Еленко Божков: Трябва да искаме предоговаряне на сроковете за затваряне на въглищните централи

Еленко Божков: Трябва да искаме предоговаряне на сроковете за затваряне на въглищните централи

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

“Има поет ангажимент, който по наше общо мнение в министерството трябва да бъде разгледан и отложен. Това трябва да се постигне с разговори с Европейската комисия и убеждаване на чиновниците в тази комисия за това какви са ни възможностите”. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков в предаването “Тази сутрин” на бТВ в отговор на въпроса дали България е поела ангажимент за затваряне на въглищните централи в Плана за възстановяване и устойчивост.  

Там е записано, че вредните емисии в сектор „Енергетика“ у нас трябва да бъдат намалени с 40 процента до 2026 година. Това означава затваряне на въглищните централи, но в тези кратки срокове икономиката ни ще претърпи огромни загуби, заяви зам.-министър Божков. Той смята, че ангажиментът за затварянето на централите всъщност не е догледан и България може да го промени с достатъчно разумни аргументи.

Еленко Божков отбеляза географските особености на България и това, че въглищата, които се добиват у нас, съдържат много голямо количество сяра. В същото време пречиствателните станции към централите увеличават вредните емисии с поне 40 процента, обясни заместник -министърът. Това означава, по думите му, че нещо не е догледано при договарянето, че са дадени срокове, които е невъзможно да се спазят.

Оказва се, че ние бихме могли да спазим изискванията и да влезем в ограничението на въглеродните емисии най-рано след 2035 година и то с много компромиси след 2030 година, каза Божков. Всички останали ангажименти с по-ранни дати ще доведат до една огромна загуба за икономиката, категоричен бе той.

България трябва да иска предоговаряне. Трябва да се разговаря с представителите на Европейската комисия, независимо от твърденията на определени чиновници, че това не може да се случи. Винаги има възможности, особено когато те са добре обосновани, добави Еленко Божков.

Източник: бТВ, БТА

 

 

 

 

 

Коментари

  • Това трябва да се постигне с разговори с Европейската комисия и убеждаване на чиновниците в тази комисия за това какви са ни възможностите

    30 Ное 2022 9:13ч.

    Успех! С убеждаването на биороботи в каквото и да било. Според Варуфакис със същия успех може да им пеете шведския химн.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    30 Ное 2022 9:21ч.

    Какво да кажа? Не ни позволиха да построим Белене. Сега ни принуждават да затворим и въглищните централи. Честито на печелившите. Ердоган доволно потрива ръце. Ще ни продава и газ и електричество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тотален разпад

    30 Ное 2022 9:42ч.

    .... "пречиствателните станции към централите увеличават вредните емисии с поне 40 процента". WTF!? Сериозно ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво има за предоговаряне

    30 Ное 2022 9:52ч.

    нищо няма да затваряме и толкоз; да не седят и да чакат пари от филанкишията, ами да заработят за България; стига с това меко на хляба;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е предизвестено поражение Божков !

    30 Ное 2022 10:19ч.

    Правилно отбелязват колегите, това е убеждаване на биороботи ! Просто трябва да се ДЕНОНСИРАТ тези престъпни към българите подписи. Изобщо, единствената спасителна политика в момента е тази на НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на сатанистките директиви от Брюксел ! Какво могат да ни направят ? Естествено, да ни спрат евросредствата (както на Унгария). И какво от това ? Да, някои колониални наместници няма да крадат пари наготово. Но за България това е единственото спасение, защото загубените евросредства са несравнимо по-малки суми от ЗАГУБИТЕ , които ще претърпим, ако си затворим енергетиката !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    30 Ное 2022 12:51ч.

    ТОЧНО! Не ви искаме евросредствата!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • моментът е изгоден за активна политика и предоговаряне

    30 Ное 2022 12:57ч.

    ЕК е в слаба позиция и търси всякакви варианти да се задържи още малко. Активна дипломация от страна на България ще се приеме много положително в посока на фейслифт на ес-отношенията,например регионални инициативи за изключения от екостандартите,от санкциите и търговските ограничения с Русия,през които канали фактически да се подновят търг.отношения и иконом.растеж.Пред атлантическите ментори да отговаря някой си от непокорните източноевропейци.На никого не му пука за нашите централи,трябва да имитираме дейност и да си продължаваме както си знаем.Нашата страна може да направи собствена Инвестиционна програма в индустрия-2030 с парите от борда и да го махне, но не смешни батерии, стиропор и панели, а реални генератори за умножаване на нац.богатство - нови държавни енер.мощности,заводи,напоителни системи,обратно изкупуване на ЕР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    30 Ное 2022 13:42ч.

    И защо изобщо да ги затваряме бе, роби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи