ЕС изрази съжаление за кюрдския референдум

ЕС изрази съжаление за кюрдския референдум
Европейският съюз призова за единство на Ирак и за намирането на "взаимно приемливо" решение, след като гласоподавателите в автономния регион Кюрдистан показаха подкрепа за независимостта, предаде ДПА.

 

ЕС призовава всички страни към спокойствие и сдържаност и подновен ангажимент за решаване на всички висящи политически и икономически въпроси чрез мирен и конструктивен диалог, водещ до взаимно приемливо решение в рамките на конституцията на Ирак, заяви говорител на ЕС.

 

ЕС последователно потвърждаваше пълната си подкрепа за единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак и призоваваше за отмяна на референдума, и съжалява, че тези призиви не бяха чути. ЕС подчертава, че единството на Ирак остава от ключово значение за постигането на пълна победа над екстремистите от "Ислямска държава" в Ирак, завършва изявлението.

 

Съединените щати заявиха, че са "дълбоко разочаровани" заради произвеждането на вчерашния референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, който според комюнике на Държавния департамент "ще увеличи нестабилността и трудностите" в региона, предаде Франс прес.

 

Турският президент Реджеп Ердоган отново предупреди, че отделянето на Кюрдистан ще доведе до междуетническа война.

 

Повече от 90% от гласоподавателите са подкрепили обявяването на независимост на Иракски Кюрдистан, съобщи БНР тази сутрин, позовавайки се на предварителни резултати. В референдума са се включили около 75% от населението. Обявяването на окончателните резултати се очаква до 3 дни.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи