ЕК забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в 5 държави, включително България

ЕК забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в 5 държави, включително България

Европейската комисия забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

ЕК прие превантивни действия по отношение на вноса на ограничен брой продукти от Украйна в рамките на извънредната защитна мярка.

Тези ограничения са необходими предвид извънредните обстоятелства на сериозни логистични затруднения в 5 държави членки на Европейския съюз, сред които и България.

Мерките се отнасят само до четири селскостопански продукта — пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе — с произход от Украйна.

Те имат за цел да облекчат логистичните затруднения във връзка с тези продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

При въведените ограничения на ЕК петте държави се съгласиха да вдигнат едностранните забрани за влизане на украинско зърно, които наложиха в защита на местните фермери.

Брюксел предвижда пакет в тяхна помощ в размер на 100 милиона евро и не изключва продължаване на ограниченията за посочените украински продукти и след 5 юни, ако извънредните обстоятелства се запазят.

Земеделският министър Явор Гечев се очаква да бъде изслушан от депутатите по повод намерението на правителството да отмени наложените ограничения върху достъпа на продукти с произход Украйна.

Коментари

  • Маймуната Дарвин

    03 Май 2023 8:23ч.

    Колко интересно ! Значи, ЕК подскочи когато държавите издадоха такава заповед. И сега СЪЩАТА заповед НО издадена от Брюксел и касаеща 5 (уж) независими държави води до задоволство в ЕК. Изяснено е кой и как командва цели държави. Всеки опит за проява на свободна воля ще бъде пресечен. Пълна демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щото "заповедта" от Брюксел е мижи да те лажем

    03 Май 2023 9:25ч.

    "Забранени" за внос са само 4!!! трайни продукта, и то за месец, колкото да се поразмине. За сметка на това за малотрайните (месо, яйца и прочее) няма забрани, що?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Май 2023 8:31ч.

    Глупаци, пак позволихме някой друг да ни контролира вноса и износа ? а не ние самите... а кажете после, че другите са ни виновни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    03 Май 2023 8:44ч.

    Голяма забрана: за цял един месец на тези ЧЕТИРИ зърнени! Ами на всички останали непроверявани храни, които вкарват в България? А след като зеленски каза, че вече нява никакви граници между полша и укрина, то значи те може да си вкарват храните в полша и оттам лидл много лесно ще ни вкарват уж като полски такива. А поляците ще продължават да получават и най-големия дял от всичките тези СТО МИЛИОНА , като уж засегнати от укрина. А българските баш земеделец на курорти ли е, че не излиза да каже за какво ходи до брюксел и какво точно е казал в защита на всички българи, не само за земеделците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • запушват с пачки пари устата на всеки

    03 Май 2023 11:52ч.

    който се осмели да протестира против мерките им... Не помним ли GREXIT? Стигна се до там, че започнаха да продават островите си... Отдадоха на концесия пристанища и кой знае какво още са били принудени да направят. Но не и да напуснат ЕС, ВЪПРЕКИ (резултати от референдум??не помня дали проведоха??) мощните протести в цялата страна... Дойде Меркел, изви им ръцете и каза: "Искате-НЕискате - валутата ви е EUR и така ще си остане." И започнаха да ги успокояват с ... пачки пари. Унгария я успокояват по същия начин в повечето случаи... Да ни върнат първо парите за вредните ваксини с които ни унищожават... Поръчали достатъчно и за умрелите преди 50 години, а ние да ги плащаме... Мислете какво ще е като се "интегрираме напълно" в това порочно семейство "на богатите."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи