До 31 май украинците трябва да се изнесат от сегашните хотели

До 31 май украинците трябва да се изнесат от сегашните хотели

Представители на властта твърдо обявиха, че програмата по настаняване приключва в края на май

Пред бежанците и българската държава предстоят още много неясноти. Сегашната държавна програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват и се хранят безплатно в хотел, приключва на 31 май. Това се разбра от изявления в събота сутринта на вицепремиера Калина Константинова и шефа на кризисния щаб Валери Рачев. И до момента бе известно, че програмата е планирана до края най май, за да не се осуетява туристическия сезон по морето, където предимно са настанени украинците. Но липсваше категоричност в съобщенията на различните институции. В публичното пространство например вървяха хипотези, че плащането на 40 лв. на хотелиерите, благодарение на което се осъществява програмата, може да продължи в зимните курорти. Но от думите на Константинова и Рачев се разбра, че помощта се преустановява. В масовия случай това означава освобождаване на сегашните легла.

Хората ще бъдат пренасочени към държавни почивни бази, общежития и т.н. Практически ще могат да останат в сегашните хотели или да се настанят в нови като редови туристи, по общи цени, плащайки сами - където и както намерят свободни места. За някои хотели по морето, в Слънчев бряг например, се знае, че още при пристигането украинците са предупредени, че ще трябва да се изнесат до 27 май.

А за Св. Св. Константин и Елена има сигнали в социалните мрежи, че трябва да освободят стаите още този уикенд. Хората там се чудят как да стигнат до Боровец. Реално хотелите действат според предварителните резервации. Възможно е, заради Великденските празници, още през тази седмица да има оживено разместване.

Той все пак каза, че и след 31 май  ще се съдейства на хората, но съобразно определени критерии. Обясни, че "помощта за настаняване и изхранване ще се трансформира през наемането на работа - помощ ще получават преди всичко тия, които се наемат на работа". Рачев не даде подробности. Но през март се планираше украинците, които търсят работа, да бъдат подпомогнати с нощувка и храна в продължение на един месец, а останалите - за още 3 месеца. Вероятно имаше предвид точно тези стъпки. Рачев каза още, че в понеделник ще бъдат преведени 15 млн. лв. на хотелиерите. Това е първият транш за 40-те лева, макар вицепремиерът и финансов министър Асен Василев да бе съобщил за плащане още през март.

Константинова пък даде интервю пред Нова телевизия. Тя също потвърди, че програмата приключва на 31 май.

Всичките тези промени, които вещаят хаос, се мотивират със стартирането на "втора фаза от мерките и нов подход". Първите действия били кризисни и целели спешно посрещане и осигуряване на подслон. Във втората фаза щяло да се акцентира върху интеграцията на хората, включването им в социалния живот на България, а и съдействие за НПО и местната власт, действащи на терен. Всичко това звучи странно на фона на факта, че тепърва се очакват нови вълни от хора, които ще се нуждаят най-напред от подслон, и едва след време от интеграция.

Таван от 200 000

В момента у нас са настанени около 87 500 украинци. Рачев заяви, че се разработват различни варианти за прилива. Но припомни вече съобщаваната цифра, че страната ни може да реагира адекватно при максимум 200 000 души.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Ретранслатора

    16 Апр 2022 14:30ч.

    Политиката към украинските бежанци може да се оцени, като расистка. Имам предвид политиката към т.нар. сирийски бежанци, които бяха натикани в лагери, а не в хотели. Е, ако отново тръгне нашествието от Азия, а и от Африка ....!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква расистка?!?

    16 Апр 2022 14:41ч.

    Живеят безплатно на наши разноски без да си харчат парите, в първокласни хотели, без да работят, на почивка! А докога? Не сме ги канили на гости, време е да поработят или да си плащат от парите. В края на краищата всяко гостоприемство е до време. Парите не извират, а и ние не сме от богаташите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Апр 2022 14:42ч.

    Да се приложи английската система. Държавата изобщо не поема бежанци от Украйна. Но от англичаните, който иска, може да поеме украинци и получава 20лв на ден. Във форума има някои, които с радост ще приемат няколко украинци у дома си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чемодан, вокзал, Киев

    16 Апр 2022 14:47ч.

    Хаха..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    16 Апр 2022 14:50ч.

    Преди време Байдън обеща САЩ да приемат 100 000 бежанци от Украйна. Беше създадена и специална организация за целта. За последните 30 дни въпросната организация е уредила приемането на 12 (дванадесет) бежанци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Квота 0

    16 Апр 2022 14:55ч.

    Предатели не щем, да са мислили преди да си продадат душите на дявола. Сега да не реват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що бе?

    16 Апр 2022 14:58ч.

    Нека си изкарат и моренце, а после ще хукнат към Германия. Баба Меркел сега е пенсионерка, ще им направи ябълков щрудел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Апр 2022 14:59ч.

    "вицепремиера Калина Константинова " Тъз пък коя е? Ний и такъв вицепремиер ли имаме - сефте я чувам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    16 Апр 2022 15:11ч.

    Нашите летни почивки, веднага да се заменят БЕЗПЛАТНО с френската ривиера !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домашни любимци

    16 Апр 2022 15:35ч.

    Умнокрасивитета да си вземат по един бандеровец за домашен любимец и да се реши въпроса окончателно. Огнян Стефанов може да вземе половината, той е най-мераклия. Преди се чудех защо са го били, вече не се чудя. Сега си давам сметка, че е било малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    16 Апр 2022 15:50ч.

    Взел съм си пуканки и ще гледам шоуто, щото не вярвам да се изнесат, ще трябва да ги изнесат други, а как точно ще стане...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    16 Апр 2022 15:53ч.

    Това с изнасянето без Кадиров няма как да стане, ами българските власти да бързат да го наемат, щото за услугите му ще се бори цяла Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    16 Апр 2022 16:32ч.

    защо не ги товарят на кораби и един за сащ друг за англия тя пък ще ги изпраща за руанда не са взели един бежанец само печалби от оръжието и сеир от 20 000 км за тях тази воина е манна небесна 75 години европа да живее и мир не може така

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • но за мене е истина,

    16 Апр 2022 16:44ч.

    снощи украински рибари ме отвориха значително и болезнено, щото се бях подхлъзнал с колелото в пясъка на Слънчев бряг и къдравата ми коса заприлича на професор витанов от БАН, сгрешиха ме, но пазя в тайна случката, че момченцата от курорта ще ми се подиграват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатно?

    16 Апр 2022 16:46ч.

    Нямам спомен сирийците да сме ги настанявали в хотели по Черноморието. Безплатно? Айде бе, а на бас, че ние плащаме! Телефонните терористи ще останат на сухо, няма да има какво да им хвърлим през балкона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи