Елена Йончева ще води преговорите по директивата за борба с корупцията от името на социалистите и демократите 

Елена Йончева ще води преговорите по директивата за борба с корупцията от името на социалистите и демократите 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България е сред двете държави, които не са предоставили данни до ЕК за дейността на органите и разпоредбите си за борба с корупцията  

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент определи българския евродепутат Елена Йончева за докладчик в сянка по новата европейска директива за борба с корупцията. Директивата, която беше представена от Европейската комисия (ЕК) на 3 май 2023 г., въвежда мерки за превенция, строги правила за криминализиране на корупционни практики, както и създаване на специализирани органи за борба с корупцията.

„Радвам се, че колегите отново ми се довериха да представлявам социалистите в преговорите с останалите политически групи по директивата за борба с корупцията. Предложението на ЕК е важна първа стъпка за извеждането на борбата с корупцията на европейско ниво, защото е очевидно, че не можем да разчитаме само на добрите намерения на държавите членки. Възнамерявам да внеса редица промени, които да засилят предложените мерки, най-вече относно борбата с корупцията по високите етажи на властта, където в определени страни, сред които и България, липсват резултати.
Важни са предложенията относно мерките за превенция на корупционни практики, но към момента те изглеждат с пожелателен характер. Ето защо ще предложим допълнителни гаранции в тази насока и ще въведем по-ясен механизъм за гарантиране на независимостта на държавните органи за борба с корупцията, които често са обект на политическо влияние и зависимости.“

В процеса на изготвяне на предложението за директива ЕК е поискала актуализирана информация относно действащите разпоредби на национално равнище, както и относно специализираните органи за борба с корупцията. България е сред едва двете страни в ЕС, които не са предоставили информация.

„Когато говорим за борба с корупцията са необходими координирани мерки на европейско ниво и съжалявам, че българските власти не са се включили в част от предварителните консултации с ЕК. България е една от страните с липса на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, каквото е и заключението в последния доклад за върховенството на закона на ЕК, и неучастието в процеса е лош сигнал. Това показва, че е ключово директивата да въведе мониторинг от страна на ЕК относно ефективността на антикорупционните мерки, защото няма как да разчитаме държавите членки да изготвят обективна оценка относно собствения си прогрес.“

Целта е Европейският парламент да одобри позиция по директивата до края на годината, след което предстоят преговори и с държавите членки в Съвета, които вече изразяват скептицизъм относно част от предложените мерки.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 


 

Коментари

  • голям майтап

    20 Юли 2023 23:52ч.

    Кои социалисти и кои демократи, тия които подкрепят ИК и зеления, всичко у пунта мара както у нас. Голямата и водеща корупция е в ЕК и лично акушерката дирижира положението

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    21 Юли 2023 0:49ч.

    Елена Йончева естествено остарява и се предава. Иска и се старост без проблеми. Дали ще се получи е друг въпрос. Добрите кинти за евродепутатаството май успиват чувството за справедливост. Лошо е когато се налага да се избира между буйната младост и спокойната старост. Бих препоръчал отиване на село. И да не се прави на това което повече не може да бъде. Тя си е вписана в брюкселската бюрокрация и няма начин да се измъкне оттам. Для усопших или хорошо или ничего. За сега ничего.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    21 Юли 2023 1:31ч.

    Другарката Йончева, като всеки комунист споделя мнението, че грешките се поправят със здрава ръка, ръката на другарите. Точно това представляват евро-кукувиците, новото политбюро на новия ред, те са по-добри, по-прави от нас, по-некорумпирани и неподкупни, изобщо, някаква друга раса, способна „безкористно“ да оправи всичко. Йончева винаги се изказва в тази посока, всъщност демокрацията изисква лостове, които да позволят естествена корекция, при която заинтересованата страна да може да се защити. Това става и чрез правото на глас, което се губи пак в борбата на другарите за истината, факт-чекинг и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи