Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв, организацията не приема критиките

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв, организацията не приема критиките

Генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Аниес Каламар отказва да приеме критиките за доклада на организацията, атакуващ действията на украинската армия. Снимка: АП

Шефката на украинския клон на "Амнести интернешънъл"(АИ) подаде оставка, като заяви, че правозащитната организация е отхвърлила възражението ѝ срещу публикуването на доклад, в който се твърди, че украинските сили са изложили цивилни граждани на руски атаки, тъй като са се разположили в населени места, съобщи Асошиейтед прес.

Оксана Покалчук обвини снощи във Фейсбук бившия си работодател, че не е взел предвид военните реалности в Украйна и опасенията на местните служители, които са настоявали докладът на АИ да бъде преработен.

Докладът, публикуван в четвъртък, предизвика гневни осъждания от страна на висши украински служители и критики от страна на западни дипломати, които обвиниха авторите в неясни твърдения, които сякаш приравняват отбранителните действия на украинската армия с тактиката на нахлуващите руснаци.

"Болезнено е да призная, но аз и ръководството на "Амнести интернешънъл" се разделихме по отношение на ценностите", пише Покалчук. "Вярвам, че всяка работа, извършвана за благото на обществото, трябва да отчита местния контекст и да обмисля последствията."

Покалчук заяви, че нейният офис е поискал от ръководството на организацията да даде на украинското министерство на отбраната достатъчно време да отговори на констатациите в доклада, и заяви, че ако АИ не го направи, това ще подпомогне усилията на Кремъл за дезинформация и пропаганда.

"Убедена съм, че нашите проучвания трябва да се правят задълбочено, като се имат предвид хората, чийто живот често зависи пряко от думите и действията на международните организации", каза тя.

В прессъобщение, което придружаваше публикуването на доклада, генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Аниес Каламар заяви, че организацията е "документирала модел на украинските сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато действат в населени райони".

"Заемането на отбранителна позиция не освобождава украинските военни от задължението да спазват международното хуманитарно право", заяви тя в четвъртък.

Говорителят на руското външно министерство цитира твърденията на "Амнести интернешънъл" като доказателство, че Украйна използва цивилни граждани като жив щит.

ТАСС допълни, че АИ на 29 юли е изпратила до правителството на Украйна писмо, в което информира за своите изводи. "В това писмо ние изброихме множество градове и села, в които сме документирали описаните в информацията за медиите действия, и предоставихме джи пи ес координатите на 24 места, включително  училища и болници, в които – както потвърди АИ – са били разположени украински войници".

Множество западни учени в областта на международното и военното право излязоха в социалните мрежи, за да отхвърлят твърдението на АИ за човешки щит. Те заявиха, че докладът съдържа лоши формулировки, които размиват правните различия и пренебрегват бойните условия в Украйна, посочва АП.

Украинските лидери, включително президентът Володимир Зеленски и министрите на външните работи и на отбраната, осъдиха остро доклада, който според тях не предоставя картината за руските бомбардировки на населените места и документираните нападения срещу цивилни граждани.

Каламар публикува в петък съобщение в Туитър, в което защити работата на организацията и се прицели в нейните критици.

"Украински и руски тълпи и тролове в социалните мрежи: днес всички те атакуват разследванията на Амнести. Това се нарича военна пропаганда, дезинформация, подвеждаща информация. Това няма да накърни нашата безпристрастност и няма да промени фактите", написа тя.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба публикува гневен отговор на Каламар, в който обвини организацията ѝ във "фалшив неутралитет"  и в това, че без да осъзнава вреди на себе си и помага  на Кремъл.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Руски трол

    06 Авг 2022 18:10ч.

    Ало, урковците и усраинците, кво стаа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Осраха се, това стана

    06 Авг 2022 18:13ч.

    Предизвестен позор за укропитешкия фашистки режим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • WillianDrund

    06 Авг 2022 18:57ч.

    <a href=https://mixer-bitcoin.org>крипто миксер</a> - blender btc mixer, btc blender mixer

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    06 Авг 2022 18:36ч.

    Както е казал Линкълн "един човек може да го лъжеш цял живот, много хора - известно време, но всички хора през цялото време не можеш да лъжеш". Така че, Генади, прави си изводите, трябва да сменяш тактиката, щото се проваляте вече. Но като знам, как се мислите за велики, едва ли можеда да осъзнаете глупостите, които правите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    06 Авг 2022 18:38ч.

    Реват, защото най-после се казва истината от неутрална оргаизация. Истината трябва да бъде скрита - това да се чете зад протестите им

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    06 Авг 2022 20:47ч.

    Неутрална организация ли?Я се поинтересувай кои я финансират!А наистина е интересен отговорът на въпроса защо се появи този доклад,макар и с доста меки обвинения?Може би е последно предупреждение към Зеленски и бандата му,че трябва да започнат да атакуват и да намалят кражбите.Кой знае,може и това да е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма и не може да има нормалност в днешния "Запад"

    06 Авг 2022 22:48ч.

    Всички забъркани трябва да умрат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може би е предупреждение, но

    07 Авг 2022 1:04ч.

    Да атакуват? Това ме разсмя :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жест на отчаяние

    07 Авг 2022 10:10ч.

    Вчера и нощес са атакували поротно в открито поле край Херсон. Руската авиация и артилерия отново е била принудена да ги прави на салата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коментар

    06 Авг 2022 18:44ч.

    Истината винаги боли. В случая констатациите на АИ не са изгодни за евроатлантическите ,, ценности".? Украинците даже и да използват цивилни като жив щит, те ги ползват ,, демократично".? Целият този цирк, взе да им идва в повече на нормално мислещите хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    06 Авг 2022 18:49ч.

    Не, не мое да бъде! Бандеровцуте укрофашаги саангелчета, бе правят таквизи льоши работи! А ние, евроджендърчета недоклатени, сме солидарни с ...? Няма да се топлим, мием, е.ем - за да му е на Путин льошо! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Волгин

    06 Авг 2022 18:50ч.

    Другари, безобразията в България и като цяло в ЕС достигнаха невиждани висини. Предлагам да се организираме и масово да се изселим в Коми, където все още важат исконните православни ценности и хората благоденстват икономически

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А да се изселите на Запад не е ли по-здравословно за вас?

    06 Авг 2022 19:10ч.

    Прозападните сте около 4%

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Типичното за плъх поведение

    06 Авг 2022 19:13ч.

    или както се казва на български - посерко. Пиши кога и откъде тръгваш - ще дойда да те напълня и с още нещо, да ти държи топло и в Коми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ставаш за трол!

    06 Авг 2022 19:23ч.

    Понеже си много тъп и не можеш да вържеш две изречения по темата на статията, а все Коми ти е в безмозъчното пространство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До това позорно изявление

    06 Авг 2022 19:10ч.

    Амнести интернешънъл беше силно мразена от обичащите Русия българи, като инструмент на загниващия империализъм. Ако не сте забравили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що не се скриеш вече бе, Инджев?

    06 Авг 2022 19:15ч.

    Ходи си в "Дневник" при другите психопати

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    06 Авг 2022 19:15ч.

    и през американската революция набързо събраните цивилни били критикувани( от англичаните!), че вместо да се изправят като истински рицари и джентълмени срещу добре тренираната, строена в прави редици и въоръжена с най-добри оръжия английска пехота, те се криели зад огради и стреляли оттам... тези "негодници" водели партизанска война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не са водели. Ако не бяха масонските договорки, Пиндостан още да е британска колония

    06 Авг 2022 19:17ч.

    Никога на са умеели да воюват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    06 Авг 2022 20:02ч.

    научили са се, тук наблизо е първата голяма битка ( Bunker Hill). Без материалната помощ на Франция надали щяха да успеят да победят. Но да се говори за "Масонски договорки"-това трябва да е ново епохално откритие в Историята

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е

    06 Авг 2022 21:13ч.

    За това се говори още от първите сражения от съвремениците. Чети ма, БЮРМанко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    07 Авг 2022 13:07ч.

    до 06 Авг 2022 21:13ч.-булка, стой си в кухнята и не се занимавай с неща, които не разбираш.Ако имаш време, научИ най-напред българската история. За американската революция-англичаните не са изгонени с вуду магия или заклинание или "масонски договорки", а с 6 години война срещу тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доклада дори не е пълен

    06 Авг 2022 19:19ч.

    Не споменава за обстрелването на градове в Донбас със забранени мини от страна на нацитата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    06 Авг 2022 19:26ч.

    и затова се чудя какво ще правят Ам.Инт.и всички пунинофили когато започне изгонването на руските окупатори от Херсон. Може би руските окупатори ще излезат от града и ще се строят далече от всякакви цивилни сгради за да не пострада някой цивилен? Или тогава ще има проклятия, въпреки че украинците предупредиха да напуснат града, а те са решили да останат)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    06 Авг 2022 19:35ч.

    Когато завърши изгонването, тогава ще видим какво ще правят Амнести и другите путинофили. А ти дотогава усвоявай доклада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А като започне вашето изгонване от България?

    06 Авг 2022 19:36ч.

    Или ти имаш заслуги са санаториума вече?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    07 Авг 2022 13:15ч.

    до thenewone-прочетох го, има линк с доклада, а също прочетох как се манипулират уфсите с доклада-има оцветено с жълто как неудобните за РФ факти се пропускат в цитирането https://meduza.io/feature/2022/08/05/kiev-zayavil-chto-doklad-amnesty-international-o-tom-chto-vsu-narushayut-zakony-voyny-pomogaet-rossiyskoy-propagande-i-moskva-deystvitelno-im-vospolzovalas

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    06 Авг 2022 19:43ч.

    Голям рем от укропитеците. Ама те са свикнали винаги да са само в бяло. Даже и като горят живи хора в Одеса, те са евроатлантически герои? С подкрепата на западните демократи, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    06 Авг 2022 20:25ч.

    всеки уважаващ себе си индивид би горил руснаци за доброто на човечеството

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ти, потомъко на проф. Цанков, колко руснака изгори?

    06 Авг 2022 21:17ч.

    Втория Народен съд ще изправи грешките на първия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    07 Авг 2022 8:56ч.

    Абе тая опорка от преди 8 години с "горящите" хора, че и 3-ма "българи" не се ли изтърка вече? Като опорката за 13-14 000 "загинали" в донецка област за същото време в България загинаха също толкова хора от катастрофи и автопризшествия.....Ха сега да обявим СВО на КАТ и АПИ, че ни "дразнят".........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Авг 2022 20:02ч.

    А какво казва доклада за Рашастан ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • маршевик

    07 Авг 2022 10:12ч.

    В доклада пише за такива като теб, че не заслужавате никакво внимание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    06 Авг 2022 20:14ч.

    "Вярвам, че всяка работа, извършвана за благото на обществото, трябва да отчита местния контекст и да обмисля последствията.", "Те заявиха, че докладът съдържа лоши формулировки, които размиват правните различия и пренебрегват бойните условия в Украйна". Ключови думи: "местния контекст", "пренебрегване на бойните условия", "лоши формулировки".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    06 Авг 2022 21:07ч.

    Ся, чудо едва ли е станало - да обвиняваш Амнести, или Хюман Райтс Уоч, в симпатии към Русия, не е ноо адекватно. Ясно е, че този доклад подготвя хохлите за командата "Изуй гащи!". По-интересно, дали само Зеленски, или сички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    06 Авг 2022 21:23ч.

    На днешният ден през 1945 г. ФАЩ изпепелиха Хирошима…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има обосновано предположение (по Цецоу), че същите среди се канят да повторят вече в самите САЩ

    06 Авг 2022 21:33ч.

    На поне една подводница клас "Охайо" термоядрените бойни глави са заменени с такива, в които са оставени само плутониевите запалки - около 5kT. Смята се, че ракетите са придназначение за потушаване на граждански безредици и сепаратизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    06 Авг 2022 21:33ч.

    с други думи парите свършиха, оправяйте се сами...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емисията нямаше как да е безкрайна

    06 Авг 2022 23:12ч.

    Напечатаните пари от ФЕД са причина за всичките ни проблеми

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, но руснаците на днешния 6 август са хвърлили атомна бомба над Хирошима!

    06 Авг 2022 23:22ч.

    Поне това внушават "демократичните" японски учебници, а и днешното възпоминание в Хирошима е използвано, за да се плюе Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, но руснаците на днешния 6 август са хвърлили атомна бомба над Хирошима!

    07 Авг 2022 3:31ч.

    Поне това внушават "демократичните" японски учебници, а и днешното възпоминание в Хирошима е използвано, за да се плюе Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амнести не приела критиката? Но рублите очевидно е приела.

    07 Авг 2022 6:11ч.

    Ами тогава е лесно. Ще приеме и евро и ще си смени позицията като журналист в условията на криза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, друго си е да станеш в 6ч.

    07 Авг 2022 14:01ч.

    за дад си пишеш поръчаните глупости...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извод:

    07 Авг 2022 8:25ч.

    На западн/ал/ия свят истината не му понася. Особено истината за него самия и за резултатите от сътвореното от него. Там лъжата (неговата) е (единствената) истина, войната (непрекъснато водена или провокирана от него) е мир, а невежеството (на населението му) е сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • думокрация

    07 Авг 2022 10:08ч.

    Както винаги на Запад, ненормалната цензура спрямо другомислието и преследването на неполиткоректните домогвания под каквато и да е форма, се представят за "демокрация" и "зачитане на човешките права".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    07 Авг 2022 13:23ч.

    както винаги на Изток, за лист от тетрадка с надпис "не на войната" или само за бял лист арестуват...за наричане на войната война дават 7 години затвор, но цензурата е нормална, защото така си е винаги на Изток

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "демократичното" ООН - политкоректност по англоамерикански тертип

    07 Авг 2022 10:46ч.

    Организация Объединенных Наций объявила войну теориям заговора, охарактеризовав рост конспирологического мышления как «тревожный и опасный» и предоставив общественности набор инструментов, чтобы...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "демократичното" ООН - политкоректност по англоамерикански тертип

    07 Авг 2022 10:47ч.

    ...чтобы «предварительно опровергнуть» и «разоблачить» любого, кто посмеет предположить, что мировые правительства являются кем угодно, но только не полностью честными и прозрачными.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "демократичното" ООН - политкоректност по англоамерикански тертип

    07 Авг 2022 10:48ч.

    ООН также предупреждает, что Джордж Сорос, Ротшильды и Государство Израиль не должны быть связаны с какими-либо «предполагаемыми заговорами».

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доносничеството като официална политика в полза на властите в "демократичния" Запад

    07 Авг 2022 10:56ч.

    Согласно ЮНЕСКО, «если вы уверены, что столкнулись с теорией заговора» в Интернете, вы должны опубликовать соответствующую ссылку на «сайт проверки фактов» в комментариях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко факти

    07 Авг 2022 16:37ч.

    Може би най-жестоката част от тази политика е, че хиляди деца също попаднаха в руската схема за масово отвличане – много от тях бяха обявени за „сираци“ и осиновени в нови руски семейства. Факт, с който руският президент Владимир Путин и руският омбудсман по правата на децата Мария Лвова-Белова открито се хвалят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да отворим малко работа на чистачката

    07 Авг 2022 16:38ч.

    Може би най-жестоката част от тази политика е, че хиляди деца също попаднаха в руската схема за масово отвличане – много от тях бяха обявени за „сираци“ и осиновени в нови руски семейства. Факт, с който руският президент Владимир Путин и руският омбудсман по правата на децата Мария Лвова-Белова открито се хвалят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И да потретим, за да му се набие в седесарската глава на Дачков

    07 Авг 2022 16:39ч.

    Може би най-жестоката част от тази политика е, че хиляди деца също попаднаха в руската схема за масово отвличане – много от тях бяха обявени за „сираци“ и осиновени в нови руски семейства. Факт, с който руският президент Владимир Путин и руският омбудсман по правата на децата Мария Лвова-Белова открито се хвалят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    07 Авг 2022 21:07ч.

    Amnesty International установи тези неща които се знаят отдавна. Нарушения на законите са още цяла поредица, за тях нищо не се казва. Всичко това и още много се знае, но се мълчи от “демократична“ Европа! С пълно право може да се каже, Европа е на страната на тази напълно фашизирана страна, по недоразумение наречена Украйна. Името Украйна е на географска територия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    10 Авг 2022 16:25ч.

    Тва амнести не е ли соросоитска непеошка?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи