Екатерина Захариева: Ако четирите партии се разберат, ще има правителство с участието на мафията

Екатерина Захариева: Ако четирите партии се разберат, ще има правителство с участието на мафията

"Не съм изненадана от това, че президентът връчи третия мандат на БСП. Това е логично и очаквано" - коментира в предаването "Денят започва" на БНТ депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева. Тя не се ангажира с прогноза какви са шансовете да се състави кабинет. "Аз не знам те как ще забравят червените си линии, думите, които си изричаха един на друг. Те имаха по-остра реторика още преди "Има такъв народ" да напуснат провителството. Те си разменяха такива реплики, които не се разменяха и между опозицията и управляващите в парламента. Те се наричаха "мафия" и какво ли не беше. Тоест те ако успеят да се разберат очевидно ще имат правителство с участието на мафията, защото "Продължаваме промяната" и особено Кирил Петков и Асен Василев наричаха Слави Трифонов и неговата партия мафия", коментира Захариева.

По думите ѝ, правителството осем месеца няма програма и всички важни решения в този парламент са взети благодарение на опозицията. "За нас този парламент е изчерпан. За първи път в историята - това е бюджет на опозицията. ГЕРБ не е в изолация. Това, което говори някой от "Продължаваме промяната изобщо не ме интересува. Всяка събота и неделя ние сме сред хората и изобщо не сме в изолация", заяви Захариева.

На въпрос за закуската в Американското посолство в деня на консултациите при президента, на която стана ясно, че е присъствал Даниел Митов, Захариева каза, че не е била на нея, но Митов ясно е обяснил и доколкото е разбрала става въпрос за протоколна закуска.

По темата за Република Северна Македония - Екатерина Захариева, която е бивш външен министър в третия кабинет на Бойко Борисов, смята че българският интерес е защитен. "Надявам се малко да се успокоят страстите в Република Северна Македония. Не малко, а много трябва да се успокоят. Видяхме какво се случва там, видяхме голямото напрежение, видяхме не само антибългарската реторика, антиепровейската, анти-НАТО. Върнаха се от реториката отпреди 30 години. Не пролича да искат да са членове на ЕС, въпреки че това бяха протести оргаринизирани от една партия, която е в опозиция. Това помага малко и на България, която винаги е казвала, че те трябва да се реформират дори да започнат преговори, защото ще е вредно и за РСМ и за ЕС ако не направят адекватна оценка на миналото и не започнат да гледат напред, не искат да се демократизират", каза Захариева.

Според нея заслугата е на опозицията и ако не е била пресконференцията, която Бойко Борисов даде с цялата парламентарнта група (за френското предложение - бел.ред.), управляващите нямало да посмеят да го внесят в парламента. 

"2017 г. нашето правителство постави тази тема изобщо в ЕС. Повече от 15 години темата за Западни Балкани не беше тема в ЕС. Поставихме я по време на нашето председателство - на първата лидерска среща. 2019-2020 година поискахме да видим и гаранциите в преговорната рамка, защото виждахме, че на двустранна основа ще бъде трудно. Подписването на договора 2017 г. (Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година между тогавашните министър-председатели Бойко Борисов и Зоран Заев в Скопие - бел.ред.) беше наистина исторически момент, защото 13 години този договор не беше постигнат. Въпреки всички критики - всички се позовават на този договор. И всичко, което България казва на Македония е - спазвайте си договора! Което означава, че премиерът Борисов тогава и Заев бяха визионери при подписването."

Захариева посочи, че не става въпрос за признаване от България на македонския език. Формулата за езика я имаме още в декларация от 1999 година, препотвърдена с договора през 2017 година.

"Никога не сме си мислили, че всичките останали държави-членки ще трябва да приемат изцяло позицията на България по отношение на езика. Това, което винаги сме искали - да, има разлики, но написан е 45 година на основата на български диалект.

По думите на Захариева това е добър компромис, има декларации, които ще бъдат част от целия пакет. Съветът ще отбележи, че България не признава съществуването на македонски език и стъпка по стъпка, с работата на историческата комисия, ще се стигне до съгласие за ясната формула и на езика.

Източник: БНТ

 

 

Коментари

  • Мафията = Уорстрийт + Ситито

    18 Юли 2022 10:48ч.

    Това е Мафията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уолстрийт + Лондонското сити

    18 Юли 2022 10:48ч.

    Няма друга мафия на планетата днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трифонич

    18 Юли 2022 11:30ч.

    Честните хора и правителство са на Червения площад:)))))))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така

    18 Юли 2022 15:17ч.

    Без българяните

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-после да подкрепя мнението ви, Трифон Олигофрениевич.

    18 Юли 2022 15:35ч.

    !!!!!!!!!!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ще има правителство с участието на мафията

    18 Юли 2022 11:25ч.

    Ама и ГЕРБ ли ще участват в правителството?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Юли 2022 12:37ч.

    ...........НЕ ! Мафията ще си избере компаньоните за това ново правителство .........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американското посолство целенасочено унищожава България

    18 Юли 2022 11:49ч.

    Затова ние българите трябва да изгоним Америка от България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трифонич

    18 Юли 2022 11:59ч.

    И после с погачите-право на Дунав мост да срещаме "братушките" :)))))))))))))))))))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така, те са наши братя и два пъти са ни освобождавали

    18 Юли 2022 15:19ч.

    Скоро ще има и трето освобождение, този път от американско робство. Ще има и народен съд, на който веднъж за винаги ще се реши българянския въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха. А ти с геврека и един ибрик на шията закачен

    18 Юли 2022 15:39ч.

    на Капъкуле да посрещаш новия мюфтия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврозадругата

    18 Юли 2022 13:34ч.

    Премахване на братските раздори между партиите е задължително условие за политическото сродяване ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    18 Юли 2022 14:39ч.

    Туй нещо пък, в качеството си на каква се изказва ?!? Да не би вече да се е научила на нещо, освен че може да свири на кавал ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ива прилепа

    18 Юли 2022 14:48ч.

    толкова дълго е лапала виснатите каламбаци на тиквата ,че е изперкала

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко се дърли срешу Русия, срещу инретеса на България и тази скумрия окумена

    18 Юли 2022 15:41ч.

    евроатлантическа... океанска скумрия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    18 Юли 2022 15:54ч.

    Тази придворна дама на демокрацията, ЕС и НАТО "... видяхме не само антибългарската реторика, антиепровейската, анти-НАТО ...." най-много се загрижила за антиевропейското и анти-Нато говоренето. България гори, обаче Европата ни е по- на сърце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България гори

    18 Юли 2022 16:12ч.

    горят ви червените жопы

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха така, Тиквоч

    18 Юли 2022 16:50ч.

    успокой българския народ! Nothing to see here, go away.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    18 Юли 2022 20:29ч.

    За сега новата мафия на Кокорчовците, не можа да измести старата на герберистите! Няма промяна. Има опит за замяна. Четирите партии, клечат пред Козяк 16.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи