ЕС изрази твърда подкрепа за Зеленски и Украйна

ЕС изрази твърда подкрепа за Зеленски и Украйна

Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел позираха за обща снимка с украинския президент Володимир Зеленски в знак на единство след съвместна пресконференция в Брюксел на 9 февруари. Снимка: ЕС

Европейският съвет потвърждава готовността на Европейския съюз да подкрепи инициативата на Украйна за справедлив мир, на основата на зачитането на суверенитета и териториалната цялост на страната. Това се посочва в заключенията от извънредната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, приключила в ранните часове на деня. До днес Русия не е показала истинска воля за справедлив и устойчив мир, отчитат държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Европейският съвет решително осъжда военното нападение на Русия срещу Украйна, което представлява явно нарушение на Устава на ООН. Жестоката война на Русия, която продължава почти година, причини огромни страдания и разрушения на Украйна и нейния народ. Русия трябва да спре незабавно тази жестока война. ЕС ще продължи твърдата си подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, се допълва в текста.

ЕС остава непоколебим в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, както и за неотменното право на самоотбрана на страната срещу руското нападение. ЕС ще поддържа общия натиск върху Русия, за да прекрати войната и да изтегли войските и военното си оборудване от Украйна, и съгласувано с международни партньори ще търси начини да увеличи допълнително този натиск, заявява Европейският съвет.

Отбелязва се, че се въвежда таван на цените на руските изделия от нефт и се изразява готовност ЕС да продължи да въвежда санкции срещу Москва, като наблюдава опитите за заобикаляне на тези мерки.

Европейският съвет отново заявява твърдия си ангажимент за търсене на отговорност от виновниците за безразборния обстрел срещу цивилното украинско население и гражданската инфраструктура. Тези действия на руските сили са определени като международни престъпления. Международното хуманитарно право, включително по отношение на военнопленниците, трябва да бъде спазвано, насилствено отведените в Русия украинци, особено на децата, трябва незабавно да получат възможност да се върнат в безопасност, се допълва в заключенията.

ЕС е твърдо ангажиран в търсенето на отговорност от всички, издали заповеди, извършители и съучастници във военните и другите особено тежки престъпления в Украйна. Европейският съвет напълно подкрепя усилията на Украйна и на международната общност за разследване, включително от прокурора на Международния наказателен съд, както и за създаване в Хага на международен център за наказателно преследване на престъпленията срещу Украйна. Този център ще бъде свързан със съществуващия съвместен екип за разследване, подпомаган от Евроюст, се уточнява в текста.

Европейският съвет изразява подкрепа за предложението за постигане мир на президента Володимир Зеленски и отново потвърждава ангажимента на ЕС да работи с Украйна по мирния план от 10 точки. ЕС подкрепя идеята за среща на върха по този въпрос и ще работи заедно с Украйна, за да осигури възможно най-широко международно участие.

Европейският съвет отчита значителните усилия, положени от Украйна през последните месеци за постигане на целта за присъединяване към ЕС и приветства усилията на Киев за реформи. ЕС потвърждава решителността на Украйна да изпълни необходимите изисквания за започване на преговорите за присъединяване възможно най-скоро. Европейският съвет отново заявява, че бъдещето на Украйна е в ЕС.

ЕС ще продължи да предоставя значителна политическа, икономическа, военна, финансова и хуманитарна подкрепа на Украйна и нейния народ толкова дълго, колкото е необходимо. Общата помощ за Украйна, предоставена досега от ЕС, възлиза най-малко на 67 млрд. евро, се посочва в текста. Изразена е готовност ЕС да одобри отпускането на още 500 млн. евро военна помощ за Украйна и да осигури обучението на 30 000 украински войници тази година. С това общата военна помощ от ЕС достига почти 12 млрд. евро, се отчита в заключенията.

Допълва се, че продължава работата за използване на запорираното руско имущество в подкрепа на възстановяването на Украйна и за изплащане на обезщетения, в съответствие с правото на ЕС и международното право.

Европейският съвет предвижда ЕС да осигури подходяща финансова помощ за европейските държави, които поемат най-голямата част от разходите, свързани със здравите грижи, образованието и издръжката на украинските бежанци.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • >>>

    10 Фев 2023 13:16ч.

    "ЕС изрази..." Е, така де, ЕС друго не може освен да "ИЗРАЗЯВА" т'ва и он'ва!... От групичката дебили на снимката друго може ли да се очаква?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    10 Фев 2023 13:50ч.

    Пак ни преподават открит урок по демагогия !!! Тия кравари и еврогееве така и не разбраха какво им казаха в началото. Денацификация и демилитаризация !!! Кай разбрал, разбрал !!! И двете са в ход и докато не ги при вършат няма да има мир !!! А Сатанинските Античовешки Щати, няма какво да предлагат, Русия ще си вземе всичко сама !!! Слава Украине в состав Росии !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на снимката

    10 Фев 2023 13:18ч.

    Три дебила - это сила!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    10 Фев 2023 13:22ч.

    67 млрд евро до тук само!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам какво е изразил ес, ама урсулица е изразила много лъстива усмивка.

    10 Фев 2023 13:22ч.

    Сякаш е гепила зеления за пакета с гущерите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Фев 2023 13:47ч.

    Кой се визира под ЕС??? Аз категорично не подкрепям крадливи, дрогирани фашаги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini69

    10 Фев 2023 13:47ч.

    Не ЕС,а някакви назначени чиновници присвоили си правото да говорят от наше име и най- вече да харчат нашите пари за нечии чужди интереси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • три танкиста, три весьолъйх друга

    10 Фев 2023 14:00ч.

    екипаж на джендърския плаж

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейско унижение

    10 Фев 2023 14:00ч.

    Кратко видео от подготовката за обща снимка, с общи ръкопляскания за украинския наркоман: https://twitter.com/EndWokeness/status/1623761633871900674 Само трима не пляскат, единия от които е Орбан - човекът явно не обича да се самоунижава. За разлика от Радев, който пляска - насила, видно е, но пляска...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    10 Фев 2023 14:09ч.

    на т. нар. (евроГейски) „политици“ умствения багаж е колкото на нашия кики джендъра – те не са в състояние да проумеят, че както в миналото ЕС (на Наполеон и на Хитлер) не успя да пречупи Русия, а руснаците превзеха Париж и Берлин, така и сега ако продължават с озверялата си русофобия, същата съдба очаква и Брюксел... и неслучайно руското МВн.Р призова руските граждани да напуснат : Англия, Белгия (Брюксел), Германия (в радиус от 100 км от авиобаза Рамщайн), Полша и Румъния (в радиус от 100 км от противоракетните бази на НАТО)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един ден

    10 Фев 2023 14:17ч.

    на тия няма да им се размине, но дано е по скоро, докато не са ни затрили съвсем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истинатa

    10 Фев 2023 14:52ч.

    само презрение и омраза към тези декадентни червеи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хмм

    10 Фев 2023 14:54ч.

    Зеления сопол много често взе да се среща със сушената скумрия, да не би и той като Макрончо да е с геронтофилски нагон?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    10 Фев 2023 15:22ч.

    Тези трите неща, които общо правят половин полукълбо, без мозъчна кора, защо не ги лепнат с Капчица, и да си ходят така направо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    10 Фев 2023 15:24ч.

    лайнянаната да си заминава тогава за усрайна....Такава нещастница не трябва на Европа!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечти, мечти!

    10 Фев 2023 15:45ч.

    То всеки иска да стиска корав К*р или влажна П*ка, ама в повечето случаи кара на сухо, доколкото е необходимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи