Джорджа Мелони разкритикува плановете за подялба на ръководните постове в ЕС

Джорджа Мелони разкритикува плановете за подялба на ръководните постове в ЕС

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони разкритикува плановете за подялба на ръководните постове в ЕС между трите големи групи в Европейския парламент, предаде Ройтерс. Това не взима предвид желанията на хората, които гласуваха изборите за Европейски парламент по-рано този месец, аргументира се тя. Споразумението предвижда оставането на Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия, бившият португалски премиер Антонио Коща да стане следващият председател на Европейския съвет, а естонската министър-председателка Кая Калас да оглави Европейската служба за външна дейност.

Германският канцлер Олаф Шолц междувременно потвърди, че трите водещи политически групи в Европейския парламент са постигнали съгласие за разпределение на ръководните постове в ЕС, като ще номинират Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на ЕК. Сделката ще бъде представена днес за одобрение от лидерите на страните от Европейския съюз, които ще се съберат на двудневна среща в Брюксел. Тя означава приемственост и запазване на властта на проевропейските фракции въпреки рязкото нарастване на подкрепата за крайнодесните и евроскептичните партии на изборите за ЕП, отбелязва Ройтерс.

"Не ми се струва, че досега има готовност да се вземе предвид това, което гражданите са изразили на изборите", каза италианската министър-председателка пред долната камара на парламента. Тя добави, че партиите, които са увеличили политическата си подкрепа на последните избори, трябва да бъдат взети предвид в преговорите. Джорджа Мелони разкритикува Европейския съюз като го нарече "бюрократичен гигант", който налага множество несъстоятелни правила. В речта си пред Камарата на депутатите в Рим тя призова Европейската комисия да обмисли възможността да превърне намаляването на бюрокрацията в свое стриктно задължение. Според нея това би помогнало да се разчисти административната "джунгла" и би било сигнал за промяна. "Усещането е за един съюз, който се намесва твърде много в аспектите на всекидневния живот", посочи тя.

Партията "Италиански братя" на Мелони е водещата сила в групата Европейски консерватори и реформисти в Европейския парламент. Тя спечели най-много гласове в Италия. 

"(Институциите на ЕС) са замислени като неутрални структури, поради което са в състояние да гарантират (равнопоставеност между) всички държави членки, независимо от политическия цвят на правителствата на тези държави членки", заяви Мелони. Дипломати заявиха, че Фон дер Лайен може да потърси подкрепата на Мелони, като предложи на Италия влиятелен ресор в новата Европейска комисия, отбелязва Ройтерс.

Италия, Унгария и Словакия все още не са одобрили споразумението, за което беше съобщено, че е било постигнато между Европейската народна партия, социалистите и либералите относно водещите постове в ЕС, поясниха европейски източници, цитирани от АНСА.

"Досега три страни не са дали съгласието си по споразумението за назначенията. Това са Италия на Джорджа Мелони, Унгария на Виктор Орбан и Словакия на Робърт Фицо", заяви източникът. Той изрази надежда, че Мелони в крайна сметка ще бъде убедена да подкрепи сделката и че е имало много контакти между лидерите на 27-те страни членки, за да се постигне едно добре балансирано споразумение.

Същевременно испанската медия А Бе Се съобщи, че испанският премиер Педро Санчес отменя участието си в срещата на върха на ЕС Брюксел утре заради кончината на тъста му - Сабиниано Гомес Серано, който е баща на съпругата му Бегоня Гомес. Санчес е делегирал гласа си на заседанието на евролидерите на германския канцлер Олаф Шолц.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Ретранслатора

    27 Юни 2024 8:17ч.

    Не става ясно какви са мотивите на Джорджа?! Политическото говорене не подлежи на коментар, но предвид събитията при избора на Лайен, Калас, в които Джорджа бе елеминирана и не участва се остава с впечатлението, че протестът и е продиктуван от неучастието й!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    27 Юни 2024 8:27ч.

    Точно 👍Ще дадат някаква синекура на левия ѝ ташак, който е с две лица и двете си ги мие в бидето, и дотам ще е бунтът на Мелони. То и друго няма как да се очаква, отчитайки че и тя е същата куха лейка като урсулата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    27 Юни 2024 9:47ч.

    По темата от Г.Марков - https://pik.bg/%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%87%D1%83%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81-%D1%82%D0%B2---%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%B1%D1%82%D0%B2-news1235783.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    27 Юни 2024 10:25ч.

    Е, как да не става ясно? Ясно си е отвсякъде: "Не ми се струва, че досега има готовност да се вземе предвид това, което гражданите са изразили на изборите". От туй по-ясно, няма накъде. Мелони не се заяжда персонално с Урсула, а посочва принципна неадекватност на договорилите се. С други думи, тя пита: "За къв чеп правихме избори?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    27 Юни 2024 10:27ч.

    "(Институциите на ЕС) са замислени като неутрални структури, поради което са в състояние да гарантират (равнопоставеност между) всички държави членки, независимо от политическия цвят на правителствата на тези държави членки" - това също е много силна критика - очевидно казва, че това сега не е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • блокиран

    27 Юни 2024 8:18ч.

    "...който е баща на съпругата му Бегоня Гомес." - е, това вече го не верваме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    27 Юни 2024 10:04ч.

    Вземат пример от Чалгария, където така се прави реалната политика !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северомакедонец

    27 Юни 2024 8:41ч.

    Егати узурпацията, Санчес дльжностно лице, не праща заместник, а си делегира гласа на представител на чужда дьржава все едно му е лична прония представителството и премиерстването .... След античната педерастия Европа се врьща кьм варварските конунги и феодализма....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди изборите във Франция НЕ може да се избира шеф на ЕК

    27 Юни 2024 8:42ч.

    Значи при 450 милиона население на Европейският съюз няма други достойни човеци за да заемат постовете в ЕК - ЕП - СЕ ...., които да носят промяна и ПОДОБРЯВАНЕ на битието на европейците. Сал една Урсула фон дер Лайен е незаменима и трябва да повтори щефския пост. ЗАЩО ФРАУ УРСУЛА НЕ СЕ ОТКАЖЕ САМА, ДЕМОКРАТИЧНО ДА ОТСТЪПИ ПОСТА ШЕФ на ЕК и други способни хора да ръководят Европа? Егоистично и нахално е да се кандидатира за втори път, трябва и морал и култура на европейската общност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    27 Юни 2024 8:45ч.

    Какъв морал в урсула и сие? Те са там да лапат, докато не увиснат по брюкселските дървета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ескюзе моа

    27 Юни 2024 10:53ч.

    Морал и култура от американска еврейка!? (не е трудно да се досетиш каква е щом е протеже на Лайнотръмп)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мелони: Да се разчисти административната "джунгла" в ЕС

    27 Юни 2024 8:57ч.

    "... да се разчисти административната "джунгла" и би било сигнал за промяна. Усещането е за един съюз, който се НАМЕСВА ТВЪРДЕ МНОГО в аспектите на всекидневния живот", посочи тя." .... Намесата в ежедневния живот, както казва Мелони, означава диктат, т.е. управлението на ЕС се превръща в режим ограничаващ правата и свободите и възходящото развитие на народите с "оръжието" - мигрантската паплач!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето ви пример за върховна наглост

    27 Юни 2024 8:57ч.

    ЕК глобява компания с 15.9 милиона евро (0.15% от оборота) заради... ИЗТРИВАНЕ на СЪОБЩЕНИЯ от ТЕЛЕФОНИТЕ по време на разследване. Новината е от преди 3 дена. В същото време Урсула, вместо да я разследват, се готвят да я назначат за втори мандат. Това ако не е наглост и подигравка с почти 500 милиона човека, не знам какво е. Ето новината, прясно от източника: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_3435

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • A ето и коментара на комисар Вестагер по въпроса:

    27 Юни 2024 9:02ч.

    Съдействието с антитръстовите разследвания е от върховна важност. Разследваните компании трябва да гарантират, че служителите им не изтриват или манипулират служебни документи. Това включва и комуникации по мобилни телефони. Днешното решение да глобим IFF показва, че няма да толерираме никое действие, което може да повлияе на ефективността на нашето разследване и че твърдо ще преследваме и санкционираме всяко такова препятствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето за това ДойчеТелеком и ФрансТелеком

    27 Юни 2024 9:08ч.

    Дълги години бяха с мажоритарно ДЪРЖАВНО управление! По-добро от държавата като грижа, отговорност и защита за своите граждани няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франция под заплахата на мигрантите

    27 Юни 2024 9:02ч.

    Голямо изпитание са мигрантите за Европа. Ето статия с цитати на влиятелна организация във Франция. ....... "Заселването на Франция от "извънземни" (неевропейски) народи е ПОЛИТИЧЕСКИ и РЕЛИГИОЗЕН ПРОЕКТ, който причинява огромни загуби на нейната икономика, което е урок за всяка държава, където глобалистите също се опитват да реализират подобни планове. Въпреки това Великият магистър обяви всички критици на политиката за продължаване на МАСОВИЯ ВНОС на ИМИГРАНТИ за „ксенофоби“ и „расисти“. ..... Между другото, Гийом Тришар каза на своя митинг: „И така, нека всичко да бъде напълно ясно и заявено тук без двусмислие: масоните не са доволни от ксенофобията, откъдето и да идва, към расизма и антисемитизма на крайната десница. Тази расова идеология винаги ще предизвиква силното осъждане на масоните, тъй като те са силно УНИВЕРСИАЛИСТИ и следователно се ПРОТИВОПОСТАВЯТ на идеологиите на ИДЕНТИЧНОСТТА, откъдето и да идват." ...... Край на цитата. Националността се омърсява с лъжа, защо? .......... https://pogled.info/svetoven/evropa/vav-frantsiya-masonska-sekta-organizira-antiruski-mitingi.170710

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Пуси

    27 Юни 2024 9:10ч.

    Руският оперен курволяк Нетребко се развежда. https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/18279168

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курило

    27 Юни 2024 12:03ч.

    Копейкин пак ли смени пола,курволяк психично болен ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дървосекач

    27 Юни 2024 12:53ч.

    Баба Пуси е дупната с три игли. Податлива е на инфекции на половите органи, които трудно ще излекува. Без значение са писанията на тази форумка. Мирише на препражена цаца в гадно гранясало украинско oлио...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българина

    27 Юни 2024 9:36ч.

    все още помним , колко подредена и процъфтяваща беше европа ПРЕДИ ес. ЕС ще се разпадне когато всички държави спасят икономиките си с индивидуални решения и ще осъзнаят кой е причинителя на хаоса и упадъка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелените чорапи

    27 Юни 2024 9:48ч.

    Занимавайте с вашите съюзници, бе. В Нигер например е станало много страшно след освобождението. Всеки стреля по всеки, убива го и го яде. А колко северокорейски комунистически зомбита пъплят вече в Донбас не е истина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тротил

    27 Юни 2024 12:04ч.

    Копейкин пропаднал,наклон кой с какво да се занимава недей да даваш - днес ще събереш ли за тубичка лепило ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Л. Лазарова

    27 Юни 2024 10:06ч.

    А Диктатор ще назначат ли, та като оплескат работата с повече от същото да оправя ЕС?! И каква е тази "демокрация"-?сделки на тъмно и не избрано от европейците правителство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    27 Юни 2024 10:59ч.

    Ами, това е тя, демокрацията. Друга няма. Затова Платон е казал преди 2300 години: "ДЕМОКРАЦИЯТА ВИНАГИ ВОДИ КЪМ ТИРАНИЯ!" - диалог "Държавата", книга VІІІ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • корпоративните похвати не са политика

    27 Юни 2024 10:39ч.

    Даже корпорациите не ги управляват вече чак дотолкова мутренско-мафиотски, а евроколхозът в това отношение бие всички рекорди по шуробаджанашко менкане на разни к*рвички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    27 Юни 2024 11:29ч.

    Като осъмнем утре в Европейския Четвърти Райх, начело с Фюрер Фон Дер ЛайНен и официално започне Тратата Световна Война, отново в Европа, ще разберете! Но ще е вече късно... Жалко наистина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи