Елена Йончева: Трябва да се разнищи системата, изградена от Бойко Борисов

Елена Йончева: Трябва да се разнищи системата, изградена от Бойко Борисов

Разследването срещу бившия министър-председател Бойко Борисов изглежда като шанс за оздравяване на държавата. Целта е да се разнищи системата, изградена от него и управляващите от ГЕРБ. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „РеАктивно“ на Дарик радио. Надявам се, че МВР си е свършило работата и съдът ще се произнесе за вината и престъпленията на бившия премиер Бойко Борисов и тези около него, заяви още тя. 


Социалистите в Европейския парламент също излязоха с позиция. В нея се казва – „Очакваме правосъдието да хвърли светлина върху толкова много сенчести дела от десетте години, в които Бойко Борисов беше на власт. Правосъдието трябва да възтържествува и да покаже на народа на България и на Европейския съюз, че има нулева толерантност към злоупотребата с ЕС и национални средства. България не заслужава управление в интерес на един човек и неговата партия“.


Елена Йончева съобщи, че е изпратила писмо до Европейската прокуратура с искане за повече информация по разследването срещу Бойко Борисов. Тя е в контакт със службата на Лаура Кьовеши и в качеството си на член на Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент. От 2020 г. България е под наблюдението на групата, като включително екип от европейски депутати бяха на мисия в София в края на м.г. 


Елена Йончева припомни, че още в началото на мандата си в Брюксел имаше среща с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) Виле Итала, за да го запознае със случаи на евентуална корупция в България при строителството и ремонта на магистралите. Той сподели някои подробности, които ми дадоха кураж, че може да се работи по тези сигнали, каза тя пред Дарик радио.


Още преди три години Елена Йончева изпрати три сигнала до българската прокуратура, свързани с възможно пране на пари, в което е замесен Бойко Борисов – т.нар. Барселонагейт. Част от фирмите в схемата са работили с европейски средства. Оттогава тя е в постоянен контакт с испанската прокуратура, като неотдавна получи поредната информация, свързана с разследването на случая.  


С резолюцията на Европейския парламент за ситуацията в България, приета по нейна инициатива, включително с гласовете на част от ЕНП, стана ясно, че Брюксел не може повече да си затваря очите за корупцията в управлението на Бойко Борисов. Това е не само корупция, това е грабеж, чрез който част от националното богатство изтичаше в частни ръце, коментира Елена Йончева. 


Тя очаква в годишния доклад на Европейската прокуратура, който ще стане известен следващата седмица, да има повече подробности за част от 120-те случая, свързани с България, по които се работи. 


Европейската прокуратура има право да провежда самостоятелно разследване, без да въвлича българската прокуратурата. Делата свързани с европейски средства са от изключителна компетентност на делегираните прокурори и българските власти - МВР, имат право да предприемат съответни действия във връзка с разследването по тях. След което компетентността е на българския съд. Прилага се българското законодателство. Изнудването, ако в него участват европейски средства, е и в компетенцията на Европейската прокуратура. 


Разбирам, че досъдебното производство срещу бившия премиер е за изнудване. В случая Софийската градска прокуратура има правно основание да промени или допълни правната квалификация, поясни Елена Йончева. 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

Коментари

 • forsvaret

  18 Март 2022 17:26ч.

  Щом тази злобна руска еврейка пак се обади.... ще има лъжи и манипулации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zaho47

  18 Март 2022 17:52ч.

  Елена Йончева е много права. Това с Борисов и сие трябваше да стане много по-рано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  18 Март 2022 18:01ч.

  Въх, наша мара, пак грабна Кристалната топка ! Аде, оди да садиш картофи в ЕSEs, щото ще ручате жабетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трябва да се разнищи петата българска държава

  18 Март 2022 18:46ч.

  Която е прозападна и като следствие - античовешка и българомразка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ko стана с прането на парици и

  18 Март 2022 20:24ч.

  запорчето за 150000 лева на КПКОНПИ? Дън би да са я осъдили вечи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • де факто

  19 Март 2022 0:46ч.

  Политик е различно от разследващо журнале! Когато си политик, представляваш съгражданите си. Йончева в момента обаче работи ПРОТИВ българските интереси. Защото, ако блокират фондовете за България и още по-лошо - накарат я да връща усвоени евросредства, тогава КОЙ ще е народен предател. Еврофондовете са създадени, за да се усвояват. Действията й застрашават самата същност и смисъла на Евросъюза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  19 Март 2022 7:28ч.

  На тази и запазиха имунитета, Божков се опита отново да поведе недоволните маси, българският политически елит тегли заем след заем, подписва неверни декларации, но всичко е точно. Народът гледа сеири на свой гръб, но всичко е точно. Няма проблеми, България е голяма и богата държава, може да си го позволи, заслужава си този народ, от който съм и аз, още една серия от същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи