Експлозии в метрото в Санкт Петербург, поне 20 загинали

Експлозии в метрото в Санкт Петербург, поне 20 загинали
Поне 20 души загинаха след експлозия в метрото на Санкт Петербург. Информациите за броя взривове са противоречиви - според някои медии те са били два, на метростанциите "Площад "Сенная" и "Технологически институт". "Интерфакс" цитира свой източник, според който една експлозия е избухнала, докато влакът се е движил между двете станции. Властите в Санкт-Петербург съобщиха, че всички пострадали при взрива в метрото са приети в болница – общо 25 човека, сред тях едно дете, предава Интерфакс. Все още няма информация за тяхното състояние.

 

Путин обяви, че се работи по няколко версии, свързани с терора, предаде RT. „Твърде рано е да се каже каква е причината за експлозията“, каза руският президент, който има среща с президента на Беларус в Санкт Петербург, съобщава ТАСС.

„Разбира се, винаги се обмислят всички варианти – битови и престъпни, както и всички видове проява на тероризъм. Ще видим до къде ще доведе разследването, ще дадем отговорите на всички въпроси“, допълни той. Президентът на Русия обсъди с директора на ФСБ ситуацията в Петербург.

Все още не се знае колко са ранените и жертвите. Някои източници съобщават за 30 загинали и над 50 пострадали.

Случилото се има "всички белези на терористична атака", коментира пред "Интерфакс" председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Виктор Озеров. Президентът Владимир Путин заяви, че се разглеждат всички възможни версии, включително и тази за тероризъм.

Над 80 спасители са на мястото на инцидента.

 

Life News и РИА Новости пишат за тридесет ранени. Прессекретарят на губернатора на Санкт Петербург съобщи за петдесет пострадали.

Всички метростанции в града са затворени, съобщи ТАСС, затегнати са мерките за сигурност на международното летище "Пулково", съобщиха от аерогарата.

Според петербургския сайт "Фонтанка" и "Медуза" на станция "Площад Восстание" е намерено още едно взривно устройство. Източник на РИА Новости обаче ги опровергава с обяснението, че е открит багаж без надзор.

На мястото на експлозиите има екипи на вътрешното разузнаване ФСБ и министерствата на вътрешните работи и извънредните ситуации. Служители на ФСБ претърсват района за още взривни устройва, съобщи Националният антитерористичен комитет на Русия.

Свидетели, цитирани от агенция "Ройтерс", казват, че осем линейки са на метростанция "Площад Сенная". Поне десет линейки са на "Технологически институт", съобщава кореспондент на ТАСС.

"Хората бяха в кръв, косите им бяха изгорени. От вагоните излизаше дим. Казаха ни да се движим към изхода, защото движението е преустановено. Хората просто бягаха. Моя приятелка беше във вагон съседен на този, който се взриви. Тя разказа, че всичко се разтресло. Когато излязла, видяла, че всички били обезобразени," казва една от очевидките, цитирана от Life News.

Прокуратурата в Петербург съобщи, че е започнала проверка във връзка с инцидента. На мястото на произшествието вече е пристигнал главният прокурор на града Сергей Литвиненко, съобщава институцията, цитирана от ТАСС.

Според източник на РИА Новости ескплозиите са причинени от самоделно устройство с неголяма мощност.

Видео, публикувано в социалните мрежи от очевидец, показва, че перонът е задимен. "Фейсбук" активира опцията Safety Check за жителите на Санкт Петербург.

По снимки на Life News се вижда деформираната врата на вагон и ранени, лежащи по земята.

Всички станции на метрото в Санкт Петербург са затворени, а всички пътници са евакуирани.

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи