Джанет Йелън: Няма извинение за републиканците в Конгреса, които бавят помощта за Украйна

Джанет Йелън: Няма извинение за републиканците в Конгреса, които бавят помощта за Украйна

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън поздравява украинския премиер Денис Шмигал в края на съвместната им пресконференция във Вашингтон, 17 април 2024 г. Снимка: АП

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън заяви, че правителството на президента Джо Байдън е ангажирано с осигуряването на финансова и военна помощ за Украйна. Тя изтъкна, че "няма извинение" за забавянето на одобрението на тази помощ в Конгреса на САЩ от страна на представителите на Републиканската партия, предаде Ройтерс.

Йелън направи това изявление след срещата си със своя украински колега Сергий Марченко и премиера на Украйна Денис Шмигал във Вашингтон в кулоарите на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в американската столица.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Майк Джонсън съобщи вчера, че в долната камара на американския парламент пакетите от помощ за Украйна, Израел и Индо-тихоокеанския регион ще бъдат гласувани тази събота.

Йелън каза, че с Шмигал и Марченко са обсъждали съвместни първостепенни задачи, в това число глобалната финансова помощ за Украйна, напредъка в украинските реформи и руските задължения за изплащане на обезщетения заради водената от Москва война в съседната държава.

"Финансовата помощ от страна на САЩ е по-наложителна от всякога, тъй като е неразривно свързана с успеха на Украйна на бойното поле и способността на правителството да окаже жизненоважна подкрепа за своя народ", отбеляза Йелън. Тя припомни, че САЩ и техните съюзници са осигурили значителна помощ за Киев от началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.

Шмигал на свой ред призова за санкции срещу целия руски банков сектор и целия руски ядрен сектор, като същевременно подчерта спешната нужда от американската помощ за страната му.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Дъртата еврейка по-добре да се съсредоточи върху назряващия халит на САЩ. Там и е силата и добре се справя 😁

  18 Апр 2024 10:46ч.

  За тленните останки на бившата УССР има кой да се погрижи 😉

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фалит, не халит.

  18 Апр 2024 10:47ч.

  Дебели пръсти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  18 Апр 2024 11:40ч.

  убиици спрете оръжието за украина и израел преговори и мир стига вече смърт и мъка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти какво се обаждаш, нали не гласуваш, айде у лево.

  18 Апр 2024 13:19ч.

  на баба ти ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи