Елена Йончева към ЕК: Докога ще се ръкувате с Бойко Борисов и Виктор Орбан?

Елена Йончева към ЕК: Докога ще се ръкувате с Бойко Борисов и Виктор Орбан?
Докога ще се ръкувате с ръководители като Бойко Борисов и Виктор Орбан, които рушат устоите на демократичните ни общества? Как може да се използва регламентът за обвързването на спазването на върховенството на закона с европейските средства, кога ще започнете да го прилагате? Тези въпроси към еврокомисаря по ценностите Вера Йоурова отправи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на дебат за ситуацията в Малта. Дискусията в пленарната зала на Европейския парламент беше част от поредицата обсъждания на спазването на върховенството на закона след убийството на разследващата журналистка Дафне Галиция през 2017 г.

 

„Искате да приемем и резолюция – добре, ще приемем. Но нека ви попитам какво ще правим с България, с Унгария и със Словения? Скоро приехме резолюция за България в тази същата зала. Какво се случи в България след това? Нищо. Нищо не се случи. Премиерът Бойко Борисов дори не е коментирал резолюцията по същество“, каза Елена Йончева, която беше водещ оратор на социалистите в дебата. Тя попита представителите на ЕНП докога за тях върховенството на закона ще е въпрос на политическа математика.

Според Елена Йончева върховенството на закона трябва да е приоритет за всяка държава-членка и никой не трябва да избягва този дебат, защото това руши доверието в Европейския съюз.

След убийството на Дафне Галиция и на журналиста от Словакия Ян Куциак в Европейския парламент беше създадена мониторингова група, която реагира, когато в някоя от държавите-членки има сериозни притеснения за върховенството на закона или за нивата на корупцията. В този мандат на ЕП Елена Йончева е единственият български представител в нея. От лятото на 2020 г. групата разглежда ситуацията в България, но за разлика от бившия малтийски премиер Джоузеф Мускат, както и бившия премиер на Словакия, Бойко Борисов се скри от изслушване, въпреки че беше поканен два пъти. Днес пред групата ще се яви и министър-председателят на Словения Янез Янша.

През октомври 2020 г., по инициатива на Елена Йончева, Европейският парламент прие безпрецедентна резолюция за върховенството на закона в България. В края на м.г. ЕС одобри механизъм, който обвързва отпускането на европейско финансиране със спазването на този основен принцип на съюза.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  26 Март 2021 10:17ч.

  Горката! Щом за нея Борисов и Орбан са еднакви, значи женицата е с тотално омешани критерии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Adolf

  26 Март 2021 10:20ч.

  Орбан какво общо има ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  26 Март 2021 10:21ч.

  Капитан Кук, сподели тъжна вест, за Йончева. Точен е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наистина, от какъв зор се е заела и с Виктор Орбан?

  26 Март 2021 10:27ч.

  Да оправи нашите проблеми първо... И да остави унгарските хора да преценят качествата и заслугите на техния лидер. Те си го избират, те да си му търсят отчет за свършената работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор Орбан ?

  26 Март 2021 10:27ч.

  Ленчето си показа "независимите" рога! Заради такива като нея и Станишев думата "социалист" стана мръсна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ерос

  26 Март 2021 10:43ч.

  Разликата между Борисов и Орбан е като тази между небето и земята. Орбан работи в полза на народа си, а Борисов само за себе си! А Йончева още веднъж доказа, че не става за политик!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йода на 26.03.2021 в 11:01

  26 Март 2021 11:04ч.

  Юда, е по-подходящ НИК, за Вас?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българина

  26 Март 2021 11:11ч.

  Ма ти голям сорос излезе? на Орбан и краката ще му целувам, ако стане МП на България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Средство, а не цел

  26 Март 2021 11:14ч.

  Елена, върховенството на закона НЕ МОЖЕ да е цел на здравомислещ управник. Целта е бита и почивката на семейството. А върховенството е евентуално само средство. Може да е важно, но не е цел! Затова ИК не е цел, а средство, което бе отхвърлено. И лъжци са тези, които казват, че отвхръляйки едно от предложените средства (ИК) не се признава нуждата от цел да няма насилие. Ненасилието се постигаше в дома на баба и дядо с ежедневен труд - приемр за младите и ТИШИНА. Никакво говоре за никакво насилие, а време за такова просто няма. БЕЗРАЗБОТНИ сте, щом само за насилие и върховенство говорите и европарламента трабва да се разпусне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ужас,

  26 Март 2021 11:32ч.

  за нея няма разлика между Борисов и Орбан. Що така? Аааа, да, защото Нинова харесвала политиката на Орбан, а Йончева нали е опонент на Нинова, сега плюе по него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам!

  26 Март 2021 12:15ч.

  Вярна излиза българската поговорка, че никога не е късно да станеш за резил! Жалко, че с подобни изказвания в последно време погребва труда си на журналист! С това си изказване просто преставам да се интересувам от нейните подвизи на европейска земя! Жалко и тъжно, наистина! А толкова много я уважавах!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И тази леля подобно на кметичката...

  26 Март 2021 12:34ч.

  ...започва да загубва човешкото в себе си, ако снимката не е манипулирана?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за какво говори тая откачалка?

  26 Март 2021 12:50ч.

  Къде е Орбан, къде е Борисов? Унгария е една просперираща държава, а ние сме държава от четвъртия свят. Ама Корнелия си е за бой, като се улови в тая, сега и сърба попарата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  26 Март 2021 13:21ч.

  Ако вие сороскрипите слагате БОКО и Орбан под един знаменател, ще ида и целенасочено ще гласувам за него ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  26 Март 2021 13:40ч.

  И мен ме изтриха, този път не бе мираж, нищо де. Тъй ами, никакво ръкуване с тез талибани, салам алейкум и айде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бандит

  26 Март 2021 13:49ч.

  Елена, ти съвсем не си в час!!! Как може да сравняваш човек с криминално досие и в миналото и сега с Орбан, който е с образование и има собствена позиция?!! Съжалявам, че съм гласувала за теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков

  26 Март 2021 13:52ч.

  ??????триенето е демократична процедура. ....питайте путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  26 Март 2021 13:59ч.

  Такива като тая правят така, че Бойко да изглежда даже симпатичен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди два дена, когато призовах Нинова да си прибере това....недоразумение

  26 Март 2021 14:04ч.

  тук ми обясниха, че нищо не разбирам и това е невъзможно. Сега ще ви гледам сеира какви неща ще има да слушате още 3 години. Наистина си мисля, че на Нинова всичките изцепки на Елена просто и харесват и затова я държи там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  26 Март 2021 14:08ч.

  изобличаващо питане към ек.подкрепата за мутрата "Буци" е престъпление (ако слушаме доносника Николай Дантелениъ г-н орбан е унгарски светец. за много унгарци той е непоносим и като човек,и като "държавник", който я кара като Нашиъ през просото:за това говри йончева:демокрацията не е само да раздаваш народни пари)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  26 Март 2021 14:13ч.

  Българските евродупетати на БСП (другите и те не са цвете, но не съм гласувал за тях), като се върнат тука ги чакат по сто тояги на голо. Заслужиха си ги, че и отгоре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е. Спъват БСП от Брюксел, за да спънат Нинова

  26 Март 2021 15:21ч.

  До: като ме изтриете (отново), мислите ли, че нещо ще се промени? на 26.03.2021 в 14:06. Такива като Станишев и Калфин ги оставят на високоплатени чиновнически постове в Брюксел след изтичане на депутатските им мандати. Да не забравяме, че Станишев само номинално е българин. Всъщност е с юдейско потекло както по бащина линия - баща македонски юдеин, - така и по майчина линия - майка украинска хазарка (тюрк юдей).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  26 Март 2021 15:59ч.

  Голямо пазене я пазите, да не се каже нещо за нея. Лъготи. Няма кой да я избере втори път. Уж се бори с корупцията, всъщност се грижи за джендърията и голямата си заплата. Защитава брюкселската бюрокрация. Колкото да сравнява Орбан с Борисов е все едно да сравнава волска кола с Мерцедес. Не може да и се вярва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  26 Март 2021 16:12ч.

  Какво общо има Орбан , който защитава националния си интерес с един доказан престъпник като ББ ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виждам, че много триете

  26 Март 2021 16:35ч.

  Искате да остане една истина, истината на Елена? Ами чуйте най-после какво мислят хората. Това, че не ви харесва си е ваш проблем, но ще го преглътнете някакси. Бъдете поне малко обективни, не може да е все вашето. Хората, освен, че могат да пишат, могат и да говорят. Те това си го говорят по улиците и не можете да го спрете по никакъв начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 111

  26 Март 2021 16:50ч.

  Редник кук,не затова,защото, и двамата са комунисти,затова

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочко

  26 Март 2021 17:31ч.

  Йончева толкова ненавижда Борисов, че не си дава сметка, че като го поставя до Орбан, тя му прави реклама.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  26 Март 2021 18:49ч.

  Протестирам срещу изтрити стойностни постове! Какво ви става напоследък бе!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  26 Март 2021 19:32ч.

  Нашите протестъри продължават да не схващат, че те са както всички протестъри по света, движени от леви и соросоидни сили, които свалят десни и законно избрани правителства. Т.е. те са като протестърите в Унгария, които са против Орбан. Може по русофилска линия някои да имат други корени и друг светоглед, обаче в България те се обединиха с розовите десни и основно ще облагодетелстват тях, Отворено общество и точно хора като Йончева. Предстои им да прогледнат, че и Радев е такъв. А Борисов никога не е бил враг на любимото им православие и християнски морал, макар да се съмнявам, че ги практикува усилено. Време е българските протестъри да осмислят, че основната разделителна линия ще бъде оттук нататък точно ценностната, библейските и исторически ценности, срещу Содом и Гомор. Тези двете не могат да се обединят, а най-голямата корупция, ще е корупцията на тези ценности. Не може да се обединяваш с такива хора по каквато и да било причина, понеже тяхното е дъното. Затова нека не се чудят, че колежката им Йончева, също протестърка като тях, поставя под общ знаменател всяко едно стабилно, консервативно и дясно управление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това е!

  26 Март 2021 20:28ч.

  Винаги с отвращение се сещам за тая нафукана, арогантна и меркантилна персона. Когато тръгна с рогата напред срещу Нинова, а после и срещу БСП, веднага разбрах, че това ще бъде възмездено с нещо, обещано от Станишев, в най-скоро време. И не се излъгах. Ето ни днес с председател на "Контактната група по убежището (на бежанците)". Тези комисии се разпределят на квотен принцип между парламентарните групи. Явно ПЕС е договорил тази позиция и Станишев любезно я предоставя на бившата си приятелка, срещу ангажимента да рие лайна и отрова сещу опонентите му в БСП. И тя се справя чудесно с тази задача. Капаните са заложени и се чака желаната загуба на изборите, за да се разправят с Нинова окончателно. То не бяха инсинуации, че БСП ще се коалира с ГЕРБ, че се водят тайни преговори с ГЕРБ и ДПС, обвинения, че БСП не е активна на протестите и че трябвало да ги оглави, обвинения, че Нинова подкрепя Борисов, претенции, че БСП не заявява предварителна подкрепа за Радев още сега, година преди изборите за президент и накрая този срамен акт на подкрепа на ЛГБТИК, при положение, че има ясна позиция и на БСП и решение на КС по този въпрос. Явно обещанията на Станишев не свършват до тук. След прикючване на мандата, Йончева ще заяви, че това с бежанците се е оказало каузата на живота й, и ще остане под някаква форма, на някаква позиция, на работа в Брюксел. Това със сигурност ще направи и самият Станишев. Мониката му няма да му позволи завръщане в България с несигурно бъдеще, под постигнатия досегашен стандарт на живота. Тези хора вече не свързват с нищо съдбата си с БСП и с България и могат да си позволят всякакви мерзости. Мисля, че няма да спрат до тук. Ще има още от същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде

  26 Март 2021 20:40ч.

  Скрийте я тая кукундела, за да не се дразнят хората. Не виждате ли, че не могат да я дишат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По добре я скрийте

  26 Март 2021 22:26ч.

  Яворе, скрийте я наистина тая кикимора, да не дразни хората. Давате й трибуна да хвърля безпочвени обвинения срещу БСП и срещу Нинова, но когато някой напише нещо за нея, веднага го триете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  27 Март 2021 0:41ч.

  Съгласен с ивайло на 26.03.2021 в 13:59, Такива като тая правят така, че Бойко да изглежда даже симпатичен. Тя тежи на съвестта на Нинова, даже водачка на тяхната листа я наложи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много се трие тука

  27 Март 2021 8:39ч.

  Тука се трие много ! Цензор Дачков, трийте с разум и мисъл ! Не трийте наред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи