ЕК призова Съветa на ЕС да гласува без отлагане приемането ни в Шенген

ЕК призова Съветa на ЕС да гласува без отлагане приемането ни в Шенген

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Европейската комисия призова Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство. Това се посочва в съобщение на комисията, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Уточнява се, че днес еврокомисарите са били запознати с оценка на значителните постижения на трите държави в прилагането на правилата за Шенген. В продължение на години тези държави допринасят значително за добрата работа на Шенгенското пространство, включително при пандемията и наскоро, откакто са изправени пред последиците от войната в Украйна, се посочва в съобщението. Макар трите държави да са обвързани отчасти с правилата за Шенген, проверките по границите с другите страни от ЕС са запазени, отчита комисията. Пълното присъединяване към Шенгенското пространство е изискване за тези държави и следователно трябва да им бъде разрешено да се присъединят, щом изпълняват условията, се посочва в съобщението.

Комисията настоява, че разширяването на Шенген ще повиши сигурността с допълнителна защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество. Според оценката премахването на граничните проверки ще спести време и ще улесни хората и бизнеса.

България е въвела силно управление на границите с ефективно наблюдение и систематични гранични проверки. Борбата с трансграничната престъпност е приоритет чрез международното полицейско сътрудничество, включително с Европол. Шенгенската информационна система е добре изградена. България показа, че разполага с необходимите структури, които да гарантират спазването на основните права, като осигурява достъп до международна закрила и спазва забраната за отблъскване на мигранти, се допълва в становището на ЕК.

Румъния също е поощрена за граничната охрана, борбата с незаконната миграция и трафика на хора.

България и Румъния успешно завършиха процеса на оценка по Шенген през 2011 г., Съветът на ЕС призна завършването на процеса на оценка в две отделни заключения, но не е взето решение за премахване на вътрешните граници повече от 11 години, отчита Еврокомисията. Предвид времето, изминало от 2011 г., както и с оглед укрепване на взаимното доверие и като се отчитат промените в шенгенските правила от 2011 г. насам, България и Румъния направиха съвместно изявление в Съвета на ЕС през март 2022 година. България и Румъния поканиха експерти на доброволни начала, съгласувано с ЕК, за да се запознаят с прилагането на промените, отбелязва комисията.

Отчита се, че новата проверка през октомври тази година е потвърдила, че България и Румъния не само са продължили, но и значително са разширили прилагането на правилата. Двете държави са доказали, че са пример за прилагането на шенгенските правила, заявява ЕК. Изразена е също положителна оценка за Хърватия.

Комисията пояснява, че на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува по въпроса за пълноправното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. Допълва се, че наскоро Европейският парламент подкрепи приемането на трите държави в Шенген и призова за решение до края на годината.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • бързат, бързат

  16 Ное 2022 13:44ч.

  счупиха си краката от бързане; ама йок! краденето свърши!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  16 Ное 2022 13:50ч.

  Това с краденето въобще не е сигурно. Просто минава на друго ниво. /виж Урсула/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в крайна сметка

  16 Ное 2022 14:21ч.

  европа се оказа най-голямата мръсница. затова я душат и щатите и Русия; хак да им е на колониалистити; света ги занули; има логика, ред и хармония на този свят;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се надяваме на Холандия

  16 Ное 2022 14:41ч.

  Вече няколко пъти ни спасяват

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господ

  16 Ное 2022 14:44ч.

  Чул те Господ! Иначе ще ни върнат 1-2 млн. негри и главорези.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  16 Ное 2022 14:52ч.

  Що за лудост?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  16 Ное 2022 15:17ч.

  Ще ни набутат в Шенген, за да може да остават тук всякакви бягащи, мигриращи, прескачащи огради хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ели

  16 Ное 2022 15:20ч.

  Срещу какво?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джамбазки, къде си (или пак да търсим Възраждане)

  16 Ное 2022 18:22ч.

  хайде да обясниш на населението за какво става дума-Шенген,кво ни топли,яде ли се,пие ли се?Едни далечни чичковци и лелки,дето закриха блоковете ни,дето искаха да ни боцкат с по 10 "ваксини",натрапваха ни истанбулски конвенции,сега пък ...шенген.Толкова искат да ни го дадат,нещо гнило има в цялата работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи