Елена Йончева: Без подкрепа за правителство с мандат на ИТН ще върнем Бойко Борисов на власт

Елена Йончева: Без подкрепа за правителство с мандат на ИТН ще върнем Бойко Борисов на власт
Без подкрепа за правителство с мандат на „Има такъв народ“ има опасност да върнем Бойко Борисов на власт. Няма друг вариант да бъде съставен кабинет на демократичните партии в този парламент. Задачата е да се отстрани ГЕРБ от власт. Ниската избирателна активност показва умора, при следващи избори има вероятност тя да нарасне. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1.

 

Според нея Слави Трифонов има нетипично политическо мислене. Приемам неговия ход да предложи правителство като поемане на цялата отговорност. Той показа, че няма да води пазарлъци – това, което мнозина политици наричат „политически компромиси“, каза тя. Конституцията изисква най-многобройната парламентарна група да представи предложенията си в Народното събрание и „Има такъв народ“ ще го направи, според нея. Каква подкрепа ще получи, ще решат народните представители.  

 

Първо трябва не просто да се отстрани ГЕРБ от власт, но този процес да стане необратим, е позицията на евродепутатът. След това може да се водят дебати и битки за леви и десни политики. В екипа, който „Има такъв народ“ предложи, има млади, добре образовани, амбициозни хора. Нека да видим на какво са способни. Доколко ще бъдат успешни няма как да разберем, ако не им дадем шанс, коментира тя. Според нея каквото и правителство да бъде избрано от това Народно събрание, то ще бъде много зорко наблюдавано от демократичните партии.

 

Елена Йончева заяви, че поведението на председателя на БСП да откаже подкрепа за кабинет на Слави Трифонов – независимо дали във вече предложения състав или друг, е опит да спаси себе си. За последните четири години партията е изгубила 600 000 гласа, като само за последните два месеца – над 100 000.

 

Нека не забравяме, че само преди два месеца председателят на БСП защитаваше обратната позиция – изрази готовност да подкрепи безусловно каквото и да е правителство на „Има такъв народ“. Сега математиката показва, че евентуално правителство на БСП може да бъде гласувано само с договорка с ГЕРБ.

 

„Позитано“ 20 изгуби доверието на избирателите, партията започна да се управлява авторитарно, критиците се отстраняват, а опозиционността на част от ръководството се приема за фасадна. Не беше ли председателят на БСП тази, която поиска депутатите на левицата да подкрепят Сотир Цацаров за директор на КПКОНПИ, попита Елена Йончева.

 

Според нея е важно да има диалог между демократичните формации в парламента. Елена Йончева е убедена, че съдебната реформа е безалтернативна и ще бъде направена.

 

На въпрос за какво предполага, че ще бъде разпитван бившият премиер Бойко Борисов, който във вторник получи призовка, тя изброи някои от възможностите – за злоупотреби за милиарди, особено в строителството на магистрали; за заплахи за физическо унищожение към свидетел на корупция; за записите, в които се чува, че поръчва бизнесмен да бъде размазан, а политически опонент – да бъде изгорен; за кюлчетата в спалнята; за „Барселонагейт“...

 

Елена Йончева припомни, че на 9 юли в писмо до нея главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност  на Испания - Алехандро Лузон Кановас обясни, че разследването е прехвърлено в България. Той е получил уверение, че българската прокуратура е по-напред в работата си по него, а европейското законодателство не позволява разследване за едни и същи лица да се води едновременно в две юрисдикции. В края на септември в България ще дойде мисия на мониторинговата група за демокрация на ЕС, съставена от евродепутати, сред които и Елена Йончева. Въпросът за „Барселонагейт“ ще бъде поставен на срещите с българските институции, увери тя.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Елена Йончева, Фейсбук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ех Корни, Корни,

  14 Юли 2021 11:27ч.

  Докато не изчистиш до корен Станишевата проказа, БСП няма да я бъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  14 Юли 2021 11:29ч.

  Да, БСП се срина и е в клинична смърт, но причината е в льотчик радефф.Но тази му е от знаменоските. Правителство на ГЕРБ всъщност би било много по добро от тоя кабинет на слави. И това вече не се оспорва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  14 Юли 2021 11:31ч.

  Прав е колегата, за проказата, лечение няма, освен едно. Голяма грешка беше "хубавата Елена", да е в БСП, като гражданска квота и после членство. На Нинова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО на 14.07.2021 в 11:29

  14 Юли 2021 11:32ч.

  Антон Тодоров, от Раднево, ли си, партенка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • последните илюзии умряха

  14 Юли 2021 11:34ч.

  Ех, Йончева, Йончева, защо не си замълча? Мислиш ли, че младите и образовани българи, които бяха бити и влачени като животни миналото лято, искаха да възкресят политическия труп на малкия Мук? Мислиш ли, че искаха приватизация на ББР и концесиониране на магистралите? Или може би искаха български астронавти в компанията на един северномакедонец? Дали пък не искаха една нормална България, управлявана от умни, отговорни и компетентни хора с чувство за мисия? Дали не искаха да имат бъдеще в собствената си родина? Дали не искаха престъпниците да бъдат справедливо наказани, така че тези след тях дори да не помислят да крадат и дерибействат? Да призоваваш да бъде подкрепен чалгаря и чалгаджийското му "правителство" е все едно да върнеш Борисов през задния вход. Втори евромандат за теб, Йончева, не се очертава или поне аз не го виждам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжливата Елена

  14 Юли 2021 11:40ч.

  рече и тя да се изкаже! Елено, Елено, голяма лъжкиня излезе, но бъди сигурна, че твоето "добро" няма да бъде забравено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази

  14 Юли 2021 11:41ч.

  винаги е опозиция на Нинова. Докато не се изчисти БСП от станишковите хора, резултатът ѝ ще бъде все по-лош и по-лош. А тези обвинения за авторитарно управление в БСП са изсмукани от пръстите. Нинова вчера отказа да сподели дори собственото си мнение по въпрос, който ще обсъждат на пленума на 25 юли. Ние на ушите и очите си ли да вярваме или на Йончева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елена Йончева: Без подкрепа за правителство с мандат на „Има такъв народ“ ще върнем Бойко Борисов на власт

  14 Юли 2021 11:42ч.

  Лелчето Ленче май е достигнало до нивото си на некомпетентност и само отразената от Брюксел светлина, с която свети пречи да се види бездуховната и същност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  14 Юли 2021 11:44ч.

  Тази пресона звучи точно като пропагандаторите на ковид ваксини - ваксинирайте се, защото алфа, бета, делта /и така до омега / щамът е мноого заразен и смъртоносен... Как пък не? Това, което представлява ИТН не е друго, а още от същото, че и по-зле. Не вярвах, че нещо може да е по-зле от ГЕРБ, но очевидно може - ИТН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелен чорап,

  14 Юли 2021 11:48ч.

  абе стига с този льотчик! Каквото гербаджиите сътворихте, това и последва! У вас е първопричината за нашето българско "цветущо" положение, ако бяхте по-малко крадливи и лъжливи, пък и нахални, нямаше да се стига до тук. Но какъвто водачът, такава и партията му! Дано се затриете като партия, вие не сте партия, а обирджийска банда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако ИТН не иска да върне Борисов на власт, може да направи следното:

  14 Юли 2021 11:52ч.

  Да оттегли предложението си за кабинет и да подкрепи предложението служебното правителство да продължи като редовно. Без каквито и да било условия, освен времево ограничение от примерно година, и без опити да налага глупостите си, които чухме вчера вместо истински приоритети. Така хем Слави и сценаристите ще запазят лице и ще имат бъдеще в политиката, като същевременно моделът Борисов ще бъде разкостен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  14 Юли 2021 11:53ч.

  На прост човек ум се набива. Докато БСП не проумее, че Радев не е спасител, а убиец на БСП, който я такова и изхвърли на боклука, ще си лаят двете секти, на нинова и станишев, бсп ще умира, а триморецът ще се кефи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам!

  14 Юли 2021 12:00ч.

  Ето докъде води личната вендета! Искахте да унищожите Корнела, бутнахте Столетницата. Левите привърженици загубиха всяка надежда за защита от една партия, която я разпънахте на Кръста! Тази жена ми падна безвъзвратно в очите! Защитник на всякакви извратени конвенции, но не и на българите! Бравос, Елено! Сороските ти рога вече и с чул не можеш ги скрие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хехе

  14 Юли 2021 12:05ч.

  Не е важна съдбата на българите и България, важното е оцеляването на Партията чрез изчегъртване на опонента. Този корумпиран модел "Пеевски" се роди по време на НДСВ, видимо порасна по време на тройната коалиция, начело със Станишев, който предложи Пеевски за шеф на ДАНС и рекетираше постоянно Бойко през всичките му правителства. А сега Ленчето, екс-любовница на станишев, искат връщането на НДСВ-модела и доразвиването му в НДСВ-2 през правителството на Чалгаря?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  14 Юли 2021 12:15ч.

  Ленчето приема ходът на Слави да предложи правителство като поемане на цялата отговорност?! Как, като славуцата е г-н ниКОЙ, отказа да стане поема законодателна отговорност като депутат, отказа да приема отговорност като премиер в изпълнителата власт, а обещава такава. От къде? - Ами, комфортно и безопасно на диванчето в бункера, през фейсбук с четене на написаното от сценаристите му по поръчение на кукловодите. "Пряка демокрация" без пряк контакт:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не съм робот

  14 Юли 2021 12:16ч.

  Децата на Сорос. Едни и същи книжки четат, в един пясъчник играят, споделят лопатки, кофички, глисти...А и трябва да заслужат обилния обяд и десерта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1978

  14 Юли 2021 12:23ч.

  "Елена Йончева: Без подкрепа за правителство с мандат на „Има такъв народ“ ще върнем Бойко Борисов на власт." А с подкрепа продължаваме модела на въпросния Борисов. Цунг-цванг?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скука

  14 Юли 2021 12:39ч.

  Патицо,по-добре мутрата,която краде на макс,и рекетира богатите,от колкото лудия слави с бил гейтс начело да съсипе народа окончателно. От 2 злини по-малката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нема да повтарям!

  14 Юли 2021 12:41ч.

  Йончева казва, че Славчо имал нетипично политическо мислене, а някои евролиберали определят педофилията като атипично сексуално предпочитание! Виждате ли разлики?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  14 Юли 2021 12:52ч.

  Ряско се среща такова политичеако слагачество като Елениното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  14 Юли 2021 13:14ч.

  Йончева действа съобразно директивите на ЛГТБИ. Пълна джендърка се оказа тази.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йончева се изказва съвсем адекватно

  14 Юли 2021 13:15ч.

  Задачата е не да се отстрани Бойко Борисов и ГЕРБ от власт, а да се сложи край на неолибералните политики. Но с изказването си Йончева декларира, че е ЗА неолибералните политики, които съсипаха българския народ и България в последните 32 години. Политики, приемани и от БСП неотклонно и последователно пак в последните 32 години, особено по времето на Станишев, като председател. Разликата с Нинова е единствено в лозунгите, но по същество - разлика няма. БСП и особено Станишев, подло изневериха на левите идеи и предложиха услугите си на капитала. А капитала е в основата на всичко лошо, случило се у нас през тези 32 години. Така че Йнчева ще постъпи много мъдро, ако си остане в чужбина и муцунката и да не се появява тук дори и за секунда. Да посъветва за същото и бившия си. А ние ..... ние .... кога ще прекратим позорното си членство в този измислен "съюз"????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1952 на 14.07.2021 в 12:31

  14 Юли 2021 13:16ч.

  И ЕМ Ремарк, в " Триумфалната арка", дава такава оценка, на единствения главен герой, дама! "Кучка" , чрез устата на полк. Морозов, в битноста му на портиер в бар-вариете, " Шехеризада ". Споделям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  14 Юли 2021 13:20ч.

  И КОЙ ще подрепи правителство на ГРОБ в НС , за да се върнат на власт ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  14 Юли 2021 13:43ч.

  В случая иначе противната ми Мая Манолова предложи най-добрия вариант за правителство- някой да предложи служебното правителство (може и с малки промени, разбира се) за редовно. Не е толкова сложно БСП , ДБ или ИМВ предварително да се разберат за това, да си уточнят позициите и когато някой от тях получи мандат да предложат това. Мисля че и деб*лите от ИТН няма да посмеят да гласуват против.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  14 Юли 2021 15:27ч.

  Ех, Корни, Корни, когато изчистиш цялата проказа, ще си останеш сама с няколко заблудени подмазвача.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  14 Юли 2021 15:41ч.

  Само бройте кой подкрепя квазимодото на славуца :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • незнайко

  14 Юли 2021 15:42ч.

  Ето,че се изяснява чии проект е "Дългото"- неолибералеееен! Елена така здраво е прегърнала новите евро ценности, че чак му се драйфа на човек. Трагичен завършек на иначе успешна кариера като журналист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпроси

  14 Юли 2021 15:59ч.

  Едва ли, вторият етап от постановката - харвардското правителство е прекрасно, избори и за парламент и за президент, референдуми за ЕС и НАТО, ГЕРБ е извън играта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТОвския зелен чорап в случая е много

  14 Юли 2021 16:24ч.

  прав,докле Радев е подкрепян от БСП и поддръжниците на тази партия,България хубаво няма да види!Пенсии БСПарски,взрете се в този тип Радев и мислете какво може да докара с неговите предателски,русофобски идеи за някакви морета и дрън-дрън идеи.Мислете кога наесен се гласува за поредният президент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радев няма да успее да се преизбере

  14 Юли 2021 16:33ч.

  Времето преди глобалния срив твърде много накъся, започнаха да бързат и съответно да бъркат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 14.07.2021 в 11:27 Докато не изчистиш до корен Станишевата проказа, БСП няма да я бъде.

  14 Юли 2021 20:48ч.

  Станишев социалистът ляв либерал, мистър Клийн, в имот за колко милиона има в Швейцария?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 14.07.2021 в 12:52 Ряско се среща такова политичеако слагачество като Елениното.

  14 Юли 2021 20:50ч.

  А дали е безплатно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Или както е казал г-н Сорос:

  14 Юли 2021 20:54ч.

  Кажи ми кого подкрепяш, за да ти кажа кой си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йончева ?

  14 Юли 2021 23:26ч.

  Голямо политическо падение , но дали го е завършила ? Едва ли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи