Енергийните министри в ЕС: Общи поръчки на газ от надеждни партньори, но след края на отоплителния сезон

Енергийните министри в ЕС: Общи поръчки на газ от надеждни партньори, но след края на отоплителния сезон

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейските енергийни министри се съгласиха, че страните в Европейския съюз трябва да направят съвместни поръчки на газ от надеждни партньори по цял свят веднага след приключването на отоплителния сезон. Това съобщи след заседанието им в Люксембург министърът на търговията и индустрията на Чехия Йозеф Сикела.

Министрите са подкрепили и въвеждането на динамичен ценови таван за тока и газа, който да ограничи скока на цените при паника на пазарите, каза още министър Сикела.

По въпроса за таван върху синьото гориво и корекционния механизъм по индекса TTF, който отчита предимно цените на газа по тръби, има различни гледни точки, уточни той. "Основният въпрос, който стои, е как да гарантираме, че таванът ще ни позволи да продължим да купуваме газ от пазарите", поясни министърът.

Има и разногласия по въпроса на т.нар. "иберийски модел", който предвижда налагане на таван на цените на синьо гориво за производство на ток. "За да го оценим както трябва, са ни необходими още подробности, предложения за правната база и преценка на последиците", каза министър Сикела.

Има обаче съгласие, че временната рамка за държавна помощ, която бе създадена по време на пандемията, трябва да бъде продължена, като се очаква решението за това да бъде взето утре на колегиума на комисарите.

Стана ясно още, че чешкото председателство ще свика четвърти поред извънреден енергиен съвет  на 24 ноември, за да се приеме енергийния пакет.


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • направиха си криза ес

    25 Окт 2022 19:20ч.

    да им е честита; излизане от този батак няма; хората напредват технологично, а европа какво-ще ходи да проси по цял свят; ми да ходи; както казва оная нюланд: майната ѝ; нека се прецаква; те от цял свят ще и цепят басмата; ама много ще се радват да ѝ я нацепят;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това ще докара цените на гъзпром

    25 Окт 2022 22:04ч.

    до китайските, демек с печалба от няколко процента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи