    13 Май 2022 10:52ч.

    Това същество е толкова противно. Да вземат да го скрият, че отприщва само стомашни позиви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 11:04ч.

    Докосването до бизнеса носи и въпроси за същността му. Последователна съвкупност от транзакции, които се извършват при преследване на някакъв резултат. Търся общото, типичното. Вместо таранзакции може да се каже сделки, или действия и насрещни престации. Без сделки няма бизнес. ЕС започна все повече да си измисля основания да играе играта като бизнес субект. Търси поводи за още сделки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 11:08ч.

    Може и друг поглед. Субекти, системи търсят поводи и начини, които целят тяхното съхраняване и възпроизвеждане. Шега: нали знаете основаната цел на чиновничеството - да убеди обществото в своята незаменима полезност, която изисква още чиновници. Тук възникват множество въпроси и аспекти, но съм склонен да игнорирам дори корупц. потенциал на такива действия на ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 11:12ч.

    Този потенциал (корупция) ни най-малко не е малък или незначителен. Обществ. ефект от такива програми, реализиани под егида на чиновничество, вероятно ще е наполовина по-нисък от автентичен и мотивиран частен проект. Считам неангажиращо, че има и друга причини, която е по-важна и водеща. Преди да я назова, нека кажа в прав текст (не е обясн. в текста), че схемата най-вероятно ще е следната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 11:17ч.

    ЕС като титуляр засмуква ресурс от свободния паричен пазар. Това е бизнес за банките, които пращят от ликвидност (различни програми на цб, съчетани с маса рискови кандидаткредитополучатели). При изп. набор условия ресурсът се "дава" на страните по схема. Те се задължават пред ЕС и един ден ще връщат всичко, + лихвите, такси. Членките нататък предоставят грант+кредити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 11:22ч.

    В момент като този би било абсурдно да се мисли, че ЕС ще "изземе" :)) пари от членовете си, че да им ги раздаде обратно на някакво специално основание. Текстът се прави на приятно разсеян, та затова уточнявам. Всяко евро, с което ЕС като отделен правен субект се задължава към пазара, прави страните все по-обвързани. В един момент условията за напускане на съюза ще са невъзможни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 11:27ч.

    Страна, която си предостави правата да води само и независима емисионна политика, което е другият начин да кажеш, че съответната страна сама и доброволно е убила националната си валута, заедно и кумулативно дължи членски вноски, а плюс това се е "овъртолила" в кредити към ЕС, прекратява националната си история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 11:36ч.

    Има известна условност и деференциация. Визирам това, че отделни общества и стопанства при възникване на извънредни събития, биха могли да възстановят своята суверенна държавност, но България няма да е между тях. Аргументирането ще е обемисто, има сложни елементи и не е тук мястото. Просто предложение, дърпайте в зрителното поле колкото се може повече елементи :)).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урсула 13 Май 2022 10:34ч. фон дер Люген

    13 Май 2022 11:50ч.

    Хехехехе, точно... Трябва да се провери дали Кики нямат някаква роднинска връзка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-скоро

    13 Май 2022 12:33ч.

    технологична, бих казал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС подготвя план за 195 млрд. евро за отказ от руските горива

    13 Май 2022 14:45ч.

    Няма страшно! ще заменим руските горива с експерименталните течности на приятелите на сем. фон дер Люге и всичко ще е тип-топ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС подготвя план

    13 Май 2022 15:06ч.

    Аз пък подготвям план за разтуряне, разформироване на ЕС. А ЕС нека да си планира. Няма лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи