Джамбазки: Имам подозрения, че Кирил Петков е водил разговори да отстъпи от позицията за РСМ

Джамбазки: Имам подозрения, че Кирил Петков е водил разговори да отстъпи от позицията за РСМ

Евродепутатът Ангел Джамбазки изрази съмнения пред бТВ, че министър-председателят Кирил Петков е водил разговори около 24 май да се опита да отстъпи от българската позиция за РСМ.

„За да може след това на следващ съвет по общи въпроси, когато бъде попитам българският външен министър дали възразява да започнат преговори между република Северна Македония и Европейския съюз, да не възрази. Министър-председателят със сигурност е водил подобни разговори“, каза Ангел Джамбазки.

Евродепутатът очаква и в петък на изслушването на външния министър Теодора Генчовска да чуе обяснение.

„Очаквам адекватна информация и обяснение за това какво се е случило на срещата в Люксембург, какъв е воденият разговор, защото след като тази информация се появи, външно министерство си мълчеше, защо не излезе самият министър да обясни за какво става дума, а пускат прессъобщения. Излизат други лица да обясняват какво е станало, какво се е случило и защо трябва да научаваме тези новини от германския външен министър. На тази среща Генчовса се съгласи, че трябва да започнат преговорите за присъединяване на Албания и РСМ. Европа отдавна иска този въпрос да бъде разрешен, защото за пореден път представител на западноевропейските държави не споменава задълженията на република Северна Македония. Например да уважават правата и законните интереси на българите в република Северна Македония“, каза евродепутатът.

Той поясни и че България не е трябвало да признава преброяването в РСМ.

Според него премиерът фриволно борави с фактите и ако не защити националния интерес на България, може да сложи край на политическата си кариера.

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

 • 24-ти май - ден целуване ръка Папата

  14 Апр 2022 9:44ч.

  Пророкувам съвместна македоно-българска делегация при Негово Светейшество. Редът е правилен, тъй като Климент Охридски е македонец от Македония. За останалото можете да се досетите. На Негово Светейшество не се казва "не".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 24-ти май - ден целуване ръка Папата

  14 Апр 2022 9:46ч.

  Той всъщност Конекрацки точно това е казал, но в полит-коректен стил, който е труден за разбиране от необразованите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • славоукраинстващият умнокрасивитет - амо тоя Волгин как ги измисля, а?! Много чело, много знай, БЕ !

  14 Апр 2022 9:54ч.

  Трябва да се изясни по категоричен начин дали коалицията се крепи на заплахи от страна на партньорите, и това да бъде комуникирано по ясен и разбираем начин на суверена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • монах, монастир, монарх. Последно - моно или стерео?

  14 Апр 2022 16:22ч.

  Няма коментаторски интерес към тази важна новина. А тя означава, че правителството трябва да падне преди 24-ти май, за да няма кой да ходи да целува ръка на Папата. И също означава, че ако не падне до тогава - лошо, Гошо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи