ЕК отрече българската газова такса да е свързана със санкциите срещу Русия

ЕК отрече българската газова такса да е свързана със санкциите срещу Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската комисия заяви в понеделник, че въведената от България такса за внос и пренос на природен газ не е свързана със санкциите, наложени от ЕС срещу Русия заради войната в Украйна.

"ЕС има ембарго върху руските въглища и петрол, но няма санкции върху вноса на природен газ", заяви говорител на Комисията.

Твърдението беше част от мотивите на правителството за въвеждането на таксата. Според говорителя обаче мярката е национална и не е свързана с европейската политика спрямо Русия.

Говорителят потвърди информацията, дадена от премиера Николай Денков миналата седмица, че България води разговори с Еврокомисията за таксата. Той добави, че разговорите се водят съвместно със засегнатите държави - Сърбия, Унгария и Северна Македония, които са клиенти на "Газпром" през трасето, минаващо през България.

Според него цел на разговорите е да бъде оценен ефектът от въвеждането на таксата, но отказа други подробности, тъй като въпросът продължава да се обсъжда.

"Европейската комисия взе под внимание тази наскоро задействана мярка, засягаща вноса на газ. Ние сме в тесен контакт с България и потенциално засегнати страни, за да направи оценка и да обсъдим възможните ефекти на тази мярка", заяви представителят на Еврокомисията.

На 13 октомври в "Държавен вестник" беше публикувано решение, с което се въвежда такса за пренос на природен газ през българската газопреносна мрежа от 20 лв. за мегават час. Мярката предизвика остра реакция от Сърбия и Унгария, които получават горивото по договори с "Газпром" чрез "Турски поток".

Президентът Румен Радев поиска Конституционният съд да се произнесе по съответствието на новата такса на българското законодателство, като смята, че правните основания за въвеждането й са неясни, както и характерът й като и че данък, такса или мито.

Като членове на митническия съюз европейските държави не могат да въвеждат помежду си мита, нито едностранно да налагат "всички такси с равностоен на мито ефект", се казва в съобщение на президентската пресслужба.

Източници: Дневник, vesti.bg

 

 

 

 

Коментари

  • forsvaret

    30 Окт 2023 18:21ч.

    Кокорка ще фалира БЕХ!!! Наистина ще направят милиарди и на островите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    30 Окт 2023 18:42ч.

    тоя долен ляв плондир е ясен ! мисля добро решение е да се установи в хасково ! с лопата и кирка да поддържа градинките !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаскьово

    30 Окт 2023 21:09ч.

    затвора, на криминалниите.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    30 Окт 2023 19:32ч.

    ...и това ще мине. Пазете дърветата, на тях един ден ще висят предателите на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    30 Окт 2023 19:49ч.

    санкциите бяха основният аргумент и на академика, и на финансовия, но да не го приеме ЕК е логично, защото засяга Австрия, а тя е с особено положение в ЕС, изобщо Австрия спазва ли някакви санкции, получава си евтин руски газ през нашата тръба, а ние говорим за санкции, които ЕК отмени, изобщо нашата политика е да се покажем юнак на юнаците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    30 Окт 2023 19:49ч.

    Ааа, че как ще имат! Това са деМОРкратични такси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    30 Окт 2023 20:23ч.

    Просто издъниха бюджета и се опитват да стрижат вълна от костенурка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    30 Окт 2023 21:08ч.

    "Фак ИЮ" е положението, драги ни "еврпски лицемери: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.marica.bg/svqt/na-jivo-ursula-fon-der-layen-rusnacite-vadqt-chipove-ot-peralni-za-da-popravqt-voennite-si-mashini&ved=2ahUKEwipkMjjup6CAxVXVPEDHax9BXIQFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw3vQVKmzHSchcCJyWI46R8m

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕК отрече българската газова такса да е свързана със санкциите срещу Русия

    30 Окт 2023 21:15ч.

    Излъчването на онова, което имаме на снимката с американски адрес е показателно, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахахаха

    30 Окт 2023 21:48ч.

    Ма кой ще плаща тая газова такса ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганю

    30 Окт 2023 23:47ч.

    български бре

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мира

    31 Окт 2023 7:36ч.

    Не може да имаш доверие в хора, които непрекъснато лъжат. Значи ще увеличаваш такси, ще изостряш отношенията ни с три държави, ще лъжеш, че ЕС го иска заради санкции към Русия... Е, сега какво? Кой ще уважава такива лъжци и страхливци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи