Елена Йончева: Правителството знаело за опасния участък край Своге от лятото на 2017 г.

Елена Йончева: Правителството знаело за опасния участък край Своге от лятото на 2017 г.
Елена Йончева съобщи пред бТВ, че преди два дни е получила доста обезпокоителен документ, свързан с опасния участък край Своге, където загинаха 20 души. От документа ставало ясно, че община Своге не само е предупреждавала АПИ за нередности, но има и констативен протокол на експерти от 20 юни 2017 г., който предупреждава за „износено лошо сцепление на асфалта“ и за „опасен десен завой с голям вираж в посока София“. Във въпросната докладна записка до АПИ се съдържа задължително предписание за подмяна на асфалтовото покритие в тази отсечка, а посоченият срок на изпълнение е: незабавно! До фаталната катастрофа на 27 август 2018 г. обаче не е предприето нищо за обезопасяване на пътя. „Моята съвест е чиста. Отказвам да повярвам, че главна прокуратура може да бъде използвана като бухалка на мутри“, каза Елена Йончева в предаването „Тази сутрин“ на бТВ по повод искането на главния прокурор да й бъде свален депутатския имунитет заради разследване по сигнал за пране на пари.

Снимка: Ладислав Цветков, бТВ

 

„Моята съвест е чиста. Отказвам да повярвам че главна прокуратура може да бъде използвана като бухалка на мутри“, каза Елена Йончева в предаването „Тази сутрин“ на бТВ по повод искането на главния прокурор да й бъде свален депутатския имунитет заради разследване по сигнал за пране на пари.

 

В сигнала, подаден от Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров – все хора от ГЕРБ, няма нито един факт, който да доказва твърденията им,категорична бе Йончева, след като се е запознала с материалите.

 

По данни на прокуратурата Йончева е имала договор с фирма „Офроуд”, в която са внасяни пари с престъпен произход. Единствено тя е била упълномощена да оперира с наличните средства в банкова сметка в КТБ.

 

Самата Йончева уточни, договорът с тази фирма, към който прокуратурата е насочила своето внимание, е за телевизионна техника. Става дума за камери, сателитни телефони, техника за директни включвания, монтажна апаратура. Тази техника е налична, както и цялата документация за нейното закупуване. С тази техника са заснети документални филми за "ТВ 7" - в Сирия, Турция и Украйна. Тези филми са направени и излъчени, така че не разбирам какво има предвид прокуратурата, като казва, че „не е ясно за какво са използвани средствата“, коментира депутатката.

 

Йончева обясни, че въпросната фирма й била препоръчана от тогавашния й работодател – ТВ7. Управител на фирмата е Зорница Блъскова. На въпрос дали е знаела произхода на средствата на тази фирма, Йончева отговори: „Вие като получавате заплата от телевизията, правите ли проверка за произхода на парите. И ако той е съмнителен, значи ли че вие участвате в престъпна схема?“.

 

„Моята съвест е чиста. Отказвам да повярвам че главна прокуратура може да бъде използвана като бухалка на мутри“, заяви Елена Йончева. По думите й обвиненията са напълно несъстоятелни.

 

И посочи, че ако действително е била подслушвана, както ставало ясно от думите на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, то това е незаконно.

 

Във връзка с разследването на корупцията в строителството на пътища, за което съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова в „панорама“ снощи, Йончева поясни, че преди два дни е получила доста обезпокоителен документ, свързан с опасния участък край Своге, където загинаха 20 души. От документа ставало ясно, че община Своге не само е предупреждавала АПИ за нередности, но има и констативен протокол още от 20 юли 2017 г.  В този протокол са изброени проблемите на въпросния участък в 7 точки. В документа се предупреждава за „износено лошо сцепление на асфалта“ и за „опасен десен завой с голям вираж в посока София“.

 

Във въпросната докладна записка до АПИ се съдържа задължително предписание за подмяна на асфалтовото покритие в тази отсечка. Посоченият срок на изпълнение е: незабавно!

 

От думите на Йончева стана ясно, че властта е била наясно с рисковете за движението по този участък още от лятото на 2017 г.  „Междувременно се случи катастрофата. От министър Нанков разбрахме, че именно повърхностният слой на асфалта е бил некачествен“, припомни тя.

 

Йончева изрази надежда, че прокуратурата вече разполага с този уличаващ властта документ, тъй като води разследване за катастрофата. Според нея са налице достатъчно доказателства за корупция, особено след признанието на Нанков за съдържание на варовик в горния слой на асфалтовата отсечка край Своге, който прави пътя хлъзгав. Строителните фирми използвали опасния материал, тъй като бил много по-евтин, обясни Йончева.

 

След тези разкрития депутатите от "БСП за България" Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски внесоха искане в АПИ за независима техническа експертиза на магистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица", пътя Русе-Видин и Околовръстния път на София. Явно притеснени от резултатите, от Камарата на строителите се опитали да разубедят Корнелия Нинова. След получения отказ, от камарата поискаха оставките на четиримата депутати и заплашиха да не ги допуснат до парламента.

 

„Именно липсата на такава експертиза удря по реномето на строителите. Нашето искане до АПИ не е насочено срещу строителните фирми. Напротив, ние се опитваме да ги защитим“, коментира Йончева. И припомни, че отсечката в Своге също е била проверявана, което означава, че лабораториите не са си свършили работата.

 

Йончева припомни, че такава независима проверка вече е правена през 2011 г.  Тогава депутатът Димчо Михалевски взе проба от от лот 2 на магистрала „Тракия“ и я даде за изследване в независима лаборатория, която показва, че вместо инертни материали, в основата на магистралата е положен въглищен прах. „Информацията стигна до ЕК и в момента този участък се води „експериментален“, поясни Йончева.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • смешната водеща /не ме интерсува коя е/

  10 Ное 2018 10:50ч.

  Не разбра ли, че няма да може да запуши която и да било уста? Па камарата на псевдостроителите има за какво да са насрани! )))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баджо

  10 Ное 2018 11:14ч.

  Добре де, ама когато водещата попита, къде в същност е доказателството бомба за корупция, Йончева запецна като Москвич на баир и водещата се принуди да смени темата. ХаХА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До баджо

  10 Ное 2018 11:34ч.

  Нашият народ е КАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ , за разлика от мнението на ВОЖДА, който управлява. За жалост има много глупави овце в стадото на ВОЖДА, които сляпо го следват , без да осъзнават, че ги води в кладницата , за да им вземе руното . Жалко за глупаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  10 Ное 2018 14:08ч.

  След като Йончева каза, че в най-горния слой на асфалта вместо нужната технологическа субстанция е сложен варовик от който пътната настилка става хлъзгава, но за сметка на това варовика е много по- евтин, водещата попита: "Къде тук видяхте корупция?". След този меко казано неостър въпрос Йончева много учудено изгледа водещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пътят край Своге е удобна топка. Трагедията може да се описва, повтаря, докато е изгодно

  10 Ное 2018 14:10ч.

  Не че на други места не са ставали подобни катастрофи, не че шофьорите не носят отговорност, каквито и да са като хора, добри или лоши. Просто хваща дикиш. А иначе има една част от магистрала Тракия, която е уникално издънена, дори сложиха знаци 90 км в час, напълно безполезно. Става дума за участъка Чирпан - Стара Загора. Кой я построи, а? Помните ли? Там не е ли крадено от основата, от материалите, от труда? А, Ленче? Ще си пробутваме легенди и митове, че алчността и крадливостта зависят от коя партия си. Все едно не се изредихте всичките от онзи 10 ноември до днешния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  10 Ное 2018 17:28ч.

  Ако пътищата са направени според стандартите с качествени материали няма да има за крадене !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • румен стоянов

  10 Ное 2018 19:56ч.

  ХА-ХА-ХА... . ГЕРБерастите изпаднаха в ХИСТЕРИЯ...! . Ядрената ера роди в политиката понятието "Червена линия"... Това е онзи рубеж, зад който губещата държава е обявила, че ще използва Ядрено оръжие... Явно ГЕРБерастите са достигнали Червената линия, зад която е неизбежното им поражение и... - Хвърлиха "Ядрената бомба" Цацаров...!!! (...дори на килограми го докарва...) . Престъпления няма, ама те (Боко, така искал...), та те си "мислели", "...че имат основание да считат..", действайки наивно на принципа...: - "Ти кажи за някого че сестра му е лека жена, пък той да доказва после, че няма сестра..." (...само, че този номер отдавна се "изтърка"...). . А и нали ужким "няма престъпление и престъпник, докато съда не се произнесе...??? . След този ход, за да запазят властта и да продължат с кражбите, на ГЕРБерастите им остава само въвеждане на "Военно положение" или "Състояние на война". Но не е ясно, кой ще ни нападне... Няколко бомбени атентата ще свършат работа... Дали израелския премиер не събра балканските лидери във Варна, за да предотврати подготвяните атентати и тази нова балканска война...??? .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MrBean

  11 Ное 2018 8:02ч.

  Нещо не разбирам,наистина ли не виждате ,че полагането на некачествени материали в пътя е КОРУПЦИЯ? Нали сте наясно че в асфалта няма да сложат долари чта да видите корупцията.И не знаете какво е главпрокурор да е срещу вас....всъщност знаете живота в републиката го показва ежедневно..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  11 Ное 2018 13:45ч.

  Добре, че я включиха в листите си БСП / за разлика от Томов - с уважение към стореното в профи битността му / , за ужас на некадърните назначени за обслужващи медийно, правно и финансово властта, такава каквато е , явно и доказано корумпирана от 1989 година та до днес, но с висок пик нагоре на волатилността и през последните 11 години .Президентът Радев е доста близко до истината , че остава да се появи отново в чл. 1 на конституцията, че партията герб е ....... Писалите тук , явно комсомолци от младежкото герб, са направо тъга и се държат като бик видял червен плащ на арената. Е това истината. Йончева , май ще си заслужи честа да бъде матадор / тореадор/ на бика на арената -България. Ако не я репресират по по-лошите методи на " задругата ". Дано не го направят !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  11 Ное 2018 13:47ч.

  П.П. А за днешното ръководството на Строителната Камара, по-добре нищо. В последните два месеца, с двете си декларации пак по сродни теми се разкриха, че може би са "комора" по-скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи