ЕК: Европа веднага да свие газовото потребление с 15%, ще има "общоевропейска тревога"

ЕК: Европа веднага да свие газовото потребление с 15%, ще има "общоевропейска тревога"

България разчита газовата връзка с Гърция да помогне от есента за получаване на газ от Азербайджан с около една трета по-евтин от сегашните цени

Страните от ЕС трябва веднага - още от 1 август, да намаляват потреблението на природен газ с 15% (еквивалент на 45 млрд. куб. м годишно). Този режим на пестене ще продължи през целия отоплителен сезон до 31 март 2023 г. При особено остра криза Европейската комисия може да обяви тревога на ниво ЕС, налагайки задължително свиване на използвания газ от всичките 27 страни членки.

Това са част от предложенията на Еврокомисията в представения днес Европейски план за намаляване на търсенето на газ. Ако бъде одобрен от страните, той ще помогне да се натрупат газови резерви преди да е дошла зимата, както и да се управлява газова криза, ако Владимир Путин реши да продължи със силно ограничени доставки или напълно ги спре. В съобщението от Брюксел директно се говори,че Кремъл използва износа на природен газ като оръжие и почти половината държави от ЕС вече са засегнати.

Незабавните действия ще намалят с поне една трета отрицателния ефект за БВП чрез избягване на непланирани действия в бъдеща критична ситуация, смятат в Брюксел.

"Знаем, че днес е 147-ят ден от войната срещу Украйна, но месеци по-рано Русия започна да намалява доставките за Европа. Днес 20 от държавите са засегнати в различна степен от спрени доставки. Русия ни изнудва, използва енергията като оръжие и Европа трябва да е готова за тотално спиране на газа", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, на брифинг.

Знам, че отправяме голямо искане към страните членки, но можем да се справим, само ако сме заедно, каза Урсула фон дер Лайен.© audiovisual.ec.europa

Това е законодателно действие на Комисията, с което се определят мерки, принципи и критерии за координирано намаляване на потреблението. Част от тях е определянето на конкретна цел за всяка държава с колко и как да намали с 15% потреблението в продължение на осем месеца и напътствия за изработването на съответните национални планове. Става дума за фокусиране върху заместването на природния газ с други горива и цялостно пестене на енергия във всички сектори.

"Целта ни е да защитим доставките за домакинствата и най-важните потребители като болници, ключови производства на основин продукти и услуги, веригите на ЕС за доставки и конкурентността", се казва в съобщението.

"Всички потребители, обществени администрации, домакинства, собственици на обществени сгради, доставчици на енергия и производители могат и трябва да предприемат мерки за пестене на газ."

Новата регулация, предложена от Европейската комисия, се позовава на конкретен текст (Член 122) от Договора за функциониране на ЕС, засягащ единния пазар:

"Без да се засягат останалите процедури, предвидени в Договорите, Съветът, по предложение на Комисията, може да вземе решение, в дух на солидарност между държавите-членки, относно мерките, съобразени с икономическата ситуация, и по-конкретно ако възникнат сериозни затруднения при снабдяването с определени продукти, а именно в областта на енергетиката.
Когато дадена държава-членка изпитва трудности или е сериозно застрашена от тежки трудности, причинени от природни бедствия или извънредни обстоятелства извън нейния контрол, Съветът, по предложение на Комисията, може да предостави, при определени условия, финансова помощ от Съюза на съответната държава-членка. Председателят на Съвета информира Европейския парламент за взетото решение."

"Живеем във времена на големи изпитания, Путин използва газа като политиеско оръжие и ЕС трябва да отвърне с политическо решение. Той се опитва да посее раздор помежду ни, ние можем да се справим, като защитаваме европейската солидарност", каза Франс Тимерманс, зам.-председател на Европейската комисия.

Ако нищо не направим и тотално спрат руските доставки, със сигурност ще има дефицити, които ще засегнат абсолютно всяка страна, тъй като ще пострадат обвързаните помежду си икономики на единен пазар, каза Тимерманс.© audiovisual.ec.europa

Ако нищо не направим и тотално спрат руските доставки, със сигурност ще има дефицити, които ще засегнат абсолютно всяка страна, тъй като ще пострадат обвързаните помежду си икономики на единен пазар, каза Тимерманс.

Какво е "Съюзна тревога" и как се задейства

На същото основание се предлага Еврокомисията да получи правомощия да обявява (след консултиране с държавите членки) на "Съюзна тревога" относно доставките на газ. С нея ще се налагат задължителни съкращения за всички страни:

- задейства се, когато има значителен риск от остър недостиг в газовите хранилища или изключително голямо търсене на газ;
- до септември 2022 г. държавите трябва да обновят плановете си за извънредна ситация в енергетиката, за да покажат как възнамеряват да постигнат целта за намалено потребление;
- на всеки два месеца трябва да се изпращат до Европейската комисия национални доклади затова докъде е напреднал процесът;
- държавите членки, искащи помощ от газови доставки по линия на европейската солидарност, трябва да демонстрират какво точно да предприели за намаляване на търсенето вътре в страната.

При остра криза Европа ще трябва да отвори централи на въглища, петрол и ядрено гориво.© Reuters

Страните членки могат да стимулират пестенето на енергия в производството с аукциони или търгова система за енергийни доставки.

Временна кризисна рамка за държавната помощ, одобрена от Комисията днес, позволява правителствата да предлагат компенсации.

Европейската комисия ускорява и работата по разнообразяване на доставките, включително съвместните покупки на газ. Днес Урсула фон дер Лайен заяви, че тази категория доставки вече е увеличена с една трета.

Всяко количество природен газ, спестен това лято, е енергия, съхранена, за да е достъпна през зимата, призовават от Еврокомисията. Днешното ѝ предложение е резултат от консултации със страните членки и бизнеса и цели изпреварващи мерки, които да намалят щетите.

Как се определя кое е важно

В текста се признава, че приоритет би трябвало - където е възможно да се дава на преминаване към възобновяеми или по-чисти източници, "но може да се наложи включване на въглищни, петролни и ядрени мощности за извество време, като така се избягва дългосрочното завръщане към този вид енергия.

• Обществено значими - сектори, включително здравеопазване, храни, безопасност, сигурност, рафинерии и отбрана, както и предоставяне на екологични услуги;

• Трансгранични вериги за доставки - сектори или индустрии, предоставящи стоки и услуги от решаващо значение за гладкото функциониране на веригите за доставки в ЕС;

• Повреждане на инсталации - да се избегне ситуация, в която не могат да възобновят производството без значителни забавяния, ремонти, регулаторно одобрение и разходи;

• Възможности за намаляване на газа и заместване на продукти/компоненти - степента, до която индустриите могат да преминат към вносни компоненти/продукти и степента, до която търсенето на продукти или компоненти може да бъде задоволено чрез внос.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    20 Юли 2022 13:55ч.

    Аз викам да си сключим ния един нов, дългосрочен договор с Газпром, пък вия ДГД!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    20 Юли 2022 14:27ч.

    М-даа! Инфантилно поведение в стил "От студ умри, гъзар бъди"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След всички евродрънканици руснаците подават газ по Сев Поток

    21 Юли 2022 7:43ч.

    Разбира се, на тия, които си плащат в рубли. И? Какво правим сега?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Това са част от предложенията на Еврокомисията в представения днес Европейски план за намаляване на търсенето на газ"

    20 Юли 2022 13:56ч.

    Най-изисканото, което миже да се каже в случая: Абе що си не @@@@@ @@@@@@@!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мумбаса

    20 Юли 2022 15:44ч.

    Каним европейците да дойдат на топло в Африка, ние ще ги сменим в Брюксел успешно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    20 Юли 2022 13:58ч.

    Училищата броят ли се за важни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Незнайко

    20 Юли 2022 14:02ч.

    България ще свие разхода на газ със 100 %. Вече е гарантирано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    20 Юли 2022 14:04ч.

    ЕС и населението му не е заложник на Русия, а на една малка група от оядена и нагла либерална сволоч, която е посочена да "управлява" ЕС от името на САЩ. Отоплението ще бъде най-малкия проблем на тази леля през зимата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Юли 2022 23:26ч.

    Не е за вярване какви ДЕБИЛИ управляват ЕС и германия в частност! Пиредставете си, пред вас има един огромен здрав мъжага и вие започвате да го удряте където сварите. Той в началото не ви обръща внимание, но трябва ли да се надявате, че това ще е все така? Накрая той се ядосва и ви тегли един тукат в мутрата! Я гледай ти каква изненада!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Юли 2022 23:30ч.

    И вие паднали на земята започвате да се оплаквате, как този който искахте да смачкате с удари представвете си ви ударял и то така, че сте се пльосналки на земята! Как можело тава не е по правилата, които вие сте измислили, че вие ще го биете, а той няма право да ви отвърне със същото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Юли 2022 23:35ч.

    Как ще наречете такова поведение? Не е ли дебилно? Тези идиоти бият по Русия, както могат. Заплашват я както се сетят, пращат всякакви оръжия и муниции в украйна и сега изведнъж, когато тя им отвърна частично, крещят, как лошата Русия им отвърнала, като използвала газа като оръжие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не разбрах - сега или веднага?! Евала на "еврокомисията"!

    20 Юли 2022 14:19ч.

    Европа никога не е имала по-мъдри политици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    20 Юли 2022 14:25ч.

    Всичко с тази т.н. газова криза е толкова фалшиво и изкуствено, че вони от хиляди километри.. жалко, че хората са крайно затъпяли и страхлив и не виждат как политическите проституки от Европа и България ги лъжат, крадат, мамят и бавно сготвят потривайки щастливо ръце, че планът им върви по като по часвоник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    20 Юли 2022 21:56ч.

    Подкрепям мнението. ЕС е политически импотентен. САЩ се борят за оцеляването на господството на Долара си и атакуват Еврото, затова Европа страда и ще бъде изсмукана от САЩ под най-различни предлози.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Червен Син

    20 Юли 2022 14:28ч.

    Потреблението да си го свиват там зелените, вегани, с по няколкото пола, дето и без друго искат да живеят природосъобразно. Ние от консервативна България, ще си харчим колкото си искаме. Като свърши, защото некви лекенца не искали да плащат в рубли, просто ще сменим правителството и ще си живеем като бели хора. Маймуните от колективния запад да го духат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    20 Юли 2022 14:32ч.

    Вън от ЕС и няма да има никакви тревоги.Абе що все още вярвате, че разтеж;развитие, просперитет е свързан с ЕС. Това е заблуда. БГ е просто територия за ресурси за ЕС.Никога никога никога в БГ няма ЕС да допусне производство с висока принадена стойност.На ишлеме, дребни нещица, помощни производства...и толкоз.Нищо от това преди 1989 няма да видите повече.Емигрирайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От стара коза пръч

    20 Юли 2022 21:46ч.

    А, ние е ли по-разумно и целесъобразно да ги принудим тях да емигрират в Канада и ФАЩ, а ние тук да си уредим държавата по наш, български вкус и интерес?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смерш

    20 Юли 2022 14:34ч.

    Всеки с останал малко мозък вече се пита защо ни е ЕС. България за членството в ЕС е платила 18 млрд. получила 22… заем. Само с АЕЦ Козлодуй щяхме да сме на +, а да не говорим за златни мини, газов и петролен транзит, рафинирани петролни продукти и земеделие. Но понеже сме си колония си се натискаме при господаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    20 Юли 2022 14:38ч.

    НАГЛЕЦИ! Да ви имам демокрлацята и всичките измишльотини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    20 Юли 2022 14:51ч.

    Аз пък си мисля, че спешно всеки един от нас трябва да вземе по една сопа и да я стовари върху гърбовете на тия хрантутници и некадърници! Само и единствено така могат да се оправят нещата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Що бе говеда

    20 Юли 2022 15:09ч.

    Ме триете?2-3 човека в България пишехме ,че воната в Украйна е неизбежна.Разузнаване,данс,правителство бяха МНОГО ИЗНЕНАДАНЕ.Що триете като пиша че вървим към общоевропейска война.Що бе?Пиша и на кого се позовавам-Кадиров!Не беше ли същия дето предупреждаваше Украйна как ще свърши?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    20 Юли 2022 15:14ч.

    закриване на нато и ес и никои няма да студува и гладува докато сме в тези блокове и хрантутим 700 безделника в ес и не знам колко в нато ще има да си патим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Юли 2022 15:18ч.

    Който имаше глупостта да сключи договор с рубли пак не получи газ, а иначе тука рубладжиите ореваха орталъка, че имало рубли - имало газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-прост си отколкото можеш да си представиш

    20 Юли 2022 15:33ч.

    Който има договор и плаща по новата схема ПОЛУЧАВА газ. Намалява и ще стигне до НУЛА допълнително подаван газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Юли 2022 16:26ч.

    Какъв е тоя договор, който се определя от маясъла на др. Путин, бе Мунчо ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • другарю Костов

    20 Юли 2022 16:47ч.

    Спри да дрънкаш дежурните си простащини и марш бе, серсем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    20 Юли 2022 15:20ч.

    Тези семпли хорица с основни занимания ровене във вагини и литературни вечеринки що не се заемат с основните си професии .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Toм Сойер

    20 Юли 2022 15:24ч.

    Европа е управлявана от невероятни дебили, точка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лято е

    20 Юли 2022 15:30ч.

    Веселбата ще приключи когато застуди. Който има пари ще се грее и ще яде, който няма … да си има. Япония е купила втечнен газ на невероятно висока цена и ще го получи есента. Което ще рече - цената ще се покачи толкова, че някои ще се озъбят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    20 Юли 2022 15:39ч.

    Правилното е доозъбят.Българските пенсионери и без това студуваха.Сега ще са и гладни.Е само една зима.Няма да векуват я! 15% от хайвера на Урсулка ще останат още 85%.!5% по Нула си е Нула.Дотук добре.Ама хляба вече е 2 пъти по скъп?При Пешо инфлацията вече е 100%.Което значи 1месец глад и студ.А те му трябват 3дена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дамите с кученцата и с отрочета с dreadlocks на скутери

    20 Юли 2022 17:37ч.

    не могат да си представят какво е положението на връстниците им извън "богопомазаните". Хората МРАТ. Пенсионери по възраст и по болест, сами, защото децата са по гурбет... намерен паднал не се знае откога... намерили я в къщи съседи като виждат, че не излиза... Тoва слушаме на рапорта всяка сутрин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    20 Юли 2022 15:32ч.

    Вчера в едно руско предаване казаха, че газът за Европа не е пуснат, тъй като турбината още не е пристигнала заради тъпите им санкции. Европейците наистина ли са в паника или разиграват театро? Хранилищата им са пълни над 60%, а при нас при хранилище 34 или 37% Асенчо, който спря руския газ се готви пак да ни управлява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали са срок до 26 юли да се съгласят енерг министри

    20 Юли 2022 17:38ч.

    .........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    20 Юли 2022 15:46ч.

    Докато на Запад охолството може да се съкрати с 15% да съкратиш военновременната дажба на концлагериста на изток е смърт!Не го ли разбират?И защо бедния да се жертва за богатия?Сега ''украинците '' ще мрат заради янките!Тяхна работа.Не виждам защо да мрем заради ''украинците''Че руснаците ще ни превземели?То и турците да ни превземат ще е по добро от това/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължавате с тъпите си опорки

    20 Юли 2022 16:19ч.

    Янките били виновни украинците да мрат. Кой накара Путин да нападне? От миналата година се заподготвя, войски струпа, газа на Европа намали, ултиматуми изпращаше, как да се подредял света по негов вкус, все едно е световният повелител. Какви янки? Ще речеш, че те му дърпат конците? На него, великия вожд?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дранг нах остен

    20 Юли 2022 16:48ч.

    Дранг нах остен. Преведи си го и ще схванеш защо са янките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вождът-въстаник с/у опорките 16,19

    20 Юли 2022 17:02ч.

    Уникално и едновременно тъжно! Езиково, граматически и правописно сте съставили един безукорен постинг, но като човешка прозорливост, разсъдливост и зрялост сте кръгла нула - изцяло жертва на най-примитивната пропаганда. Повествоваването издава иначе идиотите, които се изявяват само заради интерес, но вие сте истинското разочарование!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Кой накара Путин да нападне?"- Политическата ситуация в света и конкретно в Украина след преврата 2014.

    20 Юли 2022 17:51ч.

    Ако преди 8 години сте били още невръстна поетеса (което не ми се вярва) - Янукович отстъпи на протестите, подписаха гаранции със външните министри на Германия, Полша и пр, че ще има предсрочни избори... и на другия ден беше свален чрез преврат. Първият закон на узурпаторите беше за забрана на руския език...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bulexit

    20 Юли 2022 16:06ч.

    BULEXIT , веднага !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Юли 2022 16:26ч.

    Няма Булекзит. Персонално се изнасяйте към Матушката, дават земи около Мариопул и руски паспорти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крадецо на никове

    20 Юли 2022 17:11ч.

    Не позна. тука по нашите земи махаме ваджешкото американско иго и Русия отново да заповяда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И като се изнесем тия дето работим, преподаваме,

    20 Юли 2022 17:40ч.

    лекуваме и пр какво ще правиш бе, Тиквоч. Кой ще те полива?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти мое да пъдиш

    20 Юли 2022 18:07ч.

    Бълхите от гащите си. Българите сма тук и ще останем тук, а козяшките мекерета бавно и сигурно се приближават към местната Специална Военна Операция. Ще им се калибрират козяшките мутри, няма начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бюрократ

    20 Юли 2022 16:16ч.

    Защо нямаше обща тревога 2014? Защо нямаше трвога когато България беше отрязана от газта (докато всички други - не)? Обща тревога = немците ги хвана шубето, че ще си пишат и спазват правила и директиви на студено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    20 Юли 2022 16:32ч.

    щото "Дайте да дадете!", както е писал Колегата по-горе за итзочно-европейският концлагер не се предвижда друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    20 Юли 2022 16:45ч.

    Тия ме върнаха в добрия стар соц. Икономии, свиване на потреблението, саможертви всякакви - в името на главната идеологическа цел - да мразим врага (Русия) и да му покажем, че сме правилната страна на историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи , таз ни ми мязъ

    20 Юли 2022 17:10ч.

    дъй почнълъ да са къпи идин път у месица ма сички санкИлоти ша тряълу да са къпат дор два пъти у гудина кът аргатити ино времи. На Гиргьофден кът са цанят и на Димитруфден кът ги натири чурбъжиътъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе софиянци имат опит от Янчулевото кметуване

    20 Юли 2022 17:43ч.

    с дефицита на вода. Тогава Тиквите ("уфси", бандеровки и пр) обясняваха, че комунягите нарочно източили язовир Искър - да няма вода за Синя София...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Юли 2022 17:10ч.

    Ква тревога, защо тревога? Не трябва тревога, не на тревогите! Я ничего не понимайт! Нали искахме, като целокупен европейски народ, да покажем среден пръст на Жужо? Ми ето, човечецът ни помага - спира газа, даже по-рано, отколкото му бяхме казали. И ся, защо тревога? Вместо да гребем щастие с лъжици и черпаци - ний тревога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Юли 2022 17:14ч.

    Фрау фон дер Лайен ми напомня Наташа Ростова, когато казала на княз Болконски: "Княже, цяла седмица вървя след вас, за да Ви кажа, че изобщо не ме интересувате!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini96

    20 Юли 2022 17:25ч.

    Преди 40 години тоя филм с режима на тока сме го гледали!Та не могат да ни уплашат!Ама на следващите избори трябва да изметем всякакво Тикви,Чалги иразни преватизатори от мътните години и да изберем хора които ще краднат по малко и да се хванат да завършат АЕЦ Белене,че аман от айдуци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Режимът на тока тогава беше, за да се изнася

    20 Юли 2022 17:47ч.

    срещу валута. С тая валута купуваха разни работи - освен 15-20 мерцедеса за политбюро и министрите, милиони се инвестираха за западно оборудване на високо технологично ниво. После като много мъдри половината го пратихме за скрап...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що не ходиш в Дневник с плитките си лъжи, българянино. Не износ срещу валута имаше.

    20 Юли 2022 18:11ч.

    А имаше обективни икономически проблеми, породени от десетилетния икономически и военен натиск на световната капиталистическа система начело със САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    20 Юли 2022 18:25ч.

    факт е, че имаше износ на ток и съответно режим, както беше факт ограничението на потреблението в края на 70-те, да се върне по-голямата част от външният дълг, апропо какви нива достигна сега, а фона на умрял кон за икономика...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбира се, че имаше износ срещу валута

    20 Юли 2022 20:15ч.

    Както съм посочил, не е отивала за лукс и разхищения, а за инвестиции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дневник дискретно премълчава това, което прочетох в Politico

    20 Юли 2022 17:30ч.

    за принудителното спиране на газ за "второстепенните производства".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Юли 2022 17:40ч.

    Бе те мълчат като бити дупета и за тва, че днес в Египет Росатом започна строителство на АЦ - $30 млрд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    20 Юли 2022 18:08ч.

    4 блока по 1200 = 4800 мегаватa за 21 млрд долара

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    20 Юли 2022 17:31ч.

    Крайно време е да се ориентираме към БРИКС. В Лисичарника само някакви ограничения, някакви безумни правила на дементни старци. От ЕС сме взели 22млрд. а сме внесли 18млрд. Само, ако не бяхме затворили енергоблоковете на Козлодуй, щяхме да сме изкарали с пъти в повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврозадругата

    20 Юли 2022 17:50ч.

    Длъжни сме да констатираме некрасивия и недостоен факт,че Krippen Ursel хич не е скромна в исканията си. На подобно поведение французите казват ”Vouloir le beurre, l'argent du beurre et l’cul d’la crémière”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фрапантно :)))))))))))

    20 Юли 2022 17:54ч.

    ..........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    20 Юли 2022 19:11ч.

    лбгтм+клуб без ток и газ в какво трябва да прераства в полунощ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    20 Юли 2022 19:21ч.

    За да не финансираш Путин, заставаш под душа, пускаш само студената вода и докато зъзнеш под ледения душ крещиш "Така ти се пада, Путин".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един Двама

    20 Юли 2022 19:26ч.

    Има толкова забравена романтика в светлините на восъчните свещи. Представете си само ЕП заседава на свещи, поднасят се френски сирена и италианско (кисело) вино, а Уруспия Лайнен премигва в полусенките завита в одеало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се чете така:

    20 Юли 2022 19:28ч.

    "Путин е виновен, че сме олигофрени и се навеждаме с г*за на запад и не смеем да гъкнем". Иначе той добре ги натроли, че (цитирам по памет) "европейците са любители на нетрадиционните отношения, включително и в енергетиката", та си получават заслуженото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нато, а ?

    20 Юли 2022 19:57ч.

    Тази е по проста и от хубавото Наде даже и от Борел. Тепърва ще ръси малоумия и глупотевини. Идва ред на ел.енергията, после на петрола ,инфлация до небето ,разпад и колапс. От къде се появи това същество, кой го избра . То абсолютно не разбира ,какво се случва и какво предстои за т.н. ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    20 Юли 2022 20:11ч.

    Повдига ми се от неадекватни, но дълбоко загрижени манипулатори. Ако не бяхте родила толкова много деца, госпожо, щях да ви кажа, че най-доброто ви действие в момента щеше да е да идете някъде и да се гръмнете. Вие сте един убедит символ на огром лъжа и фалшивост, която е оплела и задушава т.н. Първи свят. Многодетна майка, по професия акушерка, по занятие военен министър и висш администратор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    20 Юли 2022 20:16ч.

    Срещу тази са 85 процента от народите на планетата. Напомням, Китай, Индия,Иран,Ирак,Пакистан,Бразилия,Русия,Турция,Египет,Сирия,Северна Корея,Венецуела,Куба,Никарагуа , Саудитска Арабия,Монголия,Белорусия,Виетнам, Ангола, и още и още и още. Няма суровини, няма пазари, няма енергия. Явно става дума за медицински-психиатричен проблем,друго обяснение няма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    20 Юли 2022 20:39ч.

    Докато тая средно тъпа германска домакиня е начело ан ЕС, бял ден няма да видим!!! Лелке, изчезвай боклук американски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    20 Юли 2022 20:49ч.

    От СССР в ЕССР. ...При СССР България постигна своя най голям възход- и демографски ,културен,научен и промишлен. При ЕССР намаляхме с 3 милиона, изпростяхме, внасяме дори доматите си,никаква даваща висока добавена стойност промишленост.Вън от ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    20 Юли 2022 22:31ч.

    64 000 сътрудници на ЕК са си вдигнали заплатите а ние на свещи. Ти да видиш ценности ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Големите нации действат като гангстери, а малките като проститутки

    21 Юли 2022 0:08ч.

    Ние какви сме според вас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костилката трябва да се мери на подходящото място

    21 Юли 2022 1:48ч.

    Западът наложи необмислени санкции на Русия, без да е готов да понесе реверса от последствията за самия него. Когато си тръгнал да убиваш, трябва да си готов да умреш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 40 градусови жеги удариха Европа

    21 Юли 2022 1:52ч.

    Очевидно акушер-гинеколожката яко е слънчасала. Ако питаме нея, Путин ги праща тия жеги. Той ще да е, кой друг?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урсулка е

    21 Юли 2022 7:51ч.

    Американска подметка без никакво вече съмнение. Тази жена работи за интересите на ФАЩ а не на Европа. Напомням, лично тая дърта чанта по време на ковид кризата направи така, че само американски фирми доставяха ваксини. Същото ще стане и сега. Газа пак ще е руски но ще ни го продават З американски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    21 Юли 2022 9:38ч.

    Тази с фекалното име май още не вдявя какво се случва. Ако така върви след година-две Европа ще може да ползва газ само за пълнене на запалки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Федотов

    21 Юли 2022 9:42ч.

    Лельо Урсула,ти си много урсус баба,която вместо да гледа дичюрлюгата,тръгнала да дава съвети как да се справим с това или онова.Злобата,ненавистта ти към Русия,е изписана на всяко ъгълче върху зловещата ти физиономия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • hahaha

    21 Юли 2022 10:34ч.

    Лельо Урсула,ти си много урсус баба,която вместо да гледа дичюрлюгата,тръгнала да дава съвети как да се справим с това или онова.Злобата,ненавистта ти към Русия,е изписана на всяко ъгълче върху зловещата ти физиономия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    21 Юли 2022 12:03ч.

    Интересно, дали Европарламата ще си наложи някакви ограничения ВЕДНАГА?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече работещ беден благодарение на Кирчо

    21 Юли 2022 12:05ч.

    Както е тръгнало, майките в ЕС ще започнат да плашат децата не с Торбалан, а с Урсулището.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ннннн

    21 Юли 2022 12:50ч.

    Дилърката на ИИ ваксините със сигурност говори от опит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма любов за урсулета

    21 Юли 2022 12:56ч.

    Никой не обича тази женица, защото е толкова прозрачна и прозаична!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи