Димитър Радев: Готови сме да натиснем педалите за еврозоната

Димитър Радев: Готови сме да натиснем педалите за еврозоната

България се намира в период на фрагментация и несигурност както по отношение на политическата, така и на макроикономическата рамка. В такава среда е изключително важно да се постигне в най-голяма степен стабилизиране на фискалните и икономическите условия, като фокусът пада върху предстоящите бюджетни решения. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на конференцията "Банките и бизнесът в България през 2023 г.: Пътят към еврозоната", организирана от "Капитал".

Подобна среда предполага подходящо калибриране на фискалната политика, допълни управителят. Напомни, че перспективите пред паричната политика са ясни - увеличаване на лихвите и постепенно изоставяне на неконвенционалните мерки, прилагани през последните години. Действията на централните банки ще ограничат търсенето, което ще сведе инфлацията до здравословни нива. "Това има своята цена - забавяне на икономическата активност, като логиката е, че продължаваща висока инфлация би имала много по- продължителен негативен ефект, отколкото временно забавяне на икономическата активност", обясни Радев.

По-високите разходи при пандемията, които доведоха до по-високи дефицити, бяха замислени като целеви и временни, но се трансформираха се във всеобхватни и постоянни. Един от рисковете в резултат е трайно и прогресиращо разхлабване на фискалната политика, което може да ни върне във времената на висока дългова политика, анализира банкерът. Посочи, че лекарството е постигане на първични излишъци в бъдеще - рязане на постоянни разходи или увеличаване на данъците, което от опита си в миналото хората в България знаят, че е болезнен процес.

Той подчерта, че въпреки тази несигурност банковият сектор в България продължава да стои стабилно, а пътят към влизане в еврозоната може да се превърне в катализатор за консолидиране на политическата и макроикономическата рамка. "Това е възможност, която не трябва да пропускаме", подчерта Радев.

Имаме готовност да натиснем здраво педалите по тази тема", обяви управителят на банката, като посочи, че реформите, нужни за влизане на страната в еврозоната, са полезни за икономиката като цяло. Трудно можем да намерим друга тема, която получава толкова внушителна политическа подкрепа. Изпълнението на номиналните критерии за влизането в общия валутен съюз предполага провежда на политики, които са добри за страната и извън тази тема, допълни той. Посочи, че изпълнението на тези условия би довело до овладяване на инфлацията, поддържане на дългосрочните лихви и запазване на валутната стабилност.

"В момента за нас една отворена тема е критерият инфлация, но тя е висока не само у нас. От друга страна, през октомври се пречупи трендът на нарастване", напомни той.

Политическото напрежение в страната и очакваната невъзможност да бъде съставено редовно правителство в рамките на настоящия парламент изостриха политическите противоречия и по въпроса за влизането на България в еврозоната. Неотдавна членове на управата на БНБ бяха изслушани в Народното събрание, когато се видя, че има немалки политически противоречия между представените в парламента партии.

 

Източник: "Дневник"

 

 

Коментари

 • като му дойде времето

  01 Дек 2022 11:07ч.

  Народът не ще, Оно се вре. Народът референдум иска, Оно му не стиска. Оно инфлация вдига, народът точи секира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Талибан

  01 Дек 2022 11:21ч.

  То дано секирите скоро тръгнат по улиците, че това ще е грабежа на милениума спрямо България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Радев: Готови сме да натиснем педалите за еврозоната

  01 Дек 2022 12:33ч.

  Това не е ли отвратително, възмутително хомофобско изказване?! Какво биха казали нашите европейски депутати от всички партии, включително и Сергей?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  01 Дек 2022 11:09ч.

  радев, радев, ние на караме велосипед, какви педали. ДА, че има педали, има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаме готовност да натиснем здраво педалите

  01 Дек 2022 11:09ч.

  Като педал съм щастлив от тази закана на Гълъб . Нека ме натискат, нека ме боли !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • педал

  01 Дек 2022 11:11ч.

  А , не бил Гълъб, а някакъв Радев, няма значение ! Важното е да ме натиснат здраво...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen.Gurko

  01 Дек 2022 11:14ч.

  Не искаме да се натискаме с никакви педали в еврозоната. Искаме референдум!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мислещ

  01 Дек 2022 13:32ч.

  Браво ген. Гурко! Мислех да напиша същото . Ти ме изпревари ! Вместо педалите, да натиснем институциите и да упражним Конституционното си право на Референдум!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • браво, браво

  01 Дек 2022 11:18ч.

  Така трябва. Натиснете педалите да си мълчат, а народът да гласува на референдум и каквото там покаже, това да бъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  01 Дек 2022 11:21ч.

  По-полека с педалите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България има само един проблем-как престъпниците по добре да се окупират във властта и да грабят; направо си мра да ме грабят простаци

  01 Дек 2022 11:23ч.

  освен да настройват хората срещу себе си, друго не могат да форсират; за съжаление приказките са си само приказки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  01 Дек 2022 11:35ч.

  Не знам кво си мислиш, че ще натискаш, ама май теб са те натиснали педалите 😆

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  01 Дек 2022 11:37ч.

  Гешо, я му провери банковите сметки на тоя гейша 😄

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гешо

  01 Дек 2022 12:27ч.

  Няма, ние сме от един отбор. Вие, от друга страна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  01 Дек 2022 11:38ч.

  не можете да ги наритате, затова ще ги натискате

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политическите педали

  01 Дек 2022 11:43ч.

  Педали само си знаят и за педали баят. Сдобиха ни с педалски полителит. Крайно време е да ги натиснем тия нашенски педали, иначе ще ни изпедалят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  01 Дек 2022 11:50ч.

  Обяснено като за прости хора - по Хампарцумян... https://www.youtube.com/watch?v=2SqO2c9ClaA&lc=UgxHXjIYg4TpEXbs9jF4AaABAg.9j0uE7YquzI9j254gHqO4a

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никога и с такъв прекарвачески курс на евро спрямо лева!

  01 Дек 2022 11:51ч.

  Еврозона никога няма да видите, запишете си го. Кандидати за доброволно обедняване по волята на шепа моше-ници, назначени от началниците в БГ няма. Откъдето и да го погледнеш, сме на загуба и обедняване от един такъв насилствен акт. Кармата за насилващите ни ще е повече от жестока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  01 Дек 2022 11:58ч.

  Карма ли... с тия мракобесни времена, които идват - кармата ще е най-малкото, на което могат да се надяват. Страшно ще става и ако си мислят, че с танкове ще уплашат българите, жестоко се лъжат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ние ще спасим глобализма

  01 Дек 2022 11:58ч.

  на това се надяват, да ни изсмучат кръвта; друго не е останало от смукане и алчност; няма да има по добри времена за глобализма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "да натиснем здраво педалите" ............ ууу, сексист!

  01 Дек 2022 11:59ч.

  И други може да поискат! Само не разбрах................ ЗАЩО да си дадем финансовият суверинитет на някой друг е добре?! Разчитате, че Германия ще тръгне да ни "спасява" като Гърция ли? Че те самите германци имат нужда от спасяване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • надупени (по А.Джамбазки) катили (по Т.Дончева)

  01 Дек 2022 12:08ч.

  Темата зависи от това КОЙ е модератора (кАПИТАЛ и дНЕВНИК), КОЙ говори (глобалните банкери) и на КОЯ маса-хранилка са седнали (свежи държавни народни кьорави готови пари за ПР на влизане в еурото). Според глобалните банкери невъзможността за съставяне на правителство е съществена причина за влизане в еурото, е--Хти илюзионистите (по Т.Дончева). Ало, капиталистити - като сте много способни, изкарайте си сами парите, стига се редихте на опашка пред кьоравата народна парА. Митко отдавна е слязъл от колелото и плаче за смяна, сложете един прос чиляк от кафенето с картите, повече работа ще свърши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  01 Дек 2022 12:20ч.

  И какво са ви направили педалите че да ги натискате? Това няма да се хареса на ЕС и САЩ както и на цялата LGBTQ+ общност. Не натискайте педалите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • брех тия педали бе

  01 Дек 2022 12:24ч.

  изведнъж всички взеха да ги натискат; пляс пляс педалите; те са бъдещето и цвета на нацията; извращенията нямат край; когато бог реши да погуби някого, му взима разума;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отсега виждам обучението в училищата

  01 Дек 2022 12:27ч.

  нов предмет– как се натискат педали. това са допълнителни часове към обучението на децата как да онанират -справка украинските книжки издадени от сорос и всички ония на които се кланят христо големия нос, петков идиота и боко свинаря;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разпускане на патентованата сган, намърдала се в парламента и нови избори до дупка!

  01 Дек 2022 12:28ч.

  Разпускане на патентованата сган, намърдала се в парламента и нови избори до дупка! Това е единственото спасение. Франкенщайн чудовището в лицето на ПП се обърна към своя създател, президента Радев. Президент Радев кажете истината и поискайте прошка от народа, докато е все още мирна обстановката! Иначе идва повсеместна революция, която ще сложи край на пагубното евроатлантическо разграбване на Отечеството!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Готови сме да натиснем педалите

  01 Дек 2022 12:52ч.

  Водно колело…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  01 Дек 2022 12:54ч.

  Аз от "простолюдието", макар и с хуманитарно образование, смятам, че официалното приемане на еврото трябва да бъде отложено. Чети специалистите, също и плановете за приемане на другите държави! И пак ще питам защо 7 държави, доста по-богати и уредени, не приемат еврото вече 20 години....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  01 Дек 2022 12:54ч.

  Червената номенклатура боядисана в евроатлантическа пак натиска педали. Продажната душа я чака възмездие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  01 Дек 2022 12:59ч.

  Пляс, пляс педалите! Водно колело! :)) Долни смешници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не един Радев е предател. Станаха двама Радевци предатели

  01 Дек 2022 13:29ч.

  Няма да стигнат диреците покрай Жълтопаветия май

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юрист

  01 Дек 2022 13:57ч.

  ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2015 г., в сила от 24.07.2015 г.) Национален референдум се произвежда за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание. На вниманието на тези , които твърдят че тези които искат да упражнят едно Конституционно и законово право на гражданите са малограмотни. Според мен малограмотни са тези, които искат управниците в които нямаме никакво доверие да ни лишат от последните остатъци от суверенитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  01 Дек 2022 16:16ч.

  За кои педали става въпрос?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Дек 2022 16:44ч.

  Къде им е еврозоната на педалите? Тва неква Г-точка лий?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Готови сте и майка си да продадете, знаем..

  01 Дек 2022 20:01ч.

  Такава ви е породата..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  01 Дек 2022 20:15ч.

  Абе, нали сме във война, пък този взел да ни занимава с някакви евра, евро зона! Сега трябва всички да мислим как и с какво да помагаме на укринците, а този ще ни отвлича вниманието с глупости. Кулеба, зеленски непрекъснато нареждат, искат, мръзнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • затвори плювалника

  01 Дек 2022 20:26ч.

  Радев Радев мислех те за по сериозен финансист а ти се оказваш гола вода.Какви педали какви пет лева.Малко лити са парите от заплатата ти та искаш да заработиш комисионна от ЕЦБ за превода на парите стоящи зад валутния борд-около 29 млд.евро.От друга страна към нас е показан вече червен картон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  02 Дек 2022 4:45ч.

  Аз пък се надявам България да се оправи когато педалите бъдат натиснати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи