Джорджа Мелони съди Роберто Савиано за клевета - нарекъл нея и Салвини "мръсници"

Джорджа Мелони съди Роберто Савиано за клевета - нарекъл нея и Салвини "мръсници"

Пред "Франс прес" Роберто Савиано, спечелил си световна слава с романа "Гомор", заяви, че е бил обект на десетки жалби за клевета, но само жалбата на Мелони е стигнала до дело срещу него. Според него сега процесът срещу него отразява тактиката: "Сплаши един, за да сплашиш сто". 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Италианският журналист и писател Роберто Савиано, известен с борбата си срещу мафията, във вторник се явява в съда по дело за клевета, заведено срещу него от Джорджа Мелони по времето, когато тя беше лидер на малката опозиционна партия "Италиански братя", която днес е управляваща сила в Италия, предаде "Франс прес".

Делото е свързано със случай от декември 2020 г. Савиано бил помолен да коментира в италианска телевизионна програма смъртта на шестмесечно бебе от Гвинея по време на крушение на лодка с мигранти в Средиземно море. Тогава той упрекнал Матео Салвини, лидера на дясната партия "Лига", както и Мелони за тяхната позиция по миграционния въпрос. "Искам да кажа на Мелони и на Салвини, че вие сте мръсници. Как можахте?", заяви Савиано.

През 2019 г. Мелони каза, че корабите на неправителствени организации, спасяващи мигранти в Средиземно море, трябва да бъдат потопени, а Салвини по времето, когато беше вътрешен министър, възприе твърда линия срещу тези кораби и им отказа достъп до италиански пристанища.

Мелони заведе дело срещу Савиано, което сега ще започне в момент, в който правителството ѝ също възприе твърда линия срещу корабите на неправителствени организации, спасяващи мигрантите в Средиземно море.

Миналата седмица писателската организация "Пен интернешънъл" призова в отворено писмо Мелони да се откаже от иска си срещу Савиано. Според организацията, която защитава свободата на словото, делото би изпратило едно сплашващо послание на всички журналисти и писатели в Италия, които няма да смеят повече да изразяват мнението си от страх от репресии.

На делото Мелони ще бъде представена от адвоката Андреа Делмастро, който тя неотдавна номинира за заместник-министър на правосъдието.

Пред "Франс прес" Роберто Савиано, спечелил си световна слава с романа "Гомор", заяви, че е бил обект на десетки жалби за клевета, но само жалбата на Мелони е стигнала до дело срещу него. Според него сега процесът срещу него отразява тактиката: "Сплаши един, за да сплашиш сто". 

Савиано живее под полицейска охрана, откакто публикува романа си "Гомор", породил заплахи на мафията срещу него. 

Според групи, защитаващи свободата на медиите, подобни дела, като това на Мелони срещу Савиано, са символ на една култура в Италия, в която публичните личности, често пъти политици, сплашват журналисти с непрестанни процеси.

Италия е на 58-о място в класацията за свобода на медиите на "Репортери без граници" за 2022 г. и така се нарежда на последна позиция сред западноевропейските страни.

Савиано може да получи до 3 години затвор, ако вината му бъде призната.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Ми тя си изглежда като мръсница

    13 Ное 2022 12:51ч.

    Ма в добрия смисъл на думата ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубава работа

    13 Ное 2022 13:08ч.

    Каква клевета, то си е за нея комплимент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анита

    13 Ное 2022 14:06ч.

    Това е истинското лице на Мелони! Тепърва медиите ще пишат за "неочакваните" аспекти на дълбоката и същност. КАК МОЖА?! От толкова публични личности точно Робрто Савиано! Който е чел "Гомора", или е имал нерви и смелост да изгледа сериала, е наясно с всичко. За пореден път бедната, онеправдана, "мързелива" и "корумпирана" Южна Италия ще се окаже лакмус за дълбините процеси в италианската държавност и народопсихология. Явно Фалконе, Борселино и всичките "пчелички" от максипроцесите са били напразни?! Недостатъчни?! Смехотворни идеалисти в този свят на взривени тръбопроводи, стратегически мостове и хищни сателити? Горкият Роберт Савиано! Тази измъчена душа, който преди да стане журналист и общественик си остава човешко същество. Абсолютно автентичен и импулсивен: както при защитата на мигрантите, така и при написването на "Гомора". Преди е извършил една, единствена фатална грешка: НАПИСАЛ Е ЦЯЛАТА ИСТИНА.И е бил осъден от враг, който не прощава и не забравя. Сега застава срещу друго мощно торнадо: новите спасители на Италия, гаранти за цивилизацинен избор и ДНК идентичност. Наистина ли някои хора, като Савиано, никога не си научават уроците и настъпват постоянно една и съща лопата? Лош късмет? Съдба? Не вярвам. По-скоро тази жена не знае с какъв кибрит си играе, изправяйки се срещу Савиано. Ако всичко е съзнателно и радикализмът и тепърва ще набира скорост, няма да се учудя ако вече работи за идеите на Умберто Боси: бавно, тайно, незабележимо, но последователно. Все пак Салвини е неин партньор, а вратите на Ада се намират в Сицилия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на Джорджа!

    13 Ное 2022 15:03ч.

    Forza Meloni! Не отстъпвай! Италия на италианците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каквото търсил, това намерил

    13 Ное 2022 16:02ч.

    Защо си пъха човката навсякъде? Като знае за мафията, не значи, че знае за всичко друго. Защо несе застъпи за изнасилените от мигранти италиански жени?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снита, заминавай за африка, там има много хора спасяване

    13 Ное 2022 15:02ч.

    Горкият Роберт Савиано? решил да си прави пиар с 6-мес бебе.... Евтин и бърз ПИАР става с мигрантите, ах милите мигранти, които изнасилват италиански момичета и са първите трафиканти на наркотици... КОЙ ще каже: ГОРКИТЕ италиански деца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затворете пристанищата на Италия

    13 Ное 2022 15:08ч.

    Стиг толкова търговия с трафик на мигранти. Заляха страната с псох6ически нестабилни и травмирани хора, които си изкарват яда и проблемите върху италианците. Стига! BASTA!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aнита, иди да служиш в мигрантски лагер

    13 Ное 2022 15:15ч.

    покажи на дело, не на клавиатурата, прави каквото говориш, или млъкни... Иди при мигрантите влагера и се грижи за тях и децата им. Тогава може да разбререш нещо. ... А сега нямаш Грам милост към своите сънародници....Ти не си българин/ка, а долен платен нео либерал трол. ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сплашване на журналистите?

    13 Ное 2022 15:24ч.

    А последните години има ли журналистика? Либералите политици я убиха, главатарите на социалните мрежи наложиха цензура невиждана дори в комунизма, повтарят в един глас Линията на Партията... И сега някой от горните се загрижул за " сплашване" щото идва като изненада съпротивата от тия, които трябваше да мълчат и да маршируват с песен славеща либералите....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мелони и Салвини и, дръжте се, хората са с вас!

    13 Ное 2022 15:28ч.

    Българите сме в вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой е Умберто Боси, от когото Анита се страхува

    13 Ное 2022 16:10ч.

    https://www.bulgaria-italia.com/bg/bg_news/news/00096.asp

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди 20 години, 2022

    13 Ное 2022 16:15ч.

    Умберто Боси нарече пред шефа си Европейския съюз фашистка и сталинистка организация. На Умберто Боси принадлежи такъв словесен бисер срещу левицата като "народите трябва да се обединят срещу опитите на новоякобинците в Брюксел да смажат идентичността, етносите и областите”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дасе чете: преди 20 години, 2002

    13 Ное 2022 16:17ч.

    https://www.bulgaria-italia.com/bg/bg_news/news/00096.asp

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    13 Ное 2022 16:48ч.

    А на някои хора явно им се живее в света описан от Мишел Уелбек в “Подчинение”. За щастие като чели засега Италия е по-далече от него, в сравнение от някои от западноевропейските си съседи. А пък за каква свобода на журналистиката, щом като всеки който не се движи в правилните позиции очертани от Демократическата партия на САЩ и нейните медии е обявяван за по лош от сатаната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, за списувачити ут

    13 Ное 2022 17:01ч.

    ПЕН клуп “мръсницъ” са явава “мнение” кует тряъ са заштитава а не уличнъ пупържня

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи