Димитър Ганев: Три варианта след вота - римейк на ГЕРБ с ДПС и ПП-ДБ, без третия и нови избори

Димитър Ганев: Три варианта след вота - римейк на ГЕРБ с ДПС и ПП-ДБ, без третия и нови избори

Три варианта за нова сглобка след изборите очерта социологът от "Тренд" Димитър Ганев пред БНР, но ако се сформира мнозинство, то ще е около ГЕРБ, е неговата прогноза.

Правителство ще се прави около ГЕРБ. Вариант 1 е отново ГЕРБ и ДПС да седнат да преговарят с ПП-ДБ, тоест "римейк". Вариант 2 е да се търси партньорство извън ПП-ДБ, защото на ГЕРБ и ДПС не им стига, за да имат самостоятелно мнозинство. Вариант 3, който не е изключен, е наесен да отидем отново на избори, обобщи той.

Той обаче не очаква сериозно разместване на пластовете, ако не се появи сериозен нов политически играч на вота.

"Ако на сцената няма нов политически субект, който да направи силен финален спринт, не очаквам електорална революция.", каза Ганев.

Наличен е огромен протестен и наказателен вот, който търси своето представителство. Партия на Румен Радев може да го обере, но само при условие той да застане начело, което е трудно решение и засега това не е в неговите планове, смята Ганев.

Във възрастовата група 18-30, 18-35, 18-40 относителният дял на гласуващите винаги е най-малък и това не е от последните няколко години.

"По-младите по-малко се интересуват от политика. Младите излизат и гласуват повече, когато видят нов политически субект, който може да направи по-голяма промяна. Силен младежки вот можеше да се види в гласуването за НДСВ, за ГЕРБ през 2009 г., за ВОЛЯ, ИТН и ПП. Тази група най-бързо се разочарова, оттегля подкрепата си и прехвърля симпатиите си, поясни политологът.

Социолозите от "Тренд" отчитат увеличаване на дистанцията между ГЕРБ и ПП.

Седмица преди Великден те ще огласят и резултати, които обхващат и скандала с Митниците и Живко Коцев. При "Възраждане", ДПС, ИТН, БСП в последните месеци не се отчита сериозна динамика.

Запитан има ли пропукване в ПП-ДБ, Димитър Ганев посочи, че "напрежение в тази коалиция имаше от първия ден" и то се повишава през преференциите. При много тежка щета за ПП, може да се стигне до хипотезата да се разделят, коментира политологът в предаването "Преди всички".

"ДБ вероятно се чувства по-некомфортно в тази коалиция. В сглобката те заложиха на по-слабо представителство в изпълнителната власт. По-скоро ще се явят на изборите заедно", прогнозира той.

"Но ако скандалът се задълбочи и атаката, ударите, имиджовите щети по ПП станат много тежки, то тогава ДБ може да види шанс, в който да успее да вземе по-голямата част от електората, който ще остане да гласува за ПП-ДБ и да се яви отделно. Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях", не изключва Димитър Ганев.

Според него на изборите ПП ще останат в рамките на своята традиционна градска общност, като ще разчитат на тези гласове - около 350 000 до 400 000 на парламентарен вот.

 

Източник: БНР

 

Коментари

 • Боже, тез "цоциолози" съвсем Нострадамуси!

  15 Апр 2024 9:34ч.

  Изборите още се бе видят, а ние знаем "резултатите"! ДАНС, ехо, къде сте, да видите като как стават тези работи ...? Анадънму?👹

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неравенството расте в 60% от страните, взели заеми от МВФ и световната банка

  15 Апр 2024 14:51ч.

  Това показва доклад на Oxfam публикуван на 15.4.2024 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • върховете на цоциологията, предначертани от посолството

  15 Апр 2024 9:49ч.

  И кое му е "прогнозното" на това? Как да разберем, че не е мошеническо подставяне, един вид матрица, която оттук нататък вече предопределя какво да прогнозираме и как да действаме? Тия недъгавици първо не са наука, а политтехнология, и второ, не ги пробутвайте на знаещи хора, защото са насочени към стадото от невежи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  15 Апр 2024 9:49ч.

  Абе, Ганев, отде знаеш кой ще спечели тези избори, може пък и да стават чудеса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  15 Апр 2024 10:32ч.

  Звучи логично, но това в същността си означава след всичките последни криминални разкрития, че имаме една "традиционна градска общност", която някои биха определили като "общност от жълтопаветни идиоти".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  15 Апр 2024 13:25ч.

  Боко Тиквата§Шиши: "Ние грабим, вие плащате! Ясно?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  15 Апр 2024 13:56ч.

  Обсебили са социологията разни гадатели. Свободно и мирно, прогнозират безспирно. Размножиха се тези гадини като пощурели хлебарки. Гадаят по какво ли не. Едни вдишват и се опиват от аромата на собствените си до-мажорни флатуленции. Други пък с микроскоп изследват изпражнения от азиатски бурундук и гадаят по фракталините форми в тях. Трети използват честотен акустичен анализ от кукуриг на трети петли. Всички те застават пред публиката с каменно серозни изражение. Такъв е и милият Димитър Ганев, който с упоритост на мормон се явява в Гласове. Този анализатор винаги ме впечатлява със странно сочните си червени устни и череп, хвърлящ отражение като лениво слънчево зайче. Признавам си, че неговата хубост ми действа като паралакс, който ме отклонява от четене на прогнозите и анализите му. За тях априорно съм сигурен, че са неверни, а най-обидното и непростимо е, че са и изключително скучни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Могат ли 75 409 избиратели да гласуват само в една секция? (ДОКУМЕНТ)

  15 Апр 2024 14:38ч.

  Това не е шега, а самата истина, която може да се случи само в БългарияМогат ли 75 409 избиратели да гласуват само в една секция? Оказва се, че според поредица от документи и според българските институции това е възможно!Вероятно вече се питате къде се намира тази секция? Намира се в 7 СОУ, ул."Цар Шишман" № 28, а избирателната секция е с № 244601045. Избирателните списъци за тази секция изглеждат внушително. https://mediamall.info/news/samo-v-mediamall-mogat-li-75-409-izbirateli-da-glasuvat-samo-v-edna-sekciya-dokument-15548news.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи