Димитър Радев: Лихвите по кредитите и депозитите у нас ще се увеличават все по-осезаемо

Димитър Радев: Лихвите по кредитите и депозитите у нас ще се увеличават все по-осезаемо

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Лихвите по кредитите и депозите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо и у нас. Това потвърди управителят на БНБ Димитър Радев, след като бе преизбран за втори мандат начело на централната банка. Според него по-високите лихви ще се усетят още в края на тази година.

Гуверньорът на БНБ обясни, че за справяне с инфлацията у нас са нужни монетарни и фискални мерки. Първите се прилагат от БНБ при поредицата от кризи - ковид и войната в Украйна.

"Има ясна тенденция на затягане на монетарни условия, фискалните условия, политически знаци, че ще влезем в 3% дефицит, но това, което имаме, е все още продължаваща фискална експанзия, а тя не работи за овладяване на инфлацията. Точно обратното. Намаляват се инвестициите, увеличават се разходите за заплати. т.е., когато имаме такава структура на разходите, определено е фактор за увеличаване на инфлацията, а не за намаляването ѝ. България се нуждае от дисциплинирана фискална политика".

Лихвите у нас се повишават по-бавно, защото банковата система у нас е с много висока ликвидност, но въпреки това гражданите и бизнесът ще започнат да усещат повишението още през тази година, посочи Радев пред БНТ.

"Тази тенденция на увеличаване на лихвите ще бъде осезаема към края на тази година и следващата. Ще има увеличение както по линия на кредитите, така и по линия на депозитите.

Банките у нас преминават ежегодно през стрес тестове и незаисими оценки, а показателите им са над средните за ЕС.

"България е една от много малкото страни в Европа, в която не функционираха и не функционират руски банки. Нашият банков сектор на практика няма експозиции към Русия или руския банков сектор. Затова ефектите от войната в резултат на наложените сакнции на руския банков сектор не засегнаха по никакъв начин нашите банки", посочи Димитър Радев.

Той отхвърли критиките, че с приемането на еврото се губи националната идентичност, като обясни, че в момента паричният режим е много рестриктивен и БНБ не може да оперира на свободния пазар.

"Не е вярно по няколко линии - първо това, което имаме като паричен режим в момента, е всъщност много рестриктивен, много скъп паричен режим, в който имаме много ограничени инструменти да действаме. Стана въпрос няколко пъти във връзка с това, което правим. Ние не можем да определяме основни лихви за целите на политиката, не може да участваме с операции на открития пазар, нещо което Европейската централна банка прави. В момента сме в състоянието на склуптор, който са му дали само чука, но не и длетото. Това да постигаш същия резултат с чука е значителн по трудно, по-скъпо, хаби се много материал. Когато сме част от еврозоната, ние ще разполагаме с длетото. Ако погледнем чисто символично на въпроса - ние сега разговаряме за дизайна на монетата. Имам съгласие в Управителния съвет, придвижваме въпроса и там ще ги има всички български символи".

По думите на Димитър Радев еврото с български символи ще се използва не само в пределите на страната, но и от стотици милиони хора в Европа и извън нея. Обясни и защо на монетата от две евро ще бъде изписано "Боже, пази България".

"Такава е традицията, когато сме възобновили сеченето на монети. Фактически този надпис е бил включен в дизайна на монетите до 1942-1943 г. Това е съответствие с най-добрите традиции, които имаме в монетосеченето".

Радев обясни, че БНБ участва и в дискусиите за дигиталното евро, което се определя като дигитална революция в паричната сфера, но все още стои въпросът дали България ще бъде част от тази промяна.

Източник "24 часа"

 

 

Коментари

  • кукла на конци

    27 Юли 2023 23:54ч.

    С натискането от тройната коалиция Радев да предложи заместниците си, единия от които има отношение към фалита на КТБ, а другия тотален нефелник, търсещи му работа като на Лореал, шефа на БНБ показва, че е кукла на конци и ще изпълнява всичко, което му поискат тези които го наложиха за поста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, ще се вдигат лихвите

    28 Юли 2023 3:08ч.

    Ще уморим 50-60% от малките и средни производители, освен полските картофи и турските домати вече и хлябът ни ще е от украинско жито, но пък ще влезем в еврозоната! И гусина радев ще си има инструменти. Пълен набор: триони, рендета, бичкии...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като стана дума

    28 Юли 2023 3:15ч.

    и аз имам един инструмент, от дядо още останал (мир на праха му), той беше кантонер и трошеше камъни за подсипване на шосето. Много добра работа върши и бих го употребил по всички банкери наред, начело с тоя михлюзин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този одиозен Радев...

    28 Юли 2023 17:22ч.

    Манипулира този Радев. Ако, пази Боже, станем част от еврозоната, то и длетото и чукът ще бъдат в ръцете на Централната европейска банка, а нашият глас ще тежи не повече, отколкото тежат гласовете на българските депутати в Европейския парламент. Еврозоната е по-страшен капан и от ЕС, защото Великобритания показа пътя за излизане от ЕС, но път за излизане от капана на Еврозоната няма и никой досега не е излязъл от там. Великобритания не случайно отказа да приеме еврото за своя национална валута. Швеция и Дания с референдуми отказаха да приемат еврото като свои национални валути. Швейцария (част от ЕИО); Полша, Чехия, Румъния, Унгария не приемат еврото. От друг зор ни набурват в капана на еврозоната - за ограбване на 20 милиарда лева валутен резерв на БНБ, който съгласно настоящия механизъм на Валутния ни борд към МВФ подсигурява по- висока ликвидност за българските банки, отколкото Еврозоната подсигурява за банките в самата Еврозона, т.е. разхлабва се режимът за кредитиране, така както беше хлабав в началото на 90-е години на миналия век.>>>>> Набутват се българските граждани в цифровия концлагер на електронното евро - за тотално подчинение на финансовата олигархия, която проправя пътя за възкачване на Антихриста.>>>>>> За същата цел се води и братоубийствената война в измислената държава Украйна – световно отвличане на вниманието от световно подготвения цифров концлагер. Върху територията на историческата руска земя „Украина” = окраина на Русия, световната сатанинска юдео-талмудска мафия е планирала да създаде втора ционистка държава, макар че планината Цион е само една и е в Израел. Измислили са и кощунствено име за втората ционистка държава – „Небесен Ерусалим”, която е планирано да бъде създадена в Днепропетровска, Запорожка, Херсонска, Николаевска и Одеска области, с две столици – Днепропетровск (Днипро) с най-големия юдаистки комплекс в Европа и Одеса (одеската юдейска мафия) + Крим!! Там ще бъде клониран един от талмудските сатанисти на сектата Хабад Любавич, погребан в Ню Йорк, техният учител Менахем Мендл Шнеерсон, приживе признат за техният мешиях (месия). След възкачване на Антихриста никой не ще може да купува и продава без да белязан със знака на Антихриста, т.е. електронните пари ще бъдат отказвани на непокорните гои (животни). А покорните крале, президенти, министър-председатели ще се надпреварват да целуват пантофите на сатанистите и да им слугуват! Русия въвежда електронната рубла от 01.08.2023 г. >>>>>Този Радев е български говорител на световната финансова олигархия (баш мафията) и български предвестник на Антихриста.>>>>> Планът за възкачване на Антихриста е самата Библия и пророчеството на свети апостол Йоан – най-младият и доверен ученик на Иисус Христос – „Откровение” (Апокалипсис). По този план действа световната талмудо-масонска и сатанинска мафия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи