Думите на Качински за жените и алкохола породиха критики и насмешки

Думите на Качински за жените и алкохола породиха критики и насмешки

В събота той обясни пред аудиторията си, че не подкрепя "много ранното майчинство", защото жената първо трябва да узрее, за да стане майка. Но, ако жените злоупотребяват с алкохол до 25-годишна възраст, то това "не вещае нищо добро в тази област". Политици от опозицията, както и много други критици обвиниха 73-годишния Качински, който е стар ерген, че не е наясно със ситуацията.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Лидерът на управляващата в Полша политическа партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински предизвика гневни критики и вълна от шеги с твърдението си през уикенда, че ниската раждаемост в страната се дължи отчасти на прекомерната консумация на алкохол от младите жени, съобщи Асошиейтед прес. 

Политици от опозицията, както и много други критици обвиниха 73-годишния Качински, който е стар ерген, че не е наясно със ситуацията. Те също така твърдят, че Качински, най-влиятелният политик в Полша от 2015 г. насам, лично е отчасти отговорен за ниската раждаемост в 38-милионната централноевропейска страна.

Критиците изтъкват на преден план ограниченията върху абортите, които обезкуражават някои жени въобще да забременявят. Други отбелязват трудностите, които младите хора срещат при създаването на семейство поради нарастващите разходи в страната, в която инфлацията вече е почти 18 процента. 

Качински изрази твърденията си през уикенда, докато пътуваше из страната, в търсене на подкрепа за партията си преди парламентарните избори догодина. В събота той обясни пред аудиторията си, че не подкрепя "много ранното майчинство", защото жената първо трябва да узрее, за да стане майка. Но, ако жените злоупотребяват с алкохол до 25-годишна възраст, то това "не вещае нищо добро в тази област".

Тези твърдения предизвикаха както редица шеги, така и множество критики.

Когато един от представителите на правителството заяви в телевизионно предаване, че влиянието на алкохола върху раждаемостта всъщност е легитимен въпрос за обсъждане, депутатка от опозицията отвърна: "Това не е дебат, а обида към полските жени".

Традиционно римокатолическата страна вече имаше един от най-строгите закони за абортите в Европа -преди 2020 г. абортите бяха разрешени само в много малко случаи. След това ново решение постанови, че жените повече нямат право да прекъсват бременност, когато плодът има сериозни аномалии и няма да е жизненоспособен след раждането.

Това предизвика най-масовите протести в Полша през последните десетилетия. Оттогава насам има случаи на починали бременни жени, въпреки че според действащия закон рискът за живота на жената е законно основание за аборт. Защитниците на правата на жените твърдят, че до такива случаи се стига, защото лекарите се страхуват да прекратят бременността, дори когато животът на жената може да бъде застрашен, опасявайки се, че така попадат по ударите на закона.

"Дали Ярослав Качински е безскрупулен, подъл циник, или е психично болен?", попита депутатка от опозицията.

Лидерът на "ПиС" се защити като каза, че "един честен политик, ако знае подобно нещо, трябва да говори за него".

Източник: бТА

 

 

Коментари

 • Истината боли

  07 Ное 2022 19:16ч.

  Мъжете и жените пушат, пият и се дрогират от тийнейджъри. Много жени са с направен аборт/-и в младостта си. Като наближат 40 г. се сещат за деца и семейство, но вече са с износени организми и нещата не се получават. С триста зора се сдобият с едно болнаво дете чрез инвитро процедури. После се оплакват по медиите, че системата ги убива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъжете и жените добре

  07 Ное 2022 20:00ч.

  а останалите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг Доктор

  07 Ное 2022 20:43ч.

  В общи линии Качински е прав . Констатирал е медицинските факти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само тези

  07 Ное 2022 22:11ч.

  Присмиват му се само тези които не са виждали пиян поляк и пияна полякиня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • те са аристократични

  08 Ное 2022 8:22ч.

  Половината украинци имат по една полска баба и затова са много бели хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А % от нашите семейни двойки

  08 Ное 2022 8:26ч.

  с проблеми с възпроизводството? И тук не се пие до загуба на съзнание... Други са причините за безплодието ни. Може големите хр. "вериги" и онези, които се грижат за питейната ни вода да имат някакво участие в този геноцид на "белите" хора. Нещо като флуоридизация напр...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи