Елена Йончева: Ако изборите са честни, ГЕРБ ще загубят катастрофално

Елена Йончева: Ако изборите са честни, ГЕРБ ще загубят катастрофално
ГЕРБ нямат шанс за победа, ако изборите са честни. Те ще загубят катастрофално, заяви пред БНР говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева. Тя обясни, че БСП е напуснала парламента, защото "ГЕРБ не е политически субект, а шайка - организирана престъпна група, която има свой вожд и нарушаването на Изборния кодекс само е доказало това."

 

Елена Йончева подчерта, че е погазен Изборният кодекс и правата на българските граждани: "Ако БСП не беше реагирала категорично с излизане от НС, тогава хората щяха да влязат в парламента".

 

Като пример за погазване на изборните правила Йончева посочи, че машинното гласуване е прието със закон през 2014 г. и 5 години не е въведено, а сега на практика се обезсмисля.

 

Според нея машинното гласуване дава 2/3 шанс да не се манипулират изборите. Тя обясни, че през 2017 г. 294 000 бюлетини са били обявени за невалидни и това са незачетени гласове на български гласоподаватели.

 

"Има техническа възможност да бъдат осигурени машините. В ИК е казано, че през 2019 г. всички изборни секции трябва да са снабдени с такива. Интерес обаче от машинното гласуване имат всички политически партии, които няма да участват в изборните машинации", каза говорителят на ПГ на "БСП за България".

 

Тя коментира и че избирателните списъци трябва да се изчистят: 2 млн. българи живеят в чужбина, но имат адресна регистрация и тук - затова има опасност с техните регистрации да се злоупотребява.

 

Йончева акцентира, че в ИК се казва, че трябва да има публичен регистър на избирателите, където хората ще могат да видят дали някой е гласувал от тяхно име.

 

"ГЕРБ не искат да го направят, за да могат да използват тази възможност за манипулации", заяви тя.

 

Левицата настоява и взимането на решения в изборните комисии да става с мнозинство 2/3. "Това обаче затруднява ГЕРБ и те избраха да бъде с мнозинство 50+1. Това означава, че техните представители в комисиите ще могат да взимат решенията сами. Това не е демократично", заяви говорителят на ПГ на "БСП за България".

 

Йончева допълни, че ГЕРБ са отнели правото по съдебен ред да се обжалват решенията на изборните комисии с касационна жалба пред Върховния административен съд. "Стъпка по стъпка се орязват правата на гражданите и се създават условия изборите да бъдат манипулирани. Каква друга може да бъде причината на ГЕРБ да постъпва по този начин, освен за да имат възможност за манипулации? Няма друга логика и българските граждани го виждат", каза тя.

 

"Всяка година от България изтичат 11 милиарда евро заради корупция, а това е извод, направен от групата на Зелените в Европейския парламент по данни на ЕВРОСТАТ, ОЛАФ и Европейската комисия", посочи Йончева.

 

Тя изтъкна, че въпреки влизането на България в Европейския съюз преди 10 години, чуждестранните инвестиции са спаднали 11 пъти за този период, а за 2018 г. са по-малко с 40%, отколкото за 2017 г. Въпреки помощта на Брюксел България е слязла на дъното по всички европейски показатели, обобщи тя.

 

Йончева отбеляза, че причините за отдръпването на чуждестранните инвестиции според доклад на Световната банка са три - корупцията, липсата на предвидимост и лошата съдебна система.

 

"Само през януари 4 фабрики затвориха и отидоха в Румъния, където средната заплата е по-висока", каза още Йончева.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  24 Фев 2019 15:22ч.

  Наблюдавал съм купуване на гласове от СДС, от БСП и от ГЕРБ. Купуват се сред ромите, където местни босове са го превърнали в бизнес, купуват се и сред работниците, зависещи от работодателя си. Йончева не е вчерашна и много добре знае това. Просто манипулира. А то не е от вчера. Великият българин бай Ганьо го е демонстрирал на избори, заедно с другарите си Гочоолу и Дочоолу, а същият има и една крилата фраза изречена пред Иречека - Ама да ти кажа правичката, бай Иречек, и едните, и другите са маскари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  24 Фев 2019 15:44ч.

  Крайно време е да изхвърлим шайката , довела страната до трета национална катастрофа ! Всички трябва да гласуваме , за да неутрализираме фалшификациите , купения вот и мъртвите души , за не не определят циганите кой да ни управлява !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всяка година от България изтичат 11 милиона евро

  24 Фев 2019 15:50ч.

  Ама не 11 милиона (което е нищо), а 11 милиарда. Моля, поправете текста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  24 Фев 2019 16:11ч.

  Това че ГЕРБ фалшифицират изборните резултати не е новина. Но Борисов и компания могат да виреят само защото са в симбиоза с много по-високопоставени крадци. Иначе няма как да си обясним бездействието на европейските институции при толкова много и то документирани престъпления на шайката ГЕРБ. "Всяка година от България изтичат 11 млн. евро заради корупция, а това е извод, направен от групата на Зелените в Европейския парламент по данни на ЕВРОСТАТ, ОЛАФ и Европейската комисия", посочи Йончева. При това положение не бива ли да се мисли за BULEXIT?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  24 Фев 2019 16:39ч.

  Съмнявам се, че са направили добри проучвания по темата, БСП. Хората са на доста сигнално нимо в мисленето и подкепят политиката на тези, които им създават условен рефлекс , със стомашните сокове, като при опитите на Павлов , с кучето, храната и светлината. Това е масово. Средният бизнес и образован човек, си мисли , че при ГЕРБ се усвояват много средства от фондовете на ЕС, а при БСП не е било така. Освен това схемата на белите българи , е същата като на ДПС- хилядници, стотници, десетници, за организирането на платен вот. Имаше много " хванати случаи на родната полиция", но си останаха така нещата. Такa и с един кмет на втория по брой население град в РБ. Не е в затвора , или да има забрана за участие в политически изборен живот, а е пак кмет. И вероятно пак ще стане , точно заради човека на БСП там, виден черен гологан и олигарх. Прочул се с варненската дупкаq m,fodg/djd r и продажбата си на тамошен курорт на "странен бизнесмен".- : ))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • име на 24.02.2019 в 16:39

  24 Фев 2019 16:42ч.

  Анонимните са в безименни вечни жилища , драго ни нещо !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спасов

  24 Фев 2019 16:55ч.

  Всъщност ГЕРБ никога не са печелили честно. Управлението им никога не е имало легитимност на основата на демократични избори. Днес обаче, сме свидетели на опити за тотално погазване на изборните права и избирателния процес. Това кощунство остава незабелязано от Йончева, която чисто по бесепарски се интересува единствено от резултата. Издига го, като приоритет, но си затваря очите за потъпкването на демокрацията. А тя е стъпкана тотално с едно разпореждане на Борисов или втората опция, самоволията на Цветанов. Вероятно е втората, съдейки по реакциите на ДПС. Притеснителното тук е не късогледството на Йончева, а наглия опит на Цветанов тотално да монополизира изборния процес. Това е безпрецедентно явение в новата история на България, което реално я отдалечава от европейските ценности и демократични правила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алтернатива няма,

  24 Фев 2019 20:43ч.

  но за Герб. Ако загубят изборите, губят всичко. Губят власт, пари, високо платени служби в администрацията, губят постове в икономиката, влияние и най-важното, заплашени са от съдебни процеси и наказания. Ще трябва да отговарят за нарушаване на законите. Ще трябва да се спасяват у нас и в чужбина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако изборите са честни

  24 Фев 2019 20:45ч.

  До урните ще идат не повече от 12% от населението. Интерсно, законодателно какво се прави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако ще отидат 12% от хората

  24 Фев 2019 20:59ч.

  си заслужават и Борисов, и Цветанов и цялата шайка още поне 100 години. Младите ще се изнесат окончателно, старите ще измрат. Кой ще им работи, и от кого ще крадат? Всеки организъм, където се развива злокачествен тумор, накрая загива. Ама за да се досетиш трябва повече от една гънка в мозъка. А къде такива хора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  24 Фев 2019 22:18ч.

  Дреме им на управляващите кой ще работи. Те си напълниха сметките в чужбина имат си имотите там. На вън учат и работят децата им. Така че хич не им пука че народа мре или се изнася. Плачат като вдовици за..., че се обезлюдява и младите не се връщат, а къде е щерката на Цвъки, сина на Цецка Цачева, на Нинова. Хич, ама хич не им дреме. Те работят за благополучието на семействата си, ако ще България да се продъни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извод

  25 Фев 2019 9:09ч.

  Значи трябва да направим така, че дори при нечестни избори ГЕРБ да загубят катастрофално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ме разбрахте за 12% те

  25 Фев 2019 9:36ч.

  Искам да кажа и това е факт, че реално у нас гласуват не повече от 12% , а другите се добавят като мъртви души и с разни манипулации. Народът не гласува, затова управляващите правят хиляди манипулации, за да узаконят изборите. За да са законни изборите трябва поне 51% да са гласували ако не се лъжа. С други думи, у нас всички избори не са законни, защото гласоподавателите са под критичната линия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  25 Фев 2019 12:34ч.

  Госпожо Йончева, хората ви обичат и ви вярват, разчитат на вас и на г-жа Нинова. Ако ви номинират за ЕС, направете си отвод, останете при нас, имаме нужда от смели хора, ясно е, че това ще бъдат жени. Не ни изоставяйте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОСКАР

  26 Фев 2019 5:38ч.

  Тая Лена не само е крадлива и лъжлива,но и много глупава!!Основните купувачи и изборни измамници ВИНАГИ са били от бсп!!Не забравяйте и,че техният другар Кънев от десетилетия печата протоколите за изборите.А там е заровено ГОЛЯМОТО куче.А корпоративният вот чий е?Ами 80% от индустрия,търговия,туризъм,финанси е в червени "бизнесмени"!! При едни честни избори бсп ще се борят за трето място МАКСИМУМ!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • веган

  26 Фев 2019 11:08ч.

  И на мен ми е много симпатична Елена Йончева. Не е често явление да видиш сред политиците одухотворено лице и очи. И аз като Мери мисля. Само че аз не гласувам. Под 25% ако са гласовете, хората могат да изберат друга форма на управление, не представителната демокрация. теоретично. Но не съм съвсем сигурна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • една

  26 Фев 2019 11:17ч.

  Ако са честни изборите и БСП няма да стигне далеч!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи