Енергийният министър: При кабинета "Петков" има щети за стотици милиони от сделки за газ

Енергийният министър: При кабинета "Петков" има щети за стотици милиони от сделки за газ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

За стотици милиони левове е щетата, нанесена от директно договаряне на природен газ от предишното правителство. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов пред Би Ти Ви.

На 8 септември прокуратурата съобщи, че разследва сключването на неизгодна сделка от "Булгаргаз", като досъдебното производство е образувано по материали, предадени от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Тогава новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Деница Златева заяви, че от агенцията са изискали документи, свързани с работата на предишното ръководство на държавното дружество.

"Не е преследван икономическият интерес на България, а други цели. Или става дума за некомпетентност, или за други интереси. Очакваме прокуратурата да се задейства по-бързо", заяви Христов.

В края на юли от публикация във "Фейсбук" на бившия енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев се разбра, че от ДАНС са пратили материали на прокуратурата, свързани със сключвани сделки от ръководството на държавния газов доставчик "Булгаргаз". Материалите са били в резултат на извършена проверка по сигнал на Добрев и друг бивш депутат от ГЕРБ - Радомир Чолаков.

Те са се обърнали към ДАНС да проверят договори на Булгаргаз", сключени с бившата фирма на директора му Людмил Йоцов - "МЕТ Енерджи", на което е продавало свой газ на регулирани цени, а след това е купувало обратно на по-високи цени.

По думите на министър Христов паданетос на цените на газа не единствено обвързано с борсовите цени.

"Нашата цена в момента е по-ниска от тази на борсата през август. Цената, която сме обявили е 130 лева на мегаватчас. Ние купуваме почти наполовина на борсовата цена. Сделките през август са сключени с компании "МЕТ" и посредници", каза той. Цитира Закона за енергетиката, който в чл.176 изисква всички доставки, които са за срок под 12 месеца да се извършват чрез лицензирана борса, а 99% от природния газ е купуван директно чрез посредници и едва 1% през борсата при кабинета "Петков". Отстъпката от американската компания "Шиниър" при търг пък била двойна в сравнение с тази от договорените от редовното правителство танкери, от които служебното правителство реши да бъде получен само един.

"Газпром" пък още не е отговорила на искането на служебното правителство за преговори за подновяване на доставките, но според Христов опитът да се започнат преговори с руската компания е принудил останалите потенциални доставчици да се конкурират.

За забраната на износ на горива от "Лукойл"

В края на юли правителството "Петков" прие решение, с което забрани от 5 декември на "Лукойл Нефтохим Бургас" да изнася произведени от руски нефт горива. Обосновката бе, че това се прави по силата на регламент на ЕС от 3 юни 2022 г., с който България получи право да продължи да внася петрол от Русия, от който да се правят горива. Дерогацията е със срок на действие 31 декември 2024 г.

Това е режим, засягащ страните, получили отсрочка за прилагане на решението на ЕС за спиране покупките на руски петрол и петролни продукти от края на тази година. Такива са, например, Унгария и Словакия, а целта на ограничението е да не се допусне използването на страна с подобно изключение да разпространява горива и продукти от руски нефт на единния пазар на ЕС. Те трябва да останат само на територията на националния пазар на съответната държава.

Росен Христов съобщи, че служебното правителство се готви да отмени решението за забрана, тъй като това щяло да повиши цените на горивата, а и няма как да се спре търговията в рамките на Европейския съюз.

В проекторешението на служебното правителство е посочено, че забраната за износ на продукция от "Лукойл Нефтохим" не е необходима, защото наложеното от Брюксел през юни ограничение касае само и единствено суровия нефт и нефтопродуктите с произход от Русия или изнасяни от Русия, а не нефтопродукти, които са произведени от тях, каквато е всъщност забраната, въведена с решението на кабинета "Петков".

"Какво се получава, ако ние забраним износа на горива от "Лукойл". Всичко остава в България, ние не можем да ги потребяваме. Ако се запълнят и хранилищата, ще намалят производството. Изключително е важно за българския потребител "Лукойл" да работи, защото така ще намалеят цените", каза Христов, като добави, че България има отговорност към съседните държави.


Източник: Дневник

 

 

 

Коментари

  • Гражданин

    31 Окт 2022 9:44ч.

    Къде е прокуратурата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селянин

    31 Окт 2022 10:04ч.

    Прокуратурата чака разрешение от боко тиквата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    31 Окт 2022 11:02ч.

    Защо не са арестувни ВЕЧЕ? Сега се правят на важен фактор в Парламента . Недосегаеми ли са? Тъжно много тъжно и отчайващо. Пълно е с престъпници в политическия " елит". Властва категорична безнаказаност в нашата мила родина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крумов

    31 Окт 2022 12:00ч.

    Ми много добре-нанесли щети за милиони на държавата и хората и сега пак ги гласят да правят правителство та да могат още повече щети да нанесат. Тези досега са малко сякаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Ставри

    31 Окт 2022 13:51ч.

    Защо в такъв случай киро и кокоро не са при мен? Защо прокурватурата спи? Защо гешеф се перчи по тв, а не си върши работата? Защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    31 Окт 2022 14:34ч.

    Нямам очакване, че прокуратурата ще си свърши професионално работата-в този бизнес обикновенно, замесените имат солиден "гръб"- дали политици, висши полиц. служители,магистрати или външни фактори... Пошуми се известно време и го "покрива" пелената на забравата- появява се нов скандал...Кучетата си лаят, керванът си върви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи