Дни след атентата край Москва, Русия изстреля хиперзвукови ракети "Циркон" по сгради на украинското разузнаване в Киев

Дни след атентата край Москва, Русия изстреля хиперзвукови ракети "Циркон" по сгради на украинското разузнаване в Киев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В понеделник сутринта в Киев бяха регистритани три мощни взрива. Украинската столица е била ударена от "ракети от Крим".

От съобщенията в украинските мрежи и медии може да се направи извод, че поражението е нанесено с хиперзвукови ракети "Циркон" (твърди се, че ракетите са преодолели 600 км за 2 минути), пише блогърът и военен анализатор Юрий Подоляка в Telegram, цитиран от "Фокус".

Според местни източници с три удара са поразени позиции на системата за противовъздушна отбрана Patriot в района на летище "Жуляни" и неидентифицирани обекти в района на централния щаб на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Според съобщения в руски медии ракетите са унищожили център за вземане на решения в Киев. В "гражданската инфраструктура", както я наричат, са се помещавали множество агенти на СБУ, които са давали заповеди за нахлуването в Белгород и вероятно са били свързани със събитията в Москва.

На снимки се виждат украински военни, които вероятно са били в сградата по време на руските удари

Телеграм каналът "Рыбар" пише, че украинските медии са потвърдили, че ракетите са били насомени към към обекти на СБУ в града. Журналистите отбелязват, че датата на нападението не е избрана случайно - днес е Денят на СБУ в Украйна и в сградите може да са се намирали високопоставени служители на тази институция.

Появи се информация, че има и жертви, но от градската администрация официално съобщават само за ранени. Моменти преди взривовете украинските ВВС предупредиха в канала си в "Телеграм", че към града лети ракета. "Експлозии в столицата. Спешно към убежищата!", написа кметът на Киев Виталий Кличко.  Той съобщи, че има повиквания към спешна помощ в няколко района на столицата - Печерск, Соломенск и Днепър.

"В резултат на днешната вражеска атака, слава Богу, няма уцелени многоетажни жилищни сгради. Но спасителите продължават да разчистват отломките на разрушената триетажна сграда, която е била едно от помещенията на държавното учебно заведение", добавя още Кличко. По думите му има седем ранени в район Печерск. Двама от тях са настанени в болница.

Изказват се хипотези, че ударите са ответните удари, свързани с атентата край Москва и за които предупреди преди ден руският президент Владимир Путин. Все още няма официално потвърждение на тази информация от руското министерство на отбраната.

Pycĸaтa paĸeт "Циpĸoн" e пъpвaтa в cвeтa xипepзвyĸoвa paĸeтa c нaдвoднo бaзиpaнe, дocтигaщa cĸopocт нaд 8 Maxa и cпocoбнa дa yнищoжи ядpeн caмoлeтoнocaч. Tя e възмoжнo дa бъдe изcтpeлвaнa oт фpeгaти, ĸpaйцepи и дopи пoдвoдници, a мaĸcимaлнaтa дaлeчинa нa пoлeтa e дo 1000 ĸилoмeтpa. Cĸopocттa нa пoлeтa e няĸoлĸo пъти пo-виcoĸa oт cĸopocттa нa звyĸa, ĸoeтo зaтpyднявa пpиxвaщaнeтo нa тeзи paĸeти oт cъщecтвyвaщитe ceгa cиcтeми зa пpoтивopaĸeтнa oтбpaнa и пpoтивoвъздyшнa oтбpaнa.

Източници: dnes.dir.bg, epicenter.bg, vesti.bg, kyivindependent.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    25 Март 2024 18:09ч.

    Започва "ловът на Буданов и Данилов". Небензя каза, че след 21 май Зеленски става "обикновен гражданин". Много руски блогъри правят заклюение, че Путин ще нареди ликвидацията на Зеленски след 21 май..... :(((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    25 Март 2024 18:31ч.

    Зеленски западните специнформатори могат да го използват дори само като име-легенда. Твърде е вероятно след ударите тия дни вече да е унищожен, но информационните им официози да продължават да представят нещата така, сякаш е жив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2979

    25 Март 2024 18:51ч.

    Зеленски не мисля, че го убият, но за Буданов и сие въпросът не стои така...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    25 Март 2024 18:57ч.

    Зеленски няма как да е обикновен гражданин защото обикновените граждани не са престъпници. Зеленски е кръвожаден престъпник, който трябва да бъде екзекутиран на мига и всяка минута забавяне води до нови невинни жертви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ханибал Лектър

    25 Март 2024 18:10ч.

    Е-е-е, хайде да е наслука! Честита световна премиера на "Циркон"! Пък догодина, на следващата церемония по раздаването на "Оскар"-и, наградата за специални ефекти ви е в кърпа вързана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    25 Март 2024 18:28ч.

    Нали всички разбират, че един по-емоционален ръководител в Кремъл би могъл да унищожи като начало я френски, я английски самолетоносач с тези ракети именно заради нерегламентирани прецедентни намеси на западни фактори в конфликта на страната на хунтата, напр. удари по руски летища или военноморски бази от известно време насам. Путин не го прави, и въпреки всичко отнася хулите. Ако го направи, разбира се, ще предизвика ответен удар, но поне ще стане ясно, че западните сепур-дупер оръжия на море или на суша не са непробиваеми, а напротив - са светкавично пробиваеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 25 Март 2024 18:10ч. Е-е-е, хайде да е наслука! Честита световна премиера на "Циркон"! Пък догодина, на следващата церемония по раздаването на "Оскар"-и, наградата за специални ефекти ви е в кърпа вързана.

    25 Март 2024 19:02ч.

    "Циркон"-ите са мультфильтики.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Март 2024 21:31ч.

    Мультики, мультики, но виж снимката с кръста горе в ляво, че по средата на очертанията на вече бившата сграда, там долу в основите и, че и по дълбоко, какъв кратер има! Точно в средата на кратера е слязъл човек, та можеш да си направиш заключение, колко е голям е кратера! Но нищо ти пак ще си твърдиш, че са мультики! От сградата не е останало нищо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: "Циркон"-ите са мультфильтики.

    26 Март 2024 12:52ч.

    Боздуганчик, така явно си мислиш от страх. Но това не прави Циркончетата по-малко ефективни и реални...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крайно време е да почерпят от американския опит и да уцелят ПосолстваТА съвсем случайно, заради пустите му стари карти

    25 Март 2024 18:11ч.

    Съвсем случайно, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Март 2024 18:36ч.

    Едва ли ще ударят с първия удар Посолството. По скоро ще го отнесе някое магарешко посолство, като например нашето или чешкото Тъкмо ще си отмъстят за огромните доставки на военна техника и боеприпаси съветско производство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Март 2024 18:37ч.

    След подобен удар ще последва бягство с 300 на всички посолства в Киев, а баба Мърсула повече няма да смее да стъпи там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    25 Март 2024 18:30ч.

    “Вставай, страна огромная, Вставай на смертный бой С фашистской силой темною, С проклятою ордой!”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Март 2024 18:32ч.

    От развалините съм удовлетворен. Частично. Няма линейки и катафалки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    25 Март 2024 18:44ч.

    мдам... но прави фчипитление, че е отнесена единствено сградата, която очевидно е била целта. дори укрите не врещят за цивилни жертви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Март 2024 19:27ч.

    “ Няма линейки и катафалки”. Според това, което е останало от сградата, какво ли е останало от нацитата, за да са нужни линейки и катафалки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Линейки не са нужни

    25 Март 2024 20:57ч.

    Нужни са часовникарски бриггади

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Март 2024 21:36ч.

    Вижте какъв кратер има в основите на сградата, която е станала на тухли! За сравнение в дъното на кратера е слязъл някакъв спасител! Само дето е нямало какво да спасява, че всичко се е изпарило! Смешното е, че укрите обявяват, че са свалили няколко ракети, а местните пишат, че сигналът за въздушна опастност е последвал взривовете! С една дума, когато целите са били вече поразени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "На снимки се виждат украински военни, които вероятно са били в сградата по време на руските удари"

    25 Март 2024 18:44ч.

    И са живи???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    25 Март 2024 18:52ч.

    Това е само предупреждение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, само предупреждение е засега

    25 Март 2024 19:05ч.

    Ето в тази връзка знаменателен пасаж от днешна статия на руския блогер Александр Роджерс: "При этом обстрелы со стороны ВКС (той явно неумишлено е пропуснал морските платформи за изстрелване на Цирконите от днес - б.м.) носят вполне себе понятный подготовительный контекст, но я говорить не буду, чтобы не подсказывать противнику."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    25 Март 2024 19:06ч.

    Така, нека всеки дебилен джендър да види хубаво какво е останало от няколко етажна постройка след директен удар от балистична ракета. След това когато им покажат по "новините" щети по жилищни сгради от украинското ПВО с дефектните му ракети да си направят хубаво сравнението и да проумеят кой реално е уцелил сградата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Гинка

    25 Март 2024 19:13ч.

    Ох, много съм разтревожена, много съм притеснена... Колеги от форума, моля ви, помагайте - имам спешна нужда от съвет. Та ситуацията е следната. Срам не срам, аз имам съветска пералня. Още от онова, страшното време преди 10 ноември 1989 г., когато всяко домакинство можеше да си позволи закупуването на собствена пералня. Ох-х-х, това последното май не трябваше да го казвам... Мил пардон! Покорно моля за извинение, ако съм накърнила нечии чувства. Та пускам аз преди един час моята пералня, а тя като вземе да фучи, да трещи, да бумти и да гърми!!! Много се изплаших, ще знаете... Защото аз, като правоверна евроатлантичка, свято вярвам в това, което каза фюрересата на Четвъртия Райх - госпожа Урсула фон дер Лайнен. Че руснаците използвали за ракетите си части от перални... И сега седя и си мисля аз: ами ако и обратното е вярно?! Ами ако и вече съществуващите руски перални са с двойна употреба и могат да се използват за ракети!?! Ами ако моята пералня е от същия клас - и както сега бучи и трещи, изведнъж вземе че излети от кухнята ми и уцели току-виж Парламента, току-виж Министерския съвет... То това ако стане пак иди-дойди, ама какво ще правя, ако пералнята ми улучи я сградата на Наместничеството на Четвъртия Райх /на ул. "Раковски"/, я сградата на Посолството /на ул. "Козяк"/?!? Какво ще правя тогава? Какво ще обяснявам и къде ще се дявам!?... Та затова моля за вашия съвет. Какво да правя сега - да изхвърлям ли пералнята си, или да продължавам да я ползвам с всички произтичащи от това рискове? П.П. А тя, пералнята, си пере много добре вече четирийсет години, само дето така започна да трещи напоследък...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • махай я тая тоталитарна пералня, да не береш ядове по закона за соцсимволите

    25 Март 2024 19:18ч.

    пращай я в музея на тоталитарното изкуство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    26 Март 2024 0:54ч.

    - Лельо Гинке: - Отвори прозорците, за да излети пералнята навън без да ги счупи. Махни пердетата настрана и ги вържи с платнена лентичка, така, че въздушният поток, след излитането на пералнята, да не ги засмучи барабар с корнизите. И не последно: - Моля издърпай захранващият шнур от контакта, за да не бъде повлечена електроинсталацията ви от пералнята и с нея, даже и телевизора! ... Извор на ценни новини за "сглобката" - та да замине и той с пералнята... И на ушенце още нещо Много важно: -Плоските телевизори имат даже по-ценни процесори, отколкото пералните, те са много нужни за руските ракети и е добре да вържете телевизорите с метален синджир за радиатор на Топлофикация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Билоба

    26 Март 2024 1:42ч.

    Како Николинке, недей я фърла пелярната. Оти он Путино сал това и дебни. Да й плячкоса джипиесот. Варди я, ще викним сепйори. Ако го видиш да се промъква го цапардосай со тигано и окай силно. Ша доаждаме да го вржим и жго дадаме на Хаго за наградо. Айде, варди я, я че муабетим на сепйоро да доажда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    25 Март 2024 19:19ч.

    Една добра новина!....Крайно време беше!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Март 2024 19:20ч.

    “ че ракетите са преодолели 600 км за 2 минути” “ Моменти преди взривовете украинските ВВС предупредиха в канала си в "Телеграм", че към града лети ракета”. Това е за смях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    25 Март 2024 19:24ч.

    Кличко не гледа ТВ Фридом УА... Там съобщиха, че всекви и всички ракети са свалени от ПВОто,,Само опашката на дрон паднала върху Детска Градина " Крим Бизим", изпепелила закуските на дечицата и 92 банана, за утрешно меню.. Пострадала и тьотя Титяна, готвачка, навехнала глезен!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я па Я

    25 Март 2024 20:08ч.

    Къде е скорост 300 000 километра в секунда, къде са 5 километра в секунда. Циркон има пасти да яде, докато до скоростта на светлината се добере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циркон е хиперЗВУКОВА,

    25 Март 2024 20:54ч.

    а не хиперСВЕТЛИННА ракета. Но братушките работят по въпроса и скоро ще имат и хиперсветлинна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • новина от последния час

    25 Март 2024 20:22ч.

    В Одеса днес следобед са ударени високоточно хангари на складове за съхранение на муниции, от поне два-три часа боеприпасите непрекъснато детонират и пожарът не може да се потуши. Въз основа на получените данни за характера на детонациите, надделяват предположенията, че става дума за удар по склад с противовъздушни ракети на комплекси от натовските образци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • легенда-лиана

    25 Март 2024 20:26ч.

    Има вече такива перспективни лазерни комплекси, изгарящи целите почти мигновено, англичаните нещо се хвалеха, че техният вече бил използван успешно в Украйна срещу специални руски летящи цели, което си е отваряне на кутията на Пандора и игра с огъня отвсякъде, щото руснаците така ще им го набият при първа възможност, че ще им затрият нещо повече от монархията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    25 Март 2024 20:52ч.

    Няма лазери, които да са в състояние да унищожат нещо, което е движи с надзвукова скорост. Спомнете си уроците по физика!!! Мощността на лъчът намалява с квадратът на разследването, т.е. на разстояние над 10 км. лазерният лъч е слабичък. Иначе за дронове и тем подробни става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    25 Март 2024 20:54ч.

    Разследването = разстоянието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уточнение

    25 Март 2024 20:59ч.

    Те се хвалеха именно за самолети за ДРЛОУ А-50, не за хиперзвуково оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    26 Март 2024 2:01ч.

    Чети внимателто: над 10 километра лъчът е слабичък. За да свалят А-50 трябва да се доближат на 10 км. от него, а при тези условия, просто ще падат от няколко минути ако са летели, както ставаше въпрос. Разозтавагелните самолети си летят над собствена територия или над такава на съюзник, което означава, че са уязвими от ПВО единствено, освен ако то не липсва на страната собсвеник на летящ радар. Лазерите са перспективни и в космосът, тъй като там лъчът няма да се разсейва от въздухът, поради което намаляването на енергията ще е с по-малка константна единица за квадратът на разследването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    26 Март 2024 2:03ч.

    Разследването = разстоянието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    25 Март 2024 20:26ч.

    Укропите твърдяха,че "всички ракети са свалени". Това някак не кореспондира с тия снимки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не бе

    25 Март 2024 20:56ч.

    Това е от излишното гориво на ракетите прихващачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ушанките дърпат Тауруса

    25 Март 2024 21:29ч.

    за опашката. После ще е един кански рев за Кримския мост, закани, заричания, клетви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обижонъй лебервурст

    26 Март 2024 1:54ч.

    Вас фюр ейн Таурус редест ду? Ес гибт кайне. Нанайсо. Хасму таурусу! Щеест ду, ду украинише шайскопф?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смешнико

    26 Март 2024 2:08ч.

    Ти не се бой за керченският мост. Ако укронацистите не спрат с терористичните атаки, няма да има кой да нареди нападение на моста, а даже най-вероятно, няма да има желаещи за постът нареждащ тероризъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кикикорчо

    26 Март 2024 7:54ч.

    Глупави рашки,вместо да ударят някоя многоетажка,удрят някаква барака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаме две теми

    26 Март 2024 8:21ч.

    Вървящи в противоположни посоки. Първата е атентатът. Пълен с неясноти и нестиковки от руска страна. Официалната версия е съшита с бели конци и пращи от разминавания. Колко са терористите - 4 , 10 , повече ? Защо бягат с една и съща кола с която са дошли ? С колко коли /буса/ се движат ? Кога са заловени , защото има клипове как ги гонят в гората денем , и в същото време се казва официално че са заловени в 23.30 ч. ? Защо мерките за сигурност в "Крокус" са били НУЛЕВИ ? ... Руските власти спестяват повече, отколкото казват. Втората тема са последствията от атентата. Кремъл , според мен напълно правилно от политическа гледна точка /ЦИНИЧНО , НО ПРАВИЛНО !/ - посочи веднага Украина като виновна и засили военния натиск. "Мътиш, не мътиш,Зайо ще те изям ! И що трябваше да чакат над две години ? Нима Путин разчиташе че на украинците ще им дойде ума за две години ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напълно(не отчасти) съм съгласен с

    26 Март 2024 9:03ч.

    горното мнение!Путин и най-паче Наришкин дължат обеснение на редовите руснаци поради що тия 5,6,7 человека избиха сума ти народ че и успяха да и избягат!какви са тия несъответствия както ги описва горният читател!Или ако пера фразираме оня гениален ингилизки класик:има нещо гнило(в случая) в Россия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    26 Март 2024 9:57ч.

    щото не са врачки и немогат да знаят на кой какво му е в главата!! Давам ти пример с масовите убийства в САЩ! САЩ са най-великите що не знаят кой кога ще му се преще да дръпне спусъка! Проблема с този център за концерти е липсата на охрана, която е трябвало да бъде доста повече! Да чуваш нещо за охраната и нейните действия и как са успяли да влезнат терористите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    26 Март 2024 13:15ч.

    Неяснотиите, разминаванията и нестиковките са в твоята глава. 4-ма са терористите на терена на залата. С една кола идват, с нея бягат, смесват се с оцелелите, за да не правят впечатление. Катаджии са ги спрели със стрелба по гумите, единия е ранен там на място. С кучета ги преследват и по следите в снега. Един го хващат по тъмно, другия на развиделяване, третия се качил на дърво, та се наложило да отсекат дървото. Какво значи нулеви мерки, имало е охрана, с фирма, даже въоръжена, но не са си носели оръжията. Никой все още не е посочил Украйна като виновен, казаха единствено, че са ислямисти и са бягали към украинската граница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Влади

    26 Март 2024 10:06ч.

    Каква блага вест, точно на ...Благовещение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи